Dorgi Dog Information Center – Ontdek de teckel-corgi mix ras

dorgi

De hond die in de volksmond bekend staat als de Dorgi is eigenlijk een Corgi Teckel mix.

Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe een kruising zal uitpakken, of op welke ouder hij het meest zal lijken. Maar Dorgi’s zijn kleinere honden, die tussen de 16 en 30 pond wegen.

Een Dorgi zal gewoonlijk trouw zijn, zeer gehecht aan familie, en intelligent. Socialisatie is dus van vitaal belang om agressie en bezitterig gedrag te voorkomen.

Helaas zijn beide ouders vatbaar voor ernstige gezondheidsproblemen die verband houden met hun langwerpige rug. Dorgi’s zullen dus waarschijnlijk aan dezelfde problemen lijden. Laten we het ras eens nader bekijken.

Wat staat er in deze gids

Dorgi veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Dorgi.

Dorgi: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Teckels op nummer 12 en Corgi’s op nummer 13 op de lijst van meest populaire hondenrassen van de AKC.
 • Doel: Gezelschap
 • Gewicht: 16-30 pond
 • Temperament: Waarschijnlijk zeer gehecht aan zijn familie.

Dorgi Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Dorgi

Net als bij veel andere gemengde hondenrassen, is de exacte oorsprong van de Corgi en Teckel mix moeilijk vast te stellen.

Dit komt grotendeels omdat dit soort gemengde rassen vaak niet met opzet ontstaan. Het komt vaker voor dat verschillende hondenrassen paren, en achteraf kunnen de resulterende puppies populair worden als “designer honden”.

In elk geval zal een geschiedenis van de individuele ouderrassen ons een beter idee geven van waar de Corgi Teckel mix uiteindelijk vandaan komt.

dorgi

De Teckel

Men denkt dat de teckel oorspronkelijk uit Duitsland komt en zo’n 600 jaar oud is. De teckel werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht.

Het Duitse woord “Teckel” betekent letterlijk “dassenhond”. Ze werden genoemd naar hun belangrijkste prooi.

Teckels, bekend om hun lange en gespierde lichamen, gingen achter dassen, konijnen en vossen aan.

De gladde vacht wordt beschouwd als het oudste type, met de langharige ontwikkeld voor koudere klimaten en de ruwharige voor ruiger terrein.

De Pembroke Welsh Corgi

De voorouders van de Pembroke Welsh Corgi, oorspronkelijk gefokt om te hoeden, gaan vermoedelijk terug tot de 10e eeuw.

Bedreven in het hoeden van een verscheidenheid aan vee, wordt gedacht dat ze bijzonder bekwame markthonden waren, in staat om kuddes ganzen met gemak naar de markt te drijven.

Naast het hoeden, was de Corgi een volleerde bewaker van de boerderij, geschikt om ongewenste vossen, wolven, enz. weg te houden.

Interessant is dat de legende vertelt dat de Corgi werd gebruikt door Welshe feeënwerkers en krijgers. Men zegt dat de markeringen op hun rug afkomstig zijn van de zadels van deze feeënkrijgers.

De beroemdste Corgi-eigenaar is koningin Elizabeth II, die gedurende haar hele volwassen leven niet zonder eentje is geweest.

Leuke feiten over de Corgi Doxie Mix

Zoals hierboven vermeld, zijn Corgi’s beroemd als koninklijke honden.

Maar wist je dat de Teckel Corgi mix ook koninklijke connecties heeft?

Koningin Elizabeth II heeft ook twee Dorgi’s genaamd Candy en Vulcan. Zij zijn het resultaat van de vermenging van haar raszuivere Corgi’s met de raszuivere Teckels van haar zus Margaret.

Dorgi uiterlijk

Hoewel de Teckel en de Corgi qua uiterlijk verschillen, kunnen ze van vergelijkbare grootte zijn.

De Teckel moet laag bij de grond zijn, met een langgerekt lichaam en korte poten. Hij moet er sterk en gezond uitzien. Met een gewicht tussen 16 en 32 pond staat de Teckel idealiter op 8 tot 9 centimeter schofthoogte.

De Corgi moet ook laag bij de grond zijn, met een enigszins lang lichaam en gedrongen benen. Zijn uiterlijk moet solide en stevig zijn.

De Corgi kan tot 30 pond wegen en meten van 10 tot 12 inch in hoogte bij de schouder.

