Russische Hondenrassen – De verbazingwekkende pups die uit Rusland komen

russische hondenrassen

Russische hondenrassen omvatten enkele van de meest intelligente, loyale en aanhankelijke pups op de planeet. Vandaag delen we alles wat je moet weten over de Russische hondenrassen. Van de actieve Samojeed en de werkende Siberische Husky tot het kleine appartement huisdier Russische Toy Terrier. Inclusief details van elk ras, hun grootte, levensverwachting en temperament. We zullen u helpen om uw favoriete Russische honden te kiezen, en zien hoe goed ze bij uw gezin en levensstijl passen.

Inhoud

Rusland is als land zo groot, breed en uitgestrekt. Sommigen zeggen dat als de mensen in West-Rusland aan het ontbijt zitten, de mensen in Oost-Rusland aan het diner zitten! Het lijkt dan ook niet meer dan normaal dat Rusland de thuisbasis is van een bijzonder divers en intrigerend aantal hondenrassen. Lees verder om meer te weten te komen over de verbazingwekkende en prachtige verscheidenheid aan honden die hun oorsprong vinden in Rusland!


Russische Hondenrassen Doel

Russische hondenrassen variëren in doel van hardhoofdige werkhonden tot ontspannen appartement huisdieren. Het traditionele “Russische ras” is een hond die is geboren en gefokt om te werken, zoals herdershonden, Laika (blaffende/bewakende) honden, jacht(wapen)honden en politiehonden. Maar zoals u zult merken in dit artikel, zijn er ook een paar prachtige “huisdier” schoothonden toegevoegd aan de mix.

Top Russische Hondenrassen

Er zijn verrassend veel honden uit Rusland. De meest populaire en opvallende Russische hondenrassen zijn:

 • Siberische Samojeed
 • Husky
 • Borzoi
 • Russische Zwarte Terrier
 • Kaukasische herder
 • Centraal-Aziatische Herder
 • Karelische Beerhond
 • Oost-Europese Herder
 • Russische Toy Terrier
 • Russische Tsvetnaya Bolonka
 • Sulimov Hond
 • Russische Spaniël
 • Yakutian Laika

Siberische Samojeed

russische hondenrassen

De Siberische Samojeed, is een lid van de Russische hondenrassen bekend onder vele namen. De Siberische Bjelkier, de “Samojeed” of gewoon “Lachende Sammy.” Ze vertegenwoordigen met trots de Russische jachthondenrassen groep met zijn prachtige, positieve, levendige en enthousiaste temperament.

Dit grote Russische hondenras is gefokt om te jagen, sleden te trekken, rendieren te hoeden en hun menselijke verzorgers bij te staan in bijna elke fase van het leven samen. Deze sneeuwhonden hebben zich sindsdien aangepast aan warmere en zelfs tropische klimaten.

Maar het is nog steeds het beste om ze binnen te brengen als het echt warm wordt. Momenteel is de Siberische Samojeed een van de populairste van alle middelgrote Russische hondenrassen. Hij staat op 65 van de 192 raszuivere hondenrassen van de American Kennel Club (AKC). Deze hond is 19 tot 23,5 cm groot en weegt tussen de 35 en 65 pond. De Samojeed kan 12 tot 14 jaar oud worden.

Deze honden zijn gefokt om te rennen en te rennen en te rennen! Vanzelfsprekend zijn een sterke ontsnappingsvrije omheining en een lange lijn tijdens wandelingen een must. Dit is misschien niet de juiste hond voor gezinnen met andere kwetsbare huisdieren of zeer jonge kinderen. Dit komt door het sterke kuddegedrag van de Samojeed.

Siberische Husky

russische hondenrassen

De Siberische Husky is misschien wel de bekendste van de middelgrote Russische hondenrassen! De lijn gaat maar liefst 4000 jaar terug tot het Chukchi volk en hun sledehonden. Vandaag de dag doet de Siberische Husky nog steeds mee aan slederaces en houdt hij nog steeds van menselijk gezelschap.

