Shorkie – Is de Shih Tzu Yorkshire Terrier Mix de perfecte schoothond?

shih tzu mixen

Shorkie honden zijn klein, langharig, met een gedrongen lichaam en een vrolijk gezicht. Ze zijn actief, energiek en trouw. Deze huisdieren kunnen goede schoothonden zijn, beschermende waakhonden en aanhankelijk voor hun gezin. Maar ze hebben ook enkele potentiële gezondheids- en gedragsproblemen die u wilt vermijden. Vandaag bekijken we waar u een fitte, vriendelijke Shorkie puppy kunt adopteren. En hoe ze op te voeden, te socialiseren en te trainen tot een gelukkige volwassen hond.

De Shih Tzu Yorkie mix is een rijzende ster in de gemengde hondenwereld. Ze combineren twee zelfverzekerde, gedurfde huisdierrassen in één schattig pakket. Een goede keuze voor nieuwe puppy-eigenaren als ze gezond gefokt zijn, de Shorkie kan een goede metgezel zijn voor kinderen, andere honden en volwassenen.


Wat is een Shorkie hond?

De Shorkie is een gemengd ras, dat oorspronkelijk voortkomt uit het combineren van een raszuivere Yorkshire Terrier met een raszuivere Shih Tzu. De laatste jaren kun je echter ook Shorkies van de tweede of zelfs derde generatie aantreffen.

Hoewel hun ouderrassen qua grootte op elkaar lijken, verschillen ze nogal in persoonlijkheid. Niet te vergeten uiterlijk, en gezondheid.Dit huisdier van zakformaat is trouw, actief, en vastberaden! Omdat de Shorkie een gemengd ras is, zal zijn uiterlijk vaak variëren van hond tot hond.

 • Doel: Huisdier en schoothondje
 • Gewicht: 7 – 16 lbs
 • Temperament: Loyaal, vasthoudend, leuk

Uw Top Shorkie Vragen

De Shorkie is een rijzende ster onder de gemengde rassen. Hier zijn de antwoorden op de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over deze krachtpup.

Waar komen Shorkies vandaan?

Om deze Shorkie Terrier mix beter te begrijpen, is het zinvol om de rassen waaruit hij is ontstaan beter te begrijpen.

Het tweede meest populaire ras ter wereld, de “Yorkie” was een van de eerste 25 rassen geregistreerd bij een officiële instantie. Ze stammen af van Groot-Brittannië (vandaar de naam), waar ze oorspronkelijk werden gebruikt om knaagdieren in de huizen van de mensen te verjagen. Daardoor hebben ze een persoonlijkheid waarbij ze graag voor hun eigenaar werken en hun moed bewijzen.

De Shih Tzu zou meer dan 2000 jaar oud zijn en is een van de oudste hondenrassen. Men denkt dat ze ergens in Tibet of het oude China vandaan komen en erg populair werden aan de hoven van de Chinese adel.

De algemene perceptie is dat Shih Tzu’s “Chinese waakhonden” waren, wat tot op zekere hoogte waar is. Hoewel ze zeer scherp en bewust van hun omgeving zijn, zijn ze ook veel meer geneigd om op een vreemde af te stappen, zich voor te stellen en een nieuwe vriend te maken.

Het is pas de laatste jaren dat deze twee rassen zijn gecombineerd met als doel een levendige schoothond te creëren.

Shorkie - Shih Tzu Yorkshire Terrier Mix

Shorkie Uiterlijk

Als gemengd ras kan de Shih Tzu Yorkie mix een verscheidenheid aan kleuren hebben. En je kunt de kleuren van een nest niet voorspellen voordat ze geboren zijn.

Terwijl Yorkie kleuren beperkt zijn tot zwart, tan, blauw en goud, komen Shih Tzu kleuren in een verbazingwekkende reeks. Uw Shih Tzu en Yorkie mix kunnen de vachtkleur van hun moeder of vader hebben, of iets ertussenin.

