Windhonden als huisdier – Complete informatiegids voor hondenrassen

Greyhounds als huisdier

Greyhounds als huisdier worden steeds gewoner. Veel mensen kiezen ervoor om gepensioneerde racehonden te redden uit asielen.

Greyhounds zijn middelgrote, maar lange hondenrassen. Ze worden 27 tot 30 centimeter groot en wegen tot 70 pond als volwassenen.

Ze zijn het snelste hondenras ter wereld, en kunnen snelheden bereiken tot 41 mijl per uur! Maar ze houden net zo veel van relaxen met hun familie als van rondracen.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe geschikt een Greyhound als huisdier kan zijn.

Wat staat er in deze gids

Greyhound FAQ’s

Hier zijn enkele vragen die ons vaak gesteld worden over Greyhounds als huisdier:

Laten we beginnen met het bekijken van enkele statistieken over dit ras.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 145 van 195 op AKC
 • Doel: Hondengroep
 • Gewicht: 60 – 70 pond
 • Temperament: atletisch, zachtaardig en onafhankelijk

Dus, wat behandelen we in deze gids?

Greyhound Ras Beoordeling: Inhoud

Allereerst, waar komt deze serene hond vandaan?

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Als u Greyhounds als huisdier kiest, wilt u misschien weten waar het ras oorspronkelijk vandaan komt. Hun oorspronkelijke doel kan hun temperament beïnvloeden, zelfs als ze als huisdier worden gehouden.

De voorouders van Greyhounds gaan terug tot het oude Egypte, waar deze honden werden gebruikt om wilde dieren in de woestijn te vinden, te achtervolgen en te vangen.

Dit ras heeft dus een zeer lange geschiedenis. Hoewel het pas in 1885 door de AKC werd erkend.

Moderne Greyhounds worden vaak gezien als racehonden, een sport die populair werd in de 19e eeuw. Maar daarvoor namen Greyhounds deel aan een sport die bekend staat als coursing.

Coursing hield in het jagen op dieren op zicht. Honden werden vaak in paren losgelaten, en kregen punten voor zaken als snelheid en het inhalen van hun prooi.

Leuke feiten over Greyhounds

Zoals we al eerder zeiden, is de Greyhound het snelste hondenras, daarom zijn ze zo goed in racen! De snelste Greyhound in het Guinness World Records bereikte 41,83 mph!

We weten dat dit een zeer oud ras is, maar er is wat onenigheid over waar hun naam eigenlijk vandaan komt.

Sommigen geloven dat het is afgeleid van het woord ‘Graius’, wat Grecian betekent. Anderen geloven dat het komt van het oude Engelse woord ‘grech’, of ‘greg’, wat ‘hond’ betekent.

Sommigen denken zelfs dat het simpelweg zou kunnen verwijzen naar de gemeenschappelijke grijze vacht van het ras.

Hoe dan ook, het zijn populaire honden bij zowel farao’s als presidenten!

Greyhounds als huisdieren Verschijning

Hoe zien Greyhounds als huisdier eruit? Dit ras staat bekend om zijn slanke, edele uiterlijk.

Ze zijn over het algemeen lang, smal en gestroomlijnd, zowel in hun hoofd als in hun lichaam. Ze hebben intelligente ogen, en kleine flaporen die omhoog prikken als ze opgewonden zijn!

Greyhounds als huisdier moeten gespierd zijn, met een atletisch uitziend lichaam. Ze hebben een diepe borstkas en lange benen.

Maat

Dit ras is middelgroot. Greyhounds kunnen 27 tot 30 centimeter lang worden bij de schouder.

Wanneer ze volgroeid zijn, wegen ze waarschijnlijk tussen de 60 en 70 pond.

Vrouwtjes zitten meestal aan de kleinere kant van deze schaal dan mannetjes. Maar, zoals bij elk ras, kun je enige variatie verwachten!

Vachttype en kleuren

Hoe zit het met hun vacht? Greyhounds hebben een korte, gladde vacht die stevig aanvoelt.

