Positieve Puppy Training – Werkt het echt?

Positieve puppy training - is het te toegeeflijk?

Positieve puppytraining is nu enorm populair. Maar werkt positieve hondentraining echt, en wat is de beste manier om het aan te pakken? Auteur, Pippa Mattinson, bekijkt…

We zouden allemaal graag onze honden trainen met vriendelijke methoden als die zouden werken.

Maar veel mensen maken zich zorgen dat pups die getraind worden met moderne zogenaamde positieve hondentrainingsmethoden uiteindelijk slecht gedragen zullen worden.

Voorbeelden van positieve hondentraining

Positief getrainde honden worden nu getraind en slagen in allerlei rollen, van wedstrijden in behendigheid tot werken als hulphond, dus deze angsten zijn geleidelijk weggenomen.

Maar er is nog steeds een groot deel van de mensen dat vindt dat “positieve” hondentraining in wezen “permissief” is en dat het daarom alleen geschikt is voor mensen die niet echt serieus hun honden op een hoog niveau willen trainen.

Positieve puppytraining zorgen

En ik lees nog steeds artikelen van deze mensen, en krijg brieven van mensen die bezorgd zijn dat we de volgende generatie pups verpesten door ‘nieuwerwetse’ methoden te promoten. En ik ga hier op die zorgen in

Wat we gaan doen is kijken naar wat er komt kijken bij positieve puppytraining, en naar enkele misvattingen die er omheen hangen.
positieve-hond-training

We bekijken waarom mensen vrezen dat het niet zal werken, en het bewijs dat hun zorgen ongegrond zijn. Dan laten we u zien hoe u kunt beginnen met het positief trainen van uw eigen puppy.

Verpest positieve puppytraining onze honden?

Er is enige verwarring over positieve bekrachtiging van hondentraining, en een hardnekkig geloof in sommige hondentrainingscommunity’s, dat harde maatregelen nodig zijn als we echt willen voorkomen dat onze honden verwend en ondeugend worden.

Maakt u zich zorgen over het verwennen van uw hond met al het lekkers en speelgoed dat in de moderne training wordt gebruikt? Zo ja, dan is dit iets voor jou!
Hondentraining is mijn speciale interesse en een gebied waar honden zeer hoge normen van gehoorzaamheid en controle moeten bereiken onder afleidende en opwindende omstandigheden.

Ik leid een Facebook groep genaamd Positive Gundogs om mensen te ondersteunen die willen leren deze normen te bereiken met behulp van positieve methoden. Sommige leden van deze groep zijn volledig krachtloze trainers.

Met andere woorden zij gebruiken geen enkel aversief of strafmiddel bij het trainen van hun honden.

En voor een lange tijd werd door velen in de mainstream jachthondengemeenschap gedacht dat dit een onmogelijke droom was.

Bedelen en smeken met je hond?

Het verzet tegen positieve hondentraining brokkelt hier in het Verenigd Koninkrijk af, maar je hoort nog steeds soms traditionele trainers puppy-eigenaren adviseren tegen moderne “permissieve” hondentraining.

Vooral in Noord-Amerika waar dwang nog steeds een belangrijk onderdeel is van veel hondentrainingsprogramma’s

Je zult traditionele trainers horen waarschuwen dat je “snel genoeg zult krijgen van het smeken en smeken bij je honden om ze te laten komen wanneer ze worden geroepen”.

U zult gewaarschuwd worden dat u “moe zult worden van het omkopen van uw honden om te zitten”, of alle andere dingen te doen die honden zouden moeten doen wanneer hen dat gezegd wordt.

Deze traditionele hondentrainers kunnen royaal aanbieden om u (en uw hond) te redden van uw eigen domheid.

Gelukkig hoeft u niet gered te worden!

Positief verwarren met permissief

Deze trainers hebben natuurlijk twee heel verschillende begrippen door elkaar gehaald. Zij hebben positief verward met permissief. En ze zijn niet alleen in deze veronderstelling.

In de begindagen van mijn facebook support groep hadden we veel nieuwe groepsleden, zelfs ervaren hondenbezitters, die een beetje in de war waren over het onderscheid tussen permissieve en positieve hondentraining.

Ze vonden het idee van positieve training leuk, maar geloofden er nog niet helemaal in.

Misschien voel jij je ook zo?

Misschien vindt u het prettig om uw hond niet te hoeven corrigeren, maar wilt u ook dat uw hond braaf is en een plezier om mee uit te gaan.

