Witte Duitse Herdershond – Een complete gids voor een sneeuwwitte pup

witte duitse herdershond

Witte Duitse Herdershonden zijn grote, beschermende, trouwe honden die een sterke band vormen met hun gezin. Duitse Herders behoren tot de herders- of herdersgroep van honden. Ze hebben een ongelooflijke pluche witte vacht, rechtopstaande oren, zielsvolle ogen en een kenmerkende grijns.

Dit zeer intelligente en energieke ras heeft sterke bewakingsinstincten en ze worden wereldwijd gebruikt als dienst- en militaire honden. Met de juiste training en socialisatie kunnen witte Herders uitstekende metgezellen zijn. En een goed opgevoede witte Herder kan goed overweg met kinderen en andere honden en zal gedijen in een ruim huis met een actief gezin.

We gaan kijken naar de kenmerken en de persoonlijkheid van dit aanhankelijke ras. En naar de oorsprong van die prachtige witte vacht. Dit zijn grote honden, tot 80 pond in gewicht en 26 inch in hoogte. We helpen u beslissen of dit een hond is die u zou willen adopteren, en delen enkele goede tips voor het opvoeden van een nieuwe pup.

Een witte Duitse Herder is prachtig, vooral als pup, maar dit is geen ideaal eerste huisdier voor een nieuwe hondeneigenaar. Ze doen het het beste in ervaren huizen met trainers die veel tijd kunnen besteden aan positieve versterkingstraining en oefening. Duitse Herdershonden kunnen op hun hoede zijn voor vreemden en gefrustreerd of overstuur raken door tijd alleen door te brengen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u ruimte voor hen heeft in uw drukke schema.


Wat is een Witte Duitse Herder?

De witte Duitse Herder is een opvallende hond, en simpelweg een witte versie van de meer voorkomende donkerder gekleurde Duitse Herdershond. Op het moment dat je je eerste volledig witte herdershond ziet, weet je dat hij het onthouden waard is! Ze hebben een ongelooflijke pluche witte vacht, rechtopstaande oren, zielsvolle ogen en een kenmerkende goofy grijns.

Je zult ook bereid moeten zijn om veel wandelingen te maken, want de witte Herder heeft dezelfde hoge activiteitsbehoefte als andere raszuivere hondenrassen die geboren en gefokt zijn om te werken. Dit grondige overzicht van de witte GSD zal u helpen beslissen of een witte Duitse Herder de juiste hond voor u is!

Waar komen witte Duitse Herders vandaan?

De witte Duitse Herdershond heeft een lange en moeilijke strijd doorstaan om zijn plaats als raszuivere hond wereldwijd te verdienen. Er is een doelbewuste en consistente fokstrategie voor nodig om op betrouwbare wijze witte Duitse Herder pups te produceren.

In het verleden doken witte pups soms op tussen een nest pups met de meer gebruikelijke zwarte en aardetinten. Fokkers wisten vaak niet wat ze van deze witte puppies moesten denken, en sommigen namen (ten onrechte) aan dat de witte kleur een zwakkere hond betekende.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot Hitler zelf dat wit geen goede Duitse Herder kleur was.

Inspanningen begonnen om alle sporen van witte vacht genen uit te wissen, maar gelukkig sloeg dit niet aan op veel plaatsen buiten Duitsland.

Witte Duitse Herdershonden

De moderne witte herder

Zelfs vandaag de dag prefereren GSD puristen rijke, donkere vachtkleuren boven bleke tinten. Een witte vacht diskwalificeert een Duitse Herder van de Amerikaanse Kennel Club shows.

In het Verenigd Koninkrijk erkent de Kennel Club rasstandaard dat de vachtkleur “van secundair belang is, en geen invloed heeft op het karakter of de geschiktheid voor het werk”. De vachtkleur van uw witte Duitse Herder zal echter nog steeds in aanmerking worden genomen bij shows.

Witte Duitse Herder Genetica

Ons begrip van de genen die de vachtkleur van honden bepalen wordt steeds groter. Maar zelfs nu we het unieke DNA ontrafelen van andere beroemde witte honden (denk aan de Dalmatiër en de witte Engelse Bulldog), blijft de witte Duitse Herder hardnekkig mysterieus.

Er was een tijd dat men dacht dat alle witte Duitse Herders albino’s waren. Hoewel het gen voor albinisme bestaat in de GSD populatie, draagt de meerderheid van de witte Duitse Herders het niet. Evenmin dragen ze het extreem witte piebald-gen dat Dalmatiërs hun witte basis geeft.

