Witte Husky: Gids voor een prachtig ras

witte husky

Witte Husky honden hebben een dikke, glanzende bleke vacht die hen het uiterlijk van een ijsbeerhond geeft! Ze kunnen iets donkerder patronen op hun gezicht of poten hebben, maar ze zijn bijna helemaal wit. Vandaag bekijken we hoe je een witte Husky kunt adopteren of kopen. En wat u kunt verwachten van hun persoonlijkheid, temperament, gedrag en gezondheid. We helpen u beslissen of hun levensduur, training, verzorging en verharing goed passen bij uw gezin en levensstijl.

Inhoud

De volledig witte Husky hond kan de meest loyale, hardwerkende en trouwe van de canine companions zijn. Veel aspirant husky eigenaren hebben ook vragen over hoe ze een witte Husky met blauwe ogen kunnen vinden. In deze uitgebreide rasgids leest u wat u moet weten over het Husky ras.


Het witte Husky ras

De witte Husky is een veel voorkomende naam die het Siberische husky hondenras beschrijft. Niet alle Siberische husky’s hebben echter een zuivere witte vacht. Sommige witte Husky’s hebben een vleugje geel of beige in hun vacht dat in het juiste licht te zien is. Deze honden worden “Isabella Husky’s” genoemd.

Een witte Husky hond kan bruine ogen, blauwe ogen of parti-color (twee verschillende kleuren) ogen hebben.

witte husky

Waar komt de hele Husky hond vandaan?

De husky hond komt oorspronkelijk uit Siberië in het noorden van Azië. De eerste bewijzen van het husky hondenras dateren van meer dan 3000 jaar geleden. De Husky werd oorspronkelijk gefokt door het Chukchi stammenvolk in Azië om te helpen bij transport en de jacht. De rest van de wereld ontdekte de husky honden pas in het begin van de 20e eeuw.

Toen een slede-team deelnam en de 408 mijl lange All Alaska Sweepstakes Race won in 1910. Vanaf dat moment, toen de populariteit van de husky hond groeide, vond dit hondenras zijn weg over de hele wereld.

Werkende Witte Husky Honden

De husky hond werd gefokt om te werken als een sledehond met canine teamgenoten en een menselijke bestuurder genaamd een musher. Deze honden doen vandaag de dag nog steeds mee aan sledehondenraces.

Een van de beroemdste sledehonden was een husky genaamd Balto, die zijn team hielp een 5-1/2 daagse tocht te volbrengen over 658 mijl. om medicijnen te leveren aan een geïsoleerd dorp in Alaska. Van Balto’s verhaal is een film gemaakt met dezelfde naam.

Hoe ziet een rasechte witte Husky eruit?

Een raszuivere witte husky is een van de mooiste honden op aarde. Deze honden hebben alerte, rechtopstaande driehoekige oren, amandelvormige ogen die kee. En intense, magere en evenredige lichamen en vosachtige borstelige staarten.

De husky kan er bedrieglijk licht uitzien, vooral omdat deze werkhond een natuurlijke gratie en evenwicht heeft. Maar vergis u niet; deze hond is zeer sterk en krachtig.

Witte Husky hond verzorging en verharing

De allereerste husky honden werden gefokt in een van de meest barre en koude klimaten op aarde: Siberië. Deze honden hebben een dikke, dubbellaagse, isolerende vacht. Het is waterafstotend op de bovenste laag en dicht en warm aan de onderkant.

Husky’s verharen het hele jaar door. Twee keer per jaar doen ze iets heel gedenkwaardigs dat “blaasvacht” heet. Zoals de naam al zegt, als de seizoenen veranderen, gaat de husky door een enorme verharingscyclus.

Je zult je husky altijd moeten borstelen en borstelen om de haren die in de ondervacht vastzitten te verwijderen. Ook vuil en puin moeten worden verwijderd om schaafwonden aan de huid te voorkomen. Borstel uw hond tijdens de seizoensgebonden vachtwisselingen dagelijks om de verharing onder controle te houden.

Gelukkig hoeft u uw hond niet professioneel te laten verzorgen of trimmen, zelfs als u uw witte husky wilt showen.

Hoe groot zijn witte husky’s?

