Speelgoedhondenrassen – Welke kleine pup moet je mee naar huis nemen?

honden piep speelgoed

Speelgoedhondenrassen zijn de kleinste groep honden. En hoewel speelgoedrassen allemaal hun petite formaat gemeen hebben, hebben ze ook hun eigen sterke punten, uitdagingen, kenmerken, bouw, vachttypes en raskenmerken. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van speelgoedhondenrassen. We delen informatie en leren feiten over de top speelgoedhonden, en helpen u bij het vinden van de perfecte puppy van de speelgoedhondenrassen.

Populaire speelgoedhonden zijn de Chihuahua, Chinese Naakthond, Havanezer, Italiaanse Greyhound, Maltezer, Papillon, Pomeriaan en Yorkshire Terrier. Helaas kan hun kleine gestalte gepaard gaan met grote gezondheidsproblemen.


Wat is een speelgoedhond?

Wanneer we denken aan speelgoedhondenrassen, denken velen van ons onmiddellijk aan super kleine hondjes, die minder dan tien pond wegen. Maar in feite omvatten kleine hondenrassen alle honden die minder dan 21 pond wegen.
En als je een ras hebt dat neigt naar deze kleinheid, is het heel goed mogelijk dat je een “speelgoed” hond tegenkomt die niet noodzakelijkerwijs onder de speelgoedgroep valt.
Speelgoedhonden lijken echter veel op hun grotere tegenhangers. Rassen worden vaak oorspronkelijk gefokt voor specifieke doeleinden, zoals de jacht, en pas later worden de honden geleidelijk teruggefokt tot een Toy formaat.
Dit is belangrijk om te onthouden, want het adopteren van een Toy hond betekent niet noodzakelijkerwijs dat je een schoothondje krijgt. Of een die er genoegen mee neemt om in uw handtas te worden rondgedragen!

Speelgoedhondenrassen

Speelgoedhondenrassen zijn allemaal zo makkelijk om van te houden! En ze zijn allemaal prachtig. Maar hun persoonlijkheden en gezondheid kunnen sterk variëren. Leer je favorieten kennen voordat je kiest welke je mee naar huis neemt. Volledige, gedetailleerde rasbeoordelingen vindt u onderaan deze pagina.

De Affenpinscher is een kleine, pluizige zwarte hond met een plat gezicht.

affenpinscher

Biewer Terriers hebben schattige puntige oren en prachtige vachtkleuren

biewer terrier

De Brusselse Griffon is een kleine hond met een donker gezicht en een zelfverzekerde houding.

brusselse griffioen

Cavalier King Charles Spaniel is een vriendelijk, actief en liefhebbend hondenras

Cavalier King Charles Spaniel Hondenras Informatie Centrum

Chihuahua’s zijn het kleinste speelgoedhondenras, met de grootste instelling

chihuahua is het kleinste van de speelgoedhondenrassen

Chinese Naakthonden zijn er in twee zeer verschillende haartypes

chinese kuif

Havanezers zijn pluizige, aanhankelijke, brutale kleine schoothondjes

Havanezer

De Italiaanse Greyhound is een snelle maar verlegen en voorzichtige hond

italiaanse windhond

Japanse Chin honden hebben een zelfverzekerde houding en een zeer ongewoon uiterlijk

japanse kin

Maltezers zijn de marshmallows van de speelgoedhondenrassen

maltezers met pluizige witte vacht

Dwergpinscher honden zijn alert, attent, trouw en beschermend

doberman pinscher temperament

Papillon honden hebben enorme harige oren en maken prachtige appartement huisdieren

twee volwassen papillon toy hondenrassen

Pekingeesjes zijn misschien een speelgoedhondenras, maar ze hebben een grote hondenpersoonlijkheid

pekingees

Pomerans pups zijn pluizig, zacht en vriendelijk met hun familie en vrienden

twee pomerans puppy's knuffelen

De Mopshond heeft een zachtaardig karakter met weinig energie, maar is helaas niet de gezondste van de speelgoedhondenrassen.

mopshond die pronkt met zijn gekrulde staart

Shih Tzu honden zijn van nature zelfverzekerd, brutaal en assertief

twee shih tzu honden

Toy Poedels zijn een kleine, onafhankelijke hond met een schattige gekrulde vacht

Speelgoedpoedel

Populaire speelgoed hondenrassen

Laten we enkele van de meest populaire speelgoedhonden van dit moment eens nader bekijken. Degenen die je misschien serieus overweegt te adopteren en mee naar huis te nemen.

Chihuahua

langharige chihuahua

Deze kleine krachtpatser is misschien wel een van de populairste speelgoedhondenrassen aller tijden! Deze piepkleine hondjes wegen zelden meer dan zes of zeven pond, maar bieden een robuuste levensduur van 14 tot 16 jaar – dat is muziek in de oren van een hondenliefhebber!