Op het moment van schrijven, in 2019, is de meest geaccepteerde theorie dat Duitse Herders allemaal één plek in hun genetische code hebben die werkt als een schakelaar voor wit en niet-wit.

Als een pup het niet-witte gen op deze plaats erft van moeder of vader, dan zullen ze een van de andere mogelijke Duitse Herder kleuren zijn, afhankelijk van de andere genen die ze hebben.

Maar als ze het witte gen erven van zowel vader als moeder, dan wordt al het andere in hun genetische code vergeten, en zijn ze wit. Omdat ze het witte gen van beide ouders moeten erven, wordt het beschreven als een recessieve eigenschap.

witte duitse herder

Zijn Witte Duitse Herder Puppies Zeldzaam?

Recessief klinkt zeldzaam, toch? En tot op zekere hoogte klopt dat. In het wild zijn recessieve eigenschappen vaak zeldzaam. Slechts twee witte Duitse Herders zijn er zeker van dat ze een nest met volledig witte pups krijgen.

Maar het is ook mogelijk dat twee niet-witte GSD’s een klein deel witte pups is een nest kunnen produceren, als ze allebei het witte gen dragen. En natuurlijk zijn GSD’s geen wilde honden.

Een voorzichtige fokker die de genetica van de vachtkleur van de Duitse Herder begrijpt, kan betrouwbaar een nest witte pups produceren door twee witte Duitse Herdershonden te paren. Dus in werkelijkheid is de beschikbaarheid van witte Herdershonden een kwestie van vraag en aanbod, mode en de voorkeur van de GSD-eigenaren.

Hoe groot zijn witte Duitse Herdershonden?

Wat kun je verwachten van het uiterlijk van een witte Duitse Herder, naast een zee van sneeuwwitte vacht? Een stevige witte volwassen Duitse Herder kan in gewicht variëren van 60 tot 85 pond, waarbij volwassen reuen zwaarder wegen dan volwassen teven.

Als volwassen hond zal de witte GSD overal tussen de 22 en 26 centimeter hoog zijn bij de schouder. Ook hier zijn reuen groter dan teven.

Witte herder oogkleur

Het gen voor de witte vacht van een GSD beïnvloedt alleen de vachtkleur, en heeft geen invloed op de oog- of huidpigmentatie. Net als de rest van hun stamboom is de meest voorkomende oogkleur voor een witte herder donkerbruin. De kleur kan echter variëren van lichter amber tot donker mahonie.

Zo nu en dan wordt er een zuiver witte Duitse Herder met blauwe ogen geboren. Dit is echter een zeldzame eigenschap die wordt toegeschreven aan een recessief gen voor de oogkleur.

Langharige Witte Duitse Herder

Denk je dat een witte Herder een zeldzaam gezicht is? Een langharige witte Duitse Herdershond is nog zeldzamer! Langharige Duitse Herders van elke kleur danken hun vacht aan een recessief gen voor lang haar.

Historisch gezien werden langharige GSD’s beschouwd als een genetische fout. Langharige honden missen een waterdichte, isolerende ondervacht, dus waren ze ongeschikt om te werken. Maar ze zijn beroemd om hun goede humeur en toewijding, dus moderne langharige Duitse Herders van elke kleur winnen aan populariteit als huisdieren en gezelschapshonden.

Kortharige Witte Duitse Herder

De kortharige witte Duitse Herdershond komt vaker voor dan de langharige witte GSD. Een kortharige Duitse Herder heeft dezelfde isolerende ondervacht als elke andere Duitse Herder, ongeacht de vachtkleur.

Deze honden zijn hardwerkende honden die uitblinken in bewakings-, herders-, dienst-, zoek- en reddingswerkzaamheden, politie-, militaire en beschermingswerkzaamheden. Ze zijn soms favoriet bij boeren en ranchers.

Hun witte vacht helpt om kudde waakhonden te onderscheiden van donkerharige roofdieren zoals coyotes en wolven.

Het verzorgen van een witte herder

In termen van vachtverzorging heeft de kortharige witte Duitse Herder dezelfde basis verzorging en vachtonderhoud nodig als elke kortharige Duitse Herder. Alle Duitse Herders verharen veel, maar wit haar heeft een speciaal talent om tegen vloeren en meubels aan te komen.