De Siberische husky hond wordt gefokt in twee maten: standaard en miniatuur. De standaard husky wordt beschouwd als een middelgrote hond die tussen de 35 en 60 pond weegt. Volwassen reuen wegen ongeveer 10 pond zwaarder dan teven.

Volwassen witte husky honden zijn doorgaans 20 tot 23,5 centimeter groot. Deze honden zijn mager, gespierd en sterk. De miniatuur husky weegt 18 tot 25 pond en is 12 tot 16 centimeter groot.

White Husky Persoonlijkheid en Temperament

Het husky hondenras is ontstaan uit een lang geslacht van werkhonden die betrokken waren bij het sleeën als onderdeel van een roedel. Hierdoor ontstond een gespecialiseerd hondenras dat ongelooflijk sociaal is en goed gedijt wanneer het wordt omringd door andere honden en mensen.

Siberische husky’s krijgen soms de reputatie agressief of temperamentvol te zijn. Vaak is de echte reden dat de hond alleen wordt gelaten en niet voldoende beweging krijgt.

Een verveelde husky hond kan snel zeer destructief worden. De witte husky doet het niet goed als hij elke dag urenlang alleen wordt gelaten.

Dit is geen schoothond of huishond. Deze hond vereist een actieve levensstijl met elke dag veel inspanning en interactie.

Behoefte aan beweging

De Siberische husky is een werkhond in hart en nieren. Dit hondenras is zorgvuldig gefokt en ontwikkeld om lange afstanden te lopen in zeer uitdagende omstandigheden en weersomstandigheden. Dit betekent dat uw witte husky hond veel beweging nodig heeft.

Rennen zal waarschijnlijk de favoriete vorm van lichaamsbeweging van uw pup zijn. Laat je husky echter nooit van de lijn af om te rennen, tenzij je veel aan terughaaltraining hebt gedaan of in een afgesloten gebied bent.

Niet alleen brengt dit uw hond in gevaar van verkeer, wilde dieren, andere huisdieren en onbekende situaties. Maar u krijgt uw hond misschien nooit meer terug. Uw erf moet van boven, onder en aan alle kanten volledig ontsnappingsvrij zijn.

Husky honden houden van rennen, en van graven. Fokkers raden aan om omheiningen te plaatsen die minstens 5 meter hoog zijn. Het is ook slim om ondergrondse barrières te installeren om te voorkomen dat uw husky een ontsnappingsroute graaft.

Witte Husky Training en Socialisatie

Soms worden witte husky honden als niet al te slim beschouwd omdat ze een uitdaging kunnen zijn om te trainen. De Siberische husky is echter ongelooflijk slim. Trainingsproblemen ontstaan wanneer je de unieke rasgeschiedenis van je hond niet begrijpt en hoe die de huskypersoonlijkheid beïnvloedt.

Siberische husky’s zijn zeer sociaal en houden van het gezelschap van hun mensen en andere honden. Hun werk omvatte echter meestal lange uren en hele dagen rennen. Ze horen traditionele commando’s als “zit” en “blijf” niet zo vaak. Daarom is dit ras zo geëvolueerd dat er meer prikkels nodig zijn om commando’s te gehoorzamen.

Training kan langer duren en vereist meer versterking. Siberische husky’s worden ook gefokt om hun mensen te helpen bij de jacht. De husky heeft een zeer sterke prooidrift die u niet uit uw hond kunt trainen.

Als uw huishouden andere kwetsbare huisdieren bevat, kunt u overwegen of een husky wel de juiste hond is.

Is een Husky een goede gezinshond?

De Siberische husky wordt doorgaans niet beschouwd als een goed hondenras voor een eerste eigenaar. Deze honden kunnen speciale trainings- en socialisatiebehoeften hebben, en vereisen veel tijd voor beweging en verzorging. Het husky ras heeft echter een sterk verlangen om zich te binden aan hun familie. Door hun sociale persoonlijkheid zijn het ook verschrikkelijke waakhonden.

Full White Husky Gezondheidsproblemen

Zoals de meeste rashondenrassen kan de witte husky bepaalde genetische gezondheidsproblemen erven.

