Cairn Terriër

Cairn Terriër: Een Beschrijving van het Ras

Welkom bij mijn blog over hondenrassen! Vandaag wil ik je graag voorstellen aan de Cairn Terriër, een charmante en energieke hond die bekend staat om zijn levendige persoonlijkheid en schattige uiterlijk. In dit artikel zullen we alles bespreken, van de geschiedenis en oorsprong van het ras tot de fysieke kenmerken, karaktereigenschappen, training en nog veel meer. Laten we beginnen!

Snelle Feiten:

Voordat we dieper ingaan op de details, laten we eerst enkele snelle feiten over de Cairn Terriër bekijken:

 • Withers hoogte: 25-31 cm
 • Gewicht: 6-7,5 kg
 • Vacht: Ruwe, dichte dubbele vacht
 • Kleur: Meestal gestroomd, maar ook andere kleuren zijn mogelijk

Geschiedenis en Oorsprong

De Cairn Terriër is afkomstig uit Schotland en behoort tot de oudste terriërrassen ter wereld. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op ongedierte zoals ratten en dassen op de ruige Schotse heuvels. De naam “Cairn” verwijst naar de stapels stenen die werden gebruikt om muizen en ratten in hun holen te vangen.

De Cairn Terriër heeft een rijke geschiedenis en was vroeger zeer populair bij boeren en jagers in Schotland. Later werd het ras ook geliefd als gezelschapshond vanwege zijn levendige en speelse karakter.

Fysieke Kenmerken en Uiterlijk

De Cairn Terriër heeft een compact en stevig lichaam met een natuurlijke en alerte houding. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van het uiterlijk:

 • Withers hoogte: De Cairn Terriër heeft een withers hoogte van ongeveer 25-31 cm.
 • Gewicht: Het ras weegt gemiddeld tussen de 6 en 7,5 kg.
 • Vacht: De Cairn Terriër heeft een ruwe, dichte dubbele vacht die hem beschermt tegen de ruige Schotse weersomstandigheden.
 • Kleur: De meest voorkomende kleur bij Cairn Terriërs is gestroomd, maar ze kunnen ook andere kleuren hebben, zoals zwart, rood, en grijs.

Karakter

De Cairn Terriër staat bekend om zijn levendige en moedige karakter. Het zijn intelligente en zelfverzekerde honden met een sterke persoonlijkheid. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en staan altijd klaar om te spelen en te knuffelen.

Hoewel Cairn Terriërs over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze soms eigenwijs zijn, wat betekent dat een consequente en geduldige training belangrijk is. Ze zijn ook energiek en hebben dagelijks beweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Vachtverzorging

De dubbele vacht van de Cairn Terriër vereist regelmatig onderhoud om klitten en klitten te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht wekelijks te borstelen en indien nodig te trimmen. Het goede nieuws is dat Cairn Terriërs niet veel verharen, dus ze zijn ook geschikt voor mensen met allergieën.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je Cairn Terriër. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en energiebehoefte van je hond. Zorg ervoor dat je de voedingsrichtlijnen volgt en de portiegrootte aanpast op basis van de activiteit en lichaamsconditie van je hond.

Ziekten waar de Cairn Terriër vatbaar voor is

Hoewel Cairn Terriërs over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar het ras vatbaar voor kan zijn. Enkele van deze aandoeningen zijn:

 • Patella luxatie
 • Progressieve retina atrofie (PRA)
 • Legg-Calvé-Perthes-ziekte

Om ervoor te zorgen dat je Cairn Terriër gezond blijft, is het belangrijk om regelmatig een dierenarts te bezoeken en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Beweging

Cairn Terriërs zijn actieve honden die dagelijkse beweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen in de tuin en interactieve spelletjes met hun eigenaar. Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat je Cairn Terriër zich gaat vervelen.

Training

Training is belangrijk voor elke hond, en de Cairn Terriër is geen uitzondering. Ze zijn slim en leren snel, maar kunnen soms eigenwijs zijn. Het is belangrijk om een consistente en positieve trainingsmethode te gebruiken, met beloningen en lof voor goed gedrag. Sociale omgang met andere honden en mensen is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Cairn Terriër goed afgerond is.

Voor wie is de Cairn Terriër het meest geschikt?

De Cairn Terriër is een geweldige metgezel voor actieve individuen en gezinnen met oudere kinderen. Ze gedijen in een omgeving waar ze genoeg beweging en mentale stimulatie krijgen. Vanwege hun energieniveau en onafhankelijke karakter zijn Cairn Terriërs misschien niet de beste keuze voor mensen die veel weg zijn of weinig tijd hebben om met hun hond door te brengen.

Wat kost een Cairn Terriër?

De prijs van een Cairn Terriër kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond en de beschikbaarheid in jouw regio. Gemiddeld kun je verwachten dat een Cairn Terriër tussen de €800 en €1200 kost.

FCI-informatie

De Cairn Terriër wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) onder de groep “Terriers”. De FCI heeft specifieke rasstandaarden vastgesteld voor de Cairn Terriër, waaronder de gewenste fysieke kenmerken en temperament.

Kinderen en Andere Huisdieren

Met de juiste socialisatie en training kunnen Cairn Terriërs goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben echter de neiging om een jachtinstinct te hebben, dus het is belangrijk om hen altijd goed in de gaten te houden in de buurt van kleine dieren.

Kruisingen

Er zijn verschillende kruisingen waarbij de Cairn Terriër betrokken is, zoals de Cairnoodle (Cairn Terriër en Poedel) en de Cairland Terriër (Cairn Terriër en West Highland White Terriër). Deze kruisingen kunnen een combinatie zijn van de fysieke kenmerken en temperament van beide rassen.

Leuke Feiten

Om dit artikel af te sluiten, hier zijn enkele leuke feiten over de Cairn Terriër:

 • De Cairn Terriër was te zien in de beroemde film “The Wizard of Oz” als Toto.
 • Ze hebben een uitgesproken zelfverzekerde en nieuwsgierige persoonlijkheid.
 • Cairn Terriërs kunnen goed overweg met andere honden, maar kunnen soms dominant zijn.

Veelgestelde Vragen

1. Heeft een Cairn Terriër veel beweging nodig?

Ja, Cairn Terriërs zijn actieve honden die dagelijkse beweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen en rennen in de tuin.

2. Zijn Cairn Terriërs geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Cairn Terriërs kunnen goed overweg met kinderen. Het is echter belangrijk om altijd toezicht te houden op interacties tussen honden en kinderen en kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan.

3. Moeten Cairn Terriërs regelmatig worden getrimd?

Ja, de ruwe vacht van de Cairn Terriër moet regelmatig worden getrimd om klitten en klitten te voorkomen.

4. Zijn Cairn Terriërs geschikt voor mensen met allergieën?

Ja, omdat Cairn Terriërs niet veel verharen, zijn ze vaak geschikt voor mensen met allergieën.

Conclusie

De Cairn Terriër is een charmante en energieke hond met een levendig karakter. Ze zijn geschikt voor actieve individuen en gezinnen die bereid zijn om tijd en energie te investeren in de training en beweging van hun hond. Met de juiste zorg en aandacht kan de Cairn Terriër een geweldige metgezel zijn voor vele jaren.