Maak Puppy Badtijd eenvoudig en leuk

puppy in een handdoek gewikkeld na een bad

Puppy badtijd zou leuk moeten zijn! Maar een puppy in bad doen is iets waar nieuwe puppy-ouders zich vaak zorgen over maken. Vandaag nemen we je stap voor stap mee door het badderen van een puppy. Om het zo makkelijk mogelijk te maken. We bekijken hoe vaak je een puppy in bad moet doen, waar je het moet doen, welke puppy schoonmaakspullen je nodig hebt, en geven je instructies om je badtijd routine puppy perfect te maken.

Inhoud


Wanneer mag je een puppy een bad geven?

Wanneer mogen puppy’s voor het eerst in bad? Het antwoord is dat het absoluut prima is om je nieuwe puppy een bad te geven als ze dat nodig hebben, op hun eerste dag thuis. De kans is groot dat dat niet nodig is. Maar het kan geen kwaad. Maar wat bedoelen we met “indien nodig” Moet u wachten tot uw puppy modderig of zichtbaar vuil is?

Wanneer kun je een puppy baden die er schoon uitziet?

Je hoeft niet te wachten tot je puppy vies wordt om hem in bad te doen. Je kunt je puppy in bad doen als hij stinkt – de meeste puppy’s ruiken heerlijk, maar soms is een nieuwe puppy een beetje stinkend als de fokker hem overdraagt.

Je kunt je puppy ook in bad doen, gewoon om hem te laten wennen, en daar zullen we het zo meteen nog even over hebben. En later als uw puppy in zout water heeft gezwommen kan een bad of een goede spoeling in schoon water op zijn plaats zijn.

Puppy’s eerste bad

Plant u het eerste bad van uw puppy? Puppy’s moeten niet dagelijks in bad. Kleine puppy’s hoeven niet dagelijks in bad op dezelfde manier als mensenbaby’s dat doen. Bovendien doen sommige mensen met schone, gezonde honden hun puppy’s helemaal nooit in bad. Tenzij de puppy poep op zichzelf krijgt of in iets anders vervelends stapt, natuurlijk.

Maar voor nu betekent dit dat er geen specifieke datum is waarop je je puppy zijn eerste bad moet geven. Laten we eens kijken wanneer u uw puppy zijn eerste bad zou kunnen geven, en hoe vaak u hem daarna in bad zou moeten doen.

Hoewel je voorzichtig moet zijn als je een nest pups opvoedt, moet je ze niet in bad doen tenzij het helemaal nodig is voordat ze 8 weken oud zijn. Pups baden op 3 weken oud lijkt misschien aantrekkelijk omdat ze net beginnen te knoeien, maar afnemen met een vochtige doek en afdrogen met een handdoek volstaat.

Mag je een puppy van 8 weken oud in bad doen?

Er is geen minimumleeftijd voor het baden van puppy’s. Je kunt een puppy met 8 weken oud in bad doen, als hij een bad nodig heeft. De meeste puppy’s zullen dat op een gegeven moment doen. Ze zijn immers geneigd om te vallen en in poepjes en plasjes te stappen! Maar dit betekent niet dat uw puppy elke dag in bad moet.

Hoe een puppy wassen

We zullen zo meteen het proces van het baden van een puppy stap voor stap bekijken. Maar het is ook mogelijk om een puppy schoon te maken zonder hem een bad te geven. De vacht van een kleine puppy hoeft niet dagelijks met shampoo gebaad te worden. En kleine vlekken, een beetje gemorst voedsel bijvoorbeeld, kunnen eenvoudig met een vochtige spons van een puppy met een korte vacht worden afgeveegd.

Wanneer kunt u een puppy regelmatig baden?

Er zijn een paar nadelen aan het regelmatig baden van honden. Vooral als ze eenmaal buiten zijn. Maar er zijn ook voordelen, dus we bekijken ze allebei.