Tegenwoordig staat de Chihuahua in bepaalde (celebrity) kringen bekend als een “portemonneehond”, maar dit is een hond wiens persoonlijkheid veel groter is dan een portemonnee kan bevatten. In Mexico is de Chihuahua een nationaal symbool en een schat! Elders in de wereld staat de Chihuahua ook bekend als een trouwe, liefdevolle en geweldige familiehond.

Chinese Naakthond

chinese naakthonden zijn de enige haarloze speelgoedhondenrassen

De Chinese Naakthond is een van die bijzondere speelgoedhondenrassen die, eenmaal gezien, nooit meer worden vergeten. Ongebruikelijk door hun gevlekte en meestal haarloze huid, slechts onderbroken door wilde plukjes haar op het voorhoofd, de oren en de onderste spronggewrichten, wegen deze kleine honden slechts 8 tot 12 pond.

Wat veel mensen niet weten is dat er eigenlijk een Chinees Naakthondenras is dat haar heeft – dit ras heet de Powderpuff. De vacht is zeer fijn en zijdezacht. De Chinese Naakthond (van beide lijnen) is erg speels en liefdevol. Ze zijn slim en attent, en willen over het algemeen zoveel mogelijk bij hun mensen zijn. Deze pups zijn geweldige familiehonden! Beide lijnen kunnen 13 tot 18 jaar oud worden.

De Chinese Naakthond doet het meestal niet goed bij koud weer – dit geldt ook voor de Powderpuff lijn, omdat de vacht erg dun is. Het is belangrijk dat uw Chinese Naakthond warme winterkleding en warm beddengoed heeft!

Havanezer

Havanezer speelgoedhond puppy

De Havanezer is uniek op de lijst van speelgoedhondenrassen omdat het de enige vertegenwoordiger is die uit Cuba komt! Deze levendige, slimme hondjes zijn absoluut aanbiddelijk, met hun pluchen lange vacht en grote bruine ogen.

De Havanezer kan in grootte variëren van 7 tot 13 pond. Gelukkig leven deze honden vrij lang, met een gemiddelde levensduur van 13 tot 18 jaar.

Een ding dat u van tevoren zult willen weten over de Havanezer hond is dat hun mooie, zijdeachtige vacht dagelijks geborsteld en verzorgd moet worden. U kunt kiezen voor een kort kapsel om dit onderhoud te verminderen, maar u zult er toch voor moeten zorgen dat u dagelijks tijd hebt voor tenminste een snelle borstelbeurt!

Italiaanse Windhond

italiaanse windhond naar boven kijkend

Als je ooit een magere, lenige en sierlijke Greyhound hebt zien rennen en je wenste dat je zo’n geweldig dier van dichtbij en persoonlijk kon meemaken?

De Italiaanse Greyhound is letterlijk een mini Greyhound – een lief klein schoothondje dat ook graag racet en rent! Deze pup is vrij groot onder de Toy puppy rassen. Hij is tot 15 centimeter hoog op volwassen leeftijd, maar weegt tussen de 7 en 14 pond zoals veel volwassen speelgoedhonden. Deze honden kunnen gemiddeld 14 tot 15 jaar oud worden.

Maltezer

mini maltezer puppy kijkt verdrietig

De Maltezer onderscheidt zich zelfs onder de witte speelgoedhondenrassen, met zijn pure, weelderige, kaakverblindend zijdeachtige witte vacht! Deze honden kunnen er letterlijk uitzien als een bewegend tapijt voor de niet-ingewijden, glijdend met elke schijn van niet eens poten onder al dat haar.

De Maltezer noemt het kleine eiland Malta zijn thuis, hoewel hij al duizenden jaren over de hele wereld leeft. Deze honden wegen in bijna alle gevallen minder dan 7 pond. Maar wat ze missen in grootte, maken ze meer dan goed in aanwezigheid en persoonlijkheid! De Maltezer kan 12 tot 15 jaar oud worden.

Papillon

papillon oren zijn geweldig

De Papillon misschien klein, maar hij is een machtige atleet! Deze honden schijnbaar hebben het alles – het lichaam van een canine supermodel en het hart van een Olympian! Deze kleine hond weegt slechts 5 tot 10 pond maar kan leven van 14 tot 16 jaar.

Er zijn twee lijnen voor het Papillon hondenras: de Papillon heeft de karakteristieke rechtopstaande “vlinder” oren, en de Phalene heeft oren die naar beneden hangen. Beide hebben delicate gebogen staarten en zijdezachte langharige vachten. Noch de Papillon noch de Phalene heeft echter veel borstelwerk en verzorging nodig omdat hun vacht een enkele laag is.

