Tea Tree Olie Voor Honden – Is Het Echt Effectief?

tea tree olie voor hondenWelkom bij onze complete gids voor tea tree olie voor honden.

Vraagt u zich af of tea tree olie veilig is voor honden? Kan het beten en steken verzachten zoals bij mensen?

En helpt het bij ademhalingsproblemen bij brachycephalische honden of bij schimmelinfecties?

Maakt u zich zorgen of tea tree olie veilig is voor de behandeling van oor- en huidproblemen bij uw hond?

Je vindt hier de antwoorden die je nodig hebt!

Er zijn allerlei tea tree olie producten voor honden op de markt, waaronder shampoos, oorwasmiddelen, en producten tegen jeuk.

Er zijn ook anti-kaak sprays die tea tree olie bevatten.

Betekent dit dat tea tree olie voor honden veilig is om in te nemen?

In dit artikel bekijken we in detail wat deze essentiële olie inhoudt, de veronderstelde voordelen van tea tree olie voor honden, en of het veilig is om te gebruiken.

Waarvoor wordt Tea Tree Olie Voor Honden gebruikt?

Tea tree olie is een essentiële olie, ook bekend als melaleuca olie. Het wordt verkregen door het destilleren van de bladeren van de inheemse Australische plant, Melaleuca alternifolia. Bij honden wordt het gebruikt van acne tot infecties, slechte ademhaling tot verstopping. Maar helaas is het niet altijd de beste optie, en werkt het niet per se.

Van de olie van Melaleuca alternifolia (tea tree olie) is aangetoond dat het antibacteriële, ontstekingsremmende, antivirale en schimmelwerende eigenschappen bezit en bij mensen.

Bovendien wordt tea tree olie algemeen gebruikt om de volgende aandoeningen te behandelen:

 • Acne
 • Bacteriële infecties
 • Slechte adem (Halitosis)
 • Waterpokken
 • Koortslip
 • Congestie en luchtweginfecties
 • Droge nagelriemen
 • Oorpijn
 • Voet geuren
 • Schimmelinfecties
 • Hoofdluizen
 • Jeukende insectenbeten, zweren en zonnebrand
 • Psoriasis

Tea tree olie is ook gebruikt in vele producten voor mensen, waaronder:

 • Gezichtsspoelingen voor acne
 • Antimicrobiële wasverversers
 • Insectenwerende middelen
 • Huishoudelijke schoonmaakmiddelen
 • Schimmelverwijderaars
 • Natuurlijke deodorants

Tea tree olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt en is de laatste decennia wereldwijd steeds populairder geworden.

Met de groeiende populariteit en de veelheid van toepassingen voor mensen, is het geen wonder dat mensen overwegen deze essentiële olie te gebruiken om soortgelijke kwalen bij hun honden te behandelen.

Helaas reageren honden vaak anders op stoffen en chemicaliën dan wij.

We zullen hier later wat dieper op ingaan, maar laten we eerst eens kijken naar enkele veel voorkomende problemen bij honden die met tea tree olie behandeld kunnen worden.

Gebruik van tea tree olie voor honden

Aangezien tea tree olie effectief is bij de behandeling van bepaalde menselijke huidaandoeningen, hebben veel huisdiereigenaren het gebruikt om soortgelijke aandoeningen bij honden en katten te behandelen.

Huidallergieën en hot spots zijn twee van de meest voorkomende aandoeningen waarvoor tea tree olie voor honden wordt gebruikt. Oorinfecties en schimmelinfecties worden ook vaak behandeld met tea tree olie voor honden.

Tea tree olie wordt gebruikt om vlooien af te weren en te doden en kan worden gevonden in sommige anti-kauw sprays om honden af te schrikken van het kauwen op dingen waarop ze niet zouden moeten kauwen.

Laten we dus elk van deze toepassingen apart bekijken.

Tea Tree Olie voor Honden – Huid en Vacht

Er zijn verschillende producten op basis van tea tree olie ontwikkeld om de huid en vacht van uw hond te behandelen.

Tea tree olie shampoo voor honden wordt verondersteld een aantal voordelen te bieden zoals:

 • Het glanzend en zacht maken van hun vacht
 • Verhelpt huidirritaties, ontstekingen en uitslag.
 • Afweren van insecten en parasieten

Tea Tree Olie voor Honden – Vlooien

Zowel tea tree shampoos als sprays zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling van vlooien bij honden. De producten zijn ontworpen om vlooien af te weren en te doden.

Tea Tree Olie voor Honden – Hot Spots

Er is enig onderzoek gedaan naar veelbelovende resultaten van tea tree olie bij de behandeling van hot spots en schimmelinfecties bij honden.

Hotspotbehandelingen met tea tree olie komen meestal in de vorm van een spray.

Tea Tree olie voor honden – Oorinfecties

Sommige producten om gistinfecties en oorontstekingen bij honden te behandelen bevatten tea tree olie.

Gewoonlijk zijn deze producten in de vorm van verdunde tea tree olie druppels of oorwassingen, te vinden in dierenwinkels en op sites als Amazon.

Onderzoeksstudies hebben gesuggereerd dat tea tree olie als schimmelwerend kan werken en oorontstekingen veroorzaakt door gist en andere schimmels kan genezen.

Honden hebben echter extreem gevoelige oren en zouden mogelijk een allergische reactie kunnen krijgen op tea tree olie voor honden.

Bovendien is het, net als bij toepassing op de huid, belangrijk om ervoor te zorgen dat de concentratie tea tree olie voor honden laag genoeg is.

tea tree olie voor hondenWat gebeurt er als ik Tea Tree Olie op mijn hond smeer?

Met alle producten die de laatste tijd door grote dierenwinkels en detailhandelaren worden verkocht, moeten ze wel veilig zijn voor gebruik, toch?

Helaas is er heel weinig regelgeving rond de bereiding en verdunning van tea tree olie. Dit betekent dat als je commerciële producten koopt, er geen garantie is dat ze goed zijn verdund.

Te veel verdunning betekent dat het product mogelijk niet effectief is. Te weinig verdunning kan echter nog erger zijn.

Om de zaken nog verwarrender te maken, lijkt er geen consensus te bestaan over welke verdunning juist is.

Voor plaatselijk gebruik beweren sommige rapporten dat 10 tot 15% geschikt is, andere adviseren 1 tot 2%, en sommige studies bevelen een verdunning van slechts 0,1 tot 1% aan.

Is Tea Tree olie veilig voor honden om in te nemen?

Tea Tree olie wordt beschouwd als giftig voor katten en honden bij inname met een matig tot ernstig toxiciteitsniveau en kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

Daarom raden wij geen kauwspray aan die tea tree olie bevat. Zelfs in zeer lage doses is het gevaarlijk voor honden om het op te likken, te bijten of anderszins in te nemen.

Om deze reden kunt u tea tree olie ook beter niet gebruiken in een verstuiver of om te proberen de ademhalingsproblemen van uw hond te behandelen.

Is tea tree olie giftig voor honden?

Tea Tree olie voor honden is giftig als het wordt ingenomen of als de verdunning op de huid (inclusief de oren) te sterk is.

Bij plaatselijke toepassing loopt uw huisdier ook het risico tea tree olie in te nemen door het likken van het behandelde gebied.

Zelfs in lage doses is aangetoond dat deze essentiële olie bij sommige honden en katten kan leiden tot symptomen als kwijlen en braken.

Andere veel voorkomende tekenen om op te letten zijn:

 • Lage lichaamstemperatuur
 • Zwakte
 • Depressie
 • Brandwonden of uitslag
 • Mondzweren bij orale inname
 • Moeite met lopen of gebrek aan coördinatie
 • Gedeeltelijke verlamming
 • Spiertrillingen
 • Aanvallen
 • Coma
 • Verhoogde leverenzymen
 • Hypothermie
 • Uitdroging

De symptomen treden meestal op tussen 2 en 12 uur na blootstelling.

Het is zeer belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met de dierenarts van uw hond als u een van de bovenstaande symptomen opmerkt of denkt dat uw hond tea tree olie heeft gelikt.

Natuurlijk betekent niet noodzakelijkerwijs veilig

Hoewel tea tree olie een natuurlijk product is, betekent dat niet dat het niet giftig of niet giftig is. Producten voor honden die tea tree olie bevatten worden door de Merck Veterinary Manual beschouwd als “bijzonder riskant”.

Zelfs bij lage concentraties is gemeld dat tea tree olie allergische reacties veroorzaakt wanneer het plaatselijk wordt toegepast op sommige huisdieren.

Bovendien is het steeds waarschijnlijker dat tea tree olie een allergische reactie veroorzaakt als het verouderd is of onjuist bewaard wordt.

Vergeet niet dat de concentraties kunnen variëren afhankelijk van het product en het merk en dat voorschriften met betrekking tot concentraties enigszins ontbreken.

Dit betekent dat u nooit helemaal zeker kunt zijn waaraan u uw hond blootstelt.

In feite overschrijden de concentraties die door sommige bedrijven veilig worden geacht ver de grenzen van andere bedrijven.

U denkt misschien dat het veiliger is om geconcentreerde tea tree olie te kopen en deze zelf te verdunnen.

Deze optie houdt echter ook een aanzienlijk risico in. Het kan heel gemakkelijk zijn om de juiste hoeveelheid te gebruiken olie verkeerd te berekenen. U moet ook rekening houden met de mogelijke ophoping in de loop der tijd door regelmatig gebruik.

Als u overweegt tea tree olie voor honden te gebruiken, raden wij u sterk aan eerst met de dierenarts van uw hond te spreken over de veiligheid van dit huismiddeltje.

Conclusie – Is Tea Tree Olie Goed Voor Honden?

Talrijke studies hebben de effectiviteit van tea tree olie voor honden bij de behandeling van verschillende kwalen aangetoond.
Maar alleen omdat het effectief is, betekent niet dat het de veiligste of de beste optie is.

Als uw hond onwel is, kunt u het beste de dierenarts van uw hond bezoeken voor advies en u houden aan goedgekeurde behandelmethoden.

Het geven van tea tree olie aan uw hond kan uw geliefde huisdier in gevaar brengen voor ziekte of zelfs de dood. Wij denken dus dat het veilig is om te concluderen dat tea tree en honden niet echt samengaan.

Als uw hond per ongeluk tea tree olie binnenkrijgt of de concentratie is te hoog, dan zal uw hond niet echt beter worden, sterker nog, hun gezondheid kan mogelijk verslechteren.

Daarom vinden wij het gewoon niet de moeite waard om het risico te nemen om tea tree olie voor honden te gebruiken als huismiddeltje.

Heeft u ooit tea tree olie aan uw hond gegeven? Waren er voordelen of bijwerkingen? Laat het ons weten in de commentaren.

Referenties en verder lezen

Carson CF, Hammer KA, en Riley, TV. 2006. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. Clinical Microbiology Reviews.

Hammer, KA, Carson CF, en Riley TV. 2003. Antifungal activity of the components of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Journal of Applied Microbiology.

Khan SA, McLean MK, en Slater, MR. 2014. Geconcentreerde tea tree olie toxicose bij honden en katten: 443 gevallen (2002-2012). Journal of the American Veterinary Medical Association.

Larson D en Jacob SE. 2012. Tea Tree Oil. American Contact Dermatitis Society.

Martin KW en Ernst, E. 2004. Herbal medicines for treatment of fungal infections: a systematic review of controlled clinical trials. Mycoses.