Waarom rollen honden in het gras als je ze mee naar buiten neemt?

waarom rollen honden in het gras

Heb je ooit een hond in een veld zien rondlopen en je afgevraagd: “Waarom rollen honden in het gras bij elke kans die ze krijgen?”

Mijn oudere Labrador Tess doet niets liever dan lekker op haar rug rollen.

Ze rolt op harde oppervlakken zoals beton of stoeptegels. Maar zoals veel honden rolt ze vooral graag in gras. En ze is niet alleen.

Het is niet ongewoon om een hond in gras te zien rollen. Veel honden rollen dagelijks in het gras als ze de kans krijgen. En zien er volkomen gelukzalig uit terwijl ze dat doen.

Andere lijken nooit op hun rug te rollen. Mijn jongere Labrador Rachael rolt zelden.

Dus waarom houden sommige honden ervan om op hun rug te kronkelen? Proberen ze aan jeuk te krabben? Of zit er een andere reden achter?

Eigenlijk zijn er een aantal mogelijke antwoorden op de vraag: “Waarom rollen honden in het gras?” Laten we ze een voor een nemen.

Honden die rollen om hun eigen lichaamsgeur te veranderen

Voor de menselijke neus ruikt gras meestal naar, nou ja, gras. Maar voor een hond kan het ene stukje gras heel anders ruiken dan het andere.

De reukzin van een hond is eigenlijk een superkracht, zeker in vergelijking met de onze. Wetenschappers geloven dat hun reukvermogen tienduizend tot honderdduizend keer zo nauwkeurig is als het onze.

Als de reukzin in plaats van het gezichtszintuig het gezichtszintuig zou zijn, zeggen onderzoekers, dan zou wat wij op een derde van een mijl afstand kunnen zien, een hond even goed kunnen zien op meer dan drieduizend mijl afstand.

Dat kan dus verklaren waarom uw hond zich aangetrokken voelt tot gras dat vanuit ons beperkte menselijke gezichtspunt niets bijzonders lijkt te zijn.

Sommige grasplekken kunnen de geuren en luchtjes bevatten die door andere dieren zijn achtergelaten, zoals bijvoorbeeld urine.

En uw hond kan zich in deze geur wentelen.

Honden Die Rollen In Poep

Nog erger kan het zijn dat je een hond hebt die graag in gras rolt waar andere dieren in gepoept hebben.

Mijn eigen Lab Tess vindt het heerlijk om in vossenpoep te rollen, die inderdaad heel sterk ruikt.

Dit staat los van haar andere grasrol activiteiten, waarbij ze op haar rug gaat liggen.

Als ze “poeprolt” probeert ze de poep op haar schouder en de zijkant van haar nek en gezicht te krijgen.

Dit is typisch voor honden die in poep of dode dingen rollen.

In plaats van rond te kronkelen op hun rug, hebben ze de neiging om te proberen het spul op hun schouder en de zijkant van hun gezicht te wrijven.

Maar waarom rollen honden in poep en ander vies ruikend spul?

waarom rollen honden in gras

Waarom rollen honden in dode dieren en poep?

Waarom honden zich graag bedekken met zo’n sterke geur is nog steeds onbeantwoord. Ook al hebben we wat gissingen, het is moeilijk om een wetenschappelijk bewezen antwoord te vinden. Daarvoor zou je precies moeten weten wat een hond denkt!

Je zou kunnen stellen dat honden in de urine van herbivoren zoals konijnen of schapen rollen om hun eigen geur te verhullen als roofdier.

Maar dat verklaart niet waarom sommige honden graag in de uitwerpselen van andere carnivoren rollen.

Niettemin is een hond die in poep rolt geen ongewoon gezicht. Evenmin als de aanblik van de eigenaar, die hem smeekt te stoppen.

Rollen om een verhaal te vertellen

Een andere reden waarom een hond in poep rolt, kan zijn dat de hond de geur gebruikt om informatie over te brengen aan andere honden in zijn familiegroep.

Een beetje zoals zeggen “Hé, er kwamen hier gisteren een paar vossen voorbij.”

Men heeft wolven dit zien doen, en richten hun gezicht en nek op het stinkende spul, net als mijn Tess.