Een verbazingwekkend ding over dit ras is het aantal kleuren en patronen die hun vacht kan hebben! Een paar daarvan zijn:

 • Zwart
 • Gestroomd
 • Blauw
 • Rood
 • Wit
 • Fawn
 • Lever

En nog veel meer! Ze kunnen zelfs een mengsel zijn van bovenstaande kleuren, met een verscheidenheid aan aftekeningen!

Dit heeft misschien geen enorme invloed op je keuze voor een Greyhound hond als huisdier. Maar het betekent wel dat elk exemplaar mooi en uniek is!

Greyhound Temperament

Het is belangrijk het temperament van het ras te leren kennen wanneer men Greyhounds als huisdier overweegt.

Over het algemeen staan deze honden bekend als lief, zachtaardig en vol energie. Ze zijn vaak erg aanhankelijk met hun familie, en zijn zeker mensgericht.

Maar u moet er wel voor zorgen dat hun persoonlijkheid overeenkomt met die van u en uw levensstijl.

Energie

Greyhounds staan bekend als de Cheetahs van de hondenwereld dankzij hun buitengewone snelheid.

Maar net zo graag als Greyhounds tijd nodig hebben om op volle snelheid te rennen, vinden ze het ook heerlijk om met u op de bank te relaxen.

Het is belangrijk dat je een veilige, afgesloten ruimte hebt voor een Greyhound om los van de riem te rennen als je dit huisdier overweegt.

Deze honden hebben ruimte nodig om rond te rennen. Maar zelfs de beste terughaaltraining kan mislukken als hun jachtinstinct toeslaat tijdens het rennen in een open ruimte. Laten we hier nu wat meer over leren.

Natuurlijke instincten

Greyhounds werden oorspronkelijk gebruikt om te jagen en prooien te doden, zoals in hun coursing dagen waar ze op hazen jaagden. Dit jachtinstinct blijft sterk, zelfs vandaag de dag, in deze onafhankelijke honden.

Dit is dus misschien niet het beste ras als je andere kleine dieren in huis hebt – waaronder katten.

Vroege socialisatie met andere kleine dieren in combinatie met beloningen voor het niet opjagen is effectief gebleken bij het verminderen van deze achtervolgingsdrift. Maar het is niet gegarandeerd dat het nooit zal gebeuren.

De beste manier om dit gedrag te beheersen is te voorkomen dat de gelegenheid zich voordoet om een ander dier op te jagen. Voed Greyhounds dus op in huizen zonder andere kleine huisdieren, en laat ze alleen buiten de lijn trainen in afgesloten, veilige gebieden.

Dit is een echt belangrijk punt om te overwegen wanneer u een oudere Greyhound redt, zoals diegenen die met pensioen gaan uit de racerij. Deze honden zijn meestal voorbij hun socialisatieperiode. Dus het voorkomen van achtervolgingskansen is hier de beste oplossing.

Het betekent niet dat Greyhounds ongeschikt zijn als huisdier. Het betekent alleen dat je hun omgeving een beetje moet aanpassen.

Scheidingsangst

Een ander gedrag waar je je bewust van moet zijn als je Greyhounds als huisdier kiest, is verlatingsangst.

Als uw hond te lang alleen wordt gelaten, kan hij angstig worden, of depressief. Dit kan resulteren in ongewenst gedrag. Maar ook gewoon uw hond een hoop stress bezorgen!

Greyhounds als huisdier zijn graag in de buurt van hun familie, dus ze hebben veel sociale interactie nodig om gelukkig te blijven. Dit ras past niet bij u als u van plan bent veel tijd van huis en weg van uw hond door te brengen.

Jonge kinderen

We hebben kort bekeken hoe Greyhounds kunnen omgaan met andere huisdieren, maar hoe zit het met kleine kinderen?

Uit een onderzoek uit 2010 naar het Greyhound Adoptie Programma in Australië en Nieuw Zeeland bleek dat sommige eigenaren agressie naar kinderen rapporteerden.

Dit zal niet voor alle Greyhounds gelden, en velen zullen prima met kinderen overweg kunnen. Vooral degenen die goed gesocialiseerd zijn.

Maar als je kleine kinderen in huis hebt, is dit iets waar je rekening mee moet houden.

