Witte Newfoundland Hond – Heb je de opvallende ‘Landseer’ Newfie al ontmoet?

witte newfoundland hond

Welkom bij onze witte Newfoundland hond gids. De grote Newfoundland wordt meestal gezien met een zwarte vacht. Maar hoe zit het met de minder vaak voorkomende zwart-witte variant, ook wel bekend als de witte Newfoundland?

In dit artikel onderzoeken we de zwart-witte Newfoundland hond en ontdekken we hoe hij verschilt van Newfies met een zwarte vacht.

We kijken naar hun geschiedenis, en of hun witte kleur de gezondheid of het temperament van deze zachtaardige reuzen kan beïnvloeden.

Geschiedenis en oorsprong van de witte Newfoundland hond

Newfoundlands komen oorspronkelijk uit Canada, misschien niet verrassend uit de regio die bekend staat als Newfoundland.

Newfoundlands staan bekend om hun kracht en zwemvermogen. Dit, gecombineerd met hun gelijkmatige karakter en aanhankelijkheid, maakte dat ze het goed deden toen ze in de 18e eeuw naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht.

Hoewel je tegenwoordig vaker een zwarte Newfoundland ziet, was de wit-zwarte kleur lange tijd de gangbare kleur.

Deze kleurstelling van een witte vacht met zwarte aftekeningen staat ook bekend als “Landseer”.

Landseers, Newfoundlands, en Landseer Newfoundlands

Er is veel tegenstrijdige nomenclatuur over de witte Newfoundlander.

Om de verwarring nog groter te maken, erkennen sommige rasregisters ook een zeer, zeer, vergelijkbare zwart-witte hond, genaamd het Landseer European Continental Type” (Landseer ECT, en soms gewoon Landseer).

De Federation Cynologique Internationale voorziet in een rasstandaard voor de Landseer ECT en vermeldt hun oorsprong als Duitsland en Zwitserland.

Een ander verschil is dat Landseer ECT’s langere benen hebben dan een Newfoundland.

Dus een Landseer hond kan een Landseer-kleurige Newfoundland betekenen, of een Landseer ECT.

Buiten de showring is het waarschijnlijk geen onderscheid waar hondeneigenaren veel tijd aan besteden als ze over hun honden praten.

Maar als je geïnteresseerd bent in een Landseer hond, heb je nu de informatie die je nodig hebt om te navigeren tussen de verschillende soorten honden die je zou kunnen ontmoeten!

Newfoundland Kleuren

De meest voorkomende kleur is zwart; andere erkende Newfoundland kleuren in de VS zijn bruin, grijs, en de combinatie van wit en zwart (bekend als een Landseer).

Kleuren die genetisch voorkomen binnen het Newfoundland ras, maar niet de rasstandaard volgen zijn onder andere:

  • Champagne (crème)
  • Wit en bruin
  • Wit en grijs
  • Zwart en tan

De Newfoundland Club of America vermeldt dat deze kleuren niet voldoen aan de rasstandaard van de American Kennel Club. Deze kleuren worden beschouwd als “ongewenst” en daardoor zie je ze veel minder vaak.

In het Verenigd Koninkrijk accepteert de rasstandaard van de Newfoundland Club alleen zwart, bruin en Landseer. Zwarte of bruine honden mogen een vleugje wit hebben op hun borst, tenen en het puntje van hun staart.

Landseer honden moeten een witte basisvacht hebben met zwarte aftekeningen. Tijdens shows wordt de voorkeur gegeven aan Landseers met een zwart hoofd en een smalle witte bles. Ideaal is dit kenmerk in combinatie met een gelijkmatig gemarkeerd “zadel” over de rug van de hond dat doorloopt tot aan de staart.

Landseer’s aftekeningen worden in aanmerking genomen bij het showen. Als u niet van plan bent uw witte Newfoundland te showen, is dat geen probleem. Als u hoopt uw hond te showen, is dat iets om in gedachten te houden bij de selectie van uw pup.

Vergeet niet dat de vachtkleur van een hond ondergeschikt moet zijn aan andere, belangrijkere kenmerken. Deze omvatten de gezondheid, de gezondheid en het temperament van uw hond.

De Newfoundland in literatuur en kunst

In tegenstelling tot sommige rassen heeft de Newfoundlander een rijke geschiedenis binnen de literatuur, kunst en zelfs films.

De 19e eeuwse dichter Lord Byron had een witte en zwarte Newfoundland hond genaamd Boatswain. Byron schreef de beroemde “Epitaph to a Dog” ter nagedachtenis aan Boatswain, met bekende regels zoals: “die schoonheid bezat zonder ijdelheid, kracht zonder brutaliteit, moed zonder wreedheid, en alle deugden van de mens zonder zijn ondeugden.”

In de roman van J.M. Barrie, “Peter Pan en Wendy”, beschrijft hij de hond, Nana, als “een primitieve Newfoundland hond”, maar er wordt geen melding gemaakt van Nana’s kleur in de roman. Nana wordt afgebeeld als een Saint Bernard in zowel de animatie als de filmversie van het verhaal!

Newfoundlands, vooral witte Newfoundlands, komen voor in een groot aantal kunstwerken. Kunstenaars die de Newfoundland gebruiken zijn onder andere George Stubbs en Edwin Landseer. De kunstenaar Landseer gaf zijn naam aan de kenmerkende wit met zwart gecoate Newfoundland.

Deze website geeft een uitgebreide kijk op Newfoundlands in kunst, literatuur en film.