Vachtsoorten en verzorging

Shorkies zijn beroemd om hun vacht, die eigenlijk uit twee verschillende vachten bestaat. Hun ondervacht voelt meer aan als fleece, terwijl de bovenvacht die vloeiende, zijdeachtige vacht heeft die we gewoonlijk met dit ras associëren.

Maar, zoals je zou verwachten met dat type vacht, moeten Shorkies regelmatig geborsteld worden. Wekelijks, zo niet dagelijks. Dit zorgt ervoor dat hun vacht niet gaat klitten en dat ze waarschijnlijk wat vaker geborsteld moeten worden dan de gemiddelde hond.

Verharen Shorkies?

Shorky’s verharen over het algemeen vrij weinig. Maar ze hebben wel lang haar, wat nogal onderhoudsgevoelig kan zijn. De verzorging van een Shorkie hangt af van op welke van hun ouders hun vacht het meest lijkt.

Hoewel er enige overeenkomst is tussen Shih Tzu verzorgingsmethoden en het verzorgen van een Yorkie, zijn het geen identieke methoden. Het wordt aanbevolen om uw Shorkie ten minste om de vier tot zes weken te laten verzorgen, afhankelijk van hoe snel hun vacht groeit.

Dit wordt ook beïnvloed door het klimaat waarin u en uw Shorkie leven. Hoe warmer het klimaat, hoe vaker u uw Yorkshire Terrier Shih Tzu mix waarschijnlijk moet laten verzorgen.

Shorkie - Shih Tzu Yorkshire Terrier Mix

Zijn Shorkies hypoallergeen?

De Shorkie is geen hond die weinig verhaart. Ze produceren waarschijnlijk veel huidschilfers die bij mensen met deze neiging allergische reacties veroorzaken.

Shorkie Kapsels

Veel eigenaren houden ervan om hun Shorkie door een trimsalon een “puppy cut” of een “teddy bear cut” te laten geven. Dit trimt niet alleen de vacht op hun lichaam, maar accentueert ook het superschattige gezicht van de Shorkie. Zo lijken ze op een kleine versie van Chewbacca (de populaire figuren uit Star Wars).

Vanuit praktisch oogpunt is een van de voordelen van dit type snit dat het helpt ervoor te zorgen dat voedsel of afval waar ze hun neus in steken, niet aan hun gezicht blijft plakken.

Shorkie grootte

Gezien de twee hondenrassen waar ze uit voortkomen, is het logisch dat dit vrij kleine honden zijn, zelfs als ze volgroeid zijn.

Als puppy kan de Shih Tzu Yorkie zo weinig als twee pond wegen tegen de tijd dat ze klaar zijn om van de fokker mee naar huis genomen te worden (op ongeveer acht tot tien weken oud).

Wij raden u echter aan teacup Shorkies te vermijden vanwege de gezondheidsproblemen die zowel bij teacup Yorkies als bij teacup Shih Tzu voorkomen.

Shorkie Volwassen

Tegen de tijd dat ze volgroeid zijn, kan een Shorkie hond variëren van zeven pond tot iets meer dan 15 of 16 pond. De meeste zullen waarschijnlijk ergens in deze categorie vallen, maar u kunt er een krijgen die groter of kleiner is, afhankelijk van hun stamboom.

Shorkie Temperament

Vanaf het moment dat u uw kleine puppy thuisbrengt, zal hij snel een deel van het gezin worden.

De beide rassen waaruit de Shorkie bestaat, staan erom bekend dat ze extreem gehecht zijn aan hun eigenaren en gezinsleden, en hen graag willen behagen.

Ze zijn het type hond dat er zo van geniet deel uit te maken van zijn familie, dat ze zichtbaar teleurgesteld zullen zijn als je toevallig ergens heen gaat zonder hen.

Ze zijn het gelukkigst als ze aan de zijde van hun baasje staan. Of ze nu overdag op schoot zitten of ’s nachts aan hun voeten slapen.

