Waarom Dobermans geweldige appartement honden kunnen zijn

Doberman op zijn bed in een appartement

Er zijn zoveel potentiële liefdevolle huizen voor Dobermans, maar sommige mensen aarzelen om een van deze geweldige honden te bezitten omdat ze in een appartement of klein huis wonen. In feite is het lange tijd een mythe geweest dat Dobermans geen goede appartement honden zijn vanwege hun grootte. Nou, er komt veel meer bij kijken of een hond wel of niet kan gedijen in een appartement dan alleen de grootte.

Kan een Doberman in een appartement leven? Doberman Pinschers kunnen goed gedijen in een appartement, zolang aan hun hoge eisen op het gebied van beweging, socialisatie en training wordt voldaan. Dobermanns voelen zich vaak op hun gemak in appartementen omdat ze graag dicht bij hun baasjes zijn.

Jarenlang was het antwoord op deze vraag “echt niet, ze hebben veel te veel beweging nodig!”. Hoewel het waar is dat deze honden actief moeten blijven, is dat niet iets wat niet kan in een appartement. Wat ze echt goed doet in kleinere woonomstandigheden is hun verlangen om dicht bij hun baasjes te zijn. Er zijn maar een paar dingen waar je op moet letten.

Waarom Dobermans geweldige appartement honden kunnen zijn

Ik ken je niet, en ik ga niet aannemen dat ik alles over je weet vanwege waar je woont. Dat is het probleem met degenen die zeggen dat Dobermannen geen appartement honden kunnen zijn. Ze denken dat het feit dat de hond in een appartement woont, betekent dat hij niet de activiteit krijgt die hij nodig heeft.

Ik vind dit nogal bekrompen, omdat er zoveel meer bij komt kijken of een hond kan gedijen in een appartement dan alleen de mate van activiteit die hij nodig heeft. Er zijn eigenlijk veel kenmerken van een Doberman Pinscher waardoor ze goed in een appartement werken, waaronder:

  • Ze houden van nauwe menselijke interactie. Wees er klaar voor dat je Doberman van 80 pond probeert op je schoot te klimmen terwijl je TV kijkt of je ’s morgens wakker maakt door hun natte neus tegen je wang te drukken.
  • Ze zijn zeer intelligent. Wat betekent dat ze ook zeer trainbaar zijn. Ze leren snel wat er van hen verwacht wordt, wat geweldig is in een appartement.
  • Het zijn geweldige waakhonden. Een inbreker die besluit om in te breken in een appartement zal niet verwachten dat er een 80 pond zware Doberman binnen staat te wachten. De schokfactor alleen al zal een dief op de vlucht doen slaan. Zorg er wel voor dat ze opgesloten zitten als er een onderhoudsman langskomt.
  • Ze hebben een sterk verlangen om deel uit te maken van de groep. Deze honden zijn roedeldieren, maar ze kunnen en ontwikkelen die roedelmentaliteit bij hun familie. Leven in een kleinere omgeving kan er juist voor zorgen dat deze honden zich veiliger voelen en dat ze deel uitmaken van de roedel.
  • Het zijn over het algemeen erg schone honden. Deze honden houden ervan om schoon te blijven en gelukkig voor jou, verharen Dobermans ook niet veel.

Te veel mensen lijken zich te concentreren op de grootte van de hond als ze zeggen dat Dobermans geen goede huishonden zijn. Het feit is dat ze zoveel andere eigenschappen hebben die van hen geweldige huishonden maken, dat hun grootte een minder belangrijke factor wordt.

Video: Een Doberman opvoeden in een appartement

De video hieronder is van een interview dat ik deed met een jong stel dat een Doberman opvoedt in een heel klein appartement (minder dan 750 vierkante meter). Ze doen het geweldig met het opvoeden van hun Doberman “Romeo” ondanks de kleine ruimte.

Ze gelukkig houden terwijl ze in een kleine ruimte wonen

Dobermans hebben veel beweging en veel aandacht van hun baasjes nodig. Ze zijn een zeer intelligent werkend hondenras dat graag actief is. Als u in een appartement woont, kunt u er nog steeds voor zorgen dat uw hond actief blijft, maar het kan een beetje extra werk van uw kant vergen.

