Whippet Mixen – Welke van deze snelle hybriden heeft uw voorkeur?

whippet mixen

Er zijn veel Whippet-mixen, allemaal met hun eigen unieke charmes. De Whippet, soms het “Arme Man’s Renpaard” genoemd, is een van de snelste windhonden ter wereld.

Deze hond lijkt zoveel op een verwant ras, de Greyhound, dat sommige mensen ze door elkaar halen. Het verschil zit hem in hun grootte – Greyhounds kunnen tot 76 cm hoog worden op de schouder, terwijl de sierlijkere Whippet slechts 56 cm haalt.

In dit artikel leer je over enkele van de meest populaire Whippet mix rashonden!

De Whippet

De Whippet is gemeten op snelheden tot 35 mijl per uur, waardoor hij zonder twijfel de snelste pup in zijn klasse is.

Maar wanneer ze niet achter een echte (of ingebeelde) prooi aanzitten, zijn deze honden eigenlijk vrij rustig en op zichzelf.

Het ras als geheel kreeg onlangs een wereldwijde chin-up toen Whisky de Whippet, een echt schattig huisdier en showringkampioen, “best in show” won op de National Dog Show!

Persoonlijkheid en temperament

De volwassen persoonlijkheid van de Whippet is zachtaardig en kalm in huis, mits hij dagelijks voldoende activiteit en beweging krijgt. Ze staan ook bekend als knuffelaars – denk aan “klittenband” en je krijgt het juiste idee.

Het temperament van het ras op volwassen leeftijd is over het algemeen kalm, hoffelijk en gemanierd.

De puppytijd van een Whippet kan echter enkele uitdagingen met zich meebrengen, omdat u en uw hond moeten leren samenwerken om de natuurlijke prooidrift en het energieniveau van dit ras op een positieve manier te kanaliseren.

Een woord aan de wijzen: vanwege de sterke “behoefte aan snelheid” van dit ras, moet u een feilloos terugroepen oefenen om op te kunnen vertrouwen wanneer u uw hond loslaat.

Vachtverzorging en verzorging

Een Whippet heeft een eenlagige rechte vacht. Deze hond verhaart echter het hele jaar door licht.

Borstelen is de beste manier om de vacht en de huid van uw Whippet gezond te houden.

Gezondheid en levensduur

Het Canine Health Information Center (CHIC) beveelt aan dat fokkers Whippet fokhonden vooraf testen op

  • heupdysplasie
  • auto-immune thyroiditis
  • oogproblemen
  • hartaandoeningen
  • en aangeboren doofheid.

De American Whippet Club wijst ook op vier andere gezondheidsproblemen:

  • epilepsie van onbekende oorzaak
  • ziekte van Addison
  • bloedziekten
  • en auto-immuunziekten van de huid.

Whippet Mengsels

Hybride kracht bevordert de theorie van “heterosis” die stelt dat gekruiste soorten doorgaans superieure eigenschappen vertonen in een aantal categorieën in vergelijking met raszuivere soortgenoten.

De huidige hybride fokprogramma’s hebben vaak tot doel de gezondheid van bepaalde raszuivere hondenrassen te versterken door strategisch te kruisen.

Whippet Soorten

Laten we nu eens kijken naar enkele van de meest populaire Whippet types, en wat u van hen kunt verwachten!

Amerikaanse Fox Hound Whippet Mengsels

A.K.A. een Foxwhip

Een Foxwhip kan op volwassen leeftijd tussen de 25 en 70 pond wegen. Deze lieve, gemoedelijke pup is een geweldig huisdier voor een actief gezin en kan goed overweg met kinderen en zelfs met katten.

De typische levensverwachting is 11 tot 15 jaar.

Het is belangrijk te weten dat uw Foxwhip de neiging tot janken van de Amerikaanse Fox Hound kan erven – iets wat u misschien charmant vindt, maar uw buren niet.

Ook zullen deze honden veel van oefening.

Amerikaanse Pit Bull Terrier Whippet Mixen

A.K.A. een Pippet

De schattig genaamde Pippet kan 25 tot 65 pond wegen en heeft een levensduur van 8 tot 15 jaar.

Deze hond zal waarschijnlijk het hele jaar door flink verharen, maar borstelen is voldoende voor algemeen vachtonderhoud.

Raadpleeg altijd de hondenwetgeving van uw staat en uw verzekeraar voordat u een Pitbull mix kiest, om er zeker van te zijn dat u geen juridische of dekkingsproblemen tegenkomt.

Australian Shepherd Whippet Mixen

A.K.A. en Aussiewhip

De Aussiewhip heeft een volwassen gewicht van 25 tot 65 pond en een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart het hele jaar door en kan ook seizoensgebonden verharen. Bereid u voor op veel borstelen.

Uw Aussiewhip heeft dagelijks veel beweging en activiteit nodig om uit de problemen te blijven.