Uw Greyhound trainen en oefenen

Zowel training als lichaamsbeweging zijn belangrijke onderwerpen bij het krijgen van Greyhounds als huisdier. Laten we dus eerst eens kijken naar de trainingsbehoeften.

Bewegingsbehoeften

Zoals we al eerder zeiden, is dit een zeer actieve hond. Greyhounds hebben elke dag tijd nodig om hun energie kwijt te raken, en zijn het gelukkigst als ze op volle snelheid kunnen rennen in een veilig afgesloten gebied.

Vanwege hun prooidrift zult u merken dat uw Greyhound het heerlijk vindt om achter een tennisbal aan te rennen, of een coursing lokmiddel. U kunt dus leuke, energierijke spelletjes spelen.

Als deze honden niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze gemakkelijk verveeld of depressief worden. Hoeveel ze ook van knuffelen op de bank houden, ze hebben tijd nodig om rond te rennen!

Training

Het belang van training kan niet genoeg benadrukt worden bij rassen met een sterke prooidrift als deze.

Training zal u helpen om uw hond onder controle te houden in situaties waarin hij onveilig zou kunnen zijn. Terugroepen is vooral belangrijk bij honden met een hoog jachtinstinct. Maar de beste methode om dit te voorkomen is preventie.

Training kan ook een geweldige manier zijn om uw hond wat beweging en mentale stimulatie te geven. Maar houd de sessies kort en leuk, zodat ze zich niet gaan vervelen.

Greyhounds als huisdier nemen consequente, positieve training zeer goed op, dankzij hun intelligentie. Dit maakt ze ook uitstekende kandidaten voor hondenshows.

In feite waren Greyhounds een van de eerste rassen die verschenen in Amerikaanse hondenshows!

Socialisatie

Iets anders waar we het eerder kort over hadden is het belang van socialisatie. Socialisatie gebeurt wanneer honden puppies zijn, en omvat het tonen van nieuwe mensen, plaatsen en dingen.

Dit kan agressie bij oudere honden voorkomen en op angst gebaseerde reacties verminderen. Maar het socialisatievenster is klein. Het moet dus gebeuren vanaf het moment dat je je pup mee naar huis neemt.

Bij Greyhounds als huisdier is socialisatie uiterst belangrijk als ze in een huis met kleine kinderen of andere dieren zullen leven.

Socialisatie kan moeilijker zijn als u kiest voor een rescue Greyhound. Maar, als u een puppy krijgt, is dit niet iets dat verwaarloosd moet worden.

Greyhound Gezondheid en Verzorging

Zoals elk ras kunnen Greyhounds vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Op sommige daarvan kan worden getest.

Laten we eens snel kijken naar enkele van de gezondheidsproblemen waar men op moet letten bij het kiezen van Greyhounds als huisdier.

Maag Dilatatie Volvulus

Dit probleem is ook bekend als Canine Bloat, en kan helaas niet worden getest. Het komt vaak voor bij rassen met een diepe borst, zoals de Greyhound.

Gastric Dilatation Volvulus ontstaat wanneer de maag van uw hond zich vult met gas en verdraait. Het kan fataal zijn, dus het is echt belangrijk om op te letten.

Kanker

Uit een gezondheidsonderzoek van 2008 bleek dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak was binnen een periode van 2 jaar voor gepensioneerde racing Greyhounds.

Het maakte 58% uit van de sterfgevallen die in het onderzoek over deze periode van 2 jaar werden vastgesteld.

De soorten kanker varieerden, maar de meest voorkomende was Osteosarcoom, een soort botkanker.

Andere problemen

Een studie uit 2016 waarin Greyhounds onder veterinaire zorg werden bekeken, suggereerde ook een aanleg voor de volgende gezondheidsproblemen:

 • Beroerte
 • Oogproblemen, zoals Chronische Oppervlakkige Keratitis
 • Hartproblemen
 • Skeletaandoeningen

Greyhound Levensduur

Volgens een studie uit 2010 is de gemiddelde leeftijd van Greyhound honden ongeveer 9 jaar.

Maar, met goede zorg, en een gezonde levensstijl, leven veel van deze honden langer.

