Waarom kauwen honden op hun poten en hoe kunnen we ze helpen daarmee te stoppen?

Een hond die op zijn poten kauwt kan een probleem hebben waar hij hulp bij nodig heeft. Pootkauwen dat plotseling begint kan het gevolg zijn van pijn, of irritatie veroorzaakt door parasieten, een droge huid of allergieën. En een hond die gedurende langere tijd regelmatig op zijn poten kauwt of likt, kan een teken van stress of verveling zijn. Het kan leiden tot een cyclus van huidbeschadiging en meer likken, wat infecties en ernstige wonden kan veroorzaken. Vandaag helpen we u uit te zoeken waarom uw hond aan zijn poten begint te kauwen, en laten we u weten hoe u hem kunt helpen ermee te stoppen.

Inhoud

Alle honden knagen af en toe op een jeukje. Maar waarom kauwen honden hardnekkig op hun poten? En waarom kunnen ze plotseling op hun poten gaan kauwen terwijl ze dat voorheen niet deden? Vandaag bekijken we de redenen waarom honden op hun poten kauwen. We helpen u uitzoeken waarom uw pup op zijn poten bijt, en wat u eraan kunt doen.


Waarom kauwt mijn hond op zijn poten?

Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom honden op hun poten kauwen of bijten.

Verwonding: Controleer op snijwonden, vreemde voorwerpen, roodheid, zwelling.
Andere pijn: Hinken zonder duidelijke oorzaak moet door uw dierenarts worden onderzocht.
Parasieten: Controleer op teken. Overweeg behandeling tegen vlooien en mijten.
Allergieën: Is het kauwen seizoensgebonden, of gekoppeld aan het lopen op een bepaalde plaats, of het eten van een bepaald voedsel?
Droge huid: Controleer op een droge of schilferige huid.
Stress en angst: Heeft uw hond onlangs een grote levensverandering gehad, zoals een verhuizing, of een nieuwe aankomst in huis?
Verveling: Krijgt uw hond veel mentale stimulatie, beweging en menselijke interactie?

Stop uw hond het kauwen van poten

Alle honden likken van tijd tot tijd aan hun poten. En elke hond kan een beetje kauwen op een lichte jeuk tussen de tenen. Maar het kan snel een schadelijke gewoonte worden.

Om te voorkomen dat uw hond herhaaldelijk op zijn poten kauwt of eraan likt, moet u de reden aanpakken waarom hij dat doet. Deze gids helpt u uit te zoeken waarom uw hond op zijn poten kauwt, en toont u enkele eenvoudige manieren om te helpen. Het zal u ook helpen beslissen wanneer u uw dierenarts moet inschakelen, en u laten zien hoe u kunt voorkomen dat uw hond in de toekomst weer op zijn poten kauwt.

Hond kauwt op poten na verwonding

Als uw hond plotseling is begonnen met het likken en kauwen aan zijn poten, kan dit het gevolg zijn van een verwonding. Verwondingen die ertoe leiden dat honden op hun poten kauwen, zijn onder meer prikwonden, snijwonden en schrammen, en gebarsten of gebroken klauwen.

Het is natuurlijk voor honden om aan een verwonding te likken. Speeksel heeft antiseptische eigenschappen, en in primitievere tijden zou dit de kans op infectie van een wond hebben verkleind. Dus als uw hond plotseling aan zijn poot begint te likken of te kauwen, controleer dan goed of er verwondingen aan de poot of klauwen zijn. Ze zouden er een hondenkegel op kunnen leggen om u te helpen de gewoonte te doorbreken.

Tegenwoordig kunnen we natuurlijk zorgen voor betere opties dan likken en kauwen! U kunt hier meer lezen over het behandelen en voorkomen van gebroken klauwen. En als u een kleine verwonding aan de poot van uw hond vindt, volg dan deze eenvoudige stappen.

