Wooly Husky jassen vs standaard Husky bont

wooly husky hond staand in een veld

De Wooly Husky hond is niet zo bekend buiten kringen van fokkers en liefhebbers, maar toch is dit helemaal geen nieuw hondenras. Deze term verwijst eerder naar een huskyhond met een bepaald type vacht die er langer, voller en pluiziger uitziet en aanvoelt. De standaardvacht van een Alaska of Siberische Husky is dubbel gelaagd, met een donzige ondervacht en een gladde, halflange bovenvacht. Wooly Husky’s hebben langere, dikkere en vollere pluisjes. Vandaag bekijken we hoe u het verschil kunt zien tussen de vachttypes, waar u wollige Husky puppies kunt vinden en hoe u hun ongewone vacht kunt verzorgen, borstelen en borstelen.

Inhoud


Wat is een Wooly Husky?

Er is momenteel slechts één officieel door de Kennel Club erkend ras van raszuivere husky’s en dat is de Siberische Husky. De Siberische Husky rasstandaard stelt dat een raszuivere Siberische Husky een zeer specifiek vachttype moet hebben om geshowd te kunnen worden en om een voordeel te hebben in conformiteit in wedstrijden.

Zijn Wooly Husky’s rashonden?

Volgens diezelfde rasstandaard is de wollige huskyvacht een afwijking van het klassieke vachttype. Dit betekent dat, in showhondenkringen tenminste, een Siberische Husky met een wollig vachttype als een genetische fout wordt beschouwd. Maar als een wollige pup uit stamboomouders komt, is hij nog steeds raszuiver.

En veel husky hondenliefhebbers geven de voorkeur aan de langere en vollere pluche en wollige huskyvacht vanwege het zachte en gezellige gevoel en het schattige uiterlijk! Plus, anekdotisch bewijs van wollige husky huisdier ouders geeft aan dat deze honden vaak zoetere temperamenten hebben. En minder training en toezicht nodig hebben dan husky’s met een traditionele vacht.

Verschillende husky vachttypes

Wat zijn nu de verschillende husky vachttypes die een husky – Siberische Husky of anderszins – kan hebben? Husky’s kunnen twee belangrijke vachttypes hebben: traditioneel en wollig. Laten we hier elk vachttype nader bekijken.

Traditioneel Siberisch Husky vachttype

Volgens de Siberische Husky rasstandaard is het traditionele husky vachttype altijd een echte dubbellaagse werkhondenvacht.

De binnenste laag is donsachtig zacht en isolerend. De buitenste laag is glad en van gemiddelde lengte en volgt nauwgezet de contouren van het lichaam van de hond. Vachten die lang, ruw, ruig, ruw of zijdeachtig zijn, worden beschouwd als fouten in de showring.

Wooly Husky vachttype

Het wooly husky vachttype is nog steeds een dubbellaagse werkhondenvacht. De binnenste laag is nog steeds zacht, pluche en isolerend zoals alle poolhondenvachten van het spitz-type zijn geëvolueerd. De buitenste laag is nog steeds waterbestendig met langere beschermharen die het lichaam en de huid van de hond beschermen tegen kou, vocht, schuren en andere bedreigingen. Maar de vachtlengte is langer dan een echte halflange vacht.

De wollige huskyvacht is ook typisch dikker en voller van uiterlijk en de hond heeft meestal een gepluimde staart. Het belangrijkste om een echte wollige huskyvacht te zijn, is dat de volwassen vacht extra bevedering heeft rond de oren, het gezicht en de poten. Maar zelfs twee puppies die allebei een wollen vacht hebben, kunnen er enigszins verschillend uitzien door de interactie tussen drie specifieke hondengenen (meer hierover in de volgende hoofdstukken).

Wolharige vacht genetica

Het volledige hondengenoom werd voor het eerst gesequenced in 2005. Hoewel dat klinkt alsof het al een tijdje geleden is, hebben onderzoekers nog heel wat te leren over hoe hondengenen met elkaar samenwerken en wat de specifieke taakomschrijving(en) van elk gen kunnen zijn. Dit is een van de redenen waarom de wollige huskyvacht bestaat.

Het primaire gen dat het wollige vachttype bepaalt is een recessief gen, het langharige gen, wat betekent dat beide ouderhonden dit gen moeten bijdragen voordat een pup zal opgroeien met dit vachttype.
En hoewel een husky met een wollen vacht wordt beschouwd als een fout in de showring, is de wollige Husky een populaire keuze geworden voor mensen die een husky als huisdier zoeken. Daarom fokken steeds meer huskyfokkers specifiek voor het wolvachttype.

Wooly Husky vachtkleuren

Welke vachtkleuren kan een wooly husky puppy erven? Het eenvoudigste antwoord is “alle vachtkleuren die een traditionele husky kan erven”. Laten we dus eens kijken naar de raszuivere Siberische Husky vachtkleuren en -patronen, zodat je een totaalbeeld krijgt van alle prachtige wooly husky vachtkleuren.

De raszuivere Siberische Husky kan af en toe effen eenkleurig zwart of wit zijn. Maar het komt veel vaker voor dat Siberische Husky’s een tweekleurige vacht hebben. In dat geval zie je agouti en wit, zwart en wit, sable en wit, bruin en wit, grijs en wit of tan en wit. Een wollige husky kan ook een driekleurig vachtpatroon hebben van zwart, tan en wit of een bont- of zadelrugpatroon.

Verzorging van een Wooly Husky

De Wooly Husky is ongetwijfeld een schattige puppy en een nog schattigere volwassen hond! Maar je moet wel voorbereid zijn op een kleine extra investering in de verzorgingsafdeling. De waarheid is, hoe dikker, langer en pluiziger de vacht van de volwassen husky, hoe meer kans op klitten en matten die de huid kunnen schuren en tot infecties kunnen leiden.
U zult uw wollige husky dus regelmatig willen borstelen, vooral als uw hond een actieve levensstijl buitenshuis heeft.

Het vinden van Wooly Husky Puppies

Omdat de wooly husky look zo populair wordt, wordt het steeds gemakkelijker om fokkers te vinden die zich richten op het fokken voor dit vachttype. De toegenomen populariteit kan echter ook een toegenomen vraag betekenen, wat kan betekenen dat u op een wachtlijst komt te staan voor een wooly husky puppy.

Terwijl u wacht, zorg ervoor dat de fokker met wie u in zee gaat alle voorafgaande gezondheidstests op beide ouderdieren heeft gedaan en u de testresultaten kan laten zien. Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat je de gezondste wooly husky pup mee naar huis neemt.

Uw Wooly Husky

Bent u momenteel op zoek naar een wooly husky puppy of volwassen reddingshond? Heeft u op dit moment een wooly husky in uw gezin? Plaats uw verhalen in de commentaren.

Meer informatie over husky’s

Referenties