Ze verharen ook hun korte ondervacht tijdens het warme seizoen.

Regelmatig borstelen en borstelen kan helpen het verharen plaatselijk en beheersbaar te houden. De langharige Duitse Herder heeft meer gedetailleerde en frequente vachtverzorging nodig. U moet speciale aandacht besteden aan het schoonmaken en verzorgen van hun oren.

Baden moet altijd spaarzaam gebeuren om te voorkomen dat noodzakelijke vachtoliën worden verwijderd.

Overmatig wassen kan een droge huid veroorzaken die kan leiden tot irritatie of ziekte, dus investeer in een zachte shampoo.

witte duitse herder

Witte Duitse Herder Temperament

Witte Duitse Herder persoonlijkheid wordt gezien als zachter en vriendelijker dan de traditioneel gekleurde GSD. Maar er lijkt geen bewijs te zijn dat dit vooroordeel ondersteunt.

Zoals bij elk werkend ras van rashonden, is het belangrijk om meteen te beseffen dat deze honden niet gefokt zijn om schoothondjes te zijn. Ze eisen veel werk en interactie, of ze zullen zich vervelen en destructief worden.

Zijn Witte Duitse Herders Agressief?

Duitse Herders van alle kleuren zijn sterke honden. In het verleden hebben veel mensen ze getraind om op hun hoede te zijn voor vreemden, en agressief tegen indringers.

De meeste Duitse Herders van vandaag zijn nog steeds op hun hoede voor nieuwe mensen, en het duurt even voordat ze aan hen gewend zijn. Er is echter geen reden waarom een goed opgevoede witte Duitse Herder agressief zou moeten zijn.

Vroege, dagelijkse, consequente en voortdurende socialisatie als pup zal hen het vertrouwen geven om nieuwe gezichten en situaties rustig en vol vertrouwen te begroeten. Laat van 8 tot 14 weken oud elke dag bezoek komen en neem uw puppy mee naar veel drukke locaties.

Gezondheid van de witte herder

Alle Duitse Herders zijn kwetsbaar voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Deze omvatten heup- en elleboogdysplasie – botmisvorming in het gewricht, die pijnlijke artritis en kreupelheid veroorzaakt.

Alle fokhonden moeten worden gescreend op deze aandoeningen voordat ze paren, en goede fokkers bieden graag het bewijs van de heup- en elleboogscores van hun honden. Goede fokkers houden ook een gedetailleerde medische geschiedenis bij van hun foklijnen, en voeren een extra screening uit op de volgende aandoeningen als er een familiegeschiedenis van is:

 • Hartkwalen
 • Autoimmune thyroiditis
 • Oogaandoeningen
 • Degeneratieve myelopathie

Witte Hond Gezondheidsproblemen

Over het algemeen hebben witte Duitse Herdershonden dezelfde gezondheidsproblemen als alle andere GSD’s. Er is echter één aandoening waar witte Duitse Herders meer vatbaar voor zijn.

Een studie stelde een verband voor tussen de witte vacht van de GSD en spontane laryngeale verlamming – een aandoening waarbij de luchtweg niet goed opent om een hond te laten inademen. Maar verder onderzoek is nodig om te zien of dit juist is.

Zijn witte Duitse Herders doof?

Heeft iemand je ooit verteld dat witte honden meer kans hebben om doof te zijn? Er zit een kern van waarheid in. Honden zoals Dalmatiërs, die hun witte vacht te danken hebben aan het extreme piëteitsgen, hebben meer kans op gehoorverlies. Dat komt omdat dezelfde cellen die huid- en haarpigment produceren ook een belangrijke structurele rol spelen in het binnenoor.

Honden met de piebald of extreme piebald genen missen deze cellen, dus zijn ze wit, en kunnen ze gehoorverlies hebben. Maar vergeet niet dat witte GSD’s hun witte vacht erven, door een ander, speciaal gen? Dat betekent dat hun vacht wit is, maar hun huid is nog steeds normaal gepigmenteerd, en hun gehoor is niet aangetast!

Hoe lang leven witte Duitse Herders?

De gemiddelde Duitse Herdershond wordt 11 jaar oud. Er zijn geen aanwijzingen dat dit langer of korter zou zijn voor een witte GSD.

Kortom, om te verzekeren dat uw Witte Duitse Herder pup een leven lang in goede gezondheid verkeert, moet u een fokker kiezen die investeert in het gezondheidsonderzoek van hun vader en moeder.