De Papillon is zeer slim en houdt van rennen en spelen met mensen alsmede met andere huisdieren. Deze honden kunnen zitten groot familie honden – zij zoals andere familie huisdieren, kinderen, en volwassenen gelijk! De Papillon werkelijk vergt het gezelschap van hun mens familie en zal niet goed doen wanneer verlaten alleen voor lange periodes van tijd.

Pomerans

Volwassen pomerans, de pluizigste van de speelgoedhondenrassen.

De pluizige Pomeriaan is een van de kleinste van alle speelgoedhondenrassen, met een gewicht van slechts 3 tot 7 pond als volwassen hond. Maar de “Pom”, zoals fans deze hond vaak noemen, kan wel 16 jaar oud worden!

Zoals veel teensy honden, lijkt de Pomeriaan zich niet bewust van haar grootte, en laat het haar zeker niet tegenhouden om de leiding te nemen in het gezinsleven. Vanwege hun grootte en slimheid zijn deze honden ook bekende ontsnappingskunstenaars, dus zorg ervoor dat uw tuin veilig is voordat u uw Pom naar buiten laat!

Yorkshire Terrier

yorkie pups, een van de kleinste speelgoed hondenrassen

De kleine Yorkshire Terrier wordt door velen beschouwd als een van de beste speelgoedrassen. De Yorkie weegt slechts 7 pond, maar kan tot 15 jaar oud worden. Het kenmerkende handelsmerk van deze hond is zijn lange, weelderige manen – waardoor veel moderne Yorkie-eigenaren denken dat de roemruchte geschiedenis van deze hond als rattenvanger een mythe moet zijn!

Eigenlijk wordt de lange vacht van de Yorkie beschouwd als zo dicht bij hypoallergeen als de vacht van een hond kan zijn. Het lijkt meer op mensenhaar dan op hondenhaar. Dit betekent echter ook dat de vacht van de Yorkie dezelfde verzorging nodig heeft die u aan uw eigen haar zou geven. Dit kan een grote inzet zijn voor sommige hondeneigenaren met weinig tijd.

Gezondheidsproblemen bij speelgoedrassen

Zelfs de gezondste, hardste en beste speelgoedhondenrassen vereisen speciale aandacht en zorg op bepaalde belangrijke gebieden vanwege hun extreem kleine formaat.

Dit is soms te wijten aan de uitgebreide inteelt die plaatsvindt om zeer kleine honden te krijgen. Bovendien hebben speelgoedhonden de natuurlijke handicap dat ze vrij klein en teer zijn. Maar er zijn ook andere problemen.

Ingestorte luchtpijp

Een veel voorkomend probleem waar eigenaren van speelgoedhondenrassen zich altijd bewust van moeten zijn, is de kwetsbaarheid van de nek van deze honden. Ineenstorting van de luchtpijp en beschadigd kraakbeen kunnen snel optreden door het gebruik van het verkeerde type riem en halsband! Dit is een van de redenen waarom veel dierenartsen voor kleine honden een halster en riem aanbevelen in plaats van een halsband.

Gebitsproblemen bij speelgoedhondenrassen

Speelgoedhondenrassen kunnen ook gebitsproblemen hebben, omdat de melktanden vaak niet uitvallen zoals de bedoeling is als de volwassen tanden doorgroeien. Dit is een situatie waarbij uw dierenarts kan helpen door handmatig de melktanden te trekken om ruimte te maken voor de volwassen tanden.

Hypoglykemie

Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) is een ander veel voorkomend probleem bij speelgoedhondenrassen. Omdat deze honden zo klein zijn, moeten ze vrij regelmatig eten (vaak 4 tot 6 keer per dag, zelfs op volwassen leeftijd) om hun bloedsuiker op peil te houden. Daarom is het altijd verstandig om wat voedingssupplementen in huis te hebben om meteen aan uw kleine pup te geven als ze tekenen van lage bloedsuiker begint te vertonen.

Speelgoedhond Lichaamstemperatuur

Nog een ander potentieel ernstig gezondheidsprobleem bij Toy hondenrassen is een lage lichaamstemperatuur. Ook hier is het de kleine omvang van de hond die de ernst van de problemen veroorzaakt. Deze honden kunnen echt moeite hebben om zelf warm genoeg te blijven, vooral in koudere klimaten.

Wanneer je een speelgoedhond een kleine outfit ziet dragen, ziet dat er zeker heel schattig uit. Maar vaak heeft die schattige outfit een veel functioneler doel – de kleine speelgoedhond warm houden! Sommige mensen houden ervan om hun huisdieren aan te kleden en andere niet. Maar als u voor een Toy hondenras kiest, moet u misschien bereid zijn om warme kleding voor uw pup te kopen.