Een van de belangrijkste nadelen van regelmatig baden is dat zelfs de zachtste shampoo waarschijnlijk het natuurlijke evenwicht van de huid en de vacht van uw puppy enigszins verstoort. Bovendien verstoort het de natuurlijke waterdichtheid die de vacht ontwikkelt naarmate uw puppy ouder wordt.

Vriendelijke bacteriën kunnen verloren gaan in het puppybad

Onder de vacht van uw puppy zit een kleine microwereld van vriendelijke bacteriën. Deze helpen de huid van uw puppy op het juiste zuurniveau te houden. Het veranderen van dat evenwicht met shampoo kan de natuurlijke weerstand van uw puppy tegen huidproblemen en infecties verminderen. De zachte babyvacht van uw puppy wordt in de eerste levensmaanden vervangen door een typische volwassen vacht. Laten we deze vacht eens nader bekijken.

puppy bad in een afwasteiltje

Waterdicht bont voor volwassenen

Tussen zes en twaalf maanden oud zullen de meeste pups hun volwassen vacht hebben laten groeien. Een van de kenmerken van de volwassen vacht bij veel honden is dat deze redelijk waterdicht is. Deze waterdichtheid wordt veroorzaakt door oliën uit de huid. Bovendien houdt het uw hond warm en comfortabel als hij zwemt of naar buiten gaat in de regen. Dit is ook wat de vlekken maakt die u op een witte muur ziet als uw hond er regelmatig tegenaan slaapt!

Shampoo stript die natuurlijke oliën uit. Wanneer dit gebeurt, kan het water in de vacht van uw hond doordringen tot op de huid. Regelmatig baden is dus niet essentieel, en zelfs geen goede zaak. Maar uw pup moet toch af en toe gewassen worden, anders gaat hij stinken? Hoe vaak kunt u een puppy in bad doen?

Hoe vaak moet ik mijn puppy in bad doen?

Er zijn dus goede redenen om een volwassen hond niet te vaak in bad te doen, en goede redenen om een puppy regelmatig in bad te doen. Maar hoe vaak moet u uw puppy in bad doen? Hebben we het hier over dagelijkse baden?

Er is geen harde en snelle regel, maar hier is een puppy badschema voor u om als leidraad te gebruiken:

 • Eenmaal per week tot drie maanden oud
 • Eenmaal per maand tot zes maanden oud
 • Daarna twee keer per jaar of indien nodig

Maar, bedenk dat het waarschijnlijk geen kwaad kan als u uw puppy helemaal nooit in bad doet. Dus waarom het bovenstaande schema gebruiken? Ik zei al eerder dat er enkele voordelen zijn aan regelmatig baden, laten we die nu bekijken.

Voordelen van regelmatige puppybaden

Een van de belangrijkste voordelen is om de puppy te laten wennen aan het in bad gaan. Laten we eerlijk zijn. Hij zal vrijwel zeker ooit in bad moeten. Uw puppy kan een bad nodig hebben:

 • Om medische redenen (infecties, parasieten, allergieën)
 • Om nare stoffen uit de vacht te verwijderen
 • Om geur te verminderen

Als een puppy nog nooit een bad heeft gehad, zal een bad op zijn derde verjaardag omdat hij een stinkdier tegenkomt of in motorolie stapt, een behoorlijk traumatische ervaring zijn.

Jij hebt er ook baat bij!

Het andere voordeel is echt voor jou. Sommige hondenrassen, vooral sommige van de sportieve rassen, hebben van nature een sterke lichaamsgeur. Labradors en andere sportieve honden kunnen erg stinken. Sommige honden hebben er meer last van dan andere. Mijn gele Lab bijvoorbeeld ruikt erg sterk als hij niet af en toe in bad gaat. Terwijl mijn chocolade Lab slechts een lichte lichaamsgeur heeft.

Veel honden ruiken sterker naarmate ze ouder worden. Oudere honden kunnen erg gaan stinken als ze niet af en toe in bad gaan. Net als honden die sneller vies worden door een geplooide huid, zoals een Bulldog, of korte poten, zoals een Teckel. Sommige honden hebben zelfs de neiging om op hun eigen poten te plassen, zoals de lieve Whippet, dus die moeten vaker gewassen worden!