Borstelen en verharen

Greyhounds als huisdier hebben een korte gladde vacht. Ze zijn dus niet onderhoudsgevoelig als het op verzorging aankomt. Af en toe een borstelbeurt en wekelijks wrijven is meestal voldoende om hun vacht schoon en glanzend te houden.

Deze honden zullen af en toe verharen. Maar vachtverzorging kan helpen om dit onder controle te houden.

Belangrijker is dat u de nagels van uw Greyhound controleert. Hun nagels groeien snel en kunnen ongemakkelijk worden als ze niet regelmatig worden geknipt of bijgeknipt als ze te lang worden.

U moet er ook aan werken om de oren van uw Greyhound vrij van was te houden, en hun tanden schoon.

Zijn Greyhounds goede familie huisdieren?

Greyhounds als huisdieren kunnen perfect zijn voor het juiste huis. Deze honden hebben regelmatig beweging nodig in een veilige, afgesloten ruimte. Maar ze moeten ook veel tijd doorbrengen met hun familie.

Het zijn sociale honden die gestrest raken als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Greyhounds als huisdier kunnen een sterke prooidrift hebben. Vooral degenen die zijn gebruikt als race- of coursinghonden.

Dit is dus misschien niet het beste ras als je jonge kinderen of andere dieren in je huishouden hebt.

Maar voor een actief, toegewijd gezin zullen Greyhounds een prachtige en liefdevolle aanvulling zijn.

Het redden van een Greyhound

Er worden nog steeds veel Greyhounds gebruikt voor races. Als ze te oud zijn om te racen, worden deze honden vaak ter redding aangeboden, of met pensioen gestuurd om als huisdier te worden gehouden.

Het redden van een gepensioneerde racing Greyhound kan voor u een prachtige manier zijn om een huisdier te krijgen en een van deze lieve honden een tweede kans te geven op een comfortabel thuis.

Overweeg dus zeker redding als een optie als je op zoek bent naar een Greyhound huisdier. Zoals studies hebben aangetoond, moet roofzuchtig gedrag adoptie voor ex-racehonden niet uitsluiten, omdat het gemakkelijk kan worden opgelost met preventieve maatregelen.

Reddingscentra zullen vaak veel minder kosten dan een puppy van een gerenommeerde fokker, en sommige reddingshonden zijn nog erg jong. Bovendien kunnen reddingscentra u vertellen over de persoonlijkheid van de hond die u mee naar huis neemt.

Het zal gemakkelijk zijn om een Greyhound van een reddingscentrum te vinden, omdat er veel van zijn. Scroll naar het einde van dit artikel voor een lijst van reddingscentra die we voor u hebben gevonden.

Het vinden van een Greyhound Puppy

Je kunt misschien Greyhound pups vinden in reddingscentra, omdat er zoveel van zijn. Dit is dus een goede eerste plaats om te zoeken.

Als je ervoor kiest om naar een fokker te gaan, zorg er dan voor dat je een gerenommeerde fokker kiest. Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels, omdat deze plaatsen hun dieren niet goed behandelen.

Je zou je zoektocht naar een fokker online kunnen beginnen. Maar kijk naar recensies, en zorg dat je met een lijstje vragen naar je fokker gaat.

Probeer beide ouderdieren te ontmoeten om hun persoonlijkheid te zien, en bekijk waar en hoe de pups worden gehouden.

Als je meer hulp nodig hebt bij het vinden van een puppy, kun je onze puppy zoekgids gebruiken.

Een Greyhound Puppy Opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Greyhound puppy is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze puppy pagina.

Populaire Greyhound Rassenmixen

Naarmate designer rassen aan populariteit winnen, kun je steeds meer Greyhound mixen gaan zien.

Het is belangrijk om te onthouden dat honden van gemengde rassen alle eigenschappen van een van beide ouderrassen kunnen erven.

Dus, als je een Greyhound mix kiest, kunnen ze minder lijken op de honden die we in dit artikel hebben beschreven.

De Greyhound vergelijken met andere rassen

Als u er niet zeker van bent dat het temperament en de behoeften van de Greyhound geschikt zijn voor uw gezin, kunt u misschien een andere hond overwegen.