Ongevallen met speelgoedhondenrassen

Tenslotte kan het kleine formaat van een speelgoedhond een situatie creëren die rijp is voor een hartverscheurend en uiteindelijk te voorkomen ongeval. Op een speelgoedhond stappen, erover struikelen of erop vallen kan onmiddellijk fataal zijn voor uw kleine huisdier.

Ruw hanteren of spelen, zelfs als het niet ruw zou zijn voor een grotere hond, kan hetzelfde dodelijke effect hebben.
Bewust zijn van dit soort speciale grootte-gerelateerde gezondheidsproblemen kan u helpen beslissen of het bezitten van een van de schattigste speelgoedhondenrassen op de planeet de potentiële gezondheidsrisico’s waard is waarmee u en uw nieuwe pup te maken krijgen.

Als u toch besluit om door te gaan, kunnen zorgvuldige planning vooraf, veel onderzoek en aandachtige preventieve diergeneeskundige zorg de bekende risico’s van de zorg voor een speelgoedhond tot een minimum beperken!

Speelgoedhond rasspecifieke structurele problemen

Sommige rassen hebben niet alleen problemen met hun kleine formaat, maar ook met hun vorm. De prachtige Cavalier bijvoorbeeld heeft een kleine schedel. Dit kan een verschrikkelijke ziekte veroorzaken die syringo myelia heet. Koop nooit een Cavalier pup tenzij de ouders allebei vrij zijn getest.

Helaas zijn sommige andere problemen, zoals die veroorzaakt door het hebben van een plat gezicht, moeilijker te vermijden. Hoewel sommige fokkers hun best doen om hun vermogen om te ademen en hun warmte te regelen te verbeteren door langere snuiten te fokken.

Verzorging van speelgoedhonden

De verzorging van speelgoedhondenrassen is een beetje anders dan die van grotere honden. Ze hebben een speciaal dieet nodig, dat gemakkelijk te verteren en te kauwen is.

Je moet voorzichtig zijn rond het huis, want ze kunnen gemakkelijk worden vertrapt of op plekken komen waarvan je dacht dat ze verboden terrein waren! En je moet halsbanden, tuigjes en zelfs bedden uitzoeken die passen bij hun kleinere gestalte.

Het kiezen van een speelgoedhondenras

Het is gemakkelijk om in een dagdroom verzonken te raken bij het kiezen van een hond. Vooral een kleine en schattige. Maar net als bij elk ander groot huisdier moet je de speelgoedhondenrassen echt leren kennen voordat je een nieuwe puppy mee naar huis neemt. Kijk naar de mate van activiteit die ze nodig hebben, op welke gezondheidsproblemen de ouders getest moeten worden en wat hun temperament is.

Denk na over de andere leden van het gezin en hoe goed zij zullen mengen met een kleine frêle pup. En hoeveel tijd je moet besteden aan hun verzorging. Onze favoriete speelgoedhondenrassen als huisdieren zijn die rassen waarvan de kans het grootst is dat ze gelukkig en gezond leven. Zoals de Yorkshire Terrier, Toy Poodle of Papillon.

Speelgoed hondenrassen

We hopen dat je met plezier door deze lijst van Toy rassen hebt gebladerd en ze allemaal hebt uitgeprobeerd, bij wijze van spreken! Heeft u die ene speciale hond uit deze lijst van Toy hondenrassen gevonden om uw volgende hondse tegenhanger te worden? Stuur ons een reactie en deel uw verhaal!

Vind uw favoriete speelgoed hondenras

Bronnen

 • Green et al. “Chihuahua CHIC & Gezondheidstests,” Chihuahua Club of America, 2018.
 • Cooper et al. “Illustrated Guide to the Chinese Crested,” American Chinese Crested Club, 2014.
 • Schindler et al. “A Layman’s Guide to Havanese Health,” Havanezer Club of America, 2018.
 • Harvey, C. DVM. “Gum Disease,” Italian Greyhound Club of America, 2018.
 • Brewster Tietjen, S. “Geschiedenis van de Japanse Chin,” Japanese Chin Club of America, 2018.
 • Fierheller et al. “AMA Health Articles,” American Maltese Association of America, 2013.
 • Meloon et al. “As Far as the Eyes Can See: Gezondheid en Genetica,” Papillon Club van Amerika.
 • Oelerich et al. “Pomeranian Health Concerns,” American Pomeranian Club, 2013.
 • Gordon, J. “Geschiedenis van de Yorkshire Terrier,” Yorkshire Terrier Club of America, 2006.
 • Tracheal Collapse, ACVS.
 • Chondrodystrofie, UC Davis Veterinary Genetics Laboratory.

Inhoudsopgave