Hoe een hond te stoppen met kauwen op poten na verwonding

 1. Handen wassen
 2. Verwijder voorzichtig alles wat in de poot vastzit
 3. Controleer of er niets verder in
 4. Was de poot voorzichtig met water en zeep.
 5. Overweeg de poot in een geschikt klevend verband te wikkelen als u denkt dat uw pup eraan likt/kauwt.
 6. Was uw handen opnieuw!
 7. Controleer de verwonding regelmatig op roodheid en zwelling. Was uw handen voor en na elke controle.
een close up van een bloedende gebroken klauw

Vraag uw dierenarts om hulp als:

 • Iets zich diep in de voet van uw hond of onder de huid heeft genesteld
 • Er is een snee die ‘gapt’ als je er zachtjes naast drukt
 • Een snee bloedt hevig of ‘spuit’ of sproeit bloed*
 • De wond bloedt langer dan tien minuten
 • Uw hond lijkt in het algemeen onwel
 • Je ziet pus
 • Uw hond loopt aanhoudend mank of vermijdt het neerzetten van de voet bij het lopen
 • De voet is erg rood, gezwollen of warm om aan te raken.
 • Uw hond laat zich niet graag door u helpen
 • U weet niet zeker wat u het beste kunt doen of u maakt zich zorgen

Zware bloedingen of bloedingen die niet stoppen, zelfs niet als uw hond rustig ligt en u er tien minuten lang zachtjes op laat drukken, zijn een noodgeval. Bel onmiddellijk uw dierenarts! De meeste kleine schrammen genezen vanzelf, vooral als u helpt ze schoon te houden. Als u naar de dierenarts gaat en hij antibiotica voorschrijft, zorg er dan voor dat u de volledige kuur geeft, ook al lijkt uw hond halverwege hersteld.

Hond kauwt op poten vanwege pijn

Plotseling kauwen kan ook het gevolg zijn van iets dat vastzit tussen de tenen of kussentjes van de voet van uw hond. Dingen als stenen, bramen, of zelfs gewoon overgroeid haar tussen de tenen, kunnen erg irritant zijn. Zorg ervoor dat er niets vastzit in of tussen de tenen. Als u iets vindt, verwijder het dan voorzichtig.

Het trimmen van lange vacht tussen de voetzolen van uw hond zal de kans dat er in de toekomst dingen aan blijven plakken minimaliseren. U kunt ook proberen uw hond laarsjes te laten dragen op asfalt, beton of andere terreinen die hun voeten kunnen beschadigen.

Controleer zorgvuldig op ingegroeide nagels. Als u er een vindt, knip dan voorzichtig de nagel boven de ingegroeide nagel af, en til het ingegroeide stukje los. Het regelmatig knippen van de nagels van uw hond kan gebroken of ingegroeide nagels in de toekomst helpen voorkomen.

Ernstige oorzaken van pijn

In zeldzame maar ernstige gevallen kan uw hond geleidelijk of plotseling op zijn voeten gaan kauwen vanwege een auto-immuunziekte, zoals artritis. Of zelfs door cysten, tumoren of andere gezwellen die met kanker te maken kunnen hebben.

Bijten en kauwen als gevolg van kanker of auto-immuunziekte vereist een speciale behandeling door de dierenarts van uw hond. Er kan zelfs een operatie voor nodig zijn.

Hond likt voortdurend aan poten door parasieten

Parasieten zoals mijten, vlooien, luizen of teken kunnen uw hond doen jeuken. Als u een parasietenplaag vermoedt, kunt u milde gevallen thuis behandelen met ‘vrij verkrijgbare’ medicijnen. Bekijk deze artikelen voor meer hulp:

In gevallen van ernstige parasietenbesmetting moet u het echter niet zelf doen. Als uw hond erg overstuur is, een zware plaag heeft, haar verliest of niet reageert op milde thuisbehandelingen, praat dan met uw dierenarts. Die kan u veilig sterkere of langere behandelingen voorschrijven. Houd uw hond altijd up-to-date met parasietenpreventiemiddelen om ervoor te zorgen dat hij in de eerste plaats geen parasieten krijgt. Dit is zelfs belangrijk als hun pootkauwen geen verband houdt met parasieten.

Naast het veroorzaken van bijten en kauwen, dragen veel parasieten gevaarlijke ziekten met zich mee. Deze kunnen uw hond ziek maken of zelfs levensbedreigend zijn. In de meeste gevallen moet het preventieve middel tegen parasieten uw hond minimaal beschermen tegen vlooien, teken en mijten.

een close up van de onderkant van een poot met luizen op

Allergieën kunnen leiden tot een hond die op zijn poten kauwt

De meest voorkomende oorzaak van voortdurend, langdurig, kauwen aan de poten is dermatitis, of huidontsteking, als gevolg van allergieën. Voedselallergieën zijn bijzonder waarschijnlijk de oorzaak van hondenkauwpoten, maar er zijn tal van andere mogelijke allergenen.

