Wheaten Terrier Hondenras Informatie: De Soft Coated Wheaten Terrier

Wheaten Terrier Hondenras Informatie: De Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier is een ongelooflijk uniek uitziend en persoonlijk ras. Ze worden tot 20 centimeter groot en kunnen 30-45 pond wegen.

Ze staan bekend om hun lange, zijdeachtige haar en vriendelijke persoonlijkheid. Veel eigenaren prijzen deze honden als geweldige familie huisdieren.

Wat staat er in deze gids

Wheaten Terrier veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Wheaten Terrier.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 53 van 193 in de Amerikaanse Kennel Club ranglijst.
 • Doel: Oorspronkelijk gefokt om te jagen, te hoeden en het huis van de familie te bewaken. Nu vooral een gezelschapsdier.
 • Gewicht: 30-35 pond (vrouwtje), 35-40 pond (mannetje)
 • Temperament: Geestig, vrolijk en toegewijd aan zijn familie.

Wheaten Terrier Rasoverzicht: Inhoud

Laten we een beetje leren over waar dit ras is ontstaan.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Wheaten Terrier

De oorsprong van de Soft Coated Wheaten Terrier begint in Ierland.

Vroege fokkers fokten deze honden voor het werk op boerderijen. Hun taken varieerden van hoeden tot jagen en alles daar tussenin.

De Wheaten Terrier deelde waarschijnlijk een gemeenschappelijke voorouder met andere terriër rassen. Deze omvatten de Kerry Blue Terrier en de Ierse Terrier.

Hij verschilt echter in sommige opzichten van deze rassen. De adel bezat gewoonlijk geen Wheaten Terriers.

Wheaten Terrier Hondenras Informatie: De Soft Coated Wheaten Terrier

Deze honden werden algemeen aangeduid als de “wolfshond van de arme man” in Ierland. Dit komt door hun associatie met de lagere klasse.

Hun staarten werden vaak gecoupeerd om belastingen te vermijden. Dit is tegenwoordig niet meer gebruikelijk.

De Wheaten Terrier bestaat al heel lang. Maar hij werd pas erkend door de Ierse Kennel Club in 1937.

De eerste gerapporteerde export van de Wheaten Terriers naar de Verenigde Staten was pas in de jaren 1940. In 1973 werd de Wheaten eindelijk erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

Leuke feiten over de Wheaten Terrier

 • Ze kwamen voor in Victoriaanse kunstwerken, waaronder Frederic William Burton’s 1841 schilderij “The Aran Fisherman’s Drowned Child”.
 • Ze waren ooit bekend als de “Poor man’s wolfshond” in Ierland.
 • Omdat ze geen ondervacht hebben, verhaart dit ras niet veel, waardoor ze beter geschikt zijn voor mensen met allergieën.

Wheaten Terrier Uiterlijk

De Wheaten Terrier wordt beschouwd als een middelgrote hond.

Gemiddeld worden ze 17 tot 20 centimeter groot. Ze wegen 30 tot 40 pond.

Het ras heeft een vierkant standbeeld en is goed gebouwd.

Ze zijn misschien klein in vergelijking met andere honden. Toch zijn ze zeer compact. Ze hebben veel kracht in hun kleine lichaam.

Vacht

De vacht van de Wheaten Terrier is verreweg zijn meest kenmerkende eigenschap. De vachten hebben over het algemeen een warme tarwe tan kleur en vloeien in zachte zijdeachtige golven.

De vacht van een Ierse Soft Coated Wheaten Terrier is meestal zijdeachtiger en dunner dan de Amerikaanse tegenhanger. Amerikaanse Soft Coated Wheaten Terriers worden meestal beschreven als “wollig” en hebben een dikkere vacht.

Dit verschil in vacht heeft tot enige discussie geleid. Welke variatie is de “echte” Wheaten Terrier?