U kunt dus verwachten dat de Corgi en Teckel mix, ergens tussen deze ranges in zit. Maar het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat deze kruising een lang lichaam heeft. Laten we de details van elk ras eens nader bekijken.

De Teckel Ouder

De lange rug van de teckel is ongetwijfeld zijn bekendste kenmerk.

Vaak aangeduid als “worstenhond”, is deze heerlijke jachthond de laatste tijd erg populair geworden. Er zijn twee maten, de standaard en de miniatuur. Bovendien hebben ze één van de drie vachten: de gladde, de langharige en de ruwharige.

Er is zeker veel keuze! Bovendien zou elke vachtsoort een ander temperament hebben:

 • Gladharige Doxies hebben de neiging zich te hechten aan één persoon en kunnen afstandelijk zijn bij anderen.
 • Langharige Doxies kunnen van nature de rustigste en liefste zijn.
 • Draadharige Doxies zouden het meest ondeugend en eigenzinnig zijn.

Met deze punten in gedachten kiezen sommigen misschien voor een Corgi langharige teckel mix, maar vergeet niet dat deze disposities niet gegarandeerd zijn.

Teckel Kleuren

Veel voorkomende effen kleuren zijn:

 • rood
 • crème
 • black and tan
 • zwart en crème
 • chocolade en tan
 • blauw en tan
 • Isabella (fawn) en tan.

Mogelijke patronen

Teckels kunnen ook patronen hebben, zoals:

 • dapple
 • double dapple
 • gestroomd
 • sable
 • geblokt.

Met name de double dapple en de piebald worden afgeraden voor de showfokkerij.

De Corgi Ouder

De Pembroke Welsh Corgi is te herkennen aan zijn vosachtig gezicht, stompe poten en lompe lijf. Hij is kleiner en veel populairder dan zijn neef de Cardigan Corgi.

Zijn vacht ligt plat en is gemiddeld van lengte, met een korte dichte ondervacht en een langere bovenvacht.

Mogelijke kleuren zijn:

 • rood
 • sable
 • zwart
 • tan
 • fawn
 • gemengd.

De Corgi kan ook witte aftekeningen hebben op poten, borst, nek en snuit.

Dorgi Temperament

Deze aanhankelijke, trouwe en intelligente kruising doet niets liever dan bij zijn familiegroep zijn. Hij kan echter bezitterig zijn. Het is dus van vitaal belang dat Teckel Corgi pups vanaf zeer jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Hij doet het niet goed als hij urenlang alleen gelaten wordt en kan, zoals veel rassen, destructief en luidruchtig worden als hij zich verveelt.

Afkomstig van jachtrassen, zal hij altijd op zoek zijn naar iets om te achtervolgen en heeft waarschijnlijk een selectief gehoor als hij op de vlucht is. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer u hem los laat lopen, mocht u de moed hebben dat te doen.

teckel corgi mix

Zowel de Teckel als de Welsh Corgi staan bekend als luidruchtige honden, dus deze mix is waarschijnlijk dezelfde. Teckels werden gefokt om te blaffen terwijl ze ondergronds waren, zodat hun meesters wisten waar ze waren. Hij kan ook achterdochtig zijn en zal waarschijnlijk blaffen als vreemden naderen.

Corgi’s zijn uitstekende waakhonden en zullen het u laten weten als hij vermoedt dat een indringer op vrije voeten is. Wees daarom voorbereid op lawaai met de Teckel Corgi mix.

Uw Dorgi trainen en oefenen

Het product van twee nieuwsgierige en zeer intelligente rassen, het trainen van de Corgi Teckel mix zou een makkie moeten zijn. Teckels kunnen echter koppig zijn, dus geduld is vereist.

Het is altijd een goed idee om je in te schrijven voor een puppytrainingscursus als je geen ervaring of vertrouwen hebt. Training op basis van beloningen is de beste manier om vertrouwen te winnen en is een leuke manier om met uw hond om te gaan.

Het is ook aangeraden om deze mix goed te socialiseren. Corgi’s en teckels kunnen een beetje pittig zijn en zijn vaak het beste als enige hond. Een goede socialisatie van jongs af aan kan deze neigingen beteugelen.

Bezoek voor specifieke informatie over belangrijke trainingsgebieden ons artikel over puppy-potjestraining en onze gids over krattraining.

Behoefte aan beweging

Aangezien beide rassen levendig en actief zijn, zal de Corgi Teckel mix een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig hebben. Gewichtstoename moet worden vermeden, want het is essentieel dat zijn rug zo sterk mogelijk blijft, voor zo lang mogelijk.

Twee gematigde wandelingen per dag, van in totaal minstens 45 minuten tot een uur, zouden een ideale manier zijn om hem fit, gezond en gelukkig te houden.

Mentale stimulatie is ook een essentiële oefening voor deze intelligente pup. Behendigheid is een uitstekende sport voor slimme honden als deze om de hersenen te belasten en ze fysiek uit te putten.

Dorgi gezondheid en verzorging

Met een verwachte levensduur van 12 tot 15 jaar zijn de ouderrassen van deze mix over het algemeen gezond.

Beide rassen hebben echter een gedeelde neiging tot problemen met hun rug. Dit komt doordat de ruggengraat bij deze rassen zo langgerekt is.

Rugproblemen en IVDD

Verreweg de grootste problemen voor de teckel komen voort uit rugproblemen zoals tussenwervelschijfziekte, of IVDD. Maar liefst één op de vier teckels raakt gehandicapt of, erger nog, verlamd door een rugaandoening. Welsh Corgis zijn helaas ook vatbaar voor rugcomplicaties.

Het simpele feit is dat honden met ongewoon lange ruggen en korte poten vatbaar zijn voor dergelijke ziekten, omdat er zoveel druk op de wervelkolom wordt uitgeoefend. De rug is gewoon niet ontworpen om op die manier gerekt te worden en is daarom genetisch zwak.

Helaas worden zowel de Teckel als de Welsh Corgi beschouwd als rassen met een hoog risico op IVDD. Het beste advies voor elke Teckel Corgi mix eigenaar is ervoor te zorgen dat ze een gezonde levensstijl leiden.

Regelmatige lichaamsbeweging en een goed uitgebalanceerd dieet zijn essentieel om ervoor te zorgen dat hij geen over- of ondergewicht heeft. Evenzo is het belangrijk te voorkomen dat hij te veel springt en trappen op en af rent, omdat dit de rug belast.

Hij moet correct worden opgepakt met één hand onder de borst en de andere onder de achterhand. Zorg ervoor dat kinderen geleerd wordt hoe belangrijk het is om voorzichtig met hun huisdier om te gaan.

Andere gezondheidsproblemen

De andere twee belangrijke aandoeningen om voor uit te kijken zijn:

Gelukkig zijn er voor beide aandoeningen gezondheidsonderzoeken beschikbaar.

Andere aandoeningen waarop moet worden gelet zijn DM (degeneratieve myelopathie), heupdysplasie, patellaire luxatie en de ziekte van Von Willebrand.

De verzorging van uw Corgi Doxie Mix

De hoeveelheid verzorging van de Teckel hangt volledig af van het vachttype. De gladde heeft weinig verzorging nodig, terwijl de langharige regelmatig geborsteld moet worden om de vacht klitvrij te houden. Draadharige Doxies worden meestal met de hand gestript om ze netjes te houden.

teckel corgi mix

De Corgi daarentegen moet dagelijks geborsteld worden, bij voorkeur met een slickerborstel. Hun vacht is dik en verhaart, dus regelmatig borstelen helpt om dode haren te verwijderen.

De verzorgingseisen van deze kruising kunnen dus aan beide uiteinden van de schaal liggen, afhankelijk van het ouderras waar ze op lijken.

Zoals bij alle hondenrassen moeten de ogen en oren regelmatig worden onderzocht om infecties te voorkomen. De nagels moeten maandelijks worden gecontroleerd en geknipt.

Het is altijd een goed idee om het gebit van uw huisdier schoon te maken door te poetsen met een hondvriendelijke tandenborstel en tandpasta.

Zijn Dorgi’s goede huisdieren?

Als een aanhankelijke en trouwe metgezel, zou deze mix een uitstekend familie huisdier moeten zijn. Maar de gezondheidsproblemen waarmee deze hond wordt geconfronteerd, mogen niet worden genegeerd, alleen omdat dit een schattige mix is.

Als u toch besluit een hond met een dergelijk gebrek te kiezen, moet u bereid zijn goed en degelijk voor hem te zorgen.

Hoewel de hond ontegenzeggelijk opvallend zal zijn, moeten we ons misschien afvragen of het kruisen van rassen, wanneer beide een groot risico lopen op structurele gezondheidsproblemen, ethisch verantwoord is. Misschien is het op de lange termijn vriendelijker om na te denken over verschillende kleine rassen zonder deze problemen.

