Waarom likken honden de lucht en waarom is dat belangrijk?

Waarom likken honden de lucht

We weten allemaal dat honden zichzelf likken om hun vacht schoon te houden, maar waarom likken honden de lucht? Proberen ze je te kussen, of zit hen iets dwars? Als je wel eens een hond hebt gezien die zonder duidelijke reden herhaaldelijk met zijn tong in en uit de lucht likt, dan lijkt dat een behoorlijk vreemde gang van zaken.

Zoals zoveel in de dierenwereld zijn er redenen voor dit gedrag. Maar het belangrijkste is dat het soms een teken is dat er iets mis is.

Wanneer is luchtlikken normaal?

De meeste honden likken wel eens aan hun eigen neus. Het likken van de neus helpt om hem vochtig te houden, waardoor uw hond beter dingen kan ruiken.

Een hond kan zijn lippen likken om voedsel uit zijn bek te halen, of om niet te druppelen als hij honger heeft en zijn eten verwacht.

Wat lijkt op luchtlikken kan gewoon zijn dat uw hond een bijzonder sterke geur in zich opneemt. Het maakt deel uit van een normale reactie op sterke geuren, de vlooienreactie.

Als je je hond ooit pindakaas hebt gegeven, heb je gezien wat er gebeurt als een hond iets vast heeft zitten aan zijn monddak. Het lijkt alsof ze de lucht likken, terwijl ze proberen het los te krijgen. Meestal kunnen ze dit probleem zelf oplossen.

Als het luchtlikken doorgaat, kan een snelle blik in de bek van uw hond vaststellen of er een stukje speelgoed of lekkernij vastzit. Als u het niet gemakkelijk met een vinger kunt verwijderen, kunt u het het beste door uw dierenarts laten verwijderen.

Niet alle luchtlikken is normaal of ongevaarlijk.

Wanneer een hond houdt Likkende Lucht

Als een hond lucht blijft likken, gaat het niet om een vochtige neus of sterke geur, de resten van het ontbijt of opwinding over het avondeten.

Het is een teken dat uw hond uw hulp nodig heeft.
Waarom likt mijn hond de lucht

Waarom likken honden af en toe de lucht?

Op het eenvoudigste niveau kan een hond een paar keer de lucht likken om aan te geven dat hij zich angstig of gestrest voelt.

Dit is een verzachtend gebaar. Honden gebruiken appeasement gebaren om meer agressieve of dominante honden aan te geven dat ze geen bedreiging vormen. Als de hond angstig of gestrest is, is het een poging om gerustgesteld te worden door zijn eigenaar.

Uw hond zegt laten we vrienden zijn, ik wil niet uitvallen. Kom niet in de verleiding hem te bespotten, te filmen of uit te schelden. Hij heeft uw geruststelling nodig.

Appeasement is waarschijnlijk de oorzaak van luchtlikken als de hond wordt getraind met straf. Zelfs milde, niet-fysieke straffen.

In dit geval kan de hond herhaaldelijk aan de lucht likken als hij zich in een trainingssituatie bevindt, wordt aangestaard of bekeken.

Hij zal meestal stoppen met luchtlikken als je de druk eraf haalt.

Langdurig en frequent luchtlikken bij honden

Er zijn zowel fysieke als psychologische redenen voor luchtlikken bij honden. Sommige daarvan kunnen ernstig zijn als ze onbehandeld blijven. Als uw hond vaak en aanhoudend luchtlikt, moet u een bezoek brengen aan uw dierenarts.

U hebt de hulp van uw dierenarts nodig om mogelijk ernstige gezondheidsproblemen te identificeren of te elimineren en het gedrag van uw hond tot op de bodem uit te zoeken.

Een hond die constant lucht likt kan onwel zijn

Een hond met spijsverteringsproblemen kan lucht gaan likken, vooral als hij zich misselijk voelt. Er zijn een aantal mogelijke problemen die misselijkheid kunnen veroorzaken, waaronder veranderingen in het dieet of het innemen van medicijnen.

Een onderzoek naar overmatig likken toonde aan dat maagdarmstoornissen vaak de schuldige zijn. Problemen die overmatig likken veroorzaken zijn darmontsteking, vertraagde maaglediging, prikkelbare darm syndroom, chronische pancreatitis, vreemd lichaam, en giardiasis (een parasitaire infectie).

Tandpijn of letsel kan ook luchtlikken veroorzaken.