Fokkers in Ierland en Groot-Brittannië geloven dat de Ierse vacht authentieker is dan de Amerikaanse versie.

Dat gezegd zijnde, accepteert de Amerikaanse Kennel Club niet altijd het Ierse type.

Het debat is nog lang niet voorbij. Ik verwacht dat de discussie nog heel lang zal voortduren.

Wheaten Terrier Temperament

Het temperament van de Soft Coated Wheaten Terrier wordt gewoonlijk beschreven als energiek en speels.

Een ding dat hen onderscheidt is hun enthousiaste begroeting. Wheaten Terriers kunnen opspringen en hun eigenaars in het gezicht likken. Dit wordt in Ierland de “Wheaten-groet” genoemd.

Velen beschouwen hen als minder kefferig dan andere terriers. Wheaten Terriers kunnen echter gemakkelijk hyper en actiever zijn dan de gemiddelde hond. Hun ongelooflijke energie vereist veel beweging als gezonde uitlaatklep.

Ze kunnen het goed doen met kinderen en katten als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd. Ze bezitten echter een sterke prooidrift vanwege hun jachtafkomst. Dit kan ertoe leiden dat ze katten snel als prooi gaan beschouwen als ze niet goed worden geïntroduceerd.

Ze kunnen beschermend worden voor hun familie en blaffen naar vreemden. Maar ze worden zelden agressief. Hun geblaf is meestal erger dan hun beet.

Het zijn geweldige waakhonden, maar vreselijke waakhonden.

Over het algemeen zijn Wheatens zeer vriendelijk, liefdevol, en gaan ze goed om met andere honden en kleine kinderen.

Uw Wheaten Terrier trainen en oefenen

Links naar bench training

Dit is geen ras dat goed geschikt is om veel alleen thuis te zijn. Toch kan het nuttig zijn uw hond in een bench te trainen. Denk – u moet de vloeren schoonmaken, bent onderweg in de auto en wilt geen verrassingsbezoek op schoot, of ze moeten een tijdje bij de dierenarts blijven.

We hebben een gids over krattraining die je kunt raadplegen voor meer informatie over dit proces.

Socialisatie

Vroege socialisatie is een van de belangrijkste factoren die zorgt voor een langdurig gelukkige hond (en gezin!). Dit is een reden om goed te letten op de omstandigheden bij de fokker waar u uw pup vindt.

Honden passen zich, net als mensen, aan aan de mensen om hen heen. Als een hond op jonge leeftijd niet voldoende mogelijkheden krijgt om te wennen aan interactie met allerlei mensen en dieren, kunnen deze interacties een bron van stress zijn voor iedereen en later een trainingsuitdaging.

U wilt uw puppy dus zowel uit een goed huis halen als haar van jongs af aan blootstellen aan veel andere mensen en dieren (uiteraard met aandacht voor eventuele richtlijnen van uw dierenarts over het vermijden van parken voordat de immunisatie is voltooid).

Training

Harde trainingsmethoden leiden vaak tot angst en agressie. Positieve versterking is essentieel. Dit geldt vooral voor zo’n gevoelig ras.

Begin met korte sessies en houd uw energie opgewekt, positief en leuk. Als uw puppy moe wordt van een sessie, stop dan en geef veel positieve bekrachtiging. Regelmatige korte sessies zullen op de lange termijn veel effectiever zijn dan overdrijven in onregelmatige sessies.

Een hond trainen is een verplichting, maar met uw investering van tijd en energie zullen de effecten u en uw pup helpen de rest van hun leven goed samen te leven!

Oefening

Wheaten Terriers zijn actieve en energieke honden. Ze hebben regelmatig beweging nodig.

In de zomer zijn ze dol op water en kunnen ze geweldige zwemmers zijn. Natuurlijk wilt u altijd uiterst oplettend en voorzichtig zijn met uw pup in de buurt van het water, vooral in het begin.