Natuurlijke instincten

De Shih Tzu is echter geneigd tot waakzaam gedrag en kan een beetje onverdraagzaam zijn als hij gepest wordt. Dat is iets waar u rekening mee moet houden als u kinderen of regelmatige bezoekers heeft.

Maar, met de juiste training en belonende motivatie, kunnen ze heel snel commando’s leren en opvolgen.

Shorkie Training

Het trainen van uw kleine vriend kan een zeer lonende ervaring zijn. Zowel Shih Tzus als Yorkies zijn uiterst intelligent.

Ondanks hun kleine formaat zijn het vaak onafhankelijke honden. U moet dus bereid en in staat zijn om uw puppy te betrekken op een manier die hem gefocust en gemotiveerd houdt. Anders gaan ze zich richten op wat ze willen doen.

Gelukkig betekent het gebruik van positieve versterking trainingsmethoden dat deze onafhankelijkheid voor u geen probleem hoeft te zijn. Het gebruik van alleen motiverende technieken moedigt een puppy aan om training als een geweldige ervaring te zien. En wat een karwei had kunnen zijn, verandert in een prachtige ervaring voor u beiden.

Oefening

Dit zijn actieve en energieke honden, maar u moet oppassen dat u ze niet te ver drijft. Als uw Shih Tzu Yorkie mix op hun Shih Tzu ouder lijkt, moet u voorzichtig zijn met de training. Ze kunnen gemakkelijker kortademig worden dan de gemiddelde hond, en kunnen niet goed tegen warm weer.

Shorkie gezondheid en verzorging

Omdat de Shorkie een relatief nieuw ras is, zijn er geen studies gedaan naar hun gezondheid. Dus om een goed beeld te krijgen, moeten we kijken naar hun ouderrassen.

Hier zijn enkele problemen waar je je bewust van moet zijn met deze mix, we zullen er hieronder een paar in meer detail bekijken:

 • Brachycephalic Airway Syndrome – ademhalingsproblemen veroorzaakt door een plat gezicht.
 • Luxating Patellar – losse knieschijven die leiden tot kreupelheid
 • Hypomagnesemia en Hypocalcemia – Laag magnesium en laag calciumgehalte
 • Nierproblemen – nierdysplasie, waarbij de nieren misvormd zijn
 • Leverproblemen
 • Oogproblemen – waaronder glaucoom en Progressieve Retinale Athrofie

Ademhalingsproblemen

Shih Tzus zijn een brachycefaal ras. Dit betekent dat ze een verkorte snuit hebben, waardoor ze problemen kunnen krijgen met de ademhaling en de temperatuurregeling. Shih Tzu Yorkie kruising honden kunnen kleine neuzen hebben.

Dit kan resulteren in alles van onschuldig omgekeerd niezen, tot verschillende niveaus van obstructies waardoor de hond een ernstige hoestbui krijgt. Afhankelijk van de ernst van de ademhalingsproblemen of tracheale obstructies, kan dit ertoe leiden dat uw Shorkie medicijnen nodig heeft om hem te helpen met overmatig moeizaam ademen of hoesten.

Kleine hond, grote problemen?

Vanwege de compacte aard van kleinere honden, kunnen veel van hen problemen hebben met hun luchtpijpen. Dat is geen goede zaak als je bedenkt dat ze al ademhalingsproblemen kunnen hebben door hun gezichtsvorm.

Evenzo heeft de kleine Shorkie kleine botten en gewrichten. Veel speelgoedrassen hebben problemen met luxerende knieschijven, waarbij de knieschijf uit zijn normale plaats gaat.

Dit is vaak het gevolg van een plotselinge impact op de poten van de hond. Als hij van ergens hoog op de grond springt, waardoor hij een plotselinge, harde klap op zijn achterpoten krijgt.

Meestal loopt de hond dan enkele ogenblikken mank of vermijdt hij het lopen op die poot, en schudt daarbij de knieschijf terug op zijn plaats. Maar problemen hiermee, of te veel gevallen waarin dit gebeurt, kunnen een operatie noodzakelijk maken om het probleem op te lossen.

