Ontmoet de 9 hondenrassen die beginnen met W

Hondenrassen die beginnen met W

Hondenrassen die beginnen met een W zijn zeldzaam en vormen slechts 9 van de meer dan 200 officiële hondenrassen. Ze omvatten de Whippet, Weimaraner, Wirehaired Pointing Griffon, Welsh Springer Spaniel, Wirehaired Vizsla, Welsh Terrier, Working Kelpie, Westie en Wire Fox Terrier. Fascinerend genoeg zijn alle hondenrassen die met een W beginnen werkfokt, meestal vanuit een jachtachtergrond. Vandaag delen we de raskenmerken van deze prachtige honden, en helpen we je om je perfecte huisdier te kiezen met foto’s en feiten!

Inhoud


Waar komen de hondenrassen vandaan die met een W beginnen?

Je zou ervoor kunnen kiezen om een van de hondenrassen die beginnen met W te adopteren vanwege je afkomst of locatie. Sommige van deze honden zijn Welsh, en een paar zijn ook Schots. Er is zelfs een Duits hondenras dat begint met W.

Werkhondenrassen die beginnen met W

W is een ongebruikelijke letter voor een hondennaam. Maar alle rassen die met een W beginnen zijn werkhonden. Ze hebben voornamelijk een achtergrond in de jacht, het opjagen van wild, apporteren en wijzen. Gefokt op snelheid, hersens en doorzettingsvermogen kunnen ze behoorlijk lastig zijn, maar de beloning van deze honden is enorm.

Zijn de hondenrassen die beginnen met W goede huisdieren?

Wat een hond tot een perfect huisdier maakt, verschilt per gezin. Heel slimme, drukke hondenrassen zoals die welke we vandaag zullen bekijken, kunnen te veel zijn voor beginnende hondenbezitters. Of voor gezinnen die al veel verplichtingen hebben of veel buiten de deur zijn.

Als uw gezin echter ervaring heeft met honden en interesse heeft in positieve versterkingstraining, dan kunnen sommige van de hondenrassen die beginnen met W geweldige huisdieren zijn.

Maak kennis met de hondenrassen die beginnen met W

Ongeacht de reden waarom je geïnteresseerd bent in hondenrassen die beginnen met W, deze honden kunnen prachtige huisdieren zijn voor het juiste gezin. We hebben alle belangrijke informatie over elk van de hondenrassen die beginnen met W op één plek voor je verzameld. Ze omvatten:

  • Weimaraner
  • Whippet
  • West Highland White Terrier
  • Working Kelpie
  • Welsh Springer Spaniel
  • Wirehaired Pointing Griffon
  • Welsh Terrier
  • Draadharige Vizsla
  • Wire Fox Terrier

Weimaraner

Weimaraner Kleuren

De Weimaraner werd gefokt in Weimar, Duitsland. De hertog van Weimer was een fervent sportman en probeerde de perfecte jachthond te creëren. Om deze hond te creëren, fokte hij een Bloedhond met verschillende andere Duitse en Franse jachthonden. Het resultaat was de Weimaraner, waarvan de naam Weimar Pointer betekent.

Oorspronkelijk werden deze honden gebruikt voor de jacht op groot wild, waaronder beren, bergleeuwen en wolven. Echter, zodra de populatie van deze soorten afnam, werd de Weimaraner een universele jachthond. Voor een tijdje was deze hond het geheim van de Duitse aristocratie. Maar exemplaren begonnen op te duiken in Amerika in de jaren 1920.

Weimaraners staan bekend om hun slanke, grijze vorm. Sommige hebben echter een witte vlek op hun borst. Meer witte vlekken zijn mogelijk, maar zeldzaam. Hun ogen zijn bijna allemaal amberkleurig of blauwgrijs. Hun oren zijn lang, fluweelachtig en staan rechtop op hun hoofd.

De Weimaraner verhaart per seizoen en moet wekelijks geborsteld worden. Ze hebben veel activiteit nodig vanwege hun jachtkarakter. Deze vriendelijke, welwillende honden willen graag behagen, maar kunnen behoorlijk koppig zijn.