Beagle Whippet Mengsels

A.K.A. een Whipbeagle

Uw Whippet en Beagle mix zal waarschijnlijk tussen de 25 en 40 pond wegen en een levensverwachting hebben van 12 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart het hele jaar door en misschien seizoensgebonden.

U kunt een vriendelijke, slimme, vrolijke pup verwachten die zo vaak mogelijk bij (of op) u in de buurt wil zijn.

Leer meer over de Whipbeagle met ons artikel over rassenoverzichten:

Border Collie Whippet Mengsels

A.K.A. Colliewhip

De Colliewhip wordt een actieve, energieke hond! Uw Border Collie kruising kan 25 tot 55 pond wegen en heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart het hele jaar door en kan seizoensgebonden verharen.

Een Colliewhip zal het het beste doen met veel dagelijkse beweging en activiteit, formele deelname aan canine atletiek en/of een regelmatige baan om te doen.

Boxer Whippet Mengsels

A.K.A. een Boxerwhip

Deze hond weegt 25 tot 80 pond met een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.

Verwacht een sterke, gespierde pup met een korte vacht die het hele jaar door matig verhaart.

Boxawhips kunnen de brachycephale snuitvorm erven van de Boxer kant, wat enkele voortdurende gezondheidsuitdagingen kan opleveren.

Bulldog Whippet Mengsels

A.K.A. een Bullwhip

Het volwassen gewicht van de Bullwhip varieert van 25 tot 50 pond met een levensduur van 8 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart het hele jaar door en mogelijk ook per seizoen.

Uw Bullwhip zal waarschijnlijk enkele van de gezondheidsproblemen van de Bulldog ouder erven, met hun brachycephale (platte) snuitvorm en schroefstaart.

Chihuahua Whippet Mengsels

A.K.A. een Chiwhip

De Whippet en Chihuahua mix wordt waarschijnlijk een kleine pup, ook al is het potentiële gewicht 6 tot 40 pond. De levensduur van deze pup is gemiddeld 12 tot 16 jaar.

Uw Chiwhip zal niet veel verharen en kan wat hulp van u nodig hebben om warm te blijven in de winter.

Chihuahuas en hun kruisingen kunnen zeer kleine en kwetsbare honden zijn. Om deze reden zijn ze vaak het veiligst in huizen zonder zeer kleine kinderen.

Duitse Herder Whippet Mengsels

A.K.A. een Duitse Whippet

De Duitse Whippet is een interessante kruising, die vaak de natuurlijke reserve van de Duitse Herder combineert met de zachte aanhankelijkheid van de Whippet.

Deze pup weegt tussen de 25 en 90 pond, afhankelijk van welke ouder de voorkeur heeft. De levensverwachting is 7 tot 15 jaar.

De Duitse Whippet heeft een korte tot middellange rechte vacht, die het hele jaar door verhaart en seizoensgebonden kan verharen.

Golden Retriever Whippet Mengsels

A.K.A. een Golden Whippet

Wanneer de zachtaardige, aanhankelijke aard van de Whippet en de uitbundige vriendelijkheid van de Golden Retriever, die nooit een vreemde heeft ontmoet, met elkaar in botsing komen, is het zeker dat je eindigt met lieve puppy’s Wees bereid om overmeesterd te worden door liefde en toewijding!

Uw Golden Whippet kan 25 tot 75 pond wegen met een levensverwachting van 10 tot 15 jaar.

Deze hond zal vrij veel verharen en misschien ook een seizoensgebonden verharing doormaken. U zult uw hondenborstel bij de hand moeten houden bij deze kruising!

Greyhound Whippet Mengsels

A.K.A. een Grey Whippet

De Greyhound en de Whippet zijn zeer nauw verwant. Ze zijn bijna dezelfde hond, alleen in verschillende maten!

Wat betekent dat een Grey Whippet niet zo’n wildcard combinatie is als sommige van de andere hybride honden in dit artikel.

Uw Grey Whippet heeft een korte, nette vacht, een zachtaardige houding en een drang naar achtervolging die door geen enkel ander hondenras ter wereld wordt geëvenaard.

Als hij niet rent, racet of jaagt, hoeft u niet ver te zoeken naar uw Grey Whippet, die waarschijnlijk de bank zal monopoliseren, of zal proberen op uw schoot te passen!

Italiaanse Greyhound Whippet Mengsels

A.K.A. een Whippig

De standaard Greyhound, de Italiaanse Greyhound en de Whippet zijn allemaal zeer nauw verwant, waardoor de Whippig in veel opzichten een bijzonder complementair hybride paar is.

Deze hond kan 7 tot 40 pond wegen en heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Deze hond zal hooguit matig verharen en kan speciale hulp nodig hebben om warm te blijven in de winter vanwege het van nature lage lichaamsvet en een magere lichaamsbouw.

Jack Russell Terrier Whippet Mengsels

A.K.A. een Jackawhip

De Jackawhip weegt 14 tot 40 pond en heeft een levensduur van 12 tot 16 jaar.