Shorkie gezondheidsproblemen vermijden

Om uw puppy de beste kansen op een goede gezondheid te geven, kiest u een gezond stel ouders. Dit betekent dat ze allebei gezondheidstests moeten hebben, geen familiegeschiedenis van de ziekten waarvoor ze vatbaar zijn, en certificaten om dit alles te bewijzen.

Het probleem met een Shih Tzu mix is dat hun gezichtsvorm een centraal onderdeel is van hun ras. Om uw kansen te vergroten moet u ervoor zorgen dat deze ouder de langst mogelijke snuit heeft, en brede heldere neusgaten die nooit geopereerd hoefden te worden.

Je kunt de neusgaten van een hond operatief verwijden om hun ademhaling te bevorderen, maar het is beter om deze optie niet nodig te hebben. Kies een puppy met een lange neus en brede neusgaten, maar wees u ervan bewust dat hun neus iets zal sluiten naarmate ze groeien.

Helaas is de enige manier om het potentieel voor brachycephalie volledig uit te sluiten, te kijken naar een ander ras of een andere mix.

Shorkies Levensduur

Zowel de Yorkie als de Shih Tzu zijn kleine honden met een levensduur van ongeveer 13 jaar. En honden van gemengde rassen leven over het algemeen iets langer dan hun raszuivere soortgenoten.

Als ze echter een brachycephalisch gezicht erven, kan hun leven minder comfortabel zijn dan dat van de gemiddelde hond.

Zijn Shorkies goede gezinsdieren?

Hoewel Shorkies prachtige gezinsdieren kunnen zijn, raden we niet aan een Shorkie puppy toe te voegen aan huizen met kleine kinderen.

Kinderen zien deze schattige honden vaak als “levend speelgoed” of knuffeldieren, met als gevolg dat ze de drang voelen om ze op te pakken en rond te dragen. Omdat kinderen niet noodzakelijk hun eigen kracht begrijpen, of hoe ze in bepaalde gevallen voorzichtig moeten zijn, kan dit leiden tot inwendige verwondingen bij uw Shorkie als ze op de verkeerde manier worden vastgehouden of geknepen.

Ook omdat een Shorkie soms koppig en onafhankelijk is, kunnen ze een beetje pittig worden in de buurt van kinderen.

Toezicht en opvoeding zijn essentieel, maar door hun kleine gestalte zijn ze niet ideaal geschikt. Ze zijn echter wel geschikt voor volwassen gezinnen die op zoek zijn naar de perfecte metgezel die niets liever wil dan aan iemands zijde blijven.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Shorkie

Een goede manier om uw definitieve beslissing te nemen is het afwegen van de voor- en nadelen!

Nadelen

De slechte punten hier zijn vooral gezondheidsgerelateerd. Niet alleen in termen van mogelijke gezondheidsproblemen, maar ook in termen van structuur. Misschien heb je geluk, maar een Shih Tzu mix kan eindigen met een plat gezicht en de bijbehorende brachycephale problemen.

Ze zijn ook niet ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, en reageren niet goed op traditionele trainingsmethoden.

Voors

Dat gezegd hebbende, het zijn zeker mooie kleine honden! Als je er een in goede gezondheid hebt, zullen ze overdag vrolijk naast je sporten, en zich de hele avond aan je zijde opkrullen.

Een Shorkie redden

Een geweldige manier om een nieuw huisdier in je huis te verwelkomen is er een te redden uit een asiel. Dit is niet voor elke eigenaar weggelegd, noch is het de beste keuze voor alle huizen, maar het is zeker iets om te overwegen.

Het redden van een volwassene betekent ook dat je een beter idee hebt of de ademhalingsgezondheidsproblemen van de Shih Tzu een probleem gaan vormen voor je Shih Tzu mix. Bij het zoeken naar een mix uit een asiel heb je veel opties.

