Poedelkleuren, tinten en patronen

poedel kleuren, bruine poedel en abrikoos poedel pup

Populaire poedelkleuren zijn sable, abrikoos, rood, blauw, zilver, crème, wit, bruin en zwart. Toy, Miniatuur en Standaard Poedels komen allemaal in dezelfde kleuren en patronen. Vandaag laten we je het verschil zien tussen de Poedelkleuren, en of er een verband is tussen de vacht van je Poedel en hun gezondheid of temperament.

Inhoud

Poedels hebben meestal dezelfde kleur over hun hele vacht, hoewel je parti Poedelpatronen kunt krijgen. Het scala aan poedelkleuren dat je kunt vinden is buitengewoon. Bij het kiezen tussen de vele mogelijke vachtkleuren in dit ras, kun je gemakkelijk overweldigd worden door de keuzes. In dit artikel bekijken we de meest populaire en de meest interessante Poedelkleuren.


Hoe werkt de kleurgenetica van poedels?

Op zijn eenvoudigst krijgt elke hond één vachtkleur-gen van elke ouder, waardoor de pup er in totaal twee krijgt. Deze genen bevatten meestal de blauwdruk voor een bepaalde kleur. Het ene gen kan bijvoorbeeld een zwarte vacht zijn, terwijl het andere een bruine vacht kan zijn.

Hoewel er twee genen aanwezig zijn, kan er slechts één tot uitdrukking komen als de echte vachtkleur die je bij de hond zou zien. Welk gen wordt gekozen om tot uiting te komen is echter niet willekeurig; er zitten een aantal mechanismen achter.

Poedel Kleuren

Dominante Poedel Kleuren

Elk gen kan dominant of recessief zijn. Een dominant gen zal het altijd winnen van een recessief gen en uiteindelijk tot uiting komen. Bijvoorbeeld, als een hond een dominant gen heeft voor een zwarte vachtkleur en een recessief gen voor een bruine vachtkleur, zal de vachtkleur van de hond zwart zijn.

Recessieve Poedel Kleuren

Om een recessief vachtkleurgen tot uiting te laten komen, mogen er geen andere dominante vachtkleurgenen aanwezig zijn. Daarom moeten er twee recessieve genen in de hond aanwezig zijn om een recessieve vachtkleur tot uiting te laten komen.

Het is belangrijk op te merken dat er andere genenparen zijn die de totale kleur kunnen beïnvloeden. Sommige genen kunnen, als ze tot uiting komen, de vacht verdunnen, patronen beïnvloeden of aftekeningen toevoegen.

Met deze concepten in gedachten is het gemakkelijker te begrijpen hoe deze vachtkleuren bij de Poedel tot stand komen. U zou met elke betrouwbare fokker een gesprek moeten kunnen voeren over de mogelijke vachtkleuren die een pup kan hebben.

Abrikoos Poedels

250 Beste Poedel Namen

Een van de schattigste poedelkleuren, abrikoos is een kleur die het best omschreven kan worden als ergens tussen crème en rood in. De rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) stelt dat zwarte neuzen, lippen, donkere teennagels en zeer donkere ogen de voorkeur genieten.

Deze fysieke kenmerken mogen in plaats daarvan leverkleurig zijn, wat is toegestaan, maar niet ideaal. Genetisch schijnt deze kleur het resultaat te zijn van een recessief gen. Om echt abrikoos te zijn, zijn er geen genen die een verdunning of verzilvering veroorzaken.

Sabelpoedels

Sable verwijst naar honden die haren met zwarte punten hebben, terwijl de basis van de vacht een andere kleur kan hebben. U kunt bijvoorbeeld een Poedel hebben die een abrikooskleurige vacht heeft, maar de punten van het haar zijn zwart.

Als pup heeft de zwarte kleuring de neiging zeer sterk te zijn, waardoor de vacht veel donkerder lijkt dan hij is. Het is bekend dat deze eigenschap sterk vervaagt naarmate de Poedel ouder wordt.

Sable is een dominant gen, wat betekent dat de Poedel slechts één van de genen nodig heeft om het tot uiting te laten komen. Desondanks zijn dit zeldzame Poedelkleuren. Sable Poedels komen niet veel voor.

Rode Poedels

rode speelgoedpoedel
Rode speelgoedpoedel volwassene

Prachtige rode Poedels zijn bijzonder opvallend. Dit is een van de meest gezochte poedelkleuren. Rode Poedels zijn vooral gewild vanwege hun zeldzaamheid. De genetica achter deze illustere rode vacht wordt niet volledig begrepen door de wetenschap. Er zijn echter nog steeds fokkers die zich specialiseren in het fokken van rode Poedels.

De kleur komt meestal voor in abrikozenlijnen en lijkt het gevolg te zijn van de effecten van een ander gen dat “rufus” wordt genoemd. Dit gen lijkt de abrikooskleur te verdonkeren tot effen rood en kan recessief zijn. Het is belangrijk in gedachten te houden dat deze vachtkleur kan vervagen met de leeftijd.

Blauwe Poedels

De volgende van onze Poedel kleuren, blauw is een intrigerende vachtkleur die Poedels een waardige uitstraling geeft. Deze kleur is in feite een verdunning van de zwarte vacht.