U wilt ook voorzichtig zijn met het in beweging krijgen van uw Wheaten Terrier puppy. Hoewel activiteit goed is, moet het zeker het eerste jaar ongestructureerd en vrij blijven. Hun botten worden nog gevormd, dus u moet er zeker van zijn dat u niet te veel beweegt bij een jonge hond. Let zeker op tijdens wandelingen en duw een vermoeide pup nooit om door te gaan.

Wheaten Terriers worden geacht een matig hoog energieniveau te hebben. Ze vertragen meestal niet te veel met het ouder worden.

Wheatens hebben een hoge prooidrift. Alle wandelingen moeten aan de lijn gebeuren. Ze achtervolgen zowat alles wat beweegt.

Wheaten Terrier

Wheaten Terrier gezondheid en verzorging

Soft Coated Wheaten Terriers worden meestal beschouwd als een gezond ras. Ze zijn echter vatbaar voor een paar gezondheidsproblemen die belangrijk zijn om op te letten.

De Wheaten is niet bijzonder vatbaar voor lichamelijke gebreken, hoewel pups van minder zorgvuldige fokkers kunnen lijden aan heupdysplasie. Heupdysplasie is wanneer het heupgewricht niet goed wordt gevormd en leidt tot langdurige pijn en artritis. Er wordt meestal op gescreend en met honden die er last van hebben, mag niet worden gefokt.

Hieronder volgen enkele belangrijke gezondheidsproblemen die bij dit ras vaker voorkomen dan bij honden in het algemeen.

PLN en PLE

Van dit ras is bekend dat het een grotere dan normale gevoeligheid heeft voor twee eiwitverliesziekten. Eiwitverliezende nefropathie (PLN) en eiwitverliezende enteropathie (PLE) komen voor in respectievelijk de nieren en de darmen. Er is een bekend gen dat verband houdt met PLN en waarop kan (en moet) worden getest bij fokhonden.

Helaas gaan deze ziekten meestal hand in hand. De aandoening begint vaak in de darmen bij PLE, en ontwikkelt zich naar de nieren bij PLN.

PLE zorgt ervoor dat een hond eiwitten verliest via de darmen en ze niet voldoende kan opnemen. Dit kan snel leiden tot eiwitondervoeding die fataal kan zijn.

Helaas is er voor beide ziekten geen genezing mogelijk. Soms kunnen strikte dieetbeperkingen en medicatie tot op zekere hoogte helpen.

De symptomen beginnen meestal met braken, diarree en gewichtsverlies zijn veel voorkomende symptomen.

Vanwege de toegenomen prevalentie bij dit ras beveelt de rasvereniging aan om alle honden jaarlijks hierop te screenen.

Nierfalen

Nierdysplasie is een aandoening waarbij de nieren van een hond zich eigenlijk nooit goed ontwikkelen. Ze kunnen aanvankelijk goed lijken te functioneren, maar beginnen uiteindelijk vaak te falen. In veel gevallen kan het leiden tot ernstige nierschade voordat er symptomen optreden.

Er is geen genezing voor nierdysplasie. Het ontbreken van symptomen maakt het erg moeilijk om het te ontdekken voordat het te laat is. Daarom is de prognose meestal niet goed.

Qua preventie zou jaarlijks bloedonderzoek door uw dierenarts kleine schade aan de nieren kunnen ontdekken voordat het te ver gevorderd is. Met deze kennis kunt u enkele dieetfactoren voor uw pup aanpassen om de progressie misschien wat te vertragen.

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison komt vaker voor bij honden van dit ras dan bij andere. Dit is een aandoening van de bijnieren waarbij ze onvoldoende hormonen aanmaken.

De ziekte van Addison kan om twee redenen optreden.

 • Het immuunsysteem van de hond kan de bijnier vernietigen, en
 • een tumor kan de bijnierfunctie aantasten.

lusteloosheid, zwakte, braken, gewichtsverlies, uitdroging, diarree, overmatige dorst en trillen zijn allemaal veel voorkomende symptomen.