Algemene hondenasielen zijn een goed contactpunt, maar ook rasspecifieke asielen voor elk ouderras. Immers, veel van de honden die door hun deuren komen zullen mixen zijn.

Het vinden van een Shorkie Puppy

Shorkie pups moeten zelfverzekerd en vriendelijk zijn. Als u ze voor het eerst gaat bezoeken, als ze ongeveer zes weken oud zijn, moeten ze alert en speels zijn. Gretig om hallo tegen u te zeggen, met vrolijk kwispelende staarten.

De fokker moet zijn pups regelmatig hebben laten ontwormen en vlooien behandelen, en ze laten controleren door een dierenarts en laten chippen. Goede fokkers laten nieuwe eigenaren hun puppy niet voor de leeftijd van 8 weken mee naar huis nemen.

Een relatief nieuwe kruising, veel fokkers willen doorgaan met het fokken van Shorkies. Dit vanwege het gedrag, de intelligentie en de visuele aantrekkingskracht van deze honden. Maar voor sommigen gaat het ook om geld.

Shorkie Fokkers

Het is heel belangrijk om een fokker te vinden die investeert in het verbeteren van het ras en het produceren van prachtige Shorkie-puppy’s als geweldige huisdieren en metgezellen.

Een goede fokker zal ervoor zorgen dat beide ouders volledig op hun gezondheid zijn getest, en alleen fokken met honden met een uitstekend temperament.

Voordat ze je mee naar huis laten nemen op hun Shih Tzu Yorkie pups zullen ze je veel vragen stellen, en verwachten ze hetzelfde terug.

Als je je zorgen maakt over een fokker, loop dan weg.

Als u tevreden bent dat dit een goede fokker is, dan moet u weten of u ook tevreden bent met de prijs.

Hoeveel kost een Shorkie? Dat Shorkie Prijskaartje!

Shorkies zijn een designer hondenras, en kunnen daarom een stevig prijskaartje hebben. Dat hangt af van waar je gevestigd bent, en je moet niet zomaar de goedkoopste pup kiezen.

Het vinden van de juiste fokker kan duurder zijn, maar kan je veel besparen in termen van dierenartsrekeningen en hartzeer verderop in de tijd. U kunt verwachten iets te betalen dat varieert van 600 tot 1500 dollar.

Een Shorkie Puppy Opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Shorkie pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Hier zijn er enkele om je op weg te helpen.

Hoe te zorgen voor een Shih Tzu Yorkie Mix

U zult voorzichtig moeten zijn met de voeding van uw Shorkie. Niet alleen omdat hij erg klein is, maar ook omdat hij misschien de gezichtsstructuur van zijn Shih Tzu ouders heeft geërfd.

Bekijk ons advies over het voeren van een Shih Tzu pup om er zeker van te zijn dat je zijn maaltijden in de gemakkelijkst te eten, meest verteerbare vorm verstrekt.

Het beste voer voor Yorkie-pups is iets gemakkelijker te selecteren, en als uw hond meer op zijn Yorkshire Terrier-ouder lijkt, kunt u prima uit dit assortiment kiezen.

Producten en Accessoires

Wanneer u uw Shorkie puppy mee naar huis neemt, moet u een goede selectie van artikelen klaar hebben staan. Hier zijn enkele van onze top keuzes voor Yorkshire Terrier Shih Tzu mixen.

Probeert u nog steeds te beslissen of dit het juiste ras voor u is? Laten we de voor- en nadelen vergelijken!

Vergelijkbare rassen

Yorkshire Terrier mixen zijn zeer populaire kleine honden, en afhankelijk van het andere ouderras kunnen ze gezonder zijn dan de Yorkie Shih Tzu mix.

Hier zijn enkele alternatieven die je zou kunnen overwegen:

 • Borkie – De Beagle Yorkie Mix
 • Corkie – De Cocker Spaniel Yorkie Mix
 • Snorkie – De Dwerg Schnauzer Yorkie Mix

Referenties