Teckel Husky Mix – Wat is deze schattige combinatie eigenlijk?

Teckel Husky MixDe Teckel Husky mix is een zeldzame ongewone kruising die fans van zowel de Husky als de Teckel wil verblijden door te proberen geliefde kwaliteiten van beide in een enkel ras te stoppen.

De kunst van het kruisen is echter geenszins zo eenvoudig.

In deze gids bekijken we alles wat er te weten valt over dit nieuwe ras, van hun uiterlijk tot hun gezondheidsproblemen.

Waar komt de Teckel Husky Mix vandaan?

Helaas is er niet veel informatie beschikbaar over de exacte oorsprong van deze kruising, zoals dat het geval is met veel van de recente nieuwe kruisingen die voortkomen uit de designer dog trend.

Toch kunnen we een goed begrip krijgen van de achtergrond van deze kruising door te kijken naar de geschiedenis van beide ouderrassen.

Oorsprong van de Teckel

De Teckel is een ras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland, waar ze voornamelijk werden gebruikt voor de dassenjacht.

beste puppyvoeding voor teckels

Door hun korte poten en lange rug waren ze de perfecte hond om door ondergrondse dassenholen te navigeren en de bewoners ervan met geweld uit te werpen.

Vandaag de dag is de Teckel een ongelooflijk populaire gezelschapshond over de hele wereld vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en persoonlijkheid. Ze staan ook bekend als de nationale hond van Duitsland!

Oorsprong van de Husky

Wat de Husky betreft, hun afkomst gaat terug tot de benarde situatie van het Chukchi volk in Noordoost Azië.

De Tsjoektsjen waren een semi-nomadisch volk, gescheiden van de rest van de wereld, en met de veranderende klimaatsomstandigheden werd het steeds moeilijker om aan voedsel te komen.

husky

De ontwikkeling van de winterharde Husky als sledehond stelde hen echter in staat hun jachtgebied uit te breiden, waardoor de mensen werden gered.

De Husky is nu een bekend en geliefd ras over de hele wereld vanwege zijn zachtaardige aard en prachtige verschijning.

Het is belangrijk op te merken dat er veel controverse is rond het onderwerp van designerhonden.

Voorstanders van raszuivere honden stellen dat de praktijk van het fokken van designerhonden ongezonde pups oplevert en dat de fokkers erachter onervaren en hebzuchtig zijn.

Veel van de punten die in dit debat naar voren worden gebracht hebben echter weinig tot geen wetenschappelijke onderbouwing.

Bekijk dit artikel dat het onderwerp onderzoekt vanuit een wetenschappelijk standpunt, en ontkracht enkele van de misvattingen rond designer dogs.

Leuke feiten over de Teckel Husky Mix

Teckel Husky Mix

Deze kruising heeft de bijnaam “Dusky”.

Beide ouderrassen zijn ongelooflijk populair, met de Teckel en Husky op respectievelijk #13 en #12 in de populariteitsranglijst van de American Kennel Club.

Bovendien worden de ouderrassen vaak gebruikt in andere designer hondenkruisingen zoals de Doxiepoo en de Hug.

Teckel Husky Mix Uiterlijk

Als kruising kunnen honden van de Teckel Husky Mix in elk opzicht op beide ouders lijken, of er ergens tussenin zitten.

Daarom kunnen we u alleen maar schattingen geven van wat u kunt verwachten, zodat u voorbereid bent op mogelijke verrassingen!

De gemiddelde hoogte van een Dusky kan variëren van 8 tot 20 centimeter.

Het is belangrijk op te merken dat als de miniatuur variant van de Teckel wordt gebruikt in de kruising, uw Dusky zo klein kan zijn als 5 inch.

Wat het gewicht betreft, Dusky’s kunnen variëren van 16 tot 60 pond.

Nogmaals, als het om een miniatuur teckel gaat, kan uw Teckel Husky Mix zelfs lichter zijn dan 16 pond.

Deze grote verschillen zijn te wijten aan de enorm verschillende gemiddelde maten van de ouderrassen.

Om een betere schatting te krijgen van de lengte en het gewicht van je Dusky, informeer je naar de exacte lengte en het gewicht van beide ouderhonden. Uw Dusky puppy zal waarschijnlijk ergens binnen dit bereik vallen.

De Teckel Husky Mix kan zowel de slappe lange oren van de Teckel als de middelgrote rechtopstaande oren van de Husky erven.

De prachtige blauwe ogen van de Husky kunnen ook worden geërfd door honden van deze kruising, mits de ouder Husky ook blauwe ogen heeft.

Dusky’s kunnen ook de korte stompe poten van de Teckel erven.

Hun vacht kan kort of halflang zijn, glad of grof, afhankelijk van welke ouder je Dusky opvolgt.