Gelukkig is de ziekte van Addison beheersbaar door orale medicatie. Zolang men vroegtijdig behandeling zoekt, is de prognose gelukkig meestal goed.

Veel voorkomende kleine problemen

Belang van testen

Volgens de SCWTCA richtlijnen voor gezondheidstesten moeten de volgende testen worden uitgevoerd bij fokhonden:

 • Genetische test op PLN
 • PLN / PLE screening (jaarlijks)
 • Nierdysplasie screening (jaarlijks)
 • Addison’s Screening (jaarlijks)

De SCWTCA beveelt ook aan dat uw dierenarts jaarlijks controleert op tekenen van PLN/PLE, nierdysplasie en de ziekte van Addison.

Levensduur

Ze leven meestal 10-12 jaar, maar sommige kunnen tot 17 jaar oud worden. Dit is ongeveer gemiddeld voor hun grootte.

Soft Coated Wheaten Terrier verharing

Verrassend genoeg is verharen voor de Soft Coated Wheaten Terrier niet zo’n probleem.

Hun vacht blijft groeien zoals ons haar.

Deze eigenschap betekent echter wel dat ze wat extra verzorging en knipbeurten nodig hebben zoals sommige andere terriër rassen.

Verzorging

Bij een Soft Coated Wheaten Terrier is verharen geen groot probleem. Dat maakt dit een populair ras voor mensen met milde allergieën.

Zelfs zonder verharing hebben ze nog steeds regelmatige verzorging nodig om er scherp uit te blijven zien.

Je moet ze twee tot drie keer per week verzorgen. Daarbij hoort een grondige borstelbeurt.

Wheaten Terriers zijn erg gevoelig voor viltjes. Borstel deze zo snel mogelijk uit, anders blijven ze groeien.

Een Wheaten Terrier kapsel kan ook nuttig zijn voor sommige hondenbezitters.

Trimmen is niet noodzakelijk een must-do. Maar het kan wel helpen om de hoeveelheid benodigde verzorging te verminderen.

Immers, hoe minder haar de hond heeft, hoe minder u hoeft te borstelen.

De nagels van een Wheaten Terrier moeten ook regelmatig geknipt worden. Te lange nagels kunnen pijnlijk zijn en problemen veroorzaken bij het lopen.

Wheaten Terrier

Zijn Wheaten Terriers goede familie huisdieren?

Soft Coated Wheaten Terriers zijn geweldige familie huisdieren. Eigenaren moeten echter voldoen aan hun eisen op het gebied van beweging en verzorging.

Ze passen niet goed bij mensen die in kleine appartementen wonen of weinig tijd hebben. Hun verzorgings- en bewegingsvereisten kunnen een handvol zijn.

Voeding

Als middelgrote en matig actieve hond heeft dit ras hoogwaardige voeding nodig. U zult hun gewicht in de gaten willen houden om snel kleine aanpassingen te kunnen doen als ze te zwaar worden.

U hebt veel opties voor hoogwaardige voeding. Zowel commercieel voedsel van hoge kwaliteit als zorgvuldig geplande zelfgemaakte diëten kunnen goed werken.

U moet uw specifieke voeding raadplegen voor de hoeveelheid, afhankelijk van het gewicht van uw pup, maar over het algemeen zou het gaan om twee keer per dag 1,5 tot 2 kopjes droogvoer.

Dit ras heeft vaak een gevoelige maag, dus een graanvrij dieet kan het proberen waard zijn, omdat het gemakkelijker te verteren kan zijn.

U kunt zijn dieet ook aanvullen met een beetje visolie over het voer gesprenkeld om de zijdeachtige vacht in mooie conditie te helpen houden.