Deze hond is zo gewend aan mensen en is zo betrouwbaar voor zijn eigenaren dat het in de afgelopen decennia niet ongewoon was voor inheemse volwassenen om hun kinderen thuis achter te laten in de zorg van volwassen Siberische Husky’s terwijl zij op jacht waren, verzamelden en andere familiezaken deden!

Momenteel staat de Siberische Husky op plaats 12 van de 192 raszuivere AKC hondenrassen. Deze hond is 20 tot 23,5 centimeter groot en weegt tussen de 35 en 60 pond. De Siberische Husky kan 12 tot 14 jaar oud worden.

Barsoi

borzoi

In het Russisch betekent het woord “borzoi” “snel”. En deze honden zijn echt snel! In feite lijkt alles aan de Russische Barsoi gemaakt om te rennen, van zijn lange, dunne poten tot zijn lichaam en zijn gezicht!

De Russische Barsoi, of Russische Wolfshond, is een lid van de Russische jachthondenrassengroep.

Deze hond staat momenteel op 98 van de 192 raszuivere AKC hondenrassen. De Russische Barsoi is 26 tot 28 centimeter groot en weegt 60 tot 105 pond. Deze hond kan 9 tot 14 jaar oud worden.

Deze hond heeft VEEL ruimte nodig om te rennen, en u moet uw bizon nooit los laten lopen! Binnenshuis is de Barsoi een rustige, stoïcijnse hond. Hij zal een perfecte metgezel zijn voor een kalme, stoïcijnse eigenaar (maar niet voor een huis vol jonge kinderen!).

Russische Zwarte Terrier

De Zwarte Russische Terrier (of Russian Black Terrier) werd opzettelijk gefokt uit een kruising van de rassen Newfoundland, Airedale, Rottweiler en Reuzenschnauzer.

Het project begon in de jaren 1930 in een militaire kennel genaamd Red Star die zich richtte op het fokken en trainen van Russische waakhond rassen. Het project was succesvol. Vandaag de dag is de Zwarte Russische Terrier een populaire familie waakhond, evenals een werkende waakhond voor het leger en politie organisaties.

De Tchiorny Terrier, of de Russische Zwarte Terriër, wordt beschouwd als een van de grote Russische terriër rassen. Deze hond is 25 tot 28 centimeter groot en kan overal 80 tot 150 pond wegen! Deze hond kan 10 tot 11 jaar oud worden.

Kaukasische Herdershond

russische hondenrassen

De afstamming van de Kaukasische Herdershond gaat mogelijk minstens 2500 jaar terug. De Kaukasische Herder en de Centraal-Aziatische Herder delen eigenlijk een lijn. Hoewel ze in de loop der tijd steeds meer werden gefokt om te werken en te leven in verschillende omgevingsomstandigheden.

Dit ras dankt zijn naam aan de bergketen in de buurt van zijn moderne thuisland, het Kaukasusgebergte. De Kaukasische Herdershond, ook wel de Russische Berenhond of de Russische Owcharka genoemd, wordt tot 30 centimeter groot en weegt minstens 110 pond. Deze hond kan tot 12 jaar oud worden.

Door hun erfgoed als herdershonden met één eigenaar, hebben deze honden de neiging om zich vrij nauw te binden aan slechts één familielid. Dit kan betekenen dat dit de enige persoon is die de hond onder controle heeft. Deze honden verdragen het ook niet gemakkelijk om van “hun” persoon gescheiden te worden – zelfs niet voor een korte periode!

Centraal-Aziatische Herder

russische hondenrassen

De Centraal-Aziatische Herder, ook wel de Alabai en de Centraal-Aziatische Owcharka genoemd, deelt een deel van zijn vroege afstamming met de Kaukasische Herdershond. Beide rassen kunnen waarschijnlijk hun afkomst terugvoeren tot de oorspronkelijke Tibetaanse honden.