Welsh Springer Spaniel

welsh hondenrassen

Een ander hondenras dat begint met een W is de Welsh Springer Spaniel. Deze middelgrote sporthond is een van de oudste Britse sportrassen – en met een goede reden. Deze honden zijn tussen de 17 en 19 inch groot.

Welsh Springer Spaniels zijn groter dan Cocker Spaniels maar kleiner dan Engelse Springers. Dit ras heeft twee onderscheidende kenmerken die hen onderscheiden van andere honden – hun uniek gevormde hoofd en hun rood-witte vacht.

De kenmerken van Welsh Springer Spaniels zijn niet alleen ornamenteel. Hun vacht is waterdicht, weerbestendig en doornbestendig, wat hun uithoudingsvermogen in het veld ten goede komt. Deze vacht helpt hen ook om zich aan te passen aan verschillende klimaten en terreinen.

Als een van de oudste Britse soorten stammen ze oorspronkelijk af van de oorspronkelijke spaniels van het Iberisch schiereiland. Het is onbekend hoe deze honden van Spanje naar Wales zijn gekomen. Welsh Springer Spaniels komen echter voor in Britse kunst die teruggaat tot 250 voor Christus.

De Welsh en Engelse Springers werden aparte rassen in de vroege jaren 1900. Deze honden zijn over het algemeen vrij gezond, maar er zijn een paar gezondheidsaandoeningen die u moet weten. Welsh Springer Spaniels zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, auto-immune thyroiditis en oogaandoeningen. Deze honden zijn gereserveerd tegenover vreemden, maar zeer vriendelijk tegenover bekenden.

Welsh Terrier

welsh hondenrassen

De Welsh Terrier is alert en temperamentvol, net als elke andere terrier. Ze werden oorspronkelijk gefokt om op dassen, otters en ander soortgelijk wild te jagen. Ze zijn stevig, compact en robuust. Door hun nauwsluitende zwart-bruine vacht onderscheiden ze zich van andere terriër rassen.

De Welsh Terrier staat zijn 15 centimeter bij de schouder. Ze zijn iets groter dan de Lakeland Terrier maar veel kleiner dan de Airedale. Alle drie deze honden delen echter een opvallende gelijkenis.

De Welsh Terriers lijken sterk op andere Britse langbenige terriër rassen. Ze werden gefokt voor de jacht op vossen, dassen en andere soortgelijke dieren in afgelegen gebieden van Wales. Om hen te helpen deze vijanden te bestrijden, ontwikkelde de Welsh Terrier krachtige voorvoeten en kaken.

Ze zijn bijna onbevreesd zoals vele terriers. Deze winterharde honden worden niet veel ziek. Maar sommige Welsh Terriers zijn gevoelig voor allergieproblemen, heupdysplasie, oogziekten en de ziekte van Legge-Calve-Perthes.

West Highland Witte Terrier

Deze stevige hond, nog een van de hondenrassen die beginnen met W, is een van de populairste kleine terriers. Ze staan tussen de 10 en 11 inch bij de schouder.

West Highland White Terriers zien er misschien onschuldig en beminnelijk uit, maar ze zijn ook moedig en hardwerkend. Omdat ze werden gefokt om op knaagdieren te jagen, zijn ze verrassend taai. Hun dubbele vacht voelt hard aan, niet zacht en donzig zoals je zou denken.

West Highland White Terriers gedragen zich als de meeste terriers. Ze zijn alert, actief en onafhankelijk. Hun prooi-instincten zijn sterk. Ze gaan achter alles aan wat beweegt, waardoor ze in de problemen komen. Ze zijn ook bestand tegen terugroepcommando’s, waardoor ze nog gevoeliger zijn voor verdwalen.

De onafhankelijkheid van West Highland White Terriers kan ervoor zorgen dat ze moeilijk te trainen zijn. Ze zijn echter zeer intelligent. Ze trainen vergt tijd en geduld, maar ze zijn trainbaar.