Puppy Badtijd is gelukkig

Om uw oudere hond niet van streek te maken als u hem af en toe een bad moet gaan geven, is het een goed idee om een puppy nu al te laten wennen aan baden. Zo is het voor alle pups goed om van jongs af aan gewend te zijn aan vrolijke badtijden.

Doe uw puppy de eerste drie of vier weken eenmaal per week in bad, daarna eenmaal per maand tot ze zes maanden oud zijn en daarna minstens tweemaal per jaar. Daarna zou badtijd een vredig non-event moeten zijn voor uw hond. Hij zal niet bang zijn als hij de shampoo eruit ziet komen. De hele ervaring zal niets voorstellen.

Puppy Badtijd per vachttype

Sommige honden zullen door hun vachttype regelmatiger gebaad moeten worden dan andere. Krullende honden zoals Poedels of Doodles moeten vaker in bad dan Labs of Duitse Herdershonden met hun rechte dubbele vacht. Honden met een korte eenlaagse vacht hebben het minst vaak een schrobbeurt nodig!

Wat hebt u nodig voor het eerste bad van uw puppy?

Om je puppy in bad te doen heb je nodig:

 • Puppy shampoo
 • Een klein badje
 • Lauw water
 • Een breed gespreide kam
 • Puppy conditioner
 • Handdoeken

Laat je niet verleiden om menselijke shampoo te gebruiken op een puppy. Als het in zijn ogen komt, prikt het en wil hij nooit meer in bad. Baby shampoo kan gebruikt worden in geval van nood. Maar de huid van een hond is minder zuur dan die van een mens. U kunt dus het beste een speciaal daarvoor bestemde puppyshampoo gebruiken.

Waar een puppy in bad te doen

Uw hond in bad doen is prima voor oudere honden, maar sommige puppy’s kunnen in paniek raken als ze in een gigantische witte badkuip worden gedompeld. Wat, als je erover nadenkt, niet echt verrassend is! U kunt uw puppy helpen wennen aan het grote bad door hem er een paar keer per dag een paar seconden in te laten staan. En geef hem wat lekkers te eten terwijl hij erin zit.

Een populair alternatief voor het baden van een puppy is de gootsteen. Maar wees voorzichtig, want natte puppy’s zijn glad en als hij zich eruit wringt kan hij vallen en zich bezeren. Als uw puppy niet van de badkuip houdt, is een veiligere plaats in een plastic afwasbak op de keukenvloer!

Wanneer kun je een puppy douchen?

Met een kleine puppy kun je in de verleiding komen om hem mee onder de douche te nemen, maar sommigen vinden dat een beetje eng, en je zult het water een stuk koeler moeten hebben dan waar jij je prettig bij voelt, dus het is geen geweldig idee.

Bij mooi weer kun je het geheel buiten doen, met behulp van een draagbare hondendouche.


Ik gebruik er eigenlijk ook zo een in bad, voor mijn honden. Dit omdat de douchekop in mijn bad niet afneembaar is. Je gebruikt de spray om de pup met water te bedekken, dan schuim je de shampoo op en dan gebruik je hem om af te spoelen.

Mijn draagbare hondendouche heeft puppybadtijd veel gemakkelijker gemaakt. En de 5 liter tank is genoeg voor één volwassen Labrador zonder bijvullen. Vooral als je haar eerst nat maakt met water uit een beker.

Draagbare douchekoppen

Er zijn ook draagbare douchekoppen op batterijen verkrijgbaar. Deze hebben aan één kant een pompje dat je in een emmer water steekt. Ik denk dat ze gemakkelijker op te bergen zijn dan de pomp die ik gebruik.

Een puppy baden, stap voor stap

Nu hebben we goed bekeken wanneer je je puppy in bad moet doen, plus de voor- en nadelen van een puppybad. Dus, laten we overgaan naar het eigenlijke badproces.

Je hebt puppy zeep nodig, of puppy shampoo, die speciaal is samengesteld om niet in de ogen van je puppy te prikken. En heeft als extra voordeel dat het heerlijk ruikt!

Sommige hondenshampoos zijn geschikt voor jonge pups, maar je moet wel het etiket lezen. Je hebt geen medicinale puppy shampoo nodig, tenzij je dierenarts dat heeft geadviseerd.

Voorbereiding voor het puppybad

Zorg er allereerst voor dat je alles klaar hebt staan. Als je geen handdouche hebt, heb je een emaille of plastic beker nodig om te spoelen. Of een draagbare douche. Zet je beker binnen bereik van het bad. Samen met de puppy shampoo of puppy zeep, en minstens twee grote handdoeken.

Veel puppy’s zullen ook dol zijn op wat lekkers. Houd dus ook daarvan een pot bij de hand. U wilt het badderen zo leuk mogelijk maken, zodat hij het de volgende keer graag herhaalt.

Het is ook een heel goed idee om een helper bij je te hebben de eerste keer dat je hem in bad doet. Een natte wriemelende puppy onder controle houden is niet de gemakkelijkste taak, dus een tweede persoon kan helpen!

Bovenop dit alles moet je een extra handdoek of bij de hand hebben om de natte vloer af te drogen als je klaar bent!

Hoe een puppy in bad doen

Het is belangrijk om te onthouden dat de plek waar je je puppy wast bijna gegarandeerd nat wordt. Was uw puppy dus niet ergens waar u het droog moet houden.

Bovendien wilt u misschien de vacht van uw hond borstelen voordat u begint om eventuele knopen of klitten eruit te halen. Dit kan het makkelijker maken om de shampoo in te werken.

Puppy Badwater Temperatuur

Eerst moet u ervoor zorgen dat u de juiste watertemperatuur gebruikt. U kunt de warmte testen aan de binnenkant van uw pols om te voorkomen dat u uw puppy verbrandt. Lauw water zal het hele proces het meest comfortabel maken voor uw puppy. Maak de puppy een beetje nat met dit warme water voordat u de shampoo aanbrengt. Maar wees niet verbaasd als dit moeilijk is!

De meeste puppy’s hebben een behoorlijk waterafstotende vacht. Smeer een beetje shampoo over de ruggengraat van de pup. Werk het dan met natte handen in zijn vacht. Doe achtereenvolgens elke poot en dan zijn buik en billen. Was het gezicht van de puppy niet, tenzij het absoluut noodzakelijk is. En houd de shampoo uit de buurt van zijn ogen.

Spoelen en herhalen!

Blijf een beetje meer water toevoegen om het te verspreiden en de waterweerstand van de vacht te overwinnen. Spoel grondig met je plastic beker of (douche spray). En ververs het water voordat u het herhaalt. De tweede shampoo zal veel succesvoller zijn en u zou een mooi schuim moeten kunnen opbouwen. Het is erg moeilijk om de meeste honden goed nat te maken.

Geef de pup regelmatig een kleine traktatie. Misschien moet u de eerste keer een hele maaltijd op deze manier gebruiken, om hem tevreden te houden. Het is echt belangrijk om ervoor te zorgen dat uw puppy grondig wordt afgespoeld. Als u shampooresten op uw puppy achterlaat, kan dat huidproblemen veroorzaken.

Moet ik hondenconditioner gebruiken?

Sommige mensen gebruiken graag naast shampoo ook conditioner voor honden wanneer ze hun hond in bad doen. Vooral als hun hond een langere vacht heeft, omdat het knopen en klitten kan helpen voorkomen. Dit is echter niet essentieel.

U hoeft geen conditioner te gebruiken bij het baden van uw puppy, shampoo is voldoende. Maar als u toch besluit er een te gebruiken, zorg er dan voor dat die speciaal voor honden gemaakt is. Zorg er bovendien voor dat u na de conditioner goed uitspoelt, zodat er niets van het product op de huid van uw hond achterblijft.

Puppy Baden Tips

Wanneer uw puppy grondig is afgespoeld, legt u een handdoek over uw schoot en schept u hem op in de andere. Hij kan het water afschudden voordat u dit kunt doen, dus bereid u voor om een beetje nat te worden! Zet uw pup op uw schoot en wrijf hem goed schoon. De meeste pups vinden dit leuk en spannend. Wees dus voorbereid op speels geknabbel en gegraai naar de handdoek.

husky puppy badtijd in de tuin

Als u iemand heeft die u helpt, kan het gemakkelijker zijn dat één persoon de puppy voorzichtig vasthoudt terwijl de ander hem afdroogt. Hij zal schudden als u hem neerzet. Dit zal gebeuren, hoe goed u hem ook afdroogt!

Kan ik mijn hond aan de lucht laten drogen?

U kunt hem aan de lucht laten drogen in een warme kamer. Geef hem een handdoek om op rond te scharrelen als hij dat wil. Zo droogt hij sneller en blijft het vocht weg uit de rest van het huis.

Als hij tevreden lijkt, zet hem dan op een lage, warme stand en richt de luchtstroom van de droger door uw hand met gespreide vingers. Zo kun je ervoor zorgen dat de temperatuur niet te heet is op zijn huid.

Hoe uw puppy aan de haardroger laten wennen

U kunt uw puppy drogen met een haardroger. Als hij het lawaai niet erg vindt. Maar, als hij onzeker lijkt, dan heb je twee opties. Niet gebruiken, of hem heel geleidelijk aan het geluid laten wennen.

U zult dit op afstand moeten doen, en dan langzaam naar hen toe bewegen terwijl iemand uw pup op schoot knuffelt en hem lekkers geeft. Doe dit elke dag en ga heel langzaam vooruit. Als uw pup van streek lijkt, gaat u verder weg tot hij gelukkig is. Kom pas dichterbij als ze totaal niet geïnteresseerd lijken in het geluid.

Zorg ervoor dat uw hond goed droog is na zijn puppybadje

Het is belangrijk om uw hond goed af te drogen, vooral als ze een dubbele vacht hebben. De vacht van uw hond nat laten kan schimmelinfecties of hot spots in de hand werken. Voel daarom na een bad met uw vingers aan de vacht van uw hond om plekken te vinden die extra aandacht nodig hebben.

Plus, zorg ervoor dat u met uw dierenarts spreekt als uw hond tekenen van irritatie vertoont na zijn bad. Zij kunnen u helpen de oorzaak hiervan te vinden, en verdere problemen in de toekomst voorkomen.

Puppy badtijd - Wanneer en hoe een puppy baden.

Puppy Badtijd Routines

Het zal u en uw hond helpen om een duidelijke routine te hebben voor badtijd. Houd het vol met eenvoudige stappen, zet de uitrusting klaar voordat u begint, en heb een duidelijke eindtijd wanneer het afdrogen voorbij is. Zorg ervoor dat u uw hond steeds beloont, en denk eraan hem niet te veel te wassen.

Hoe u ook kiest om uw pup te wassen en te drogen, vergeet niet om puppybadtijd zo aangenaam en leuk mogelijk voor hem te maken. Gebruik bovendien een hondenshampoo die speciaal voor honden is gemaakt om agressieve zepen te vermijden.

Maar, baad uw pup zeker als hij echt vies is of in iets stinkends heeft gerold. En baad hem vaak genoeg zodat het geen vreemde ervaring is. Maar overdrijf het niet. Voor kleine ongelukjes of modderige pootjes volstaan vaak natte doekjes. En vergeet niet dat er niet zoiets bestaat als ’te veel handdoeken’, wanneer je een natte hond in de kamer hebt!

Referenties en verder lezen

 • Meyer W & Neurand K. Comparison of skin pH in domesticated and laboratory mammals. Archief van Dermatologisch Onderzoek 1991
 • Matousek J et al. A comparative review of cutaneous pH. Veterinaire dermatologie 2002
 • Saijonmaa-Koulumies L and Lloyd D. Colonization of the canine skin with bacteria. Veterinaire dermatologie 1996