‘Allergenen’ zijn alle stoffen die bij gevoelige honden een allergie kunnen veroorzaken. Het kan gaan om stof, huidschilfers, schimmel, pollen, vlooien of vlooienmiddelen! Bovendien kunnen allerlei huishoudelijke artikelen zoals rubber of plastic allergenen zijn. Zelfs schoonmaakmiddelen en stoffen kunnen een hondenallergie veroorzaken.

Allergieën behandelen om het kauwen van hondenpoten te stoppen

Als uw hond kauwt als gevolg van een allergische reactie op een bepaalde parasiet, moet u de besmetting behandelen, zoals hierboven besproken. Het kan even duren voordat de jeuk verdwijnt als de parasieten zijn behandeld. Voor andere allergieën is het de kunst om de oorzaak te vinden en die zoveel mogelijk uit het leven van uw hond te verwijderen.

Hondenhooikoorts veroorzaakt huidjeuk, in plaats van de pijnlijke ogen en de loopneus waar wij mensen last van hebben!

Uw dierenarts kan u misschien medicijnen voorschrijven om de allergie van uw hond te verlichten en de kauwcyclus te doorbreken. Zij weten wat veilig is voor uw hond om in te nemen, en in welke dosis. Laat u door hen leiden. Misschien vindt u deze artikelen over het omgaan met allergieën ook nuttig:

Hond kauwt op poten met droge huid

Een droge huid is ook een veel voorkomende oorzaak van het bijten en likken van honden aan hun poten. Honden kunnen bijten of likken om het jeukende gevoel en eventuele ongemakkelijke schilfers te verlichten. Een droge huid wordt meestal veroorzaakt door een van de andere problemen die we in dit artikel hebben behandeld, zoals parasieten of allergieën. Het vinden en behandelen van de oorzaak zal de droge huid genezen.

Een droge huid kan echter ook een teken zijn van ernstiger problemen. Dus als allergiebehandelingen en ontvlooien de huid van uw hond niet verbeteren, moet hij grondig worden nagekeken door zijn dierenarts. U kunt de vacht van uw hond in topconditie houden door hem regelmatig te verzorgen en door ervoor te zorgen dat zijn voeding voldoende gezonde vetten en oliën bevat.

hond kauwt op poten

Hond likt en kauwt op poten door stress of verveling

Pootbijten en likken kan ook een teken zijn van geestelijke nood bij honden. Honden kunnen het gebruiken als een methode om zichzelf te kalmeren bij angst. Vergelijkbaar met nagelbijten bij mensen. Ze kunnen ook likken of kauwen om verveling tegen te gaan. Factoren die bijdragen tot stress-geïnduceerd pootkauwen zijn onder andere:

 • Lange tijd alleen gelaten worden
 • verhuizen
 • gekooid worden voor langere tijd
 • een nieuwe hond (of kat) die zich bij de familie voegt
 • een sterfgeval in de familie of een verhuizing van een familielid
 • verlies van een gezelschapshond
 • elke grote verandering in levensstijl of omgeving

Helaas kan stresskauwen dermatitis (kapotte jeukende huid) veroorzaken op de plaats waar het kauwen en likken plaatsvond. Hierdoor ontstaat een cyclus van kauwen, huidbeschadiging, jeuk en nog meer kauwen die heel moeilijk te doorbreken is. Het kan ernstige wonden en infecties veroorzaken. Deze schade wordt Acral Lick Dermatitis genoemd en is moeilijk te genezen.

Hond kauwt op poten in het geheim

Dat u uw hond niet op zijn poten ziet kauwen of bijten, betekent niet dat hij het niet doet. Een hond die uit verveling of angst op zijn poten kauwt, doet dat misschien alleen als u niet in de buurt bent. En honden die zijn uitgescholden voor het kauwen op hun poten kunnen ervoor kiezen de kamer te verlaten om te kauwen! Het is daarom belangrijk om te letten op tekenen dat uw hond op zijn poten kauwt. Dit geldt vooral als uw hond gevoelig is voor angst of verveling of een geschiedenis van pootkauwen heeft. Let op het volgende:

 • Gezwollen poten
 • Poten met rood getinte vacht (de vlek wordt veroorzaakt door het rode pigment, porfyrine, in hondentranen en speeksel.
 • Ongewoon stinkende poten
 • Andere tekenen van huidontsteking.
 • Ongewoon warme hondenpoten
 • Open wonden
 • Haarflarden ontbreken, vooral op de poten
 • Hinken

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, moet u hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

hond kauwt op poten

Het behandelen en voorkomen van Acrale Lik Dermatitis

Uw dierenarts kan strategieën toepassen zoals het zwachtelen van het gebied en het aanbrengen van steroïde crème om de jeuk te verminderen. Dit werkt echter alleen als de oorzaak van het kauwen is opgelost. Medicijnen om de angst te verminderen kunnen helpen de kauwcyclus te doorbreken, maar ook dit is slechts een tijdelijke oplossing. Veranderingen in de levensstijl zullen op de lange termijn waarschijnlijk meer helpen.