Natuurlijk, in het onfortuinlijke geval dat uw hond ziek wordt met een van de eiwit-verliezende aandoeningen, kan hij een hogere eiwitbehoefte hebben, iets wat u moet bespreken met uw dierenarts. De voedingsbehoeften van honden die een nierziekte ontwikkelen, kunnen een lagere eiwitinname inhouden.

Ze zijn echter geweldige huisdieren voor gezinnen met kleine kinderen.

Het redden van een Wheaten Terrier

Een hond (of puppy!) redden kan een geweldige ervaring voor je zijn en kan helpen om het leven te redden van een kwetsbare hond die het anders misschien niet zou redden.

Deze honden kunnen om verschillende redenen een nieuw thuis nodig hebben. Ze kunnen geweldige, rustige, reeds getrainde metgezellen zijn – een echt pluspunt als u geen zin hebt om een puppy op te voeden!

De meeste reddingshonden worden ook geleverd met gezondheidscontroles, up-to-date vaccinaties en gecastreerd/gesteriliseerd.

Voor het geval dit een optie is die je wilt nastreven, hebben we onderaan deze pagina een lijst van reddingsverenigingen opgenomen.

Weet u niet zeker of u een redding wilt, of vindt u geen redding Wheaten in de buurt van uw huis? Blijf lezen om meer te leren over het vinden van een puppy.

Een Wheaten Terrier puppy vinden

Klaar om op zoek te gaan naar een Wheaten puppy? We hebben een gids op onze site met veel nuttige informatie om u te begeleiden bij uw zoektocht.

Voor een Wheaten Terrier pup moet u ongeveer 800 tot 1200 dollar betalen, meer als ze van een elite-stam zijn.

Er zijn een paar dingen om op te letten bij deze zoektocht. Het eerste is dat u zich verplicht om puppy’s die mogelijk afkomstig zijn van puppyfabrieken absoluut te vermijden. Veel voorkomende tekenen van puppyfabrieken zijn puppy’s die worden verkocht in dierenwinkels, soms die op sites met lokale advertenties.

U moet het huis kunnen bezoeken waar de puppy is grootgebracht, de omstandigheden zien en ten minste één ouder ontmoeten. Bovendien zullen gerenommeerde fokkers gezondheidsgegevens van beide ouders beschikbaar hebben. Let bij uw bezoek op de omstandigheden en de relatie tussen de fokker en de honden. Als u zich zorgen maakt, loop dan gerust weg.

Waarom is dit zo belangrijk? Nou, ten eerste voor het basis dierenwelzijn. De omstandigheden in puppyfabrieken kunnen verbazingwekkend inhumaan zijn. De overbevolking en de overbelasting van de middelen betekenen ook dat er meer kans is dat de hond komt met een slechte vroege socialisatie en een veel grotere neiging tot toekomstige gedragsproblemen.

Designer gemengde rassen worden erg populair vanwege hun unieke mixen van eigenschappen en hybride kracht. Het zoeken naar een mix is misschien iets anders om te overwegen voor je nieuwe pup!

Kies je Wheaten Terrier bij een gekwalificeerde fokker.

Vraag altijd naar de gezondheid van de ouders voordat u uw pup kiest. PLN en PLE zijn genetisch bepaald.

Een Wheaten Terrier puppy opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Wheaten Terrier pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze puppy pagina.

Heeft u er al aan gedacht om een designer terrier-mix te nemen?

Populaire Wheaten Terrier ras-mixen

 • American Eskimo Wheaten Terrier Mix (Wheaten Eskimo)
 • Wheaten Terrier Poedel Mix
 • Havanezer Wheaten Terrier Mix (Havawheat)
 • Labrador Retriever Wheaten Terrier Mix (Wheatador)
 • Yorkshire Terrier Wheaten Terrier Mix (Wheaten Yorkie)

Deze mixen en meer zijn te vinden in onze Wheaten Terrier Mix Gids.

