Poedels verharen? – De waarheid achter de reputatie

Doen Poedels verharen

Verharen Poedels? Ja! Maar hun vacht blijft hangen in hun gekrulde vacht, in plaats van op de grond te vallen.

De levendige en intelligente Poedel is al lang een favoriet ras onder hondenliefhebbers.

Veel potentiële eigenaren raken geïnteresseerd in de drie verschillende soorten Poedels als ze horen over de reputatie van het ras als een weinig verharende hond. hypoallergeen hond.

Is deze reputatie waar?

Het antwoord op deze vraag kan vooral belangrijk zijn als u allergieën voor huisdieren heeft.

Maar zelfs als je geen allergieën hebt, is het idee van een hond die niet overmatig verhaart aantrekkelijk voor veel potentiële eigenaren.

We vertellen je alles wat je moet weten over het verharen en verzorgen van poedels, zodat je de beste keuze kunt maken voor je volgende hondgenoot.

Verharen poedels?

Ja, Poedels verharen. Zoals alle dieren met haar (inclusief mensen), valt het haar van een Poedel soms op natuurlijke wijze of tijdens de verzorging uit. Dit is normaal.

Hoewel alle hondenrassen verharen, verdient de Poedel zijn reputatie als een weinig verharend ras, in vergelijking met zware verharders zoals de Golden Retriever en de Alaska Malamute.

Waarom verharen Poedels minder dan sommige andere honden?

De Poedelvacht is dicht en krullend, maar verhaart relatief weinig omdat het ras een enkele vacht heeft, geen dubbele.

Honden met een dubbele vacht verharen meer dan honden met een enkele vacht omdat, naast de normale verharing het hele jaar door, hun ondervacht ook zwaar seizoensgebonden verhaart.

Dit zware verharen van de ondervacht wordt vaak “blazen van de vacht” genoemd.

Poedels verharen weinig en blazen hun vacht niet als het weer verandert.

Hoe zit het met de reputatie van de Poedel als hypoallergene hond?

Geen enkel hondenras is 100% hypoallergeen, en verantwoordelijke fokkers zullen deze claim niet maken over hun honden.

Sommige hondenrassen, zoals de poedel, zijn licht verharend en produceren minder huidschilfers dan andere rassen.

Hierdoor zijn ze gemakkelijker te verdragen voor mensen met allergieën, maar niet volledig hypoallergeen.

Dus, als je huisdierallergieën hebt, is de beste manier om te bepalen of een Poedel geschikt voor je is, tijd doorbrengen met Poedels in hun thuisomgeving.

Vergeet niet dat honden een levenslange verbintenis zijn. Veel honden belanden in asielen omdat mensen met huisdierallergieën hun huiswerk niet hebben gedaan voordat ze er een kochten.

Poedels verharen

Waarom verharen honden?

Zoals we al zeiden, verharen alle zoogdieren hun haar. Haar maakt groeicycli door. Aan het einde van de groeicyclus valt het haar op natuurlijke wijze uit, waarna een nieuwe haar begint te groeien.

De hoeveelheid verharing kan sterk variëren bij honden. De poedel en sommige andere rassen verharen minimaal, terwijl honden met een dikke dubbele vacht behoorlijk verharen, vooral in het seizoen.

Het is belangrijk op te merken dat laag verharende honden zoals de Poedel meer haar dan normaal kunnen verliezen als ze lijden aan bepaalde ziekten of huidaandoeningen.

Veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij honden omvatten huidinfecties, ontstekingsziekten, hormonale onevenwichtigheden en voedingstekorten.

Hoeveel verharen poedels?

Wat betekent de term “weinig verharend” precies? Hoeveel kan je verwachten dat je Poedel verhaart?

Het is onwaarschijnlijk dat veel mensen gaan zitten tellen hoeveel haren hun Poedel van dag tot dag op natuurlijke wijze verhaart.

