Witte Cocker Spaniel

witte cocker spaniel

Witte Cocker Spaniel honden hebben een kraakheldere, zuiver witte vacht. Ze hebben lange, hangende oren, en een wit gezicht en witte poten. Een volledig witte Cocker Spaniel is zeldzaam, maar Cocker Spaniels kunnen wit zijn met een tweede kleur in hun vacht. Vandaag kijken we naar het vinden van een zuiver witte Cocker Spaniel puppy, hoe hun persoonlijkheid en gedrag waarschijnlijk zal zijn, en hoe je een gave witte Cocker Spaniel vacht moet verzorgen.

Inhoud

De Cocker Spaniel is een energiek, aanhankelijk en slim ras met zijn wortels in de jacht naast mensen. Cockers hebben een lange, zijdeachtige vacht die verkrijgbaar is in een breed scala van show-geaccepteerde tinten. Dit omvat effen kleuren dicht bij wit, zoals buff en crème, en tweekleurige opties, zoals zwart en wit of wit en bruin. Deze complete gids gaat dieper in op witte Cocker Spaniels, en of deze vachtkleur van invloed kan zijn op andere eigenschappen, zoals temperament en gezondheid.


Over de Cocker Spaniel

Het Cocker Spaniel ras dankt zijn naam aan de Woodcock vogel, waar hij in zijn oorspronkelijke rol als jachthond in gespecialiseerd was. Aanvankelijk werd slechts één Cocker ras erkend, maar in de jaren 1940 erkenden de Engelse, Canadese en Amerikaanse Kennel Clubs allemaal twee verschillende rassen. Dit zijn de Cocker Spaniel, of Amerikaanse Cocker Spaniel, en de Engelse Cocker Spaniel.

De Cocker Spaniel verschilt vooral in uiterlijk van de Engelse variëteit. Hij is kleiner in hoogte, met een korter hoofd en een meer overvloedige vacht. Maar, ondanks hun verschillen, kunnen beide variëteiten van dit ras wit in de vacht hebben.

Kun je een witte Cocker Spaniel krijgen?

Een effen witte Cocker Spaniel komt niet vaak voor, deels omdat dit geen officieel geaccepteerde kleur voor het ras is. In veel gevallen wordt de witte vacht veroorzaakt door het witvlekkengen. Het kan elk pigment bedekken, of het nu afkomstig is van eumelanine of pheomelanine. Het witvlekkengen voorkomt dat aangetaste huidcellen pigment produceren, waardoor de huid roze wordt en de vacht wit.

Hoewel effen wit geen geaccepteerde kleur is bij Cocker Spaniels, is het gebruikelijk dat Cockers wat witte vacht hebben. De mate waarin kan variëren afhankelijk van de hond. Maar velen hebben grote hoeveelheden wit op hun lichaam, met vlekken van donkerder kleur. Sommige effen kleuren hebben kleine witte vlekjes op hun borst. En alle Cockers kunnen witte aftekeningen hebben.

Officiële Cocker Spaniel kleuren

De Cocker Spaniel komt in een enorme reeks kleuren voor. Ze kunnen effen van kleur zijn, wat betekent een enkele kleur over hun hele lichaam. Of ze kunnen een parti kleuring hebben. Parti kleuring is twee kleuren, waarvan één wit moet zijn. Hier zijn enkele variaties van parti kleuren die je kunt zien bij een Cocker Spaniel:

 • Zwart en wit
 • Bruin en wit
 • Rood en wit
 • Sabel en wit
 • Buff en wit

Witte aftekeningen in andere tinten zijn volgens de rasstandaard toegestaan, maar niet gewenst. Sommige effen tinten kunnen een kleine witte vlek op de borst hebben. Je ziet ook roan Cocker Spaniels, die een gelijkmatige mengeling van gekleurde en witte haren over hun vacht hebben.

witte cocker spaniel

Zwart-witte Cocker Spaniel

De zwart-witte Cocker Spaniel is een van de meest populaire partijtinten. Ongeveer de helft van de vacht op hun lichaam zal wit zijn, en de rest zwart. Maar de exacte plaatsing van het pigment op elke zwart-witte Cocker Spaniel is anders. Elke Cocker Spaniel is dus uniek.

Witte en bruine Cocker Spaniel

Bruin-witte Cockers zijn hetzelfde als zwart-witte versies, in die zin dat ze twee kleuren op hun vacht hebben. Ook de exacte plaatsing en vorm van hun bruine aftekeningen varieert van hond tot hond.

Bovendien varieert de kleur bruin van hond tot hond. Sommige kunnen zeer donkere bruine aftekeningen hebben, terwijl anderen lichter bruin kunnen zijn, dichter bij tan aftekeningen.

Zijn witte Cocker Spaniels vriendelijk?

