Schotse Deerhound vs. Ierse Wolfshond – Welke zou u kiezen?

scottish deerhound naast irish wolfhound met een vergelijking naast elkaar. scottish deerhound vs irish wolfhound

Welkom bij onze vergelijking van de Schotse Deerhound vs Ierse Wolfshond!

Twee grote en krachtige windhonden die werden gefokt om hun prooi in de gaten te houden en de jacht in te zetten!

De Schotse Deerhound en de Ierse Wolfshond lijken erg op elkaar en werden beide gefokt om te jagen.

Maar er zijn enkele verschillen tussen hen.

Bijvoorbeeld, het ene ras is groter dan het andere, het ene ras was bedoeld om op herten te jagen terwijl het andere ras bedoeld was om op wolven te jagen, en het ene ras doet het het beste met een vriend.

In deze gids gaan we dieper in op bovenstaande verschillen en meer tussen de Ierse Wolfshond en de Schotse Deerhound.

Schotse Deerhound vs. Ierse Wolfshond – wat is het verschil?

Deerhound, wolfshond…wat zijn hun overeenkomsten en verschillen?

Zoals hun rasnamen suggereren, werden de Schotse Deerhound en de Ierse Wolfshond allebei gefokt om ongeveer hetzelfde te doen (jagen op zicht), maar voor verschillende prooien en op verschillende eilanden.

Het zijn beide leden van de jachthondengroep.

Ze hebben beide een “harig Greyhound” uiterlijk (waarover hieronder meer) en behoren beide tot de grootste hondenrassen.

Maar als de twee honden zo op elkaar lijken, kunt u dan fout gaan bij de beslissing of de Schotse deerhound, de Ierse wolfshond, of geen van beide het meest geschikt zou zijn voor uw huis?

Het antwoord is ja, en het verschil ligt in hoe groot u de hond wilt hebben en hoeveel energie u aankunt.

We zullen dieper ingaan op het fysieke en temperamentvolle verschil tussen Ierse Wolfshonden en Schotse Deerhonden in de komende hoofdstukken.

Deerhound vs. Wolfshond uiterlijk

Zoals hierboven vermeld, lijken de Schotse Deerhound en de Ierse Wolfshond beide op de Greyhound, maar met nog meer bespiering en een lange, pezige vacht.

Het zijn elk zeer grote, zelfs reusachtige honden, maar de Ierse Wolfshond kan groter zijn dan zijn Schotse kameraad.

Dit verschil in grootte kan worden toegeschreven aan de prooi waarop elk ras werd getraind om op te jagen – Schotse Deerhounds jaagden op 400-pond rode herten, terwijl Ierse Wolfshonden op geduchte wolven joegen.

Ierse Wolfshond vs Deerhound temperament

Met hun vergelijkbare gebruiksdoeleinden en uitgebreide geschiedenis (beide rassen hebben een lange en moeilijk te traceren oorsprong), hebben Ierse Wolfshonden en Schotse Deerhounds dus behoorlijk vergelijkbare temperamenten.

Als ze niet op jacht zijn naar een prooi of anderszins rondrennen, zijn beide rassen eigenlijk heel volgzame wezens die zich graag op de bank nestelen met hun favoriete mens of harige vriend.

(Ze zijn zo sereen dat we de Schotse Deerhound hebben opgenomen in onze lijst met Rustige Hondenrassen en de Ierse Wolfshond in onze lijst met Luie Hondenrassen).

Hoewel beide honden van een goede “knuffelsessie” houden, is het belangrijk dat je hun activiteitsniveau gedurende hun hele leven op peil houdt vanwege enkele rasspecifieke gezondheidsproblemen (meer daarover in een later hoofdstuk).

Oefening

Als het gaat om de bewegingsbehoefte van de Deerhound en de Wolfshond en de behoefte aan verwantschap, zijn er enkele verschillen die niet lichtvaardig moeten worden opgevat.

Over het algemeen hebben Schotse Deerhounds meer activiteit per dag nodig dan Ierse Wolfshonden.