Hier zijn een paar manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw hond actief, gezond en gelukkig is als u in een appartement woont:

  • Frequente uitstapjes naar het hondenpark: Is er een hondenpark in de buurt van uw appartement? Dit is perfect omdat het niet alleen zal helpen om uw pup te trainen, maar ook om hem te socialiseren. En omdat deze honden uren achter elkaar kunnen rennen zonder moe te worden, is het veel gemakkelijker voor andere honden om uw Dobie moe te maken dan dat u dat probeert te doen door naast hem te rennen! Geloof me.
  • Uitstapjes naar een veld of open bosgebied: Grote open ruimtes binnen een redelijke afstand van uw appartement is geweldig. Een open gebied als dit geeft ze een geweldige kans om echt hun benen te strekken. Neem een tennisbal mee!
  • Ga wandelen met je hond: Veel mensen nemen een Doberman en gebruiken het als een geweldig excuus om in vorm te blijven. Bedenk wel dat Dobermanns ongelooflijk snelle honden zijn. Ze kunnen tot 40 mph rennen voor een langere periode. Je zult ze dus niet echt snel moe maken door te gaan joggen, maar het is nog steeds goed voor ze.
  • Socialiseren met vrienden, familie en kinderen: Breng uw hond van jongs af aan in contact met vrienden en familie. Hoe meer gesocialiseerd uw hond is, hoe gemakkelijker hij of zij zal zijn om mee te leven in een kleine ruimte zoals een appartement. Dit zal er ook voor zorgen dat ze niet opgroeien tot een overdreven agressieve hond. Het is ook belangrijk om ze van jongs af aan te laten wennen aan kinderen. Hierdoor zullen ze als volwassen hond zeer zachtaardig worden.
  • Socialiseren met buren: Voor mensen die met zo’n hond in een appartement willen wonen, is dit het beste advies dat ik je kan geven. Laat uw buren met uw hond spelen als hij of zij nog een pup is. Op die manier als uw hond uitgroeit tot bijna 100 pond, zijn ze niet bang voor hem, maar vrienden met hem. Het maakt het leven ook een stuk makkelijker als uw hond uitvalt of een beetje blaft terwijl u niet op uw werk bent.

Over het algemeen is het ideaal om uw Doberman minstens drie keer per dag te laten bewegen. Nu is elke hond anders en zult u snel kunnen peilen wat uw hond nodig heeft. Als uw hond gedurende de dag onrustig begint te worden en huilend rondjes loopt, heeft hij waarschijnlijk meer beweging nodig (of om naar het toilet te gaan).

Zorg ervoor dat uw Doberman een plek heeft om naar het toilet te gaan, anders zult u hem vrij vaak mee naar buiten moeten nemen voor een potje. Als je zelfs maar een klein terras achter hebt, kun je het leven gemakkelijker maken als je een hondenluik en wat nepgras voor je pup kunt neerzetten om zijn behoefte te doen. Als dit geen optie is waar u woont, zult u er gewoon aan moeten wennen dat u regelmatig naar buiten moet om naar het toilet te gaan.

Doberman puppy zittend op het aanrecht.
Dat uw Doberman pup nu een compact formaat heeft, betekent niet dat hij dat ook zal blijven! Maak je geen zorgen, als hij goed getraind is zal hij als volwassene geen probleem zijn in een appartementomgeving.

Training voor het appartementsleven

Aangezien dit zeer intelligente honden zijn die niets liever willen dan hun baasjes een plezier doen, worden ze beschouwd als zeer trainbaar. Training is nog belangrijker als u in een kleine ruimte zoals een appartement woont. Het zal het leven van u en uw hond vergemakkelijken.

Dobermans kijken u graag in de ogen en proberen te achterhalen wat u tegen hen zegt. Praat vaak met uw hond en probeer duidelijk te maken wat u van hem verwacht. Het is ook belangrijk dat u de alfa bent in de relatie. Beloon uw hond als hij iets goeds doet en wees streng als hij iets slechts doet. Denk vooral aan positieve bekrachtiging. Deze honden vinden het heerlijk om te horen dat ze iets goed hebben gedaan en om geprezen te worden.

Als u een puppy krijgt, kan potjestraining wat werk kosten en u zult uw puppy niet alleen kunnen laten terwijl u 8 uur aan het werk bent. In het begin tenminste niet. Uw puppy kan zijn blaas niet ophouden gedurende een volledige werkdag van 8 uur totdat hij 8 maanden of ouder is. Tijdens de zindelijkheidstraining zult u dus iemand overdag langs moeten laten komen om uw hond mee naar het toilet te nemen.

Blaffen, janken en kauwen op meubels

Dit zijn enkele van de meer belangrijke factoren om te overwegen wanneer u beslist met wat voor soort hond u uw appartement wilt delen. Hier is de primeur over Dobermans.

Blaffende

Als puppy hebben Dobermans een schattige blaf en het kan verleidelijk zijn om met ze te spelen terwijl je ze aanmoedigt om te blaffen (nou ja als pup is het meer een “yelp”). Maar als u in een appartement woont, kunt u het zich niet veroorloven uw hond te laten wennen aan blaffen, hoe schattig het ook is als ze jong zijn.

Een volwassen Doberman heeft een zeer luide, sterke blaf die niet alleen iedereen met wie je een muur deelt zal irriteren, maar er ook voor kan zorgen dat ze in hun broek plassen. Als je er niet aan werkt om het blaffen te stoppen als ze jong zijn, zal je appartementmanager op je deur kloppen als ze volwassen zijn.