Vergelijking van de Wheaten Terrier met andere rassen

Wheaten Terrier versus Ierse Terrier: Delende voorouders, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen deze twee rassen. De Ierse Terrier is echter misschien niet zo geschikt voor nieuwe hondeneigenaren, heeft iets meer aandacht nodig voor de verzorging, en kan een hogere blafdrift hebben.
Wheaten Terrier vs. Kerry Blue Terrier: Nogmaals, deze twee rassen delen voorouders, dus hebben veel eigenschappen gemeen. De Kerry Blue Terrier kan iets actiever zijn, met een iets grotere behoefte aan beweging en kan (indien niet goed getraind) minder vriendelijk zijn tegen andere honden. De Kelly Blue Terrier kan ook minder verzorging nodig hebben.
Wheaten Terrier vs. Airedale Terrier: Beide zijn goed met kinderen. De Airedale Terrier is wat groter en heeft meer energie.

Sommige van deze rassen zijn vergelijkbaar, maar hier zijn er nog een paar om te bekijken.

Vergelijkbare rassen

Andere hondenrassen die u misschien wilt overwegen:

 • Ierse Terrier
 • Kerry Blue Terrier
 • Airedale Terrier
 • Lakeland Terrier
 • Glen of Imaal Terrier

Voors en tegens van het krijgen van een Wheaten Terrier

Nadelen van het krijgen van een Wheaten Terrier:

 • Het is belangrijk om te onthouden dat ze veel tijd nodig hebben voor de verzorging.
 • Ze zullen ook veel en regelmatig beweging nodig hebben.
 • Wheatens kunnen overmatig blaffen als ze als pup niet zorgvuldig worden getraind.

Voordelen van het krijgen van een Wheaten Terrier:

 • Dit zijn echt unieke honden met geweldige persoonlijkheden.
 • Ze zijn energiek, heerlijk vriendelijk en zien er opvallend uit.
 • Ze zijn een uitstekend huisdier voor gezinnen met kleine kinderen.

Wheaten Terrier producten en accessoires

Wheaten Terrier Ras Rescues

USA-Based Wheaten Terrier Rescues:

UK Wheaten Terrier Rescues:

Australische Wheaten Terrier Reddingen:

 • Irish WT Society – Niet per se een rescue, maar kan kennis hebben van honden die gered moeten worden.

Canada-Based Wheaten Terrier Rescues:

 • Soft Coated Wheaten Terrier Club of Canada (BC Section) – Reddingsacties

Heeft u een Soft Coated Wheaten Terrier? Hoe ga je met hem/haar om? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Duffy D et al. Rasverschillen in agressie bij honden. Toegepaste gedragswetenschappen voor dieren 2008
 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • Littman, M., et al., 2008, “Familial Protein-Losing Enteropathy and Protein-Losing Nephropathy in Soft Coated Wheaten Terriers: 222 Cases (1983-1997),” Journal of Veterinary Internal Medicine.
 • O’Neill et al. 2013. Levensduur en sterfte van honden in Engeland. The Veterinary Journal
 • Packer et al. 2015. Impact van gezichtsconformatie op de gezondheid van honden. PlosOne
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Geschiedenis van het ras,” Soft Coated Wheaten Terrier Club of America Inc.
 • Strain G. De prevalentie van doofheid en pigmentatie- en geslachtsassociaties in hondenrassen die risico lopen. The Veterinary Journal 2004
 • Vaden, S., et al., 2013, “Familial Renal Disease in Soft-Coated Wheaten Terriers,” State of the Art Review
 • Vaden, S., et al., 2008, “Food Hypersensitivity Reactions in Soft Coated Wheaten Terriers with Protein-Losing Enteropathy or Protein-Losing Nephropathy or Both: Gastroscopic Food Sensitivity Testing, Dietary Provocation, and Fecal Immunoglobulin E,” Journal of Veterinary Internal Medicine.
 • Soft Coated Wheaten Terrier Club van Amerika