De twee lijnen werden verondersteld uit elkaar te gaan in het begin van de 20e eeuw, omdat fokkers zich richtten op het selecteren van specifieke eigenschappen die ideaal waren voor het werk en de leefomgeving van deze honden in respectievelijk Rusland en Centraal-Azië.

De Centraal-Aziatische Herder is 25,5 tot 27,5 inch groot en weegt 88 tot 110 pond. Deze hond kan 12 tot 15 jaar oud worden. De Centraal-Aziatische Herder heeft van nature een onbevreesd, trots en onafhankelijk temperament. Dit is het resultaat van hun lange werklijn, het hoeden van vee en het confronteren van grote roofdieren.

De Centraal-Aziatische Herdershond is van nature territoriaal en kan een zeer goede waakhond zijn. Maar deze hond kan moeilijk te hanteren zijn. Daarom wordt dit ras niet geschikt geacht voor een onervaren hondenbezitter of een gezin met jonge kinderen.

Karelische Berenhond

russische hondenrassen

De Karelische Berenhond stamt uit een meer dan 2000 jaar oud geslacht. Tot hun afstammelingen behoren Russische keeshonden (honden met korte vacht, korte snuiten, puntige oren en gekrulde staarten) en de Siberische Husky.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de Karelische Berenhond een prachtige vertegenwoordiger van de Russische berenjachthondenrassen. Helaas, in een naoorlogse zuivering, werden deze honden gedecimeerd na de Tweede Wereldoorlog. Toegewijde fokkers verzamelden een eerste groep van 60 honden en gebruikten deze om de lijn weer op te bouwen!

De Karelische Berenhond is 19 tot 23,5 centimeter groot en weegt 44 tot 49 pond. Deze hond kan 11 tot 13 jaar oud worden.

Deze honden zijn over het algemeen niet geschikt voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren, vooral andere gezinshonden. Het zijn jachthonden met een onverschrokken geest en het soort natuurlijke agressieve aard dat grote, woeste prooien zoals beren kan neerhalen.

Oost-Europese Herder

russische hondenrassen

De Oost-Europese Herder, of Russische Duitse Herder, is een hybride hondenras. Ze werden ontworpen om goed te functioneren in het zeer ruwe en ijskoude klimaat van het platteland van Rusland. Deze hond is ontstaan uit een kruising van de Duitse Herdershond met de Kaukasische Herder en misschien ook laika’s (blaffers/waakhonden).

Deze honden zijn vrij populair in Rusland, maar buiten het land niet zo bekend. Ze zijn groter en groter dan de traditionele, en veel bekendere, Duitse Herdershond. Hoewel de twee rassen nog steeds veel op elkaar lijken.

Deze gedeelde afkomst heeft de Oost-Europese Herder ook tot een van de beste keuzes voor Russische politiehondenrassen gemaakt. De hedendaagse Oost-Europese Herder is 24 tot 28 centimeter groot en weegt ongeveer 75 tot 105 pond. Deze hond kan 10 tot 14 jaar oud worden.

Deze honden zijn zeer intens, trouw en toegewijd. Ze hebben echter een vroege en constante socialisatie nodig om vreemden en andere honden te kunnen verdragen zonder in de “waakstand” te vervallen.

Dit is een ander ras dat zich vaak hecht aan slechts één persoon, wat betekent dat dat de enige persoon zal zijn die de hond onder controle heeft. Ze zijn over het algemeen niet geschikt voor het leven in een gezin met kleine kinderen of het leven in kleine woningen zonder tuin.

Russische Speelgoed Terrier

russische hondenrassen

De Russische Toy Terrier is een Russisch speelgoedhondenras dat letterlijk alle beste kwaliteiten heeft die een hond van enig formaat kan hebben. Deze honden zijn loyaal, liefdevol, slim, knuffelig, en ook gretig om te behagen. Ze zijn ook echt schattig, met kleine lichamen en enorme flaporen! De Russische Toy Terrier wordt 8 tot 11 centimeter groot en weegt tot 6,5 pond. Deze hond kan 12 tot 14 jaar oud worden.