Wanneer ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, zijn de meeste Cocker Spaniels vriendelijke, speelse en intelligente honden. Ze hebben veel energie en zijn het meest geschikt voor gezinnen die veel tijd buiten doorbrengen. Persoonlijkheid en temperament verschillen echter van hond tot hond. Ze verdragen het best positieve beloningstraining, maar eigenaren moeten oppassen dat ze niet te zwaar worden door te veel traktaties.

Onderzoek naar hondenagressie heeft uitgewezen dat Cocker Spaniels rond het gemiddelde scoren voor agressie naar andere honden en naar vreemden. Ze scoorden echter bovengemiddeld voor door de eigenaar gestuurde agressie. Eigenaren moeten dus hard werken om een sterke band met hun Cocker op te bouwen. Socialiseer ze goed en blijf bij positieve beloningstraining, vermijd aversieve of op straf gebaseerde methoden, omdat deze kunnen leiden tot meer angst en stress bij honden, wat weer kan leiden tot agressie.

Zijn witte Cocker Spaniels gezond?

Veel vachtkleuren hebben geen invloed op de gezondheid van een hond. Maar witte vacht is in verband gebracht met enkele gezondheidsproblemen. Bij sommige hondenrassen wordt witte vacht (vooral op de oren) in verband gebracht met aangeboren doofheid en andere gehoorproblemen.

Cocker Spaniels met witte vacht zullen ook vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen als elke andere Cocker. Eigenaren moeten zich dus vertrouwd maken met veel voorkomende problemen, zodat ze de eerste tekenen kunnen herkennen. Enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Cocker Spaniels zijn:

 • Heupdysplasie
 • Otitis externa
 • Oogproblemen
 • Oorinfecties
 • Taurine tekort
 • Gedilateerde cardiomyopathie

Als u een gerenommeerde fokker kiest en uw witte Cocker een zo gezond mogelijke levensstijl geeft, kunt u hun levensduur aanzienlijk verlengen en grote gezondheidsproblemen voorkomen.

Het vinden van een witte Cocker Spaniel Puppy

Parti Cocker Spaniels zijn niet al te zeldzaam, dus als het u niet uitmaakt hoeveel wit er op de vacht van uw Cocker zit en welke andere kleuren aanwezig kunnen zijn, zou u niet al te veel moeite moeten hebben om een puppy te vinden. Als u echter op zoek bent naar een heel specifieke tint en wit, kan het wat langer duren om uw droompup te vinden.

Belangrijker dan wat dan ook is het kiezen van een gerenommeerde fokker. Zij fokken alleen met de gezondste ouders, laten u de pups en de moeder ontmoeten, voeden al hun honden op en houden ze in de beste omstandigheden. Ze socialiseren de pups in een gezinsomgeving, en zijn bereid pups terug te nemen die niet langer gehouden kunnen worden, of dit nu om gezondheidsredenen is, of iets anders.

Een ander alternatief is om reddingscentra te controleren. Honden in reddingscentra zullen goedkoper zijn dan pups van een fokker, maar je weet misschien niet veel over hun vroege ervaringen. Werk samen met medewerkers van reddingscentra om er zeker van te zijn dat uw huis geschikt is voor de Cocker die u overweegt. Laat hen weten welke andere dieren en familieleden u thuis heeft en wees realistisch over hoeveel tijd u kunt besteden aan training, socialisatie en dagelijkse beweging.

De witte Cocker Spaniel

Een effen witte Cocker Spaniel is vrij zeldzaam, en is geen officieel geaccepteerde kleur. Maar het is veel gemakkelijker om Cocker Spaniels te vinden met een witte vacht en een andere kleur erin gemengd. Een witte vacht heeft geen invloed op het temperament van uw Cocker Spaniel, maar het kan in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals doofheid.

Heeft u thuis een witte Cocker Spaniel? Of bent u nog steeds aan het uitzoeken of dit de juiste hond voor u is? Laat ons je gedachten weten in de commentaren!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • “S-serie, White Spotting”, Dog Genetics
 • Duffy, D. (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Todd, Z. ‘Barriers to the Adoption of Humane Dog Training Methods’, Journal of Veterinary Behavior (2018).
 • Deldalle, S. & Gaunet, F. ‘Effects of 2 Training Methods on Stress-Related Behaviors of the Dog (Canis Familiaris) and on the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014).
 • Makowska, I. ‘Review of Dog Training Methods: Welzijn, leervermogen en huidige normen’, BC SPCA (2018)
 • Hayward, J. (et al), ‘A Genome-Wide Association Study of Deafness in 3 Canine Breeds’, Plos One (2020).
 • Kaimio, M. “Kenmerken van Otitis Externa bij Amerikaanse Cocker Spaniels in Finland”, Helsingin Yliopisto (2021).
 • Freeman, L. (et al), ‘Diet-Associated Dilated Cardiomyopathy in Dogs: What do we Know?’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2018).