Het goede nieuws is, dat deze twee doelstellingen niet elkaar uitsluiten

Positieve puppy training kan gehoorzame honden creëren

Hoewel hun veronderstellingen gebrekkig zijn, geloven of vermoeden veel mensen oprecht dat het gewoon niet mogelijk is om een puppy effectief te trainen zonder correcties van sommige soort, bij sommige punt.

Zij concluderen natuurlijk dat positief getrainde honden waarschijnlijk ongebreideld tekeer gaan in hun huizen en de natuur om hen heen.

Gelukkig voor ons, en voor onze honden, is dit niet het geval. Er zijn zeker genoeg slecht getrainde, of ongetrainde honden in de wereld, maar positieve puppytraining is niet de oorzaak.

Ontdek of positieve puppytraining echt werkt, en wat erbij komt kijken

Om te begrijpen dat positieve versterking training ook effectief kan zijn, moeten we eerst kijken naar honden die succesvol getraind worden met behulp van het positieve versterking systeem.

Maar wat bedoelen we met succesvolle hondentraining?

Het is duidelijk dat puppy’s getraind moeten worden. Ongetrainde honden zijn een plaag voor iedereen die met hen in contact komt. Maar hoe definiëren we succes? Wat willen we eigenlijk dat onze honden doen?

De meesten van ons zullen het ermee eens zijn dat we willen dat ze onze bevelen opvolgen. En niet alleen als ze er zin in hebben.

Honden hebben niet alleen training nodig, ze hebben effectieve training nodig. Succesvolle training is training die echt werkt, en de baasjes controle geeft over hun honden.

Effectieve hondentraining

Soms zullen positieve hondentrainers zeggen dat training met straf niet effectief is, maar dat is niet waar.

Effectieve training beperkt zich niet tot de ene of de andere methode. Het woord effectief verwijst naar het resultaat, niet naar de middelen. Het verwijst naar de hond die je uiteindelijk krijgt.

Dus, als je hond terugkomt als je hem roept, wanneer je hem roept, en waar je hem ook roept, heeft hij effectief een terugroepactie geleerd.

Dit geldt ongeacht de methoden die je gebruikt hebt om het hem te leren. Het is zelfs waar als je ooit met een grote stok achter hem aan rende toen hij je terugroepactie negeerde. En het is ook waar als je hem soms of altijd eten geeft als hij bij je terugkomt.

Het is ook waar dat dit soort training alleen kan worden bereikt met inspanning en inzet, welke methoden je ook kiest om toe te passen.

Het bewijs dat positieve hondentraining effectief is

Zoals de meeste gehoorzaamheidstrainers nu wel weten, is positieve versterkingstraining uiterst effectief.

In feite is het nu de belangrijkste vorm van training voor honden in alle lagen van de bevolking, inclusief hulphonden zoals blindengeleidehonden, en in de meeste hondensporten. En hoewel de oude methoden werkten, zijn de voordelen van de moderne training het geheim van het succes.

Het bewijs voor de effectiviteit van positieve bekrachtiging is samengevat in deze link. Helaas is het nog niet doorgedrongen tot alle hoeken van de hondentrainingsgemeenschap.

Er heerst nog steeds een cultuur van “ongeloof” in sommige kringen.

Sommige van degenen die het best geplaatst zijn om de voordelen en de relatieve verdiensten van moderne trainingsmethoden te begrijpen, zijn hondentrainers die van traditionele training zijn overgestapt op positieve bekrachtiging.

Crossover hondentrainers

Om te begrijpen dat positief niet hetzelfde is als toegeeflijk, moet je bereid zijn te luisteren en te leren. Er is ook heel wat nederigheid voor nodig om toe te geven dat je het mis hebt, en om je standpunt over een onderwerp waarover je in het verleden fel hebt gesproken, te wijzigen.

Gelukkig zijn veel hondentrainers zijn bereid om zowel te luisteren als te leren, en velen hebben inderdaad de sprong gemaakt van traditionele trainer naar trainer van positieve bekrachtiging. Wij noemen deze trainers “crossover trainers

Dat er een gestage stroom van hen is die in één richtinggetuigt van de doeltreffendheid van moderne positieve hondentrainingsmethoden.

Veranderingen in houding en methoden kosten tijd

Op elk gebied worden nieuwe ideeën vaak eerst verworpen voordat ze worden overgenomen en mainstream worden.