Italiaanse Greyhounds zijn veel kleiner als de grootte een probleem zal zijn.

Als u een hond wilt die beter overweg kan met kinderen en andere dieren, kunt u kijken naar de Labrador Retriever.

We hebben genoeg gidsen op onze rassenpagina die je kunt bekijken als je de Greyhound wilt vergelijken met een andere hond.

Vergelijkbare rassen

Soms passen hondenrassen niet bij onze levensstijl, en dat is niet erg! Als u denkt dat Greyhounds als huisdier niet geschikt zijn voor u, zijn er veel vergelijkbare rassen die u kunt overwegen.

Hier zijn enkele andere honden die misschien bij uw gezin passen:

Hopelijk past een van deze bij uw huis!

Greyhound Mengelingen

Net als vergelijkbare rassen, vindt u misschien een Greyhound mix de juiste hond voor u.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Greyhound

We hebben veel informatie behandeld in deze gids. Dus, laten we de voor- en nadelen van dit liefdevolle ras samenvatten.

Nadelen

 • Greyhounds hebben als huisdier veel afgesloten ruimte nodig om los te lopen.
 • Deze honden hebben een zeer sterke prooidrift
 • Ze zijn niet geschikt voor huizen met kleine kinderen of jonge dieren.
 • Greyhounds passen niet in huizen waar ze voor langere tijd alleen gelaten worden.
 • Ze hebben veel algemene zorg nodig, waaronder het regelmatig knippen van de nagels.

Pro’s

 • Deze honden zijn liefdevol en aanhankelijk voor hun gezin.
 • Ze houden van knuffelen op de bank, net zoveel als van rondrennen
 • Er zijn genoeg reddingshonden beschikbaar, dus het zal gemakkelijk zijn om een Greyhound te vinden
 • Ze verharen niet veel en hebben een onderhoudsarme vacht.
 • Plus, ze zijn er in een enorme verscheidenheid aan kleuren en patronen!

Greyhound Producten en Accessoires

Wanneer je Greyhounds als huisdier in huis haalt, moet je veel dingen voorbereiden. Of het nu gaat om een reddingshond of een puppy!

Bekijk onze gidsen hieronder.

Vervolgens bekijken we enkele links naar reddingscentra waar je Greyhounds vindt die wachten op liefdevolle huizen.

Greyhound Ras Reddingscentra

Dit zijn maar een paar Greyhound reddingscentra die er zijn. Als je er nog één kunt bedenken die we gemist hebben, laat het ons dan weten in de commentaren!

USA

UK

Canada

Australië

Referenties en bronnen

 • Guinness World Records (Toegang tot maart 2020)
 • “Coursing”, Britannica (2011)
 • Presidentieel Huisdiermuseum
 • Howell, T. & Bennett, P. ‘Preventing Predatory Behavior in Greyhounds Retired from the Racing Industry: Expert Opinions Collected Using a Survey and Interviews”, Applied Animal Behavior Science (2020).
 • Thomas, J. B. (et al), ‘Characteristics of Ex-Racing Greyhounds in New Zealand and their Impact on Rehoming’, PEARL (2017).
 • Elliott, R. (et al), ‘The Greyhound Adoption Program (GAP) in Australia and New Zealand: A Survey of Owner’s Experiences with their Greyhounds One Month After Adoption’, Applied Animal Behavior Science (2010).
 • Bell, J. ‘Inherited and Predisposing Factors in the Development of Gastric Dilatation Volvulus in Dogs’, Topics in Companion Animal Medicine (2014).
 • Lord, L. (et al), ‘Results of a Web-Based Health Survey of Retired Racing Greyhounds’, Journal of Veterinary Internal Medicine (2008).
 • O’Neill, D. (et al), ‘Greyhounds Under General Veterinary Care in the UK During 2016: Demography and Common Disorders’, Canine Genetics and Epidemiology (2019).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Gough, A. (et al), ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018)
 • Schalamon (et al.) ‘Analysis of Dog Bites In Children Who Are Younger Than 17 Years’, Pediatrics (2006)
 • Duffy, D. (et al) “Rasverschillen in hondenagressie”, Applied Animal Behavior Science (2008).