Het vachttype zal ook grotendeels afhangen van de vacht van de teckelouder.

Mogelijke kleuren zijn

 • rood
 • crème
 • zwart
 • chocolade
 • wild zwijn
 • grijs
 • fawn
 • tan

Bovendien kunnen bepaalde patronen zoals merle, brindle en piebald voorkomen.

Nogmaals, om een betere inschatting te krijgen van welke vacht u kunt verwachten, kijkt u naar de aanwezige vachten en kleuren van de ouderhonden.

Teckel Husky Mix Temperament

Hoewel dit ras het potentieel heeft om zachtaardig en liefdevol te zijn, zijn er enkele temperamentkwesties waar u zich bewust van moet zijn voordat u de beslissing neemt om een Dusky mee naar huis te nemen.

Eerst en vooral heeft de Teckel de reputatie een potentieel agressief ras te zijn.

Uit een in 2008 gepubliceerde studie blijkt dat de Teckel, onder andere rassen, een hoger dan gemiddelde incidentie van agressie heeft tegenover zowel andere honden als mensen.

Teckels bleken een groot percentage te vormen van de honden die geprobeerd hebben mensen te bijten.

Natuurlijk zijn er tal van factoren die meespelen bij de vraag of een hond mogelijk agressief gedrag zal vertonen.

Dit kan de opvoeding zijn, of ze ooit getraind of gesocialiseerd zijn, en de gegeven situatie.

Niettemin lijken teckels aanleg te hebben voor agressieproblemen en dit zou kunnen worden doorgegeven aan de Teckel Husky Mix.

Vanwege dit risico raden wij deze kruising niet aan voor huishoudens met jonge kinderen.

Een ander mogelijk temperamentvol probleem dat kan worden vererfd is een sterk jachtinstinct, dat van beide ouderrassen afkomstig kan zijn.

Uw hond kan plotseling kleine dieren gaan achtervolgen, ongeacht de potentieel gevaarlijke situatie waarin hij zich bevindt.

Daarom raden wij deze mix niet aan voor huizen met andere kleinere dieren, tenzij ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn.

Bovendien kunt u ras beter niet van de lijn laten lopen, tenzij ze in een veilige omgeving zijn. Uw pup zou de benen kunnen nemen in een poging iets te achtervolgen.

Koppigheid en onafhankelijkheid kunnen ook een groot risico vormen bij dit ras. Dit kan het controleren en trainen van uw hond tot een gedoe maken, maar draagt zeker bij aan hun karakter!

Om deze reden raden wij dit ras niet aan voor nieuwe eigenaren. Dit is een kruising die ervaring vereist om er goed mee om te gaan.

Training van uw teckel-husky mix

Vanwege de potentiële koppigheid en onafhankelijkheid die in Duskys aanwezig kunnen zijn, kan het trainen van hen een uitdaging zijn.

We hebben echter genoeg bronnen en gidsen over het onderwerp om te helpen!

Als je nog steeds moeite hebt om je pup te trainen, kun je het beste de hulp inroepen van een professionele trainer.

Opgeven en uw hond gewoon niet trainen is nooit een goede optie, vooral niet bij een ras dat aanleg kan hebben voor agressie.

Socialisatie is een ander ongelooflijk belangrijk aspect van de training dat u niet kunt missen met dit ras.

Vroege socialisatietraining zal het risico van agressie verminderen en uw Dusky helpen om veel vriendelijker te worden rond andere honden en mensen.

Teckel Husky Mix Bewegingsvereisten

Het kan enige tijd duren om vast te stellen hoeveel beweging een bepaalde Dusky nodig heeft. Dat kan variëren van een dagelijkse wandeling of twee tot een paar uur rondrennen!

Om uit te vinden hoeveel beweging je Dusky nodig heeft, begin je met kleine wandelingen.

Als ze nog vol energie thuiskomen, verhoog dan de volgende keer de grootte van de wandeling of probeer ze te laten spelen in een nabijgelegen veilig gebied.

Blijf de geoefende tijd verhogen tot je Dusky tevreden is!

Uw hond kan zeer energiek zijn als hij zijn Husky ouder nadoet.

Als uw Dusky echter korte poten heeft zoals de Teckel, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het oefenen.

Hun gewrichten en rug kunnen zeer kwetsbaar zijn voor blessures, dus het is het beste om zware oefeningen met dit ras te vermijden.

Uw hond op steil terrein laten spelen of op en van voorwerpen laten springen wordt afgeraden. En dit advies geldt ook voor in huis.

Probeer uw hond niet de trap op of af te laten rennen, of op en van het meubilair te laten springen.

