Pom Terrier – De Pomeriaan Terrier Gemengd Ras

pom terrier

De Pom Terrier is een hybride hond die ontstaat uit het fokken van een raszuivere Pomeriaan met een raszuivere Yorkshire Terrier.

De Pom Terrier is schattig om naar te kijken – geen twijfel mogelijk!

Maar niet iedereen is een grote fan van de pas ontdekte populariteit van Yorkie Poms en andere “designer” of “hybride” honden, dat wil zeggen honden met twee verschillende raszuivere hondenouders.

Het kan belangrijk zijn om jezelf te informeren over de verschillen tussen een rashond en een hybride, inclusief verschillen in uiterlijk, temperament en gezondheid, zodat je een weloverwogen persoonlijke beslissing kunt nemen.

Dus, zonder verder oponthoud, laten we alles leren wat we kunnen over de kostbare en persoonlijke Pom Terrier!

Eerst kijken we naar de controverse rond deze hybride honden en de wetenschap die hun fokken ondersteunt.

Rashonden en Designer Honden – De Controverse & de Wetenschap

Tot op heden zijn rashondenfokkers de meest zichtbare en uitgesproken tegenstanders van hybride of gekruiste hondenrassen. Hun belangrijkste zorg is de verwatering van de raszuivere genetische lijn.

Veel fokkers vinden dat dit precies is wat er gebeurt als twee verschillende rashondenrassen worden gekruist om een nest hybride pups te produceren.

Aan de andere kant van het debat zeggen hondenonderzoeksbiologen dat het juist deze kruising is die de genetische diversiteit en de algemene gezondheid van zovele risicorassen zal versterken!

Dit argument wordt “hybride kracht” genoemd, en het wordt ondersteund door de meest recente genetische wetenschap.

Natuurlijk willen de meesten van ons, buiten de showkringen en onderzoekslaboratoria, gewoon dat onze pups gezond zijn en blijven.

Op dat niveau is een hybride hond verwant aan de meest geliefde huishond – het gelukkige, gezonde mormel!

De Pom Terrier – een Pomeriaan Terrier Mix

Niet verrassend is de Pom Terrier een hybride hond die ontstaat uit het fokken van een raszuivere Pomeriaan met een raszuivere Yorkshire Terrier.

Omdat er zoveel terriërrassen zijn en een groot aantal achtertuinfokkers die wachten om te azen op nietsvermoedende hondenliefhebbers, is het belangrijk om het exacte terriërras te verifiëren in plaats van simpelweg aan te nemen dat een “Pom Terrier” pup een Pom Yorkie is.

Anders zal het, zonder het exacte ras van de terrier ouderhond te kennen, onmogelijk zijn om uw onderzoek te doen om uit te vinden met welke mogelijke toekomstige gezondheidsproblemen uw puppy te maken kan krijgen.

Elke gerenommeerde fokker zal graag de gezondheidstests verifiëren, een eerste gezondheidsgarantie bieden en u toestaan de ouderhonden te ontmoeten.

Om meer te weten te komen over wat u kunt verwachten van uw Pom Terrier mix, laten we eens kijken naar elk ouderras afzonderlijk.

Oorsprong van de Pomeriaan

De Pomeriaan, of kortweg “Pom”, is een verbazingwekkend oud hondenras.

Deze honden komen voort uit de Duitse Spitz-lijn van IJslandse honden – wolfachtige honden met speciale aanpassingen om te overleven en te gedijen in de ijskoude Arctische winters.

Echter, zodra de Duitse Spitz werd geëxporteerd naar Europa, begonnen fokkers onmiddellijk met het verkleinen van deze hond en het omdopen tot de Pomeriaan.

Britse royalty’s, met name Queen Charlotte en Queen Victoria, hadden een directe hand in het verzekeren dat deze honden populaire huisdieren werden in heel Europa.

In Amerika werden drie Poms beroemd toen ze het zinken van het schip de Titanic overleefden.

En Poms hebben voortdurend gezelschap gehouden van enkele van de grootste creatieve geesten op aarde, van Mozart tot Michelangelo.

Oorsprong van de Yorkshire Terrier

Als de Pomeriaan een oud hondenras is, dan is de Yorkshire Terrier precies het tegenovergestelde.