Onderzoekers weten echter nog steeds niet met zekerheid alle redenen waarom zelfs een wilde hond, zoals een wolf, in stinkend spul rolt. Eén suggestie is dat ze dit doen om zichzelf aantrekkelijker te maken voor anderen in de roedel!

Honden die rollen om beter te ruiken

Voor een hond kan het veranderen van zijn lichaamsgeur vooral wenselijk zijn als hij een bad heeft gekregen of in een geur heeft gelegen die hij niet zo lekker vindt.

Helaas kan hij de geur van konijnenplas verkiezen boven die sjieke shampoo die je net voor hem hebt gekocht.

Waarom rollen honden in gras

Het is een van die mysterieuze onderwerpen die we misschien nooit helemaal zullen begrijpen. Maar het kan zo simpel zijn als uw hond gewoon denkt dat hij beter ruikt op zijn manier dan op de uwe.

Rollen om irritatie te verlichten

Als u uw hond op zijn rug ziet kronkelen, vermoedt u misschien dat hij een vervelende dosis vlooien heeft.

Hoewel het mogelijk is dat uw hond rolt om een jeuk te verlichten, zijn de symptomen van vlooien meestal vrij gemakkelijk vast te stellen.

Een hond met een vlooienbesmetting heeft de neiging om vooral rond de basis van zijn staart te knagen en met een achterpoot aan zijn achterhoofd te krabben.

Controleer gerust de huid van uw hond om er zeker van te zijn dat er niets zijn rug irriteert. Maar de kans is groot dat hij om andere redenen rolt.

Rollen om dode haren los te maken

Sommige honden verharen, veel haar. Als dit haar loskomt, voelt het waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk.

Waarom rollen honden in gras

Op zijn rug rollen, vooral in grof gras, kan uw hond helpen om wat van dit dode haar los te maken en het verharingsproces te versnellen.

Uw hond buigt zijn lichaam dan op deze manier, zodat hij zich over het gras wrijft. Het is een beetje zoals een stevige borstelbeurt.

Zodra het haar is uitgewreven, zal uw hond zich waarschijnlijk koeler en comfortabeler voelen.

Het rollen en wrijven helpt waarschijnlijk ook om zijn vacht ‘op te frissen’, door wat dagelijks stof en vuil uit zijn vacht te halen.

Waarom rollen honden in gras? Voor een massage?

We weten allemaal hoe fijn het voelt om gemasseerd te worden. Strakke spieren worden losgemaakt, en het eindresultaat kan zowel ontspannend als verkwikkend zijn.

Wanneer een hond op zijn rug op de grond rolt, maakt hij een boog van zijn lichaam van links naar rechts, waardoor die rugspieren een goede massage krijgen tegen de vaste grond.

Hij doet dit misschien liever op gras dan op een echt harde ondergrond. Simpelweg omdat het oppervlak dan zacht genoeg is om de ervaring pijnloos te maken, maar toch stevig genoeg om een goed masserend effect te krijgen.

Rollen honden in gras om speels te zijn?

Een andere sterke mogelijkheid is dat honden gewoon dartel en speels worden. Ik heb mijn eigen hond enkele minuten lang vrolijk rond zien rollen, “pratend” tegen zichzelf en speels bijtend in het gras.

Nogmaals, we kunnen het niet met zekerheid weten, want daarvoor zouden we de gedachten van een hond moeten kunnen lezen!

Maar te oordelen naar de onnozele, blije uitdrukking die ze dragen als ze in het gras rollen, zou speelsheid wel eens een factor kunnen zijn!

Is rollen gevaarlijk?

Sommigen van jullie hebben misschien gehoord dat je grote honden niet moet laten rollen voor het geval het hun maag verdraait.

Of u bent misschien bezorgd dat rollen in uitwerpselen uw hond een infectie geeft.

Is het voor de lol? Om de jeuk te verlichten? Waarom rollen honden in het gras? Wij onderzoeken het!

Het eerste wat hier gezegd moet worden is dat als u een hond heeft die risico loopt op een opgeblazen gevoel, praat dan met uw dierenarts over zijn enthousiasme voor rollen. Hij kan u adviseren en u geruststellen.

Veroorzaakt rollen een opgeblazen gevoel?