Dit zijn zeer intelligente honden en zelfs als uw Doberman nooit blaft als u thuis bent, kan hij wachten tot u weggaat om los te laten. Ik weet dat dat het geval was met mijn Doberman Cooper. Ik geloofde mijn buren bijna niet toen ze me vertelden: “Ja, hij schijnt te weten wanneer je niet thuis bent, want dat is het enige moment dat hij begint te blaffen.”

Jankend

Omdat Dobermannen een natuurlijk instinct hebben om ongelooflijk dicht bij hun baasjes te zijn, kunt u veel gezeur van uw hond krijgen als u niet in de buurt bent. Gelukkig voor Dobermans is dit meestal alleen het geval als ze een puppy zijn en groeien ze er overheen.

U kunt helpen het janken tot een minimum te beperken door ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen en moe zijn voordat u ze alleen thuis laat. Misschien wilt u ook dat iemand overdag even langskomt en met uw puppy speelt om hem te vermoeien. Als ze nog jong zijn, zult u waarschijnlijk toch iemand nodig hebben om langs te komen en ze een plaspauze te geven, dus zorg ervoor dat ze met uw pup spelen en hem vermoeien!

Kauwen op meubilair

Hier is geweldig nieuws: Dobermans zijn gewoon geen grote meubelkauwers. Natuurlijk is elke hond anders, maar over het algemeen hoef je je op dit gebied geen zorgen te maken.

Je zou hier misschien wat extra voorzichtig mee willen zijn als je Dobie als pup in zijn of haar tandjesfase zit, want zelfs van Dobermans is bekend dat ze in deze fase een paar huishoudelijke voorwerpen vernielen. Zorg er gewoon voor dat ze genoeg dingen hebben waar ze op mogen kauwen (veel kauwspeelgoed).

Uw Doberman achterlaten in uw appartement tijdens het werk

Zolang je een aantal van de suggesties die ik in dit artikel heb geschetst in acht hebt genomen, is er geen reden waarom je Dobie niet in orde kan zijn terwijl je weg bent als ze volwassen zijn. Op de leeftijd van 1 jaar zouden ze goed genoeg getraind moeten zijn en hun blaas lang genoeg kunnen ophouden, zodat je ze een werkdag van 8 uur alleen kunt laten.

Zorg ervoor dat je vrienden bent met je buren en laat ze het je vertellen als je hond blaft, jankt of ander lawaai maakt terwijl je weg bent. Het is goed om je buren als vrienden te hebben, je wilt dat ze jou bellen en niet de appartementmanager!

Bij twijfel, probeer uw Doberman wat meer uit te oefenen dan u denkt dat nodig is. Sommige honden gedijen echt bij de extra beweging en het zou ze wel eens de dag kunnen laten uitslapen terwijl jij aan het werk bent.

Dobermans die op het bed slapen
Een goed getrainde Doberman die veel beweging krijgt en weet wat er van hem verwacht wordt, zal waarschijnlijk gewoon de hele dag slapen terwijl u aan het werk bent.

Laatste gedachten

In het algemeen, vergeet niet om je Dobie veel liefde, aandacht en beweging te geven. Zorg ervoor dat ze het gevoel hebben dat ze echt “deel uitmaken van de roedel” en ze zullen het prima doen in een klein appartement. Ze zouden er zelfs de voorkeur aan kunnen geven. Ik weet dat Cooper een gelukkige hond zou zijn als hij bij mij in een kast woonde, zolang hij maar de hele dag op mijn schoot kon zitten.

Ik hoop dat je klaar bent voor een geweldige hond die meer dan wat dan ook van je houdt, je met zijn leven beschermt, en bij elke kans die hij krijgt bij je op schoot klimt!

Gerelateerde vragen aan

Staan appartementen Dobermans toe? De meeste appartementen met rasbeperkingen vermelden de Doberman Pinscher als een beperkt type hond. Dit is echter niet altijd het geval en sommige appartementen hebben helemaal geen rasbeperkingen. Neem contact op met uw appartementbeheerder voor hun specifieke regels met betrekking tot honden.

Houden Dobermans van knuffelen? Hoewel elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft, houden Doberman Pinschers over het algemeen van knuffelen. Ze worden vaak “klittenbandhonden” genoemd omdat ze instinctief heel dicht bij hun baasjes blijven, zelfs door op hun schoot te klimmen.

Is een Doberman een goede familiehond? Terwijl in het verleden Dobermans werden gefokt op agressieve eigenschappen, is dit over het algemeen niet meer het geval. De hedendaagse Doberman Pinscher is een trouwe, zachtaardige hond die zeer intelligent en gemakkelijk te trainen is. Dit maakt hen tot uitstekende familiehonden.