Zorg ervoor dat u regelmatig met uw hond speelt. Geef ze veel genegenheid. Beperk hun tijd alleen of opgesloten en houd ze bezig met gestructureerde training en spel. Regel hondendagopvang, een hondenuitlaatservice of een oppas als uw hond angstig is of zich verveelt als hij alleen gelaten wordt. En zorg ervoor dat uw hond voldoende gezonde en veilige opties heeft om op te kauwen – zoals speelgoed en botten. Als het likken aanhoudt, kan uw dierenarts een gedragstherapeut aanbevelen.

Waarom kauwde uw hond op zijn poten?

Bijna alle honden bijten of likken af en toe aan hun poten. Soms hebben honden, net als mensen, jeuk zonder duidelijke reden. Maar als uw hond plotseling hardnekkig aan zijn poten begint te kauwen of te likken, moet u nagaan of er oorzaken zijn zoals verwondingen, pijn, parasieten of allergieën. En probeer de oorzaak van de jeuk te behandelen of weg te nemen.

Langdurige problemen met pootkauwen kunnen ontstaan door stress of verveling. Ze kunnen zeer moeilijk te behandelen zijn, en leiden tot ernstige wonden en infecties. Het is dus belangrijk om de kauwcyclus zo vroeg mogelijk te doorbreken, en uw dierenarts om deskundige hulp te vragen.

Als u de oorzaak van het pootkauwen van uw hond hier niet kunt vinden, praat dan met uw dierenarts. Er zijn tal van andere zeldzamere oorzaken, en zij kunnen u helpen het te beperken. Het goede nieuws is dat de meeste pootkauwen van korte duur zijn, of oplosbaar. En er is hulp beschikbaar als u zich zorgen maakt. Als u in het verleden een pootkauwende hond hebt gehad, waarom vertelt u ons er dan niet over in het commentaar hieronder. We horen graag meer over uw ervaring.

Hond kauwt op poten

Referenties en verder lezen

 • SouthWest Journal. Hershey, T. VMD. Nieuwe opties voor het beheer van huisdierallergieën
 • Swaim S en Angarano D. 1990. Chronische probleemwonden van hondenledematen. Clinics in Dermatology.
 • Freiman H en Grubelich L. 1994. Ziekten van de voet en de nagels: Mensen, katten en honden. Clinics in Dermatology.
 • Hensel P et al. 2015. Canine atopische dermatitis: gedetailleerde richtlijnen voor diagnose en allergeenidentificatie. BMC Veterinary Research.
 • Lund J en Jørgensen M. 1990. Gedragspatronen en tijdsverloop van activiteit bij honden met separatieproblemen. Applied Animal Behavior Science.
 • Hubrecht R.1993. A comparison of social and environmental enrichment methods for laboratory housed dogs. Applied Animal Behavior Science.
 • Campbell B. 2006. Dressings, Bandages, and Splints for Wound Management in Dogs and Cats. Veterinaire klinieken: Small Animal Practice.
 • Bruet V et al. 2012.Characterization of pruritus in canine atopic dermatitis, flea bite hypersensitivity and flea infestation and its role in diagnosis. Veterinaire Dermatologie.
 • Olivry T et al. 2015. Behandeling van atopische dermatitis bij honden: 2015 bijgewerkte richtlijnen van het International Committee on Allergic Diseases of Animals (ICADA). BMC Veterinary Research.
 • Logas D en Kunkle GA. 1994. Double-blinded Crossover Study with Marine Oil Supplementation Containing High-dose Icosapentaenoic Acid for the Treatment of Canine Pruritic Skin Disease*. Veterinaire dermatologie.
 • Cannas S et al. 2014.Videoanalyse van honden die lijden aan angst wanneer ze alleen thuis gelaten worden en behandeld worden met clomipramine. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.