Rollen kan er voor zorgen dat een maag gemakkelijker gedraaid raakt. Het risico van verdraaiing of torsie wordt in verband gebracht met een aandoening die bloat wordt genoemd, waarbij de maag erg opgezwollen raakt.

Sommige hondentrainers leren grote honden niet om te rollen, omdat ze zich zorgen maken over het risico van torsie.

Dit is een verdraaiing van de maag die kan voorkomen bij honden die “opgeblazen” zijn.

Het is erg gevaarlijk, maar het is niet iets wat de meeste honden overkomt. Het overkomt vooral grote honden met een diepe borst.

Hoewel het waarschijnlijk zinvol is een hond te ontmoedigen om te rollen na het eten van een grote maaltijd, lijkt rollen niet te worden aangegeven als een risicofactor in een van de huidige gepubliceerde studies over een opgeblazen gevoel.

Dus, als je een hond hebt die risico loopt op een opgeblazen gevoel, praat dan met je dierenarts over de zorgen die je hebt, en probeer je geen zorgen te maken.

Maakt rollen in gras of poep mijn hond vatbaar voor infecties?

Gelukkig zijn honden erg resistent tegen de veel voorkomende ziekteverwekkers in dierlijke uitwerpselen. Ze kunnen deze vaak zelfs eten, laat staan erin rollen, zonder nadelige gevolgen.

Er is een klein risico dat uw hond parasieten krijgt, zoals darmwormen, door de rommel van zijn vacht te likken. Probeer dus zoveel mogelijk af te wassen als hij dit doet.

Sommige huidparasieten, vooral teken, zijn te vinden in gras, vooral in gebieden waar schapen of herten komen.

Het is dus zinvol om uw hond regelmatig te controleren als rollen in gras zijn ding is. Gebruik een preventieve tekenbehandeling om te voorkomen dat teken zich hechten.

Kunstgras voor honden

Als u bezorgd bent over het feit dat uw hond in dingen rolt waar hij niet in hoort te rollen, wilt u misschien weten of er zoiets bestaat als nepgras voor honden.

En, in feite is dat zo. Er zijn zelfs verschillende fabrikanten van kunstgras voor honden, speciaal gemaakt voor honden en hun baasjes om plezier aan te beleven.

Natuurlijk bevatten de meeste hiervan antimicrobiële middelen om slechte geuren tegen te gaan. Uw hond zal dus misschien niet zo graag in kunstgras rollen.

Maar als hij het vooral doet om zijn rug te krabben en te helpen met het losmaken van uitgevallen haar, dan kan hij er echt van houden! En als uw hond de neiging heeft om te graven of anderszins destructief te zijn, kan kunstgras op lange termijn ook voor u het beste werken.

Waarom honden in gras rollen – Samenvatting

We weten het niet zeker, maar op zijn rug rollen in het gras maakt misschien dode haren los, geeft uw hond een lekkere massage, verlicht jeuk, of laat uw hond gewoon (volgens hem) beter ruiken!

Sommige honden rollen om zich te bedekken met stinkend spul, en honden die dit doen proberen misschien instinctief te communiceren met andere honden, op de manier waarop hun voorouders dat deden.

Wat de reden ook is, rollen is normaal gesproken onschuldig plezier en verschaft veel honden veel plezier.

Dus wat denk jij? Waarom rollen honden in gras?

Rolt jouw hond graag in het gras? En waarom denk je dat hij dat doet?

Deel uw gedachten in het commentaarvak hieronder!

Bronnen en verder lezen

  • Tyson, P, 2012, Dogs’ Dazzling Sense Of Smell, NOVA
  • Walker, J, et al. 1991. Vergelijking van geurwaarneming bij mensen en dieren.
  • Mech, L. D., et al. Wolves: Gedrag, Ecologie, En Behoud
  • Blagburn, B, et al. 2009. Biologie, behandeling en bestrijding van vlooien- en tekenplagen. Praktijk voor kleine dieren
  • Monnet, E. 2003. Gastric Dilatation-Volvulus Syndrome in Dogs, Small Animal Practice.
  • Glickman, LT, et al., 1994, Analysis of risk factors for gastric dilatation and dilatation-volvulus in dogs, Journal of the American Veterinary Medical Association.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.