Deze honden moeten dagelijks worden geborsteld, en verharen is seizoensgebonden. Hoewel behoorlijk gezond, zijn deze honden gevoelig voor hartkwalen en patella luxatie. Ethische fokkers zouden geen honden samen moeten fokken die deze gezondheidsproblemen hebben.

Whippet

whippet temperament

De Whippet is beschreven als het “racepaard van de arme man”. Ze zijn bliksemsnel en lijken qua uiterlijk op een Greyhound, hoewel ze kleiner zijn. Ze staan tussen 18 en 22 inch op de schouder, met een diepe borstkas en een kleine taille.

Hun hoofden zijn mager en lang. Door hun slanke benen zijn ze behendige, vloeiende atleten. Maar hun energie komt meestal in vlagen.

Tussen de intense loopjes van Whippets door, rekken ze zich uit en ontspannen zich urenlang. Het zijn honden van snelheid, niet van uithoudingsvermogen. Deze honden geven de voorkeur aan grote, omheinde tuinen om in te rennen. Ze zijn echter ook geschikt voor appartementen, zolang ze goed worden getraind. Whippets blaffen zelden en zijn over het algemeen zeer onderhoudsarm. Ze hoeven slechts af en toe geborsteld te worden en verharen niet vaak.

Draad Fox Terrier

fox terrier

De Wire Fox Terrier werd gefokt voor de vossenjacht, zoals je zou verwachten. Tegenwoordig worden ze echter vooral gebruikt als gezelschapshond en showhond. Deze terriër werd oorspronkelijk gefokt om de vos uit zijn hol te jagen, waardoor de jagers en andere honden zich konden verplaatsen. Deze honden werden alleen gefokt om wit te zijn. Elke andere kleur zou het risico met zich meebrengen dat ze tijdens de jacht voor vos werden aangezien.

Met een lengte van 16 tot 18 centimeter, zijn ze stevig en hebben ze een korte rug. De intelligentie en prooidrift van Wire Fox Terriers staan op één lijn met hun terrier afkomst. Ze zijn vrij onafhankelijk, waardoor training een uitdaging is, maar niet onmogelijk.

Deze honden moeten minstens wekelijks geborsteld worden en verharen niet vaak. Wire Fox Terriers hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Vanwege hun jachtinstinct hebben ze veilige, omheinde gebieden nodig om goed te kunnen bewegen. Hoewel ze niet erg uitgaand zijn, zijn deze honden alert en ontvankelijk.

Ze kunnen met bijna iedereen overweg als ze goed gesocialiseerd worden en genoeg geduld krijgen. Deze honden zijn gevoelig voor een paar verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oogaandoeningen, luxerende patella’s, elleboog- en heupdysplasie en “wobbler’s gang”.

Draadhaarpunthond

Wirehaired Pointing Griffon

De Wirehaired Pointing Griffon staat bekend als de opperste sporthond. Dit ras ontstond in de jaren 1800. In die tijd probeerden de Europese sportlui veelzijdige jachthonden te fokken.

De ruwe vacht van Wirehaired Pointing Griffons geeft ze een natuurlijk onverzorgd uiterlijk, en ze verharen niet. De geprefereerde vachtkleur is grijs met bruine aftekeningen. Andere kleuren zijn echter mogelijk. Deze honden moeten wekelijks worden geborsteld en af en toe worden getrimd rond hun voeten en oren.

Deze honden zijn middelgroot en staan niet hoger dan 24 inch. Ze hebben veel beweging nodig, maar doen hun baas graag een plezier en zijn gemakkelijk te trainen. Als ze voor de jacht worden gebruikt, is het echter essentieel om ze vroeg met de sport kennis te laten maken.

Draadharige Vizsla

ruwharige vizsla

Nog een van de sportieve hondenrassen die beginnen met W, de trouwe Draadharige Vizsla werd gefokt om een efficiënte jager te zijn op het land en op het meer. Ze zijn zeer nauw verwant aan de Vizsla. Het enige grote verschil is de pezige vacht van de Wirehaired.

Deze honden worden geclassificeerd als middelgrote honden. Ze zijn iets groter dan hun neven Vizsla. Beide rassen hebben dezelfde opvallende rode vachtkleur. De Wirehaired Vizsla heeft slechts minimale verzorging nodig en verhaart slechts per seizoen. Het enige wat ze echt nodig hebben is af en toe een bad en een schoonmaakbeurt.