Heupproblemen en oogproblemen behoren tot de ernstigste gezondheidsproblemen die bekend zijn bij huskyhonden. Heupdysplasie, een niet goed ontwikkelde heupkom, is het ernstigste heupprobleem dat husky’s treft.

De meest zorgwekkende oogproblemen die witte husky’s kunnen treffen zijn genetische cataract, progressieve retina atrofie en corneale dystrofie.

Gezondheidstesten

Het Canine Health Information Center (CHIC) houdt een bijgewerkte lijst bij van aanbevolen genetische gezondheidstesten. Niet alle erfelijke gezondheidsproblemen kunnen bij de geboorte worden opgespoord.

Zorg ervoor dat u werkt met een fokker die ouderhonden (fokdieren) test en vooraf screent. Momenteel omvatten de door CHIC aanbevolen gezondheidstests voor husky’s heupdysplasie en een grondig oogonderzoek.

De fokker die u kiest moet kunnen aantonen dat beide ouderdieren zijn getest en goedgekeurd voor deze problemen. Als u ervoor kiest een witte husky te adopteren, laat dan uw eigen dierenarts een gezondheidsonderzoek doen voordat u zich definitief vastlegt.

Witte Husky Puppies

Als je eenmaal een fokker hebt gevonden die een nest heeft, waaronder allemaal witte husky puppy’s, kies dan je puppy. Probeer een afspraak te maken om beide ouderhonden te ontmoeten voordat u zich vastlegt op een puppy. Dit geeft u een idee van de volwassen grootte, het uiterlijk en het temperament van uw nieuwe pup.

Kies altijd een puppy dat er helder, alert en gezond uitziet. Zorg ervoor dat de hond energie heeft, nieuwsgierig en zelfverzekerd is.

Zuiver witte Husky met blauwe ogen Prijs

De prijs die u betaalt voor een puur witte husky met blauwe ogen kan variëren op basis van een aantal factoren:

  • Bloedlijn
  • Prijzen in de showring
  • Geslacht
  • “Huisdier” versus “show” kwaliteit
  • Fokkerskosten
  • Vraag en aanbod

Witte husky’s zijn traditioneel lager in prijs dan husky’s met aftekeningen. Blauwogige husky’s zijn traditioneel duurder dan puppies met andere oogkleuren. Deze factoren kunnen ook de uiteindelijke prijs van uw puppy beïnvloeden.

Ten tijde van de publicatie van dit artikel variëren witte husky honden met blauwe ogen van gerenommeerde fokkers van $500 tot $1.000.

Siberische husky’s worden gefokt in standaard en miniatuur maten. Als u geïnteresseerd bent in een miniatuur witte husky, verwacht dan tussen de $750 en $1.200 te betalen.

Een witte husky adopteren

Als u een witte puppy wilt, kan het moeilijker zijn om een witte husky ter adoptie te vinden dan bij een fokker. Er zijn echter voordelen aan het zoeken naar een volwassen witte husky voor adoptie in plaats van een puppy.

Een van die voordelen zijn de kosten. Voor een volwassen witte husky betaalt u tussen de 50 en 200 dollar aan herplaatsingskosten. Dit in vergelijking met enkele honderden of zelfs duizend dollar of meer voor een puppy.

Uw volwassen witte husky hond met blauwe ogen zal al zindelijk zijn en heeft misschien extra training onder zijn of haar riem.

Veel reddingsorganisaties bieden extra ondersteuning aan nieuwe adoptieouders om de band te versterken. En de kans op een succesvolle match te vergroten.

Diensten kunnen bestaan uit sterilisatie/neutilatie, gratis of goedkope trainingslessen, benodigdheden en meer. Maar het beste voordeel is dat een witte husky hond een broodnodige thuis krijgt.

Is een Husky de juiste hond voor mij?

Het lijdt geen twijfel dat de aanblik van een volledig witte husky met blauwe ogen een showstopper is. Je kunt de “schattigheidsfactor” van een puur witte husky pup niet ontkennen. Maar deze gids bevestigt dat de witte husky misschien niet de juiste keuze is voor elk gezin.

Is een pure witte husky hond in uw toekomst? We horen graag uw opmerkingen.

Gerelateerde artikelen

Bronnen en verder lezen: