Witte Teckelpatronen en Kleurencombinaties

Witte teckel

Op nummer 13 van de 194 op de Amerikaanse Kennel Club (AKC) lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen staat de schattige en aanhankelijke teckel! Maar als een hond die in vele kleuren voorkomt, bestaat er dan zoiets als een witte Daschund?
Bestaat er wel zoiets? En wat moet u weten over de gezondheid, het temperament en de fysieke kenmerken van deze uniek gekleurde hond?
Blijf lezen om erachter te komen!

Wat is een witte teckel?

Het teckelras is er in een verscheidenheid van vachtkleuren en patronen. Hij is er zelfs in twee verschillende maten en drie verschillende vachttypes!
Dus, wat is een witte Teckel?
Een witte teckel is een teckel die volledig wit is van neus tot staart. Maar bestaat er echt zoiets?
Het internet kan misleidend zijn, met veel zoekopdrachten naar foto’s van schattige witte teckels en een aantal fokkers die dit ‘zeldzame’ gekleurde ras voor duizenden dollars verkopen.
We moeten echter opmerken dat hoewel een witte Teckel mogelijk is onder de juiste omstandigheden, het geen erkende kleur is wat betreft de Amerikaanse Kennel Club.

Maar hoe ziet een witte Teckel er dan wel uit?
Om te beginnen zal een witte Teckel een volledig witte vacht hebben.
Net als zijn andere teckel tegenhangers, kan een witte teckel komen in twee maten, waaronder

 • 8-9 inches (Standaard)
 • 5-6 (Miniatuur)

De hond kan ook in drie verschillende vachttypes komen, waaronder

 • Glad
 • Langharig
 • Draadhaar

Teckels staan vooral bekend om hun lange lichaam, gedrongen poten, lange staart, lange oren en puntige gezichtjes.
Terwijl de meeste teckels worden geboren met ronde bruine of amberkleurige ogen, kunnen sommige lichter gekleurde zoals bonte, merle, of dapple gekleurde blauwe ogen hebben.
Hoewel wit geen standaard of erkende kleur is, zijn er volgens de AKC een aantal andere kleuren die erkend zijn en daarom in aanmerking komen voor show.
Deze kleuren omvatten

 • Zwart
 • Tan
 • Zwart en Tan
 • Chocolade en Crème
 • Chocolate and Tan
 • Rood
 • Blauw en bruin
 • Crème

Dus, aangezien de standaardkleuren van een teckelras geen wit omvatten, hoe komt een fokker dan aan een witte teckelpup?
Laten we het hebben over de genetica van de witte teckel en het verhaal achter zijn sneeuwwitte vacht.

Genetica van de witte teckel

Witte teckel

Wist je dat de kleur van de vacht van een hond het resultaat is van slechts twee basiskleuren?
Dat klopt! Ongeacht het ras van uw hond, wordt zijn vachtkleur bepaald door een paar basiskleuren: rood en zwart.
Zijn vacht wordt ook bepaald door de genetica van de ouderrassen.
Aangezien het gen dat zorgt voor een lichtere vacht bij honden een recessief gen is, moeten beide ouderrassen het dragen om een witte teckel te krijgen.
Maar zal de kleur van de vacht van uw teckel enige invloed hebben op zijn gezondheid of temperament?

Witte teckel temperament

Er wordt nogal wat gespeculeerd over de kleur van de vacht van een hond en de invloed daarvan op het temperament of de persoonlijkheid.
In feite, zoals Dr. Stanley Coren uitlegt, zijn er studies gedaan naar het fenomeen van zwarte honden die minder worden gekocht of geadopteerd vanwege hun kleur en het idee dat zwarte honden agressiever zijn.
De waarheid is dat er geen overtuigende studies zijn gedaan om te bewijzen dat de kleur van de vacht van een hond enige correlatie heeft met persoonlijkheid of temperament. Dit betekent dat zwarte honden niet agressiever zijn dan witte honden.
Voor het grootste deel wordt door deskundigen aangenomen dat het temperament van een hond afhangt van verantwoorde fokpraktijken, vroege socialisatie, gezondheid en training.
Op basis van deze informatie zal het temperament van een witte teckel gelijk zijn aan dat van zijn andere gekleurde soortgenoten.
Gemiddeld zijn teckels slimme, onafhankelijke denkers die van hun mensen houden en goed overweg kunnen met andere honden. Ze zijn actief en nieuwsgierig, met grote persoonlijkheden en worden vaak beschreven als worstvormige komieken.
Het is echter zeer belangrijk dat teckels van jongs af aan worden getraind en goed worden gesocialiseerd. Dit komt omdat ze gefokt zijn als jachthonden die het opnamen tegen indrukwekkende prooien zoals dassen!
Dassen staan bekend om hun angstaanjagende aard, maar toch staat de kleine teckel bekend als een moedige achtervolger. Dit betekent dat hij niet terugdeinst en moedig en koppig kan zijn.

How to Train Your White Teckel

En hoewel ze slim zijn, kunnen teckelhonden moeilijk te trainen zijn en hebben ze een consequente, geduldige hand nodig. Daarom hebben ze een eigenaar nodig die begrijpt dat dit ras het beste zal reageren op positieve trainingsmethoden.
We moeten opmerken dat teckels gevoelig kunnen zijn voor graven. Daarom moeten ze in de achtertuin in de gaten worden gehouden, zodat ze uw tuin en gras niet vernielen of zelfs een tunnel graven en ontsnappen!
Hoewel teckels klein en meestal lief van aard zijn, kunnen ze agressie vertonen als ze niet goed gesocialiseerd en getraind zijn.
In een studie uit 2008, uitgevoerd door Applied Animal Behavior Science, werd gesteld dat het teckelras een hogere mate van agressie tegen mensen vertoont.
Dit betekent dat de witte teckel het meest geschikt is voor gezinnen met oudere kinderen en gezinnen die tijd kunnen besteden aan het trainen en socialiseren van hun nieuwe harige familielid.
Dus, nu weten we dat de vachtkleur van uw witte teckel geen invloed heeft op zijn temperament, maar hoe zit het met zijn gezondheid?
Laten we dat uitzoeken!

Witte Teckel Gezondheid

Helaas zijn er een aantal gezondheidsproblemen die verband houden met de pigmentatie van de vacht van een hond, waarbij lichtere of verdunde pigmentaties het gevaarlijkst zijn van allemaal.
Samen met andere problemen zoals blindheid en geboorteafwijkingen, kan uw witte teckel gevoelig zijn voor aangeboren doofheid.
Naast wit, zijn andere kleuren gerelateerd aan aangeboren doofheid bij honden onder andere

Er zijn een aantal kleuren waar u op moet letten als het gaat om bepaalde kleuren waaronder

 • Merle Teckels
 • Witte Teckels
 • Dapple Gekleurde Teckels

Gelukkig is de Teckel, voor het grootste deel, een gezond ras met een lange levensduur van 12 tot 16 jaar.
Echter, samen met doofheid, blindheid en geboorteafwijkingen bij bepaalde gekleurde teckels, moet een toekomstige eigenaar ook in gedachten houden dat elke kleur vatbaar kan zijn voor een aantal overerfbare gezondheidsproblemen.
De belangrijkste gezondheidsproblemen waar men op moet letten zijn:

 • Elleboogdysplasie
 • Legg-Calve ziekte van Perthes
 • Urinestenen
 • Cystinuria
 • Progressieve retinale atrofie
 • Cataract
 • Obesitas
 • Oorinfecties
 • Wervelkolom problemen door hun verlengde rug.

De AKC heeft momenteel geen aanbevolen gezondheidstests beschikbaar voor het teckelras.
Toch kunt u helpen om de algemene gezondheid van uw witte teckel te behouden door hem of haar op een uitgebalanceerd dieet te houden dat bestaat uit hoogwaardig hondenvoer zonder vulstoffen en additieven.
En omdat teckels gevoelig kunnen zijn voor overgewicht, moeten ze regelmatig worden bewogen. Als een teckel te zwaar wordt, kan zijn langgerekte rug het gelag betalen.
Een goed getrainde teckel zal ook een sterke spierspanning kunnen opbouwen die zijn rug zal helpen ondersteunen zodat hij pijnvrij is.
Uw witte teckel zal het goed doen met twee keer per dag een goede wandeling van een half uur, en wat vrije speeltijd in huis of in de achtertuin.
Omdat teckels gevoelig kunnen zijn voor rugproblemen en rugblessures bij overmatige inspanning, moeten eigenaren hun spel in de gaten houden en hen niet aanmoedigen om zonder hulp de trap op en af te rennen of op en af meubels te klimmen.

Witte teckel verzorging

U kunt ook helpen om uw teckel gelukkig en gezond te houden door ervoor te zorgen dat u de juiste verzorgingstechnieken toepast.
Consequent en goed borstelen kan een grote rol spelen in de algemene gezondheid en het geluk.
Hondenbezitters die hun hond niet goed verzorgen, kunnen hun pups kwetsbaar maken voor huidproblemen, uitslag, klitten en zelfs infecties. En een ongemakkelijke hond kan ook leiden tot een hond met gedragsproblemen.
Witte honden kunnen in het algemeen sneller oogvlekken krijgen en vuil en vuil op hun vacht kunnen duidelijker zichtbaar zijn.
Om de vacht en huid van uw witte teckel in topvorm te houden, raden wij u aan te investeren in geurloze babydoekjes of verzorgingsdoekjes om uw teckel na het spelen of wandelen schoon te maken.
U kunt ook een hoogwaardige hondenshampoo en scheurverwijderaar kopen bij elke plaatselijke dierenwinkel of online.

Maar hoe zit het met het borstelen van je witte teckel?

Vergeet niet dat de Teckel kan komen in drie vachttypes, waaronder kort haar, lang haar, en draadhaar.
Teckels zijn ook verharende rassen, en hoewel ze slechts licht verharen, moeten ze toch af en toe geborsteld worden. Hoeveel en hoe vaak hangt echter af van het vachttype.
Voor het grootste deel is een kortharige teckel het gemakkelijkst te onderhouden met af en toe een bad en borstelen wanneer dat nodig is.
De langharige teckel moet één of twee keer per week worden geborsteld om te voorkomen dat het haar gaat klitten. Terwijl de ruwharige teckel een paar keer per jaar met de hand gestript of geplukt moet worden om de vacht gezond te houden.
En aangezien teckels lange oren hebben en vatbaar zijn voor oorontstekingen, moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.
En zoals gezegd kan uw teckel ook gevoelig zijn voor graven. Dus om een gebroken of gebarsten nagel te voorkomen, moeten eigenaren de nagels regelmatig knippen of schuren.

Uw witte teckel

Hoewel de witte Teckel door de AKC niet als een standaard gekleurde Teckel wordt geaccepteerd, is het toch mogelijk om een geheel witte of grotendeels witte Teckel tegen te komen.
En hoewel de witte kleur het temperament niet mag beïnvloeden, kan het een grote rol spelen in zijn algemene gezondheid, zoals aangeboren doofheid.
Om er zeker van te zijn dat u een zo gezond mogelijke teckel krijgt, raden wij u aan veel onderzoek te doen en naar een gerenommeerde fokker te gaan.

Kosten van een witte teckel

Gemiddeld kunnen teckels tussen de $200 en $1000 kosten, waarbij sommige fokkers meer rekenen voor witte teckels.
Vergeet niet dat niet alle fokkers zo ervaren zijn als ze u willen doen geloven. Houd er dus rekening mee dat de meeste gerenommeerde fokkers hun nesten laten screenen en u gezondheidscertificaten aanbieden.
U moet er ook rekening mee houden dat veel achtertuinfokkers, dierenwinkels en online verkopers pups aanbieden tegen lagere kosten vooraf. Deze pups hebben echter een grotere kans om ongezond te zijn, wat betekent dat u op de lange termijn meer zou kunnen betalen voor uw pup.
Bovendien, om te voorkomen dat je per ongeluk een puppy-molen steunt, blijf uit de buurt van dierenwinkels en achtertuinfokkers.
Als u ervoor kiest om uw witte teckel te redden, denk er dan aan dat er plaatselijke opvangcentra zijn die specifiek voor dit ras zijn. Reddingscentra kunnen tussen de $50 en $300 vragen voor adoptiekosten.
Heb je ooit een witte teckel gezien? Vertel het ons in de commentaren hieronder!

Gerelateerde artikelen

Referenties

Stanley Coren, Ph.D., DSc, FRSC, Your Dog’s Coat Color Predicts His Hearing Ability, Psychology Today.
Lynn Buzhardt, DVM, Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs, VCA Hospitals,
S. M. Schmutz, T. G. Berryere, Genen van invloed op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht, Animal Genetics,
Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.
Stanley Coren Ph.D., Psychology Today, Are Black Dogs Less Lovable?