We zeiden dat het respectievelijk rustige en luie rassen zijn, maar om zo rustig en lui te blijven, heeft elk ras elke dag tijd nodig om de benen te strekken in de buitenlucht, bij voorkeur in de jacht op een doelwit (bv. speelgoed)… het is waarvoor ze gefokt zijn en waar ze van houden!

Bovendien zijn Schotse Deerhounds nogal gevoelige zielen die destructief kunnen worden als ze alleen worden gehouden. Ierse Wolfshonden houden ook niet van alleen zijn.

Als u elke dag uren van huis bent, dan kunt u beter geen Schotse Deerhound of Ierse Wolfshond nemen, tenzij u een hondenuitlaatservice heeft die tijd met uw hond doorbrengt.

Thuis

Als u niet de hele dag thuis kunt zijn, dan heeft u misschien een andere hond nodig om een Deerhound gezelschap te houden, want dit ras raakt erg gehecht aan gezelschap en verlangt naar tijd met mensen.

Omdat windhonden bovendien geneigd zijn achter kleine huisdieren en wilde dieren aan te gaan, moeten beide rassen worden gehouden in huizen met alleen honden als huisdier.

Hoewel het massieve honden zijn en op het eerste gezicht imposant kunnen lijken, zijn zowel Deerhounds als Wolfshonden uitstekende gezinsleden, ook voor gezinnen met kinderen…

Zorg er alleen voor dat je kleine kinderen niet zo klein zijn dat een jachthond ze per ongeluk omver kan lopen!

Schotse Deerhound vs. Ierse Wolfshond grootte

Zowel Schotse Deerhounds als Ierse Wolfshonden zijn indrukwekkend grote honden…geen van beide rassen is een goed idee als uw huis niet geschikt is voor een torenhoog en zwaar ras!

Deerhounds kunnen 28-32 inch bij de schouder bereiken en 75-110 pond wegen, terwijl Wolfshonden meestal groter zijn dan 30 inch bij de schouder en maar liefst 105-120 pond wegen!

Sommige bijzonder grote mannelijke wolfshonden bereiken meer dan 180 pond!

In beide gevallen zijn de kleinere exemplaren typisch vrouwtjes.

Schotse Deerhound vs Ierse Wolfshond vacht

Wolfshonden en Deerhounds hebben een pezige en enigszins hard aanvoelende vacht.

De Schotse Deerhound heeft alleen de pezige bovenvacht, terwijl de Ierse Wolfshond een dubbele vacht heeft, met een zachte ondervacht die beschermd wordt door de pezige bovenvacht.

Wolfshondenvachten kunnen blauwgrijs, gestroomd, grijs of grijs-gestroomd zijn, met of zonder witte aftekeningen.

Deerhoundvachten zijn aanvaardbaar in veel meer kleuren, waaronder schakeringen van zwart, blauw, gestroomd, crème, grijs, gestroomd, rood, zilver, tarwe, en wit.

Ze kunnen ook witte, grijze of zwarte aftekeningen hebben.

Schotse Deerhound vs Ierse Wolfshond verzorging en verharing

Hoewel de Wolfshond een dubbele vacht heeft en de Deerhound niet, is de verzorging van beide vachten vrij eenvoudig.

U kunt wegkomen met wekelijkse borstelbeurten om te voorkomen dat beide vachten vuil en dode haren ophopen. Baden is alleen gerechtvaardigd als een van beide rassen vuil is of stinkt.

Wat het verharen betreft, verhaart de Schotse Deerhound per seizoen, terwijl de Ierse Wolfshond het hele jaar door verhaart, maar niet overmatig.

Hoewel hij een dubbele vacht heeft, verhaart de Ierse Wolfshond niet volledig seizoensgebonden, zoals veel andere hondenrassen met een dubbele vacht.

Omdat beide rassen hardlopers zijn, moet je de nagels bijhouden om te voorkomen dat de nagels overgroeid en pijnlijk worden.

Schotse Deerhound vs Ierse Wolfshond gezondheidsproblemen

Met grote omvang komt een groot risico voor meerdere gezondheidsproblemen, en dit is niet anders bij Deerhounds en Wolfshonden.

Beide rassen zijn bijzonder vatbaar voor hartproblemen, bloat, heup- of elleboogdysplasie, en botkanker…

Allemaal aandoeningen die voorkomen bij reuzenhondenrassen.

Overbeet is ook waargenomen bij beide rassen.

Daarnaast zijn gevoeligheid voor medicijnen en problemen met anesthesie een probleem geweest voor sommige Schotse Deerhounds, en Ierse Wolfshonden kunnen ook een levershunt en longontsteking ontwikkelen.

Preventie & Levensduur

Genetische tests kunnen helpen om sommige erfelijke aandoeningen te identificeren, maar bij reuzenhondenrassen kunnen de bovengenoemde aandoeningen gewoon met de leeftijd optreden.

U kunt sommige problemen, zoals heup- of elleboogdysplasie, voorkomen door een Deerhound of Wolfshond hun hele leven actief te houden.

Bovendien, zoals vaak het geval is met zeer grote honden, hebben zowel Deerhounds als Wolfshonden een korte levensduur.

Wolfshonden leven doorgaans 6-8 jaar. Deerhounds leven iets langer, met een levensduur van 8-11 jaar.

scottish deerhound vs irish wolfhound

Schotse Deerhound vs Ierse Wolfshond intelligentie en training

Zowel Wolfshonden als Deerhounds kunnen door hun ras en grootte een trainingsuitdaging vormen.

Windhonden gaan vaak ongemerkt achter een prooi aan. Proberen om er een te krijgen die zich meer op jou richt en minder op het konijn waar hij naar kijkt, zal inderdaad moeilijk zijn!

Daarom kan het nodig zijn om een Wolfshond of Deerhound in te schrijven in hondentrainingslessen om hun focus op hun geleider te houden.

Maar als je eenmaal hun focus hebt, zijn beide rassen intelligent en kunnen ze worden gebruikt voor sportevenementen. En, met de bijzondere affiniteit van de Schotse Deerhound voor mensen, is hij een prachtige kandidaat voor therapiehondentraining.

Volwassenheid tijdlijn

Eén ding moet u echter in overweging nemen voordat u een van deze honden laat trainen, en dat is de tijdlijn voor de volwassenheid van puppy’s van grote en reuzenrassen.

Deerhound en Wolfhound pups kunnen nog twee of drie jaar doorgroeien voordat ze volledig volwassen zijn.

Dit is een veel langer tijdsbestek dan dat voor veel kleinere hondenrassen, die doorgaans binnen een jaar volgroeid zijn.

Daarom is een Deerhound of Wolfshond nog steeds een pup als andere rassen als volwassen worden beschouwd!

En met het puppy-zijn komt het hebben van een puppy-mentaliteit en fysieke eigenschappen, wat betekent dat je een Deerhound of Wolfshond puppy niet met geweld moet trainen.

U kunt natuurlijk op jonge leeftijd beginnen te werken aan gehoorzaamheid en socialisatie, maar er mogen geen strenge of harde trainingsregimes worden gebruikt.

Schotse Deerhound vs. Ierse Wolfshond – een samenvatting

In deze gids hebben we de overeenkomsten en verschillen tussen de Ierse Wolfshond en de Schotse Deerhound aangestipt.

Het zijn beide windhonden met het uiterlijk en de snelheid van een veel hariger Greyhound, waarbij de Wolfshond de grootste van de twee is.

Elk ras is energiek wanneer in actie en sereen wanneer in rust, maar de Schotse Deerhound kan langere periodes van activiteit nodig hebben om ontspannen te blijven wanneer hij in huis is.

Geen van beide rassen is geschikt voor een leven alleen of opgesloten, vooral de gevoelige Deerhound niet.

Beide rassen zijn vatbaar voor gezondheidsproblemen bij reuzenrassen.

Kortom, als uw huis groot genoeg, actief genoeg en sociaal genoeg is voor een Schotse Deerhound of Ierse Wolfshond, dan zult u gezegend zijn met een vriendelijke en ontspannen metgezel, ongeacht welk ras u kiest.

Meer rasvergelijkingen

Als u graag de verschillen tussen deze twee rassen leert kennen, hebben we nog veel meer rassen die u kunt bekijken.

Bekijk hieronder enkele van de verschillende rasvergelijkingen die we hebben.