Hun vacht is kort en vereist daarom niet veel onderhoud. In tegenstelling tot de meeste Russische hondenrassen, werd de Russische Toy Terrier gefokt om bij Russische edelen te wonen. Hun officiële taken waren vooral het knuffelen op de schoot van hun eigenaren! Zelfs vandaag de dag lijken deze honden zich vaak niet bewust en niet bezorgd over hun kleine formaat. Ze zullen niet aarzelen om meer aandacht te vragen als ze denken dat ze niet genoeg krijgen.

U zult geen standaard halslijn willen gebruiken bij deze kleine honden – ze hebben echt een harnas nodig om hun tere nek en luchtpijp te beschermen.

Russische Tsvetnaya Bolonka

De naam “Russische Tsvetnaya Bolonka” is nogal een tongbreker. Als u wilt, kunt u dit pluizige schatje gewoon bij haar gewone naam “Russisch gekleurd schoothondje” noemen. Het Bolonka hondenras is altijd bedoeld geweest om te leven in kleine huizen en appartementen met menselijke verzorgers.

Als een bijzonder schattig lid van de kleine Russische hondenrassen groep, is de Bolonka lief, liefdevol, aanhankelijk, snuggly, loyaal, en echt goed met kinderen. Als bonus worden ze ook beschouwd als een bijna-hypoallergeen hondenras.

De Russische Tsvetnaya Bolonka staat 9 tot 10 centimeter hoog en weegt 4,5 tot 11 pond. Deze hond kan 12 tot 16 jaar oud worden. Deze honden stammen af van de Bichon hondenlijn, met hun vergelijkbare speelse houding en krullende, dikke vacht.

Sulimov Hond

Dit jakhals/hond hybride ras is echt uniek. Er zijn slechts ongeveer 50 Sulimov honden in de wereld, en elk van hen behoort tot Rusland’s Aeroflot Airlines!

Ze werden speciaal gefokt om te werken als snuffelhonden, om bommen en drugs op te sporen. Het Sulimov hondenras ontleent zijn naam aan zijn schepper, Dr. Klim Sulimov. Hij fokte zeven generaties van jakhals (25%) en Siberische Laika (75%) om te creëren wat vandaag de dag het Sulimov jakhals-hond hybride ras wordt genoemd.

Heel weinig is bekend over de Sulimov hond, behalve dit: Alle honden zijn gehuisvest op Aeroflot’s privé terrein. Ze moeten een trainingsproces doorlopen voordat ze kunnen worden gecertificeerd om als snuffelhond te werken. Tot nu toe zijn ongeveer 24 van de 50 honden geslaagd voor het certificeringsexamen.

Russische Spaniël

russische hondenrassen

De Russische Spaniel is de nieuwste vertegenwoordiger van de Russische jachthondengroep (gun dog). Deze trouwe, energieke, slimme en actieve hond is evenzeer bedreven in de jacht op vogels en ander klein wild.

De eerste Spaniel, Dash genaamd, kwam naar Rusland als een geschenk. De zwarte Spaniel werd gegeven aan een knyaz (edelman) genaamd Nikolai Nikolaevich. Sindsdien zijn spaniels echter doelbewust gefokt op bepaalde jachteigenschappen. Daarom is deze jachthond een natuurtalent in het opjagen en apporteren van wild in moerasgebieden, graslanden, bossen en overal elders.

De Russische Spaniël is tegenwoordig 15,5 tot 17,5 centimeter groot en weegt 20 tot 35 pond. Deze hond kan tot 14 jaar oud worden.

Yakutische Laika

russische hondenrassen

De Yakutische Laika is een van een aantal laika (blaffende/waakhond) rassen. Deze hond heeft een oude geschiedenis als een canine lid van het Yakute stammenvolk. Deze honden zijn misschien wel de eerste sledetrekkende honden ter wereld!

De menselijke vooruitgang roeide bijna de Yakutische Laika uit, als gevolg van de verminderde behoefte aan sledetrekkende honden. Maar fokkers verzamelden zich, en vandaag de dag worden deze gelukkige, energieke, menslievende honden ook buiten Rusland steeds populairder.

De Yakutische Laika is 21 tot 23 inch groot en weegt 40 tot 55 pond. Deze hond kan 10 tot 12 jaar oud worden. Deze honden verharen per seizoen. Ze moeten ook vaak geborsteld en verzorgd worden om hun dikke vacht gezond te houden.

Hoe groot zijn Russische hondenrassen?

Russische hondenrassen variëren in grootte van kleine speelgoedhonden tot enorme herdershonden. Ze variëren in hoogte van 8 – 30 inch, en in gewicht van 4,5 – 150 pond! Er is echt een hondenmaat voor elke eigenaar en elk huis in de Russische hondenrassengroep.

Russische Hondenrassen Levensduur

De levensduur van de Russische hondenrassen varieert evenzeer als hun grootte. Ze kunnen gemiddeld 9 tot 16 jaar oud worden, afhankelijk van het type ras.

Zijn Russische hondenrassen agressief?

De Russische hondenrassen werden opgevoed voor verschillende doeleinden. Sommige zijn vriendelijk en rustig, andere zijn meer koppig of op hun hoede voor vreemden. Veel van de Russische hondenrassen hebben een hoge prooidrift en zijn dus geneigd andere dieren te achtervolgen en zelfs te vangen als ze niet onder toezicht staan.

Ze zijn vaak geweldige waakhonden, en sommige zijn ook uitstekende waakhonden. Als u een van de Russische hondenrassen als huisdier kiest, zorg er dan voor dat u hun ouders ontmoet en hun temperament controleert. En dat u uw puppy goed socialiseert als ze jong zijn.

Russische hondenrassen verharen

De Russische hondenrassen zijn vaak sterk verharend. Ze verharen het hele jaar door en in hevige uitbarstingen tijdens het verharingsseizoen. Zelfs honden die minder verharen en een krullende vacht hebben, zoals de Russische Zwarte Terrier, kunnen helaas nog steeds allergische reacties bij mensen veroorzaken.

Uw favoriete Russische hondenrassen

We hopen dat u heeft genoten van deze virtuele reis door de fascinerende geschiedenis van Russische hondenrassen!

Heeft u ooit voor een van deze Russische hondenrassen gezorgd of ermee samengewerkt? We horen graag uw verhaal!

Bronnen

 • McNeil et al. “De Samojeed door de geschiedenis heen.” De Minuteman Samoyed Club, 2018.
 • Ikonen et al. “Geschiedenis van de sledehond.” Hetta Huskies Homeland Kennel en Mushing Safari, 2018.
 • Gureev et al. “Russische Borzoi.” To Discover Russia Project, 2018.
 • Darrow et al. “Geschiedenis van de Zwarte Russische Terriër.” The Black Russian Terrier Club of America, 2018.
 • Bereza et al. “Geschiedenis van het ras Kaukasische Herdershond.” Iz SAMSHEETOVOY USADBY Kennel, 2018.
 • Mitchell et al. “Centraal-Aziatische Herdershond.” Australian National Kennel Council, 2011.
 • Griffin, M. “Geschiedenis.” American Karelian Bear Dog Alliance, 2011.
 • Cawley et al. “Russian Toy Dog Breed History.” Russian Toy Club of America, 2016.
 • Romanenkova et al. “Geschiedenis van het hondenras Tsvetnaya Bolonka.” Tsvetnaya Bolonka Club of America, 2016.
 • Mravik, J. “Oost-Europese Herder – VEO.” Josef Mravik K9 Trainer & Kennel, 2018.
 • Shroeder e.a. “Russische Spaniel: Geschiedenis van het ras.” Russian Spaniel Club, 2003.
 • Baum, P. “Aeroflot’s Kynologisch Korps: Jakhals-honden snuffelen naar explosieven.” Aviation Security International Magazine, 2011.