Sealyham Terrier

Welkom bij mijn blogpost over de Sealyham Terrier! Als ervaren inhouse hondenblogger deel ik graag mijn kennis over deze prachtige hondenras. In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over de Sealyham Terrier, van de geschiedenis en oorsprong tot aan de fysieke kenmerken, karaktereigenschappen en verzorging. Dus laten we beginnen!

Beschrijving

De Sealyham Terrier is een kleine tot middelgrote hondenras dat bekend staat om zijn robuuste bouw en karakteristieke uiterlijk. Ze hebben een stevige en compacte lichaamsbouw, met een sterke nek en een brede borstkas. Hun hoofd is langwerpig met een krachtige kaak en donkere ogen die een levendige en intelligente uitdrukking geven. De oren van de Sealyham Terrier zijn middelgroot en hangend.

De vacht van de Sealyham Terrier is dicht en weerbestendig, waardoor ze goed beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Ze hebben een dubbele vacht, met een zachte ondervacht en een ruwe, draadachtige bovenvacht. De kleur van de vacht varieert, maar komt vaak voor in wit, met mogelijk enkele gekleurde aftekeningen.

Snelle feiten

 • Withershoogte: 25-31 cm
 • Gewicht: 8-9 kg
 • Vacht: Ruw en draadachtig
 • Kleur: Meestal wit met gekleurde aftekeningen

Geschiedenis en oorsprong

De Sealyham Terrier vindt zijn oorsprong in Wales, waar hij werd gefokt door Captain John Edwardes van Sealyham House in de 19e eeuw. De Captain wilde een hond hebben die geschikt was voor de jacht op otters, dassen en vossen in de ruige landschappen van Wales. Hij kruiste verschillende terriërrassen, waaronder de West Highland White Terrier, Dandie Dinmont Terrier en de Corgi, om de Sealyham Terrier te creëren.

De Sealyham Terrier werd al snel populair bij de Britse adel en werd een geliefde metgezel en jachthond. Ze werden erkend als een officieel ras door de Kennel Club in 1910 en zijn sindsdien gewaardeerd om hun moed, intelligentie en vriendelijke karakter.

Fysieke kenmerken en uiterlijk

De Sealyham Terrier heeft een gemiddelde withershoogte van 25-31 cm en weegt tussen de 8-9 kg. Ze hebben een compacte en gespierde bouw, waardoor ze zowel krachtig als wendbaar zijn. Hun vacht is ruw en draadachtig, wat bijdraagt aan hun unieke uiterlijk en hen beschermt tegen verschillende weersomstandigheden.

Wat betreft de kleur van hun vacht, komt wit het meest voor bij Sealyham Terriers, maar ze kunnen ook enkele gekleurde aftekeningen hebben. Dit geeft hen een charmant en opvallend uiterlijk dat veel mensen aanspreekt.

Karakter

De Sealyham Terrier staat bekend om zijn vrolijke, vriendelijke en intelligente karakter. Ze zijn vol energie en enthousiasme, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor actieve individuen of gezinnen. Ondanks hun levendige karakter zijn ze ook zachtaardig en liefdevol, waardoor ze goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Ze hebben een sterke jachtinstinct, dus het is belangrijk om hen voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden. Ze zijn ook erg loyaal aan hun familie en kunnen beschermend zijn, wat hen een goede waakhond maakt.

Verzorging

De vacht van de Sealyham Terrier vereist regelmatig onderhoud om klitten en vervilting te voorkomen. Ze moeten minstens twee keer per week worden geborsteld en af en toe worden getrimd om de vacht in optimale conditie te houden. Het is ook belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen.

Wat betreft het voeden van een Sealyham Terrier, is het belangrijk om hoogwaardig hondenvoer te geven dat is afgestemd op hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Het is raadzaam om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met een dierenarts om ervoor te zorgen dat ze alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

Ziekten waaraan de Sealyham Terrier vatbaar is

Net als veel andere hondenrassen kunnen Sealyham Terriers vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen en gezondheidsproblemen. Enkele van de ziekten waaraan ze gevoelig kunnen zijn, zijn:

 • Patella Luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf uit de groeve schiet
 • Glaucoom: een oogaandoening die kan leiden tot blindheid
 • Huidproblemen: zoals allergieën en dermatitis
 • Hartproblemen: zoals pulmonale hypertensie

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Sealyham Terrier te laten controleren door een dierenarts en eventuele problemen vroegtijdig te behandelen.