Wanneer blauwe Poedels worden geboren, lijkt hun vacht volledig zwart te zijn, zozeer zelfs dat ze meestal onder die kleur worden geregistreerd. Echter, na een paar jaar is het zwart verdund tot donkerblauw.

Terwijl de buitenste vacht blauw lijkt, kan het haar bij de wortel een andere kleur hebben. De genetica van deze vacht komt voort uit een uitgedrukt verzilveringsgen in de zwarte poedel. Deze kleur komt voor wanneer de hond een dominante en recessieve versie van het verzilveringsgen draagt.

Zilveren Poedels

zilveren speelgoedpoedel gedragen door iemand in een blauw t-shirt
mooie zilveren speelgoed poedel

De meest aristrocratisch ogende van de poedelkleuren, zilveren poedels worden ook zwart geboren. En worden meestal als zodanig geregistreerd. Als ze ouder worden, verdunt de kleur tot zilver, meestal aanzienlijk in het eerste levensjaar.

De genetica van deze vacht is weer vergelijkbaar met die van de blauwe poedel. Het wordt veroorzaakt door een verzilveringsgen dat aanwezig is binnen een verder zwarte poedel. Maar deze keer moet de hond twee recessieve versies van het zilver-gen dragen om deze kleur te krijgen.

Lichte Poedel Kleuren

witte speelgoedpoedel
Witte speelgoedpoedel

De crème Poedel is een andere leuke kleur die regelmatig wordt gemengd met abrikoos. Er kan heel wat overlapping zijn tussen de twee kleuren. Deze kleur kan op twee manieren worden verkregen.

Crème

De eerste is het aanwezig zijn van zowel het abrikozengen als een dominante en recessieve versie van het verzilveringsgen. Deze combinatie resulteert in crème bont.

Wit

Het tweede is een gen dat bekend staat als Chinchilla en dat, indien aanwezig, abrikoos weer kan reduceren tot crème. Lichtere versies van deze kleur kunnen wit lijken.

Bruine Poedels

springer spaniel poedel mix

Bruin is een veel voorkomende poedelkleur die absoluut prachtig is. Volgens feiten gemeld in het bericht over AKC poedelkleuren, moeten bruine Poedels leverkleurige neuzen, lippen, donkere teennagels en donkere amberkleurige ogen hebben.

De hond mag geen zwart pigment hebben. Anders krijgt de hond een fout. Om deze kleur bij de Poedel te krijgen, moet de hond twee van de recessieve bruine vachtkleur genen dragen. Hij mag ook geen genen hebben die de vacht verzilveren tot een andere kleur.

Zwarte Poedels

zwarte speelgoed poedel pup
zwarte speelgoed poedel pup

Een andere van de meer voorkomende poedelkleuren, zwart voegt een sfeer van elegantie toe aan een reeds waardig en trots ras. Echte zwarte Poedels hebben zwart haar tot aan de wortel, en hun kleur zou niet significant moeten vervagen als ze ouder worden. Er mag geen zilveren of blauwe kleuring zijn of verdunningsgenen. De zwarte vacht wordt veroorzaakt door een dominant vachtkleurgen.

Poedelkleuren en temperament

Bepaalde vachtkleuren staan niet gelijk aan temperament. Dat is een mythe. Er zijn bijvoorbeeld mensen die geloven dat rode Poedels bijzonder timide zijn in vergelijking met de rest van het ras, of dat bruine Poedels bijzonder ondeugend zijn.

Er is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze beweringen. Deze verschillen in temperament zijn nooit wetenschappelijk waargenomen.

Het algemene temperament van een hond kan worden beïnvloed door veel dingen, zoals hun opvoeding en training. Vachtkleur is echter geen factor. Daarom is het waarschijnlijk dat veel van deze beweringen gebaseerd zijn op bijgeloof.

Als u een fokker deze beweringen ziet doen, wees dan op uw hoede. Een valse bewering als deze is op zijn best ongeïnformeerd en op zijn slechtst een goedkope marketingtruc.

Poedelkleuren en gezondheid

Hoewel er niet veel verband bestaat tussen vachtkleur en temperament, kunnen bepaalde vachtkleuren en -patronen gezondheidsproblemen veroorzaken. Kijk vooral uit naar Poedels met wit in of rond de oren. Een witte vachtkleur bij honden wordt veroorzaakt door een gebrek aan pigment. Als er geen pigment in de oren zit, kan dat leiden tot doofheid.

Het is ook belangrijk om Poedels te vermijden die een merle vacht blijken te hebben. Dit is een vacht die gevlekt is met gekleurde vlekken die een andere kleur hebben dan de rest van de vacht. Het merle patroon kan ook doofheid en verschillende oogaandoeningen veroorzaken. De aankoop van poedels met deze vacht wordt afgeraden.

Welke kleur is uw favoriet?

Nu we alle gezondheidsfactoren van de kleuren kennen, welke is jouw favoriete kleur? Heb je in het verleden een poedel gehad? Zou je er een willen bezitten?

Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Lezers hielden ook van

Referenties en verder lezen: