Straf in hondentraining

HondenstraffenOntdek waarom het gebruik van straffen bij hondentraining de laatste jaren is veranderd. Leer wat positief straffen is, en hoe negatief straffen u kan helpen uw puppy te trainen.

We bekijken de verschillen tussen positief en negatief straffen, het belang van timing bij straffen en de bijwerkingen ervan.

We bekijken ook of straf effectief of nuttig is, en wat de alternatieven zijn voor wie een goed opgevoede hond of puppy wil.

Het kan helpen als we eerst definiëren wat we onder straf verstaan.

Wat is straf?

Straf heeft in gedragstermen een veel specifiekere betekenis dan de gevoelsmatige die wij aan het woord verbinden.

Strikt genomen is straf alles wat er gebeurt met, of rond een hond, waardoor zijn gedrag minder waarschijnlijk wordt herhaald.

Letterlijk alles

Het kan iets opzettelijks zijn, zoals een klap van zijn baasje, of iets per ongeluk, zoals op een scherpe doorn staan.

Het kan ook net zo goed iemand zijn die zijn eten steelt, of een vuurwerk dat naast de deur ontploft.

De cruciale factor is: vond de hond deze gebeurtenis onaangenaam?

Zo ja, dan zal de “onaangenaamheid” van de gebeurtenis zijn gedrag “bestraffen” (minder waarschijnlijk maken dat het herhaald wordt).

Toevoegen en wegnemen

We kunnen straf verder onderverdelen in twee categorieën.

Een bestraffend gevolg kan iets hebben “toegevoegd” aan de omgeving van de hond.

Een klap, of een hard geluid vallen in deze categorie.

Maar een bestraffend gevolg kan ook optreden wanneer de hond iets lekkers wordt ontnomen, zoals wanneer de andere hond zijn avondeten heeft gestolen.

Gedragsdeskundigen noemen dit respectievelijk positieve en negatieve straffen. Laten we dit eens nader bekijken

Wat is positief straffen

Het kan enigszins verwarrend zijn als je voor het eerst de woorden ‘positieve straf’ hoort, maar dat komt omdat de termen positief en negatief in wiskundige zin worden gebruikt.

Niet om ‘goed’ of ‘slecht’ te betekenen.

Positief straffen betekent bijvoorbeeld gewoon dat je iets doet met, of rond, je hond dat hij liever vermijdt. Het is positief omdat je iets hebt “toegevoegd” aan de omgeving van de hond.

We noemen deze dingen ‘aversieve middelen’.

Voorbeelden van positieve bestraffing

Veel hondentrainers maken onbewust gebruik van positieve straf. Ze slaan hun honden niet echt, maar passen toch consequenties toe op het gedrag van een hond die de hond aversief vindt.

Spuithalsbanden en rammelflessen vallen in deze categorie. Zo ook pet correctors, dog dazers en de meer bekende strafmiddelen zoals prong collars, e-collars, heeling sticks enzovoort.

Dit zijn allemaal vormen van positieve straf bij hondentraining.

Wat is negatief straffen?

Negatief is een andere wiskundige term.

Deze keer betekent het ‘afgetrokken’ of ‘weggenomen’.

Dus negatief straffen is simpelweg het wegnemen van iets van de hond, waarbij de handeling om iets weg te nemen vermindert zijn gedrag.

Je kan tastbare dingen wegnemen zoals eten of speelgoed. Maar je kunt ook mogelijkheden wegnemen. We doen dat meestal met een soort dwangmiddel.

Voorbeelden van negatieve straf

Laten we zeggen dat je de etensbak van je hond boven zijn hoofd houdt. Je wacht tot hij zit.

U begint dan de kom langzaam te laten zakken naar de vloer en uw hond begint op te staan…

Zodra zijn billen van de grond komen tilt u de kom weer de lucht in.

Na vier of vijf herhalingen zal uw hond beginnen te blijven zitten terwijl u de kom laat zakken. Dit komt omdat u het ‘opstaan’-gedrag hebt verminderd (bestraffing) door de kom te verwijderen (negatief).

Timing van straffen

Zoals alle consequenties die we toepassen op het gedrag van een pup, moet straf goed getimed zijn, anders werkt het niet.

Dit geldt voor zowel negatieve als positieve straf.

Een van de problemen met positief straffen is dat het heel moeilijk kan zijn om de timing goed te krijgen, tenzij de hond vlak bij je is, en hij wil niet naast je zijn als je hem straft.

Moet u uw puppy straffen?

Het is nooit een goed idee om een puppy positief te straffen.

Het is zeer stressvol en verontrustend voor hem en zal de band en vriendschap tussen jullie twee beschadigen.

Het zal de snelheid vertragen waarmee hij leert wat je hem vandaag probeert te leren en het zal ook zijn vermogen belemmeren om in de toekomst snel nieuw gedrag aan te leren.

Hoe zit het met correcties?

Het is duidelijk dat u uw pup geen kwaad wilt doen. En omdat velen van ons onderscheid willen maken tussen fysiek geweld tegen honden, en andere vormen van straf, gebruiken veel trainers het woord “correctie” om een straf aan te duiden die niet hard is of waarbij weinig lichamelijk contact plaatsvindt.

Het woord correctie is echter geen gedragsterm en er is geen duidelijke overeenstemming tussen verschillende hondentrainers over wat een correctie precies inhoudt.

Ik gebruik het misschien zoals hierboven beschreven, maar sommige trainers gebruiken het woord correctie voor vrij krachtige en fysieke straffen.

Je kunt er dus beter niet op vertrouwen dat het woord vriendelijk of zachtaardig betekent.

Hoe een puppy te straffen

De enige vorm van straffen die we bij de puppytraining moeten gebruiken, is negatief straffen.

Dit betekent simpelweg het wegnemen van iets wat de pup wil, totdat hij doet wat wij willen dat hij doet. De etensbak hierboven is een voorbeeld, een ander is de manier waarop we puppy’s leren los te lopen.

Als de riem strak loopt, staan we stil. Als de lijn los is, gaan we vooruit. Wat de pup wil doen, is vooruit gaan, en we nemen die optie weg als we stevig staan.

Wanneer straf gebruiken bij hondentraining

We gebruiken negatieve straf om honden en puppy’s de toegang te ontzeggen tot dingen die ze willen, om ongewenst gedrag te verminderen.

Gedragingen als blaffen, janken, trekken en graaien kunnen allemaal worden verminderd door middel van negatieve straf.

Als uw hond blaft voor zijn eten, neem dan zijn eten weg totdat hij stopt met blaffen bijvoorbeeld. Hetzelfde als hij blaft als hij zijn riem tevoorschijn ziet komen. Klem de riem niet vast totdat hij stil is.

Waarom is positief straffen uit de gratie geraakt?

We willen allemaal een goede relatie met onze honden. Naarmate honden in de maatschappij meer gewaardeerd worden is positief straffen uit de gratie geraakt.

In veel delen van de wereld worden honden nu meer beschouwd als gezinsleden dan als huisdieren.

Mensen hebben tegenwoordig over het algemeen een beter begrip van psychologie en waarderen de mogelijkheden om gedrag te veranderen door positieve bekrachtiging.

Fysieke straffen worden minder vaak toegepast op zowel honden als kinderen naarmate de maatschappij haar benadering van discipline verandert.

Zijn we nu te toegeeflijk?

Sommige traditionele hondentrainers zullen zeggen dat honden die niet worden getraind met een zekere mate van bestraffing, waarschijnlijk verwend en slecht opgevoed zijn. Er is echter geen bewijs dat deze overtuiging ondersteunt.

Ik spreek net zoveel positieve hondentrainers die klagen over het moeten hertrainen van honden die niet effectief zijn getraind met traditionele methoden, als traditionele trainers die klagen over honden die niet effectief zijn getraind met moderne/positieve methoden.

Het is waar dat er een aantal slecht opgevoede honden rondlopen, maar dat is altijd al zo geweest. Het is ook waar dat sommige mensen niet de inzet hebben om een hond te trainen met welke methode dan ook.

Traditionele trainers associëren moderne trainingsmethoden misschien met toegeeflijkheid, maar toegeeflijk zijn en trainen zonder veel straf zijn twee heel verschillende dingen.

Zijn er problemen met het gebruik van straf?

Het gebruik van straf is in de meeste trainingsscenario’s niet noodzakelijk effectiever dan het gebruik van versterking om dezelfde klus te klaren.

we zeggen (1)
Bij harde hondenrassen kan het ook leiden tot mishandeling als gefrustreerde hondeneigenaren steeds zwaardere straffen uitdelen om te proberen de hond naar hun hand te zetten.

In de vroege training, waar we nieuw gedrag aan het ontwikkelen zijn, kan straf aanzienlijk vertragen het proces omdat het de bereidheid van de pup om nieuwe dingen uit te proberen remt.

Want als we sommige keuzes van onze honden bestraffen, beginnen ze het maken van keuzes te vermijden.

Straffen is ook schadelijk voor de band tussen pup en eigenaar, en in verschillende studies is aangetoond dat het de agressie bij honden aanzienlijk verhoogt.

Minder beloningen leidt tot meer straffen

Tegenwoordig willen de meesten van ons aardig zijn voor onze honden. We erkennen ook dat het gebruik van straf in de hondentraining iets kan opleveren dat we willen vermijden.

Dit betekent dat steeds meer van ons trainen met het tegenovergestelde van positieve straf, en dat is positieve bekrachtiging.

We zullen dat in een ander artikel bekijken. Maar nieuwe puppy-eigenaren hebben vaak haast met het afbouwen van beloningen. Vooral voedselbeloningen. Dit is een heel slecht idee

Misschien is u verteld dat voedsel bedrog is, of alleen voor kleine puppy’s en dat uw hond moet werken voor een klopje en een vriendelijk woord. Laat je niet verleiden om daarheen te gaan.

Uw puppy leert van de gevolgen van zijn acties. Dit betekent dat hij leert van uw acties. Zijn gedrag kan alleen worden aangepast als u consequenties toepast op wat hij doet. Als u positieve versterking niet effectief gebruikt, zult u positieve straf moeten gebruiken.

Dit is waarom trainen met weinig of lage waarde beloningen leidt tot het gebruik van meer straf.

Je puppy trainen kost tijd

Effectieve hondentraining kost tijd, welke methoden u ook gebruikt. Er zijn geen echte ‘short cuts’.

Het gebruik van straf zal uw training niet noodzakelijkerwijs versnellen, maar proberen af te snijden en sneller te trainen zal waarschijnlijk leiden tot meer straf.

Vergeet niet uw tijd te nemen voor de training van uw puppy, het opbouwen van een goede relatie nu zal u in de toekomst goed van pas komen.

Samenvatting

Straf is alles wat u doet met of rond uw hond waardoor hij in de toekomst zal werken om het te vermijden.

Het gebruik van positieve straf kan het leren bij gevoelige honden remmen, en leiden tot escalerend geweld bij stoere honden.

Training met weinig of geen straf kan soms langer duren dan training zonder straf.

Het is waar dat veel vormen van bestraffing zeer mild zijn en de hond geen fysiek letsel toebrengen, en in theorie is er niets intrinsiek verschrikkelijks aan het straffen van een hond, mits de straf passend en niet schadelijk is.

In de praktijk is het effectiever en beter voor uw hond om getraind te worden met positieve bekrachtiging. En in toenemende mate stappen trainers af van alle vormen van positieve straf voor honden.

Dus waar gaan we heen?

De technieken en oefeningen op deze website gebruiken helemaal geen positieve straf.

Niet omdat ik geloof dat straf altijd onaanvaardbaar is, maar omdat de meeste mensen hun honden niet willen straffen, en omdat de meeste mensen dat ook niet hoeven.

Ik geloof ook dat positieve versterking training de toekomst is.

Wat denk jij? Gebruikt u straf in uw training, of geeft u de voorkeur aan een modernere geweldloze aanpak? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!