Deze hond zal levendig, slim en misschien koppig zijn, volgens het terriër temperament. Verwacht een onafhankelijke inslag en een hoge prooidrift, geërfd van zowel de Jack Russell als de Whippet ouderhonden.

Uw Jackawhip zal een korte, gladde vacht hebben die het hele jaar door zal verharen.

Labrador Retriever Whippet Mengsels

A.K.A. een Whipador

Een Whipador kan opgroeien tot een gewicht van 25 tot 80 pond. De levensverwachting van deze hond varieert van 10 tot 15 jaar.

Uw Whipador zal het hele jaar door matig verharen en kan ook een seizoensgebonden verharing doormaken.

Deze hond zal het vriendelijke, hechte temperament van zowel Whippets als Labrador Retrievers erven – u zult deze hond niet lang alleen willen laten, want ze doen het niet goed zonder gezelschap.

Pointer Whippet Mengsels

A.K.A. een Whippoint

Een Whippoint kan tussen de 25 en 75 pond wegen met een gemiddelde levensduur van 12 tot 17 jaar. Hun “andere” ouder kan een Engelse Pointer zijn, of een Duitse Korthaar Pointer.

Dit kan een interessante kruising zijn, en u kunt rekenen op een snelle pup met extra scherp zicht en een algemeen verbeterde zintuiglijke input.

De Whippoint zal waarschijnlijk het hele jaar door verharen, maar niet overweldigend. Borstelen is voldoende voor routinematig vachtonderhoud.

Poedel Whippet Mengsels

A.K.A. een Whipoodle

U kunt erop rekenen dat een Whipoodle een slimme, atletische, mensgerichte hond is. Afhankelijk van de grootte van de Poedelouder, kan uw Whipoodle tussen de 4 en 70 pond wegen.

De typische levensverwachting voor deze hybride hond is 10 tot 18 jaar.

Uw Whipoodle zal waarschijnlijk niet veel verharen, maar u zult dagelijks moeten borstelen als uw pup meer van de dichte, pezige vacht van de Poedel erft.

Shiba Inu Whippet Mengsels

A.K.A. een Shiba Whippet

De Shiba Whippet kan 17 tot 40 pond wegen met een levensduur van 12 tot 16 jaar.

Deze hond zal waarschijnlijk behoorlijk verharen vanwege de Shiba Inu invloed!

Terwijl Shiba Inu honden het meest populaire hondenras zijn in hun thuisland Japan, worden ze in de Verenigde Staten routinematig opgenomen in de top 25 van meest gevaarlijke hondenrassen.

Alleen al om vermijdbaar hartzeer te voorkomen, kan het slim zijn om de wetten van uw staat en uw verzekeringsmaatschappij te controleren voordat u een Shiba mix in uw leven uitnodigt.

Viszla Whippet Mengsels

A.K.A. een Viszlawhip

Uw Vizslawhip kan 25 tot 60 pond wegen met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Deze hond erft van beide ouders enkele vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken, waaronder natuurlijke zachtaardigheid, een aanhankelijk karakter en een natuurlijk plezier in rennen.

U zult deze pup niet alleen willen laten omdat ze dat niet goed verdragen.

Uw Vizslawhip zal het hele jaar door matig verharen, maar het vachtonderhoud is gemakkelijk en snel.

Is een Whippet Mix geschikt voor mij?

Whippets hebben een iconisch uiterlijk en een beroemd volgzaam temperament dat in schril contrast staat met hun hoge prooidrift en racesnelheid.

Wanneer Whippets worden gekruist met rassen die vergelijkbare eigenschappen hebben (bijvoorbeeld andere windhonden), zullen hun pups vrij voorspelbaar worden.

Maar als ze worden gemengd met een hond die er heel anders uitziet of zich heel anders gedraagt, moet je je voorbereiden op een pup die elke mogelijke mix van kwaliteiten van elke ouder combineert.

Wij raden af een pup te kopen van een ouder met gezondheidsproblemen zoals brachycephalie, dwerggroei of schroefstaart.

Heeft u een favoriete Whippet mix hond van de prachtige pups die u zojuist heeft ontmoet? Stuur ons een reactie om je favorieten te delen!

Referenties en bronnen

Barnes, B. et al, “Vragen en antwoorden over Whippets,” Whippet Rescue and Placement, 2019.

Arthur, M.B., et al, “Whippet Health Information,” Whippet Health Foundation, 2019.

Lee, H., et al, “Whippet Health,” American Whippet Club, 2019.

Etheridge, M., et al, “A Brief History of the Whippet,” The Whippet Club UK, 2019.

Creedon, N., et al, “Dog bite injuries to humans and the use of breed-specific legislation: a comparison of bites from legislated and non-legislated dog breeds,” Irish Veterinary Journal, 2017.

Gyles, C., “Brachycefale honden – tijd voor actie,” The Canine Veterinary Journal, 2017.