Deze honden zijn energiek en hebben een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig. Het is belangrijk dat ze vaak kunnen rennen en spelen. Hun jachtinstincten zijn sterk, en ze kunnen de drang om op prooi te jagen niet weerstaan. Eigenaars kunnen er de voorkeur aan geven ze aangelijnd of in een veilig omheind gebied te houden.

Draadharige Vizsla’s zijn erg slim, maar kunnen zich gemakkelijk vervelen. Ideale trainingssessies zijn leuk en kort. Deze honden zijn gevoelig voor nogal wat gezondheidsproblemen, waaronder hyperuricosurie (vatbaarheid voor nier- en blaasstenen), elleboog- en heupdysplasie, subaortastenose, glaucoom, progressieve retina-atrofie en staar.

Werkende Kelpie

australian kelpie - hondenrassen die beginnen met een

De laatste van onze hondenrassen die beginnen met een W is de alerte en intelligente Working Kelpie. Deze hond vindt een mooi evenwicht tussen de behoefte om te werken en het vermogen om te ontspannen. Ze hebben een extreem groot uithoudingsvermogen en zijn gebouwd om schapen en ander vee te hoeden.

Deze honden zijn middelgroot, gespierd, actief en gefokt om te werken. Hoewel het oorspronkelijk herdershonden waren, zijn het ook politiehonden, sledehonden en worden ze veel gebruikt bij zoek- en reddingsacties.

Kelpies zijn gewoonlijk zachtaardig, en kunnen vrij vreedzaam leven binnen een gezinshuis. Ze hoeven slechts af en toe geborsteld te worden en verharen per seizoen.

De Working Kelpie heeft gezelschap nodig en doet het niet goed alleen. Ze zijn erg energiek en hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig. Deze honden zijn onafhankelijk, wat training moeilijk kan maken. De beste trainingen zijn kort en krachtig.

Designer hondenrassen die beginnen met W

weimardoodle

Als je niet op zoek bent naar een raszuiver huisdier dan zijn er veel meer opties van hondenrassen die beginnen met W voor jou. Elk ras dat een ouder heeft met een W naam kan een mix produceren die begint met W. Populaire W hondenras mixen zijn onder andere de Weimardoodle, een kruising tussen de Poedel en Weimaraner.

Natuurlijk is het, net als met uw rasmixen, belangrijk om het type van uw pup te leren kennen voordat u zich ertoe verbindt hem mee naar huis te nemen. Zorg ervoor dat u houdt van de eigenschappen en het uiterlijk van beide ouderrassen, en dat u uw pup koopt van een ethische fokker die de ouders op hun gezondheid test en hun pups socialiseert.

Welke hondenrassen die beginnen met een ‘W’ zijn geschikt voor u?

We hopen dat je genoten hebt van ons overzicht van hondenrassen die beginnen met een W.

Heeft u een van de onderstaande honden? Vertel ons hoe uw ervaring is met het hebben van een van deze rassen in uw gezin.

Referenties en verder lezen:

Adams, V.J., et al., 2010, “Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the U.K.,” Journal of Small Animal Practice, Vol. 51, Issue 10, pgs. 512-24

Barnett, K.C., 1980, “Hereditary Cataract in the Welsh Springer Spaniel,” Journal of Small Animal Practice.

Brodey, R.S., 1954, “Renal Osteitis Fibrosa Cystica in a Wire-Haired Fox Terrier,” American Journal of the Veterinary Medical Association, Vol. 124, Issue 925, pgs. 275-278

Gelatt, K. en Mackay, E.O., 2005, “Prevalence of Primary Breed-Related Cataracts in the Dog in North America,” Veterinary Ophthalmology, Vol. 8, Issue 2, pgs. 101-111

Webb, J.A. en Armstrong, J., 2002, “Chronic Pulmonary Disease in West Highland White Terriers,” BMJ Journals, Vol. 43, Issue 9, pgs. 703-705