Korthaar Golden Retriever

korthaar golden retriever

In het artikel van vandaag zoeken we uit of er een kortharige Golden Retriever bestaat! Ook nemen we de genetica van de Golden Retriever vacht en de beste verzorging voor het haar van uw hond onder de loep.

Er bestaat geen officiële kortharige variëteit van het Golden Retriever ras. Maar sommige Goldens hebben van nature korter haar dan anderen. Bijvoorbeeld, veel in het veld gefokte Goldens hebben een kortere vacht, wat hen helpt klitten en verwondingen te voorkomen bij het apporteren van wild! De meeste Golden Retrievers hebben echter een langere vacht met veel veren.


Bestaat er een kortharige Golden Retriever?

Volgens de Golden Retriever rasstandaard zijn er geen geaccepteerde variëteiten in vachtlengte. In plaats daarvan worden ze beschreven als mensen met een gemiddelde vachtlengte. Toch is er natuurlijk enige variatie in het ras. De vachtlengte van uw hond wordt geregeld door een gen dat het gen voor fibroblastgroeifactor 5 (FGF5) heet. Dus, afhankelijk van dit gen, kunnen sommige Goldens haar hebben dat meerdere centimeters lang is, terwijl anderen een minimale bevedering en een kortere vacht hebben.

Een andere manier waarop Golden Retriever pups een korte vacht kunnen hebben is wanneer ze eigenlijk een gemengd ras zijn. Het kruisen van een raszuivere Golden Retriever met een kortharig hondenras, zoals de Labrador, kan resulteren in puppies met een kortere vacht. Maar omdat deze puppies niet raszuiver zijn, komen ze niet in aanmerking als showhond. En hun temperament kan iets anders zijn dan dat van een raszuivere Golden.

Over Golden Retriever Bont

Golden Retrievers hebben een middellange vacht die varieert in schakeringen van goud. Hun haar kan zo licht zijn als roomwit, tot diep roestrood. Ze hebben een dubbel gelaagde vacht, bestaande uit een korte dichte ondervacht, en een zachte gevederde buitenlaag. Hun ondervacht helpt hun temperatuur te regelen en water af te stoten, waardoor hun huid wordt beschermd. Hun buitenste vachtlaag wordt ook wel de beschermlaag genoemd. Deze haren houden uw hond ook geïsoleerd en beschermen zijn huid tegen water, vuil en afval.

Over het algemeen is de vacht van een Golden Retriever langer en gevederd rond zijn staart, dijen en nek. Hun vacht kan recht of golvend zijn. Er is geen specifieke lengtebeperking in de AKC rasstandaard voor Golden Retriever bont. Er staat dat de vacht op het hoofd, de poten en de voorkant van de benen “kort en gelijkmatig” moet zijn, en dat een te lange vacht ongewenst is.

De meeste show Goldens hebben kort tot middellang bont op het grootste deel van hun lichaam, maar middellang tot lang bont op hun bevederde delen. Field Goldens mogen overal een kortere vacht hebben, omdat hun werkvermogen belangrijker is dan hoe goed hun uiterlijk overeenkomt met de rasstandaard.

Zijn kortharige Golden Retrievers hypoallergeen?

Alle Golden Retrievers verharen. En ze kunnen allemaal allergiesymptomen veroorzaken. In werkelijkheid is geen enkel hondenras hypoallergeen, omdat de allergenen die de symptomen veroorzaken voorkomen in speeksel, huidschilfers en urine. Honden met een zeer gekrulde vacht, zoals de poedel, vangen meestal verharende huidschilfers of met speeksel bedekte haren op, voordat ze in uw huis vallen. Maar bij Golden Retrievers gebeurt dit niet.

Niet alle Golden Retrievers zullen uw allergieën triggeren. Het is dus een goed idee om wat tijd met uw hond door te brengen voordat u zich vastlegt en hem mee naar huis neemt. Kijk hoe u op hen reageert! Een goed schoonmaak- en verzorgingsregime kan ook helpen om verharing en allergieën onder controle te houden. Was zacht beddengoed en speelgoed elke week, en vraag iemand in uw huis om uw hond meerdere keren per week buiten te borstelen om de frequentie van het verharen te verminderen. En blijf stofzuigen!

Golden Retriever Kort Haar Knippen

In een poging om een retrieverras met een korte vacht te krijgen, zullen sommige mensen ervoor kiezen om hun Golden Retriever een kort kapsel te geven, of zelfs om ze te scheren. Het is echter belangrijk om volledig geïnformeerd te zijn voordat je deze beslissing neemt.