Uw dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kan bloed afnemen voor onderzoek. Wees bereid om vragen te beantwoorden over het likgedrag van uw hond, zoals wanneer het begon en of iets het lijkt te triggeren.

Het opnemen van uw hond van het luchtlikken, zijn reactie op uw pogingen om hem te stoppen en hoe lang het duurt voordat hij weer begint, kan nuttig zijn. U kunt ook uw observaties van het luchtlikken opschrijven, inclusief alles wat er gebeurt vlak voordat het begint.

Luchtlikken veroorzaakt door aanvallen

Soms gaat luchtlikken gepaard met een soort aanval, bekend als een partiële aanval. Dit is nog een reden waarom het zo belangrijk is om een dierenarts te raadplegen als uw hond aanhoudend luchtlikt.

Honden kunnen tijdens een gedeeltelijke aanval aan de lucht likken en snauwen. Dit komt omdat aanvallen abnormale elektrische activiteit in de hersenen veroorzaken die op hun beurt abnormale spierreacties teweegbrengen.

Uw dierenarts kan u helpen als uw hond last heeft van toevallen. Met medicijnen is het misschien mogelijk om ze helemaal te voorkomen.

Als een medisch onderzoek en tests geen lichamelijk probleem aan het licht brengen, kan uw dierenarts een dwangstoornis vaststellen.

Wanneer luchtlikken een dwangmatige stoornis is

Net als mensen kunnen honden af en toe lijden aan dwangstoornissen waardoor ze bepaald gedrag herhalen.

Luchtlikken bij honden kan een dwangstoornis zijn en reageren op behandeling. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken bij uw dierenarts.

Een verwijzing naar een diergedragstherapeut voor verdere hulp en ondersteuning bij het oplossen of beheersen van het probleem kan nodig zijn.

Welke honden likken vaker de lucht?

Er zijn geen rassen die meer geneigd zijn de lucht te likken.

Honden die nerveus of gevoelig zijn zullen eerder luchtlikken dan zelfverzekerde, rustige honden.

Honden die lijden aan stress of trauma kunnen herhaaldelijk luchtlikken, bijvoorbeeld na herplaatsing. Dit kan een poging zijn om zichzelf te kalmeren of om hun omgeving te sussen.

Honden die ziek zijn zullen ook eerder de lucht likken.

Mijn Hond likt de lucht

Als uw hond meer dan af en toe aan de lucht begint te likken, zult u eerst een bron van stress willen uitsluiten.

Vraag uzelf af of uw hond enige reden heeft om angstig of overstuur te zijn. Heeft u zijn routine veranderd? Heeft u de manier waarop u hem discipline bijbrengt veranderd? Probeert u een nieuw soort training uit?

Waarom likt mijn hond de lucht, en hoe stop ik dat?

Is er iemand speciaal voor hem afwezig geweest? Is er bijvoorbeeld onlangs een ander huisdier of familielid overleden of verhuisd?

Tenzij het probleem oplost wanneer u uw hond geruststelt en troost of uw trainingsmethoden verandert, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Waarom honden de lucht likken – Samenvatting

Aanhoudend en overmatig luchtlikken bij honden kan worden veroorzaakt door

  • angst of stress
  • misselijkheid of buikklachten
  • gebitsproblemen
  • aanvallen
  • dwangmatige stoornis.

Als u niets kunt bedenken waardoor uw hond angstig of gestrest zou kunnen zijn, of als het luchtlikken doorgaat, maak dan een afspraak om uw hond door een gekwalificeerde dierenarts te laten controleren.

Uw dierenarts kan vaststellen of er lichamelijke of medische problemen zijn die het luchtlikken van uw hond veroorzaken.

Als een veterinair onderzoek en tests niets aan het licht brengen, kan uw dierenarts een dwang- of gedragsprobleem vaststellen, zoals een dwangstoornis. Zij zullen ook manieren kunnen voorstellen om het probleem te beheersen of op te lossen.

Snelle veterinaire aandacht is belangrijk, want hoe langer u een luchtlikprobleem laat liggen, hoe moeilijker het kan zijn om het succesvol te behandelen.

Verwante artikelen

Referenties

Bécuwe-Bonneta, V. Bélangera, M. Franka, D. Parenta, J. Hélie, P. “Gastro-intestinale stoornissen bij honden met overmatig likken van oppervlakken.” Journal of Veterinary Behavior. 2012.