Levensverwachting en gezondheid van de Teckel Husky Mix

De verwachte levensduur van deze kruising is ongeveer 12 tot 16 jaar. Maar helaas is dit ras gevoelig voor bepaalde ernstige gezondheidsproblemen waarvan u zich bewust moet zijn.

Er bestaat een risico op Achondroplasie of dwerggroei als gevolg van de korte, stompe poten van de Teckel, wat bij deze kruising kan leiden tot gezondheidsproblemen met het bewegingsapparaat.

Hoewel het misschien ‘schattig’ is, kan dit kenmerk veel onnodige stress leggen op de gewrichten en ruggen van uw hond.

Uw hond kan een verhoogd risico hebben op gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en patella luxatie.

Ernstige rugproblemen zoals tussenwervelschijfziekte kunnen ook voortkomen uit Achondroplasie.

De ziekte kan ruptuur of hernia van een of meer schijven in de wervelkolom van uw hond veroorzaken, wat leidt tot ernstige pijn. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot verlamming.

Deze kruising kan ook gevoelig zijn voor oogproblemen zoals cataract en progressieve netvliesatrofie, die beide kunnen leiden tot gezichtsverlies en blindheid.

Om het risico op een van deze gezondheidsproblemen te verminderen, kiest u een betrouwbare fokker die kan aantonen dat beide ouderdieren gezond zijn en geen van deze aandoeningen hebben.

Elke gerenommeerde fokker moet recente gezondheidsevaluaties van beide ouderdieren kunnen overleggen.

Het is het beste om honden met de verkorte poten van de Teckel te vermijden, omdat dit het risico van de gewrichts- en rugproblemen kan helpen verminderen.

Dusky Verzorgingsvereisten

Dit ras doet het goed op standaard hondenvoer van hoge kwaliteit. Er moet echter op gelet worden dat u nooit te veel voert.

Obesitas kan een probleem zijn, en als uw Dusky verkorte poten heeft kan het extra gewicht de belasting op de gewrichten en de rug verder verhogen.

Wat de verzorging betreft, heeft dit ras gewoonlijk slechts een paar keer per week een goede borstelbeurt nodig om op zijn best te blijven.

Vergeet echter niet om ook hun nagels en tanden goed bij te houden. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken en dan moeten ze bijgeknipt worden.

Regelmatig de tanden poetsen kan helpen hun mond gezond en schoon te houden.

Zijn Teckel Husky Mixen Goede Gezinshonden?

Helaas kunnen wij dit ras aan geen enkel gezin aanbevelen vanwege de bezorgdheid over Achondroplasie in het ras.

Deze aandoening verhoogt het risico op slopende gewrichts- en rugproblemen aanzienlijk.

Als uw Dusky het gewicht van een Husky heeft op de verkorte poten van de Teckel kan het risico op bijbehorende problemen verder toenemen.

Als je hart echt bij dit ras ligt, raden we je sterk aan Dusky’s met verkorte poten te vermijden.

Het kan ook de moeite waard zijn om te overwegen een volwassen hond te redden in plaats van een puppy van een fokker te kopen.

Een Teckel Husky Mix redden

Een hond redden heeft voor- en nadelen.

Het belangrijkste voordeel is dat je veel meer details over de hond hebt voordat je hem koopt, in tegenstelling tot sommige gevallen bij fokkers.

Aangezien de hond die u redt waarschijnlijk volwassen is, zullen de meeste gezondheids- en temperamentproblemen al zichtbaar zijn.

Echter, veel honden binnen redding komen daar terecht door ernstige gezondheids- of gedragsproblemen in de eerste plaats, dus dit is iets waar je misschien op voorbereid moet zijn.

Als je besluit om een hond te redden, zal het personeel je vragen stellen over je huidige gezinssituatie en hoeveel tijd je hebt om aan je nieuwe hond te besteden.

Dit is allemaal om na te gaan of u en uw huis goed bij de hond passen.

Van daaruit kan u de adoptie van de hond worden toegestaan of geweigerd.

Het is belangrijk op te merken dat sommige opvangcentra de reputatie hebben overdreven streng te zijn. Als u het gevoel hebt dat dit bij u het geval is, kunt u het misschien beter ergens anders opnieuw proberen.

Het vinden van een Teckel Husky Mix Puppy

Als u besluit uw Dusky puppy bij een fokker te kopen, zijn er enkele belangrijke dingen die u in gedachten moet houden om de beste kans te hebben een gezonde hond mee naar huis te nemen.

Helaas hebben niet alle fokkers die er zijn het belang van hun nesten voor ogen. Veel van deze zogenaamde puppyfabrieken offeren het welzijn van hun honden op voor een efficiëntere verkoop.

Puppies uit deze plaatsen hebben vaak genetische gezondheidsproblemen als gevolg van slechte fokpraktijken.