Zoals we weten dient de vacht van onze Golden Retriever een aantal belangrijke doelen. Dit omvat het op een veilige en comfortabele temperatuur houden van uw hond – zowel in de zomer als in de winter. Maar de vacht van uw Golden beschermt hem ook tegen water, vuil en afval, de laatste twee die de huid van uw hond kunnen beschadigen. De vacht van uw hond is de eerste lijn van bescherming tegen snijwonden, schrammen en soortgelijke verwondingen. Het verwijderen van de vacht met een kort kapsel of een scheerbeurt kan hem kwetsbaar maken voor verwondingen en niet in staat stellen warm te blijven.

korthaar golden retriever

Daar komt nog bij dat de vacht van uw Golden Retriever misschien niet helemaal hetzelfde teruggroeit als u hem afscheert. Eigenaren die dit hebben gedaan melden dat de vacht van hun hond erg broos en grof wordt en gemakkelijk breekt. Andere eigenaren vinden dat de vacht prima teruggroeit, maar het is een risico om rekening mee te houden! Over het algemeen zullen de meeste trimmers aanraden om de langste, gevederde delen van de vacht van uw Golden te trimmen en bij te werken, maar ze zullen niet aanraden om de vacht helemaal kort te knippen of te scheren.

Het vinden van een kortharige Golden Retriever Puppy

De haarlengte varieert per Golden Retriever. En alle Golden Retriever puppies beginnen met een relatief korte vacht. Dus hoe moet je er een vinden die als volwassene een kortere vacht heeft?

Bij het zoeken naar een kortharige Golden Retriever is het een goed idee om naar de ouders van de pup te kijken. Als u pups kiest die gefokt zijn uit twee Goldens met een relatief korte vacht, is de kans groter dat de pups dezelfde eigenschap erven! Zoals we al eerder zeiden, hebben Golden Retrievers in het veld meestal korter haar dan diegenen die gefokt zijn voor de show of voor gezelschap. Het kan dus helpen om te zoeken naar een in het veld gefokte pup – maar zorg ervoor dat hun persoonlijkheid en verzorgingsbehoeften bij uw levensstijl passen.

Boven alles moet u ook prioriteit geven aan de kwaliteit van de fokker die u kiest. Golden Retrievers kunnen lijden aan gezondheidsproblemen zoals kanker en gewrichtsproblemen. Het kiezen van een gerenommeerde fokker die zijn honden op hun gezondheid test, zal dit risico verminderen. U kunt ook op zoek gaan naar een oudere Golden Retriever in reddingscentra! U weet dan precies hoe lang hun vacht is zonder te hoeven wachten tot ze volwassen zijn!

Andere kortharige Retriever Rassen

Als u een Golden Retriever met kort haar wilt, kan het ook helpen om andere retrieverrassen te overwegen. Veel van deze hebben dezelfde mensgerichte, vriendelijke, intelligente persoonlijkheid van de Golden Retriever, maar met een van nature kortere vacht! Hier zijn enkele populaire apporterende rassen om te overwegen:

 • Labrador Retriever
 • Chesapeake Bay Retriever
 • Curly Coat Retriever
 • Flat Coated Retriever
 • Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Kortharige Golden Retriever – Een samenvatting

Hoewel er technisch gezien geen kortharige Golden Retriever is, hebben sommige Goldens korter haar dan gemiddeld! Deze eigenschap komt vaak voor bij in het veld gefokte Goldens, omdat hun persoonlijkheid en werkvermogen belangrijker zijn dan een specifiek uiterlijk.

Heeft u thuis een Golden Retriever met korte vacht? Of, houdt u die langere bevederde gebieden kort met een regelmatige reis naar de trimsalon? Laat het ons weten in de commentaren!

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en bronnen

 • Cadieu, E. (et al), ‘Coat variation in the Domestic Dog is Governed by Variants in Three Genes’, Science (2009).
 • Saif, R. (et al), ‘Dog Coat Color Genetics: A Review”, Advancements in Life Science (2020).
 • Houseeley, D. & Venta, P. ‘The Long and Short of it: Evidence that FGF5 is a Major Determinant of Canine “Hair’itability””, Animal Genetics (2006).
 • “Officiële standaard voor de Golden Retriever”, AKC (1990)
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology and Allergy (2011).
 • Butt, A. (et al), ‘Do Hypoallergenic Cats and Dogs Exist?’, Annals of Allergy, Asthma & Immunology (2012).
 • Kent, M. (et al), ‘Association of Cancer-Related Mortality, Age and Gonadectomy in Golden Retriever Dogs at Veterinary Academic Center (1989-2016)’, Plos One (2018).
 • Smith, G. (et al), ‘Evaluation of Risk Factors for Degenerative Joint Disease Associated with Hip Dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2001).