Dit ras heeft slechts één eeuw onder zijn riem. Dit rashondenras is in het Verenigd Koninkrijk begonnen als rattenhonden in de mijnen en als vossen- en dassenjagers in de velden.

Het duurde echter niet lang voordat deze slimme, schattige hond uit de mijnen en de velden verhuisde naar de huizen en de schoot van hun eigenaren!

Yorkies zijn tegenwoordig nietjes in de showring en in huis. Daardoor zijn ze gewend aan een leven van verwende luxe.

Yorkies zijn ook populair bij beroemdheden.

Onder meer Audrey Hepburn, Joan Rivers, Orlando Bloom, Gisele Bundchen en Hilary Duff zijn bekend geworden door hun toewijding aan deze kleine pups.

Grootte, hoogte en gewicht van een Pomeriaan & Terrier Mix

Een Pomeriaan kan veel groter lijken dan ze is, dankzij de kenmerkende dikke en pluizige vacht van dit ras. In werkelijkheid staan deze honden op hun langst (poot tot schouder) slechts 7 inches en wegen ze tussen de 3 en 7 pond, waarmee ze stevig in de speelgoedhondengroep zitten.

Yorkshire Terriers zijn ook visueel opmerkelijk door de enorme hoeveelheid haar die ze hebben, hoewel dit haar meestal plat en recht ligt, wat een meer accurate indruk geeft van hun grootte.

Yorkies worden op hun langst 8 inch groot (poot tot schouder) en wegen ongeveer 7 pond.

Het kan een hele uitdaging zijn om te voorspellen hoe een eerste generatie (F1) Pom Terrier pup eruit zal zien, omdat het niet mogelijk is om van tevoren te weten welke pups meer zullen lijken op welke raszuivere hondenouder, de Pomeriaan of de Terrier.

Uit deze algemene feiten over grootte, hoogte en gewicht kunt u echter verwachten dat uw volwassen Pom Terrier tussen de 3 en 7 pond weegt en hooguit 8 centimeter hoog is (poot tot schouder).

Uiterlijk van een Pomeranian Cross Terrier

Een Pomeranian Cross Terrier is een hybride hond met twee showende hondenouders.

Zowel de Pomeriaan als de Yorkshire Terrier zijn showringkampioenen, elk op hun eigen manier.

Ze zijn gewend geraakt aan het leven als verwende schoothondjes, vaak met fantasievolle aangepaste kapsels en veel honden bling.

Of u daar nu van houdt of niet, u kunt verwachten dat uw Pom Terrier hoofden doet omdraaien met zijn lange, weelderige vacht en grote, zielvolle ogen.

Om te weten hoe uw Pom Terrier mix eruit kan zien, helpt het om het uiterlijk van elk van de ouderhondenrassen, de Pomeriaan en de Yorkshire Terrier, te begrijpen.

Uiterlijk van de Pomeriaan

De Pomeriaan rasstandaard omvat een breed scala aan geaccepteerde vachtkleuren.

Chocolade, blauw, zwart, wit, rood, oranje, crème, lila, bever, wolf, en tan zijn allemaal mogelijke kleurencombinaties en patronen.

Het meest interessante aan de Pomeriaan is echter dat de kleur van de vacht van uw puppy misschien niet die kleur blijft als uw hond opgroeit!

Dit maakt de volwassen vachtkleur dubbel zo moeilijk te voorspellen als je ook rekening houdt met de invloed van een andere ouderhond van een ander ras.

Poms hebben korte parmantige oren en hoog aangezette borstelige staarten die plat langs de rug van de hond liggen. Hun uitdrukking wordt vaak beschreven als “vosachtig”.

Yorkshire Terrier Uiterlijk

De Yorkie rasstandaard omvat slechts vier geaccepteerde kleurpatronen: zwart en goud, zwart en tan, blauw en goud, en blauw en tan.

Net als Poms kunnen Yorkie-puppy’s ook van vachtkleur veranderen als ze opgroeien. Soms kan deze kleurverandering vrij dramatisch zijn!

Yorkshire Terriers hebben driehoekige oren die hoog en breed zitten, aan elke kant van het hoofd van de hond.