Het komt ook vaak voor dat deze pups ongetraind en volledig ongesocialiseerd zijn, wat kan leiden tot temperament- en gedragsproblemen.

Daarom is het belangrijk om dergelijke fokkers te vermijden.

Dierenwinkels moeten ook vermeden worden, omdat veel van hen hun voorraden rechtstreeks van puppyfabrieken kopen.

Om de beste kans te hebben een gezonde pup te kopen, besteed je zoveel mogelijk tijd aan het zoeken naar een betrouwbare fokker.

Een goede fokker zal erkenning hebben van gerenommeerde fokverenigingen en positieve feedback van eerdere klanten.

Voor meer informatie over het vinden van een puppy, bekijk hier onze gids.

Opvoeden van een Teckel Husky Mix Puppy

Een puppy opvoeden tot een goed opgevoede volwassen hond kan soms een onoverkomelijke taak lijken, vooral voor de onervaren hondeneigenaar!

Gelukkig hebben we een paar bronnen om te helpen dat aan te pakken! Bekijk de volgende artikelen:

Teckel Husky Mix Accessoires

Als u besluit om dit ras aan te schaffen, hebt u misschien wat extra accessoires en hulpmiddelen nodig om het leven gemakkelijker te maken!

Het is het overwegen waard om in plaats van een riem een harnas aan te schaffen voor wandelingen. Hierdoor kan uw hond zich comfortabeler voelen.

In een ander artikel verkennen we enkele van de beste tuigen voor de teckel, die ook nuttig kunnen zijn voor de Teckel Husky Mix.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Teckel Husky Mix

Dus, wat zijn de voor- en nadelen van dit gemengde ras?

Voors

 • Potentie om een liefdevolle, trouwe hond te zijn
 • Lage verzorgingseisen in de meeste gevallen

Nadelen

 • Hoog risico op structurele gezondheidsproblemen door de korte poten van de teckel.
 • Potentiële aanleg voor agressie
 • Sterk instinct om op kleine dieren te jagen
 • Kan speciale zorg nodig hebben
 • Hoge oefeningseisen waaraan niet elk gezin kan voldoen
 • Vergelijkbare Teckel Husky Mixen en Rassen

Wij kunnen dit ras niet aanbevelen vanwege mogelijke gezondheidsproblemen en stellen daarom voor om naar andere vergelijkbare, vaak gezondere, rassen te kijken alvorens een beslissing te nemen.

Teckel Husky Mix Reddingen

Helaas zijn er geen reddingscentra die zich volledig richten op deze kruising. U kunt echter geluk hebben met het zoeken naar centra die zich richten op de ouderrassen!

UK

USA

Canada

Australië

Als je nog andere reddingscentra kent die we aan de lijst moeten toevoegen, laat het ons dan hieronder weten!

Is een Teckel Husky Mix geschikt voor mij?

Alleen u kunt die vraag beantwoorden.

Wij kunnen dit ras niet aanbevelen vanwege de gezondheidsproblemen van de teckelouder, maar als je hart echt bij dit ras ligt, moet je zeker overwegen of je de tijd en het vermogen hebt om goed voor dit ras te zorgen.

Dit is geen ras voor beginnende eigenaren en kan een ervaren hand vereisen. Duskys moeten dagelijks veel tijd aan hen besteden om gelukkig en gezond te zijn.

Zorg ervoor dat u vergelijkbare maar gezondere rassen bekijkt voordat u een definitieve beslissing neemt.

Wat denk je van dit ras? Goed of slecht? Laat het ons hieronder weten!

Referenties en verder lezen

 • O’Neill DG et al. 2016. De epidemiologie van patellaire luxatie bij honden die een eerstelijns dierenartsenpraktijk bezoeken. Engeland Canine Genetics and Epidemiology.
 • Gough A, Thomas A, en O’Neill D et al. 2018. Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats. John Wiley & Sons.
 • Priester WA. 1976 Canine intervertebral disc disease – Occurrence by age, breed, and sex among 8,117 cases. Theriogenology. 1976
 • Parker HG et al. 2009. Een uitgedrukt fgf4 retrogen is geassocieerd met rasbepalende chondrodysplasie bij huishonden. Science.
 • Priester WA. 1972. Sex, Size, and Breed as Risk Factors in Canine Patellar Dislocation. Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Duffy DL, Hsu Y, en Serpell JA. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
 • Lewis TW, Blott SC, en Wooliams JA. 2013. Vergelijkende analyses van genetische trends en vooruitzichten voor selectie tegen heup- en elleboogdysplasie in 15 Britse hondenrassen. BMC Genetics.
 • Lim CC et al. 2011. Cataract bij 44 honden (77 ogen): A comparison of outcomes for no treatment, topical medical management, or phacoemulsification with intraocular lens implantation. Canadian Veterinary Journal.