Witte Duitse Herder fokkers

Zoals we gezien hebben, worden witte Duitse Herders afgekeurd door puristen. Maar hun opvallende uiterlijk wint legioenen fans onder een nieuwe generatie GSD liefhebbers.

Het is heel belangrijk om bij het fokken van pups voor een recessieve eigenschap als witbont, te weerstaan aan het fokken met individuen die te nauw verwant zijn. Maar voor fokkers zonder scrupules is dit precies de manier om het nest te krijgen dat ze willen, zonder te reizen naar een fokpartner die onverwant genoeg is.

Goede fokkers zullen:

 • de resultaten van heup- en elleboogdysplasie-onderzoeken en andere gezondheidstests verstrekken.
 • Laten u de volledige stamboom van hun pups zien, en hun coëfficiënt van inteelt.
 • Nodigt je uit om mama met haar puppies te ontmoeten, en papa indien mogelijk.
 • Bied referenties aan van de kopers van vorige nesten, als dit niet hun eerste nest is.

Hoeveel kosten Witte Duitse Herder Puppies?

Witte Duitse Herder prijs kan fluctueren afhankelijk van de vraag, fokker reputatie, uiterlijk, vacht en oogkleur en geslacht. De hoogste prioriteit voor een verantwoordelijke fokker is het grootbrengen van een nest gelukkige, goed gesocialiseerde pups, en ze in een goed tehuis te plaatsen.

Dit is geen goedkope onderneming, maar pas op voor fokkers die een buitensporige premie vragen puur voor de kleur van de vacht van hun pups. Dit zou van secundair belang moeten zijn, en suggereert dat een fokker meer oog heeft voor het nastreven van winst dan voor het welzijn van hun honden.

In het algemeen varieert de typische prijsklasse voor een witte Duitse Herder pup van 700 tot 1500 dollar.

Zijn Witte Duitse Herders Goede Huisdieren?

Een witte Duitse Herdershond kan een fantastische metgezel zijn. De meest succesvolle ervaring zal echter sterk afhangen van je onderzoek naar de geschiedenis van een puppy.

Het ontmoeten van de ouderhonden en ervoor zorgen dat een dierenarts de juiste genetische tests op beide ouders heeft uitgevoerd. Uw puppy zal ook veel tijd en interactie met u nodig hebben en dagelijks veel fysieke activiteit. Socialisatie en voortdurende training, evenals veel beweging, zijn ook essentieel.

Alle GSD’s hebben een thuis nodig waar zowel door de week als in het weekend iemand aanwezig is, om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief worden. Als u in deze essentiële behoeften kunt voorzien, dan kan een witte Duitse Herder voor u een leuke en lonende keuze zijn!

Training en oefening

Duitse Herders bezitten de twee eigenschappen die een hond zeer gemakkelijk te trainen maken

 • Intelligentie
 • Passie voor samenwerking met mensen

Van deze twee eigenschappen is samenwerking de belangrijkste. En GSD’s hebben deze eigenschap in bucketloads. Uw Duitse Herder zal graag met u werken en spelen, op voorwaarde dat u enkele eenvoudige regels volgt.

 • Leer over moderne trainingsmethoden
 • Trek elke dag wat tijd uit om te trainen

Moderne trainingsmethoden zijn leuk en effectief, en plezierig voor het hele gezin. Als u elke dag een paar minuten uittrekt om uw hond te trainen, kunt u een zeer hoog niveau bereiken met uw Duitse herder.

Verwante artikelen

Heeft u een witte Duitse herder?

Vertel ons meer over hen in het commentaarveld!

Bronnen

 • Wahl, J., et al. “A review of hereditary diseases of the German Shepherd Dog,” Journal of Veterinary Behavior, 2008.
 • Carver, E., 1984. Vachtkleur genetica van de Duitse herdershond, Journal of Heredity.
 • Ridyard et al, 2000. Spontane laryngeal paralysis in four white-coated German shepherd dogs, Journal of Small Animal Practice.
 • Fryer, K., 2016. “Laryngeal Paralysis, de inspiratie en de aspiratie”, VetBloom.
 • Leonard, A., 2011. De benarde situatie van “Big Black Dogs” in Amerikaanse dierenasielen: Op kleur gebaseerde discriminatie van honden
 • Strain, G., 2003. “Erfelijke doofheid bij honden en katten: Causes, Prevalence, and Current Research”, Tufts Canine and Feline Breeding and Genetics Conference.