Edwin Landseer en de Witte Newfoundlander

Edwin Landseer was een vooraanstaand schilder in de 17de eeuw. Zijn schilderij getiteld “Distinguished Member of the Humane Society” toont een witte en zwarte Newfoundland. Newfoundland fans bewonderen dit bekende schilderij.

Historici merken vaak ten onrechte op dat de effen zwarte Newfoundland de oorspronkelijke raskleur was. De reden dat er zoveel witte en zwarte honden voorkomen op de schilderijen van Landseer is dat hij de voorkeur gaf aan deze kleurstelling.

Gedurende vele jaren werd gedacht dat dit de populariteit van de zogenaamde Landseer Newfoundland beïnvloedde, waardoor het de “in” kleur werd om te hebben.

De wit met zwarte vacht Newfoundland was niet bekend als de Landseer totdat Dr. William Gordon Stables in de Victoriaanse tijd naar hen begon te verwijzen als een “Landseer” Newfoundland.

Door de analyse van honderden schilderijen die Landseer voltooide, ontdekte kunsthistorica Emma Mellencamp dat Landseer’s schilderij gewoon een echt inzicht gaf in de meest voorkomende Newfoundland kleur van die tijd: wit met zwarte aftekeningen.

Deze bevinding wordt ondersteund door een in 2015 gepubliceerde studie, die historische kranten onderzocht om de variatie van de vachtkleur bij Newfoundlands van 1760 – 1890 te volgen. In feite is de Landseer de oorspronkelijke kleurstelling van het Newfoundland ras.

Laten we nu eens kijken naar de genetica van de Newfoundland om te ontdekken waarom de zwarte kleur nu de Landseer heeft ingehaald.

De genetica van de witte Newfoundland

Studies naar de geschiedenis van de genetica van de vachtkleur van Newfoundlandhonden toonden aan dat vóór 1840 Newfoundlands in het Verenigd Koninkrijk ofwel wit met zwart (Landseer), ofwel wit met bruin waren.

Newfoundland honden geïmporteerd uit Canada introduceerden waarschijnlijk het effen kleur gen na 1840.

Het gen dat codeert voor effen vachten is dominant over het gen dat codeert voor gevlekte, of Landseer vachten. Na verloop van tijd is het zwarte gen vaak prominenter aanwezig.

Tegen het einde van de Victoriaanse tijd werd de effen zwarte Newfoundland begeerlijker dan de wit met zwarte variëteit.

Witte Newfoundland Hond Uiterlijk en Verzorging

Newfoundland honden van elke kleur hebben een edel hoofd met een zwaar en gespierd lichaam. Reuen wegen tot maar liefst 150 pond en kunnen tot 28 centimeter hoog op de schouder staan.

De Newfoundland heeft een dubbele vacht die regelmatig, eens per week, geborsteld moet worden. Ze verharen twee keer per jaar en hebben dan meer verzorging nodig.

witte newfoundland hond

Witte Newfoundland Hond Temperament

Newfoundlands doen het goed als familiehond en genieten van gezelschap. Ze zijn een uitgaand ras, maar hun reputatie als beschermers betekent dat ze vaak op de uitkijk staan voor het welzijn van hun gezin.

Er is geen bewijs dat de kleur van uw Newfoundland hun temperament beïnvloedt.

Het trainen van uw witte Newfoundland hond

Zoals met alle grote honden, is het belangrijk om ze een goede basistraining bij te brengen terwijl ze nog puppies zijn.

Trainingslessen zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je op het juiste spoor zit.

Dit ras is meestal een plezier om te trainen en ze reageren bijzonder goed op positieve trainingsmethoden.

Witte Newfoundland Activiteit

Elke kleur Newfoundland hond vereist regelmatige beweging van minstens een half uur per dag.

Dit ras houdt van zwemmen en geniet van andere buitenactiviteiten zoals wandelen.

Populariteit van het ras

De Newfoundland staat op nummer 35 van de 193 rassen op de website van de American Kennel Club.

Gezondheid van de witte Newfoundland

De Newfoundland Club of America beveelt de volgende tests voor het ras aan:

  • Heup evaluatie
  • Elleboog evaluatie
  • Hartonderzoek
  • DNA Cystinurie test

Optionele testen zijn oogonderzoeken, schildklierbloedtesten en knieschijfpalpatie. Als u op zoek bent naar een Newfoundland pup, zal elke gerenommeerde fokker u graag de resultaten uitleggen van alle tests die zijn uitgevoerd op de pups en de ouderdieren.

De Witte Newfoundland Hond

Concluderend, hoewel de witte Newfoundlandhond minder vaak voorkomt dan andere kleuren, toont ons onderzoek geen verschillen in het ras aan.

Als u verwacht een volledig witte Newfoundland hond mee naar huis te nemen, dan zou u wel eens teleurgesteld kunnen worden.

We hebben geen bewijs gevonden van een zuiver witte Newfoundland hond, maar misschien heb jij er een gezien. Laat het ons weten!

Als u een Landseer Newfoundland heeft horen we graag van u!

Laat een bericht achter in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

In tegenstelling tot wat velen denken. Newfoundland Club van Amerika.

Rasstandaard. De Newfoundland Club.

Bondeson. 2015. Historische analyse van Newfoundland Dog Fur Color Genetics. Open Veterinary Journal.

Mellencamp. 1976. Welke kleur heeft een Newfoundland en wanneer? Newf Tide.

Landseer European Continental Type Breed Standard. Federation Cynologique Internationale.
Newfoundland. De Kennel Club.

Lord Byron in Newstead Abbey. Newfoundland Club van Amerika.

The Cultured Newf.