Verandering kost tijd, en sommige old school trainers kunnen zich erg veroordeeld en zelfs bedreigd voelen door de implicaties van succesvolle positieve bekrachtigingstraining.

Het is een feit dat het moeilijk kan zijn voor iemand die van zijn hond houdt om te bedenken dat hij eigenlijk veel aardiger voor hem had kunnen zijn als hij maar had geweten hoe. Een gevoel dat alle crossover trainers goed zullen kennen en begrijpen.

Positieve puppytraining is de toekomst

Natuurlijk slagen sommige mensen er niet in hun honden te trainen – welke methode ze ook gebruiken. En velen zullen ook slagen, welke methode ze ook gebruiken.

Maar honden trainen met positieve bekrachtiging is niet hetzelfde als het niet of ondoeltreffend trainen van honden.

Meer mensen beginnen dit te begrijpen en te accepteren.

In mijn eigen jachthondengemeenschap begint een gestage stroom van positief getrainde honden nu te slagen in tests en proeven. Dit levert extra bewijs dat positieve versterking werkt, zelfs bij honden die worden blootgesteld aan de intense afleiding en uitdagingen van het schietveld.

Positieve hondentraining is niet permissief

Als je een goed getrainde hond wilt, dan is positieve versterking training de manier om te gaan. Voor elk hondenras.

Onthoud, positieve puppy training is niet permissief puppy training.

Het richt zich op het trainen van goed gedrag in plaats van op het uitbannen van slecht gedrag. Een effectieve en verreikende trainingsstrategie die alle honden en hun eigenaren ten goede komt, ongeacht hun trainingsdoelen.

Maar u zult er nog steeds de tijd in moeten steken om uw hond goed te trainen.

Moderne hondentraining schrikt er niet voor terug om de uitdagingen en obstakels aan te pakken waarmee alle hondeneigenaren te maken krijgen bij het opvoeden van hun viervoeters.

Het loopt niet weg voor het aanleren van complexe vaardigheden of het omgaan met problemen die zich onderweg voordoen.

Hoe krijg je een goed opgevoede puppy

Als u uw hond traint met behulp van positieve bekrachtiging krijgt hij geen ‘carte blanche’ om te doen wat hij wil.

Hij zal leren om betrouwbare getrainde reacties te geven op uw signalen.

En om zijn eigen impulsieve gedrag te beteugelen, zodat hij comfortabel naast zijn menselijke vrienden kan leven. Kortom, u laat ondeugend puppygedrag achter u en krijgt een goed opgevoede hond waar u trots op kunt zijn.

U zult enkele nieuwe strategieën moeten leren om te voorkomen dat uw hond zichzelf beloningen toedient die hij niet heeft verdiend, maar dat is allemaal deel van het plezier.

Hoe te beginnen met positieve puppytraining

Om je puppy te leren trainen met positieve hondentrainingsmethoden heb je wat informatie en wat praktische hulp nodig.

Het is mogelijk om je puppy basisgehoorzaamheidsvaardigheden te leren met behulp van informatie in boeken en online, maar een goede hondentrainingsles of lessen van een positieve versterkingstrainer zullen je enorm helpen.

Als u liever uit een boek leest dan online, zal mijn Happy Puppy Handboek u op de goede weg helpen. Het is gericht op mensen van wie de puppy’s minder dan vier maanden oud zijn. Voor oudere honden kunt u beter Total Recall gebruiken.

U vindt ook stap voor stap trainingsgidsen die u kunt volgen op deze website (zie hieronder), en op onze zustersite ‘The Labrador Site’.

Positieve puppytraining – samenvatting en meer informatie

Positieve puppytraining is hier om te blijven. U kunt uw puppy trainen zonder tegenmaatregelen of enige vorm van dwang, als u wilt

Voor het leren over de principes van positieve versterkingstraining bekijk deze artikelen

Je hoeft trouwens geen clicker te gebruiken, maar clickertraining is een van de populairste vormen van positieve puppytraining, en een leuke manier om de technieken te leren die je nodig hebt.

Als je niet zeker weet hoe positieve hondentrainers omgaan wanneer hun honden hen niet gehoorzamen, of wanneer voedsel niet meer werkt, vind je deze artikelen misschien nuttig

Om te beginnen met het trainen van uw puppy met behulp van positieve puppytrainingsmethoden, bekijk dan deze trainingsgidsen

En vergeet niet lid te worden van mijn forum om hulp te krijgen bij uw positieve puppytrainingsreis. En bezoek mijn nieuwe Online Hondenschool!