Als je echter besluit op zoek te gaan naar deze mix, raden we je aan te proberen een volwassen Corgi Teckel mix te adopteren die een thuis nodig heeft.

Zoals met alle dieren zullen kinderen moeten leren de gevoelens en persoonlijke ruimte van hun huisdieren te respecteren. En socialisatie en training zijn zeker nodig om de neiging tot drijven te beteugelen, vooral in de buurt van kleine kinderen.

Een Dorgi redden

Als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een hond van een gemengd ras, raden wij u zeker aan te kijken naar Dorgi-reddingen.

Het redden van een hond geeft de hond een nieuwe kans op een gelukkig gezinsleven. En het geeft u en uw gezin een trouw en liefdevol huisdier dat in nood was!

Daar komt nog bij dat adopteren uit een asiel of rescue doorgaans veel goedkoper is dan kopen bij een fokker, zelfs voor honden van gemengde rassen.

Bekijk onze lijst met reddingen hier.

Het vinden van een Dorgi Puppy

Als een rescue niet geschikt is voor u, is de beste kans om gezonde Corgi Teckel mix pups te vinden, om naar een gerenommeerde fokker te gaan.

Dit kan moeilijk blijken bij een dergelijke kruising, omdat er momenteel geen officiële rasverenigingen zijn, en een goede fokker moeilijk te vinden kan zijn. Je kunt op internet kijken, maar probeer een open geest te houden als je contact opneemt of, nog belangrijker, puppies bezoekt.

Stel zoveel mogelijk vragen als je kunt bedenken. Elke fatsoenlijke fokker zal graag over zijn honden praten. Gezien de mogelijke gezondheidsproblemen bij deze specifieke mix, moet u vragen naar eventuele rugproblemen bij de ouders of hun voorgangers.

Zorg ervoor dat de ouders duidelijke testresultaten hebben voor PTA en de ziekte van Lafora. En blijf uit de buurt van onbetrouwbare fokkers of dierenwinkels. Uiteindelijk moet je bereid zijn om weg te lopen als de fokker niet het beste met de honden voorheeft.

Voor meer informatie over hoe u een puppy kunt vinden, bekijk onze puppyzoekgids.
Moet ik een Teckel Corgi mix nemen? - Gemengde rassen beoordelingen van The Happy Puppy Site.

Een Dorgi puppy opvoeden

Elk puppyras is een grote verantwoordelijkheid, en een Dorgi puppy is niet anders!

Er zijn echter geweldige gidsen beschikbaar om te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en training.

U kunt deze gidsen vinden op onze Dorgi puppy pagina.

Dorgi producten en accessoires

Onderdeel van het verzorgen van een Dorgi, of van welke hond dan ook, is ervoor te zorgen dat ze de benodigdheden hebben. Deze omvatten voedsel, beddengoed, verzorgingsproducten en speelgoed.

Hier zijn enkele lijsten van onze Dorgi-gerichte aanbevelingen voor deze producten.

Voordelen en nadelen van een Dorgi

Nadelen:

 • Kans op gezondheidsproblemen in verband met een verlengde rug
 • Heeft zeker socialisatie nodig
 • Kan kudde-instincten hebben
 • Neiging tot blaffen

Voors:

 • Loyaal en liefdevol naar familie
 • Een vrij lang levende mix
 • Kan een goede waakhond zijn

De Dorgi vergelijken met andere rassen

Als u geïntrigeerd bent door de Corgi Teckel mix en geïnteresseerd bent in het vinden van andere mixen die goed te vergelijken zijn met deze mix, hebben we een paar suggesties.

Allereerst zou een goede vergelijkingsmix de Corgi Shiba Inu mix zijn.

Deze honden zijn meestal iets gezonder dan de Teckel Corgi mix, omdat ze de rugproblemen niet van beide ouders erven.

Vergelijkbare rassen

Als je echter zeer geïnteresseerd bent in het vinden van andere soortgelijke rassen die er mogelijk zijn, zijn hier een paar om te overwegen.

Dorgi rasverenigingen

Er zijn niet veel specifieke opvangcentra voor deze mix, omdat ze nog relatief weinig voorkomen. Maar we hebben enkele ouder ras specifieke reddingen gevonden over de hele wereld. Als je geïnteresseerd bent in het redden van een Corgi Teckel mix, zijn dit goede plaatsen om te beginnen.

Als je andere opvangcentra tegenkomt voor de ouderrassen of voor de Teckel Corgi mix, laat het ons dan weten in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.