Beweging

Hoewel de Sealyham Terrier een klein tot middelgroot ras is, hebben ze veel energie en behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. Ze genieten van wandelingen, spelen en interactieve spelletjes die hen zowel fysiek als mentaal stimuleren. Ongeveer 30-45 minuten lichaamsbeweging per dag is meestal voldoende om aan hun behoeften te voldoen.

Training

De Sealyham Terrier is een slimme hond die graag leert en nieuwe uitdagingen aangaat. Ze reageren goed op positieve versterking en beloningen, dus het is belangrijk om positieve trainingsmethoden te gebruiken. Ze kunnen soms koppig zijn, dus geduld en consistentie zijn essentieel tijdens de training.

Het socialiseren van een Sealyham Terrier op jonge leeftijd is ook belangrijk, zodat ze wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt bij het vormen van een goed afgeronde en evenwichtige hond.

Voor wie is de Sealyham Terrier het meest geschikt?

De Sealyham Terrier is het meest geschikt voor actieve individuen of gezinnen die bereid zijn om tijd en energie te investeren in de verzorging, training en beweging van hun hond. Ze gedijen goed in een liefdevolle en stimulerende omgeving waar ze voldoende aandacht en uitdaging krijgen.

Hoewel ze over het algemeen goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren, is het belangrijk om altijd toezicht te houden op interacties tussen de Sealyham Terrier en jonge kinderen om onbedoelde ongelukken te voorkomen.

Hoeveel kost een Sealyham Terrier?

De prijs van een Sealyham Terrier kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond en de vraag naar het ras. Over het algemeen kun je verwachten dat een Sealyham Terrier-puppy ergens tussen de €1000 en €2000 kost.

FCI-informatie

De Sealyham Terrier is erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) onder de rasgroep “Terriërs”. Ze worden geclassificeerd als FCI-rasnummer 074.

Kinderen en andere huisdieren

De Sealyham Terrier staat erom bekend goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren, mits ze op de juiste manier gesocialiseerd zijn. Het is echter altijd belangrijk om interacties tussen honden en kinderen te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze elkaar respecteren.

Met de juiste introductie en training kunnen Sealyham Terriers goede speelkameraden zijn voor kinderen en kunnen ze ook goed opschieten met andere huisdieren, waaronder katten en andere honden.

Kruisingen

Hoewel de Sealyham Terrier een prachtig ras op zichzelf is, kunnen ze ook gekruist worden met andere rassen om unieke combinaties te creëren. Enkele populaire kruisingen met de Sealyham Terrier zijn onder andere de “Sealypoo” (Sealyham Terrier x Poedel) en de “Sealymal” (Sealyham Terrier x Maltezer).

Leuke feiten

Enkele leuke feiten over de Sealyham Terrier zijn:

 • Ze zijn vernoemd naar Sealyham House in Wales, waar ze voor het eerst werden gefokt.
 • Sealyham Terriers hebben een uitstekend gehoor en kunnen harde geluiden van grote afstand detecteren.
 • Ze hebben een sterke prooidrift en kunnen goed jagen op kleine dieren.

Veelgestelde vragen

1. Heeft de Sealyham Terrier veel beweging nodig?

Ja, de Sealyham Terrier heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om aan zijn energiebehoeften te voldoen. Ze genieten van wandelingen, spelen en interactieve spelletjes.

2. Zijn Sealyham Terriers geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Sealyham Terriers kunnen goed overweg met kinderen als ze op de juiste manier gesocialiseerd zijn. Ze zijn over het algemeen speels en vriendelijk, maar toezicht is altijd belangrijk.

3. Hoeveel kost een Sealyham Terrier-puppy?

De prijs van een Sealyham Terrier-puppy kan variëren, maar je kunt verwachten dat ze ergens tussen de €1000 en €2000 kosten, afhankelijk van verschillende factoren.

4. Moet de vacht van een Sealyham Terrier regelmatig getrimd worden?

Ja, de vacht van een Sealyham Terrier moet regelmatig worden getrimd om klitten en vervilting te voorkomen. Ook moeten ze regelmatig worden geborsteld.

Conclusie

De Sealyham Terrier is een prachtig hondenras dat zowel fysiek als mentaal stimulatie nodig heeft. Ze hebben een vriendelijk karakter en kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Met regelmatige verzorging, training en beweging kunnen Sealyham Terriers trouwe en liefdevolle metgezellen zijn voor actieve individuen of gezinnen. Als je op zoek bent naar een robuuste en charmante hond, is de Sealyham Terrier zeker het overwegen waard!