We weten dat een normaal mens ongeveer 100 haren per dag verliest.

Een goede vuistregel voor Poedels is om in gedachten te houden dat grotere honden meer vachtoppervlak hebben, wat natuurlijk betekent dat er meer haren verloren gaan.

Een dwerg- of speelgoedpoedel is misschien een betere keuze dan een standaardpoedel als je echt bezorgd bent over het verharen.

Omgaan met poedels die verharen

Poedels vereisen veel verzorging. Aangezien poedels minimaal verharen, gaat het bij de verzorging niet om het uitborstelen van een sterk verharende vacht.

Het haar dat een Poedel verhaart, kan in de krullende vacht terechtkomen, maar het is het onderhoud van de vacht zelf dat een flinke hoeveelheid tijd en aandacht vergt.

De vacht van een Poedel vereist dagelijks borstelen en kammen om te voorkomen dat hij mat wordt. Als u uw Poedel in zijn volle vacht houdt, moet u met uw verzorgingsgereedschap tot op de huid gaan om vervilting te voorkomen.

Thuisverzorgers gebruiken een verscheidenheid aan hulpmiddelen, waaronder

  • slicker (of pin) borstels
  • stalen kammen
  • scharen, en
  • elektrische tondeuse.

Veel Poedeleigenaren knippen en trimmen de vacht van hun hond liever kort dan lang.

Uw Poedel thuis verzorgen kan voor veel eigenaren moeilijk en tijdrovend zijn, daarom nemen velen hun hond liever mee naar een professionele trimsalon.

U kunt een regelmatig schema opstellen met een trimsalon om uw hond in bad te doen en zijn vacht te knippen. Veel eigenaren vinden dat één keer per maand borstelen goed werkt.

Er is een grote verscheidenheid aan Poedel kapsels om uit te kiezen. Hier is een kort overzicht.

Poedels Kapsels

Poedel kapsels hebben een lange geschiedenis. Ze kunnen variëren van praktisch tot klassiek tot extreem deftig. Hoe u uw poedel verzorgt is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Er zijn veel verschillende soorten Poedelsnitten, maar hier zijn een paar van de meest voorkomende.

  • De puppy clip wordt gebruikt bij Poedels jonger dan één jaar, maar veel eigenaren vinden het ook leuk voor volwassen Poedels. Bij deze knipbeurt wordt het haar op het lichaam met een schaar geknipt en het haar op het hoofd, de poten en de staart geschoren, maar niet te kort.
  • De sportclip lijkt erg op de puppy clip. Geschoren versus getrimde gebieden zijn vergelijkbaar in deze twee coupes, met een poef boven op het hoofd en een pompon op het puntje van de staart in de sportieve clip.
  • Een chiquer Poedelkapsel heet de continentale clip. Bepaalde delen van het lichaam zijn zeer strak geschoren, terwijl andere zeer lang en pluizig zijn gelaten. Er zijn pompons op de poten, staartpunt en heupen.
  • De Engelse zadelklem lijkt enigszins op de continentale, maar er wordt minder dicht geschoren en meer lichaamsdelen worden getrimd en gebeeldhouwd.
  • Een steeds populairdere snit, vooral bij eigenaren van dwerg- en speelgoedpoedels, staat bekend als de Aziatische stijl. Dit type snit is ontworpen om de schattigheid van een hond naar voren te brengen, zoals een teddybeer of een anime-karakter.

Verharen poedels te veel?

Hoewel het haar van een Poedel zeer lang kan uitgroeien als het ongetrimd blijft, is de Poedel een weinig verharend hondenras.

Overmatig verharen bij een Poedel kan het teken zijn van een gezondheidsprobleem, dus neem uw hond mee naar de dierenarts als u veel verharing ziet.

Ook al zijn Poedels weinig verharders, vergeet niet dat er niet zoiets bestaat als een 100% hypoallergene hond.

Poedels kunnen een goede keuze zijn voor eigenaren