Waarom slaapt mijn hond op zijn rug met zijn poten in de lucht?

Honden die op hun rug slapen met hun buik en poten in de lucht doen dat om een paar redenen. Een daarvan is om koel te blijven. … Omdat dit zo’n kwetsbare positie is, als honden op hun rug slapen met hun poten in de lucht, betekent dit ook dat ze jou en hun omgeving volledig vertrouwen.

Het valt niet te ontkennen dat uw hond er volkomen hilarisch uitziet als hij op zijn rug slaapt met alle vier de poten in de lucht. Voor ons ziet deze buikligging er onhandig en oncomfortabel uit, terwijl het in werkelijkheid de meest tevreden en behaaglijke houding is waarin uw hond zich kan bevinden.

Slapen op de rug stelt uw hond in staat om al zijn spieren volledig te ontspannen, en geeft aan dat hij in een diepe slaap is – dus wat zijn de redenen dat uw hond in deze houding slaapt?
Waarom slaapt mijn hond op zijn rug met zijn poten in de lucht

Waarom slapen honden op hun rug?

Naast comfort is een andere reden waarom uw hond met de buik bloot slaapt, dat het helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren terwijl hij slaapt. De vacht op de buik van uw hond is een stuk dunner dan de vacht op de rest van hun lichaam, en in tegenstelling tot mensen hebben honden alleen zweetklieren op hun poten, dus het ontbloten van hun buik is een goede manier voor ze om af te koelen.

Het is vermeldenswaard dat rugslapen geen gedrag is dat wordt waargenomen bij honden in het wild, noch is het iets dat over het algemeen wordt gezien bij honden die buiten slapen. De reden hiervoor is dat deze houding uw hond in een zeer kwetsbare staat brengt en op onderwerping wijst. Als uw hond op zijn rug gaat slapen, is dat een teken dat hij zich ontzettend veilig en geborgen voelt.

Hond slaap posities

  • Superman: Als uw hond languit op zijn buik slaapt, betekent dit dat hij ontspannen is, maar nog steeds alert. Ze zullen waarschijnlijk in de aandacht springen zodra ze je horen bewegen.
  • Opgekruld in een bal: Veel puppy’s en buitenhonden slapen met hun poten in hun lichaam gestoken en hun staart om zich heen geslagen. Deze houding houdt de warmte vast en beschermt het lichaam van de hond tegen onvoorziene roofdieren in het wild. Hoewel dit de minst kwetsbare houding voor een hond is, is het ook de minst rustgevende.
  • Zijslaper: Vergelijkbaar met wanneer uw hond op zijn rug slaapt, als ze op hun zij slapen zijn ze in een relatief diepe slaap en zijn ze vrij comfortabel in hun omgeving.

Slapende honden laten liggen

Als uw hond is ingeslapen, is het belangrijk dat u hem niet onverwacht laat schrikken of wakker maakt. Dit is vooral belangrijk om jonge kinderen bij te brengen, want zelfs de rustigste hond kan soms agressief reageren als hij plotseling wakker wordt gemaakt.