Hun staart is eveneens hoog aangezet en loopt trapsgewijs over het lichaam van de hond.

De ogen van de Yorkie zijn groot en helder. Met hun lange traditionele vacht, geeft deze hond soms de indruk van een gezicht dat uit een lange, bewegende vacht tevoorschijn komt!

De Pom Terrier Uiterlijk

Uit deze beschrijvingen kunt u verwachten een puppy mee naar huis te nemen wiens vacht van kleur zal veranderen als hij opgroeit. pom terrier

De oren zijn klein en hoog aangezet en dat geldt ook voor de staart, hoewel de richting ervan afhangt van de genen die de pup van elke ouder erft.

Ongeacht welke eigenschappen uw pup van welke ouder overneemt, is verzorging een noodzaak voor deze kruising.

Vachtverzorging voor uw Pomeriaan Terrier

Eén ding waar u op kunt rekenen wanneer u uw Pomeranian Terrier mee naar huis neemt, is dat u samen veel tijd besteedt aan verzorging en vachtverzorging!

Zowel de Pomeriaan als de Yorkshire Terrier hebben een vacht die veel onderhoud vergt.

De vacht van de Pomeriaan is dik en vol, terwijl de fijne vacht van de Yorkie vaak wordt vergeleken met mensenhaar.

Ongeacht naar welke ouderhond uw Pom Terrier pup meer neigt, u zult een dikke vacht moeten onderhouden, en uw pup zal naar u kijken voor hulp om hem schoon en vrij van matten en klitten te houden.

Als uw pup de voorkeur geeft aan haar Pom-ouder, kunt u volstaan met om de paar dagen borstelen.

Als uw pup echter de voorkeur geeft aan haar Yorkie-ouder, zult u waarschijnlijk dagelijks moeten borstelen.

Naast thuisverzorging plannen veel Pom Terrier eigenaren graag om de 4 tot 6 weken een professionele trimbeurt voor een optimale gezondheid van huid en vacht.

Samen met de verzorgingsverwachtingen is het belangrijk om voorbereid te zijn op het unieke temperament en gedrag van een Pom Terrier.

Temperament & Gedrag van een Yorkshire Terrier Kruising Pomeriaan

Zowel de Pom als de Yorkie zijn natuurlijke leiders met onafhankelijke, doorzetterige persoonlijkheden. Dit komt van hun gezamenlijke werkhonden oorsprong. Vanwege deze achtergrond kunt u verwachten dat uw Pom Terrier pup hetzelfde type persoonlijkheid zal erven.

Dit betekent echter ook dat beide rassen en hun hybride pups geneigd kunnen zijn hun eigen raad te volgen, vooral als ze iets heel intrigerends zien dat ze willen bekijken!

Hier zullen positieve, consequente training u en uw nieuwe puppy op de juiste voet laten beginnen.

Terwijl Pom Terriers komen met een rijke persoonlijkheid, kunnen ze ook komen met een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om daar goed op voorbereid te zijn.

Gezondheidsproblemen van de Pomeriaan Yorkshire Terrier

Vanwege de genetische onzekerheid die ontstaat bij het kruisen van twee raszuivere hondenrassen, is het belangrijk dat uw fokker alle aanbevolen tests voor beide raszuivere hondenouders heeft uitgevoerd.

Pomerans ouderdieren moeten getest worden op patella luxatie (ontwrichte knieschijf), hartproblemen en oogproblemen.

Net als de Pom ouderhond, moeten Yorkshire Terrier ouderhonden ook getest worden op patella luxatie en oogproblemen.

Het CHIC (Canine Health Information Center) programma beveelt ook aan beide ouderdieren te testen op Legg-Calve-Perthes, auto-immune thyroiditis en heupdysplasie.

Als uw Pom Terrier pup een eerste generatie (F1) pup is, zou het voldoende moeten zijn dat elke raszuivere ouderhond getest is op rasspecifieke gezondheidsproblemen, zoals hierboven vermeld.

Als uw Pom Terrier pup echter van de tweede generatie of later is (F1b, F2, enz.), moeten de ouderhonden getest worden op alle bekende gezondheidsproblemen voor BEIDE raszuivere hondenrassen.

Nadat u de gezondheidsstatus van uw pup heeft gecontroleerd, begint het echte plezier – socialisatie en training.

Socialisatie en training voor uw Pom Terrier Mix

Als je alleen al naar een Pomeriaan of een Yorkshire Terrier kijkt, krijg je gemakkelijk de indruk dat beide honden tere schoothondjes zijn die totaal ongeschikt zijn voor een actieve levensstijl.

Niets is minder waar! Beiden hebben grote persoonlijkheden vol zelfvertrouwen en leiderschap – het zijn grote honden in kleine hondenlichamen.

Pomeranians stammen af van een lange lijn van hardwerkende, in Duitsland geboren sledehonden.

Yorkshire Terriers komen uit werkhondenlijnen die op ratten jagen aan boord van schepen en kleine prooien naast menselijke jachtpartijen.

Wat betekent dit in termen van voortdurende training en socialisatie voor Yorkshire Terrier Pomeranian mix honden?

In principe betekent het dat u vroeg moet beginnen en een consistent positief trainingsprogramma moet opzetten, zodat uw gezaghebbende en onafhankelijke kleine pup leert te komen wanneer hij wordt geroepen, beleefd aan de lijn te lopen, nieuwkomers op gepaste wijze te begroeten, en af te zien van het op- en afspringen van meubels en bedden (wat kan leiden tot pijnlijke en dure botbreuken).

Wees u er ook van bewust dat zindelijk maken soms een bijzondere uitdaging kan vormen bij kleine pups met kleine blaasjes!

Dit brengt ons tot een andere belangrijke vraag: zijn Pom Terriers gezinsvriendelijke huisdieren?

Zijn Pom Terriers goede gezinshonden?

Pom Terriers kunnen uitstekende familiehonden zijn voor gezinnen met oudere kinderen (NIET jonge kinderen).

Deze honden doen het alleen goed met oudere kinderen, tieners, en tieners die goed getraind zijn in de omgang en het spelen met deze kleine honden.

Ze kunnen ook geweldige gezelschapshonden zijn voor senioren, omdat ze van schoottijd houden en niet meer dan matige dagelijkse beweging nodig hebben (wandelingen zijn prima) om gezond en gelukkig te blijven.

Overweegt u een Pom Terrier voor uw gezin? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af waar u op moet letten.

Hoe uw Pomeranian Terrier Mix Puppy uitzoeken

U kunt er zeker van zijn dat elk nest Pom Terrier puppies echt, echt schattig zal zijn, wat betekent dat u uw onderzoek naar hybride hondenrassen niet wilt beginnen door een nest Pom Terrier mix puppies te ontmoeten!

Maar als u eenmaal hebt besloten dat dit absoluut de hond voor u is, zoek dan naar een Pom Terrier pup die heldere ogen heeft, met een gezonde vacht en duidelijke oren en staartstreek.

Zorg ervoor dat de fokker een eerste gezondheidsgarantie biedt, een terugneemgarantie, en een bewijs van alle vereiste vaccinaties en behandelingen.

Als je deze punten hebt afgevinkt, kun je aan de slag.

Moet ik een Pomeriaan Terriër Puppy nemen?

Uiteindelijk bent u de enige die die vraag kan beantwoorden.

Of een Pom Terrier goed bij u past hangt af van uw vermogen om zijn persoonlijkheid, gezondheid, training en socialisatiebehoeften te omarmen. Met de juiste eigenaar kan een Pom Terrier een bundel plezier zijn.

We hopen dat u met plezier meer hebt geleerd over de wonderbaarlijk unieke hybride hond die de Pom Terrier is!

Referenties en verder lezen

  • Beuchat, C. “De mythe van hybride kracht bij honden … is een mythe.” Het Instituut voor Kynologische Biologie, 2014.
  • Driggers, C., et al, “Pomeranian History/Health,” American Pomeranian Club, 2018.
  • Gordon, J., “Geschiedenis van de Yorkshire Terrier,” The Yorkshire Terrier Club of America, 2006.
  • Lyon, R.C., DVM, et al, “Yorkshire Terrier Health Survey Data Report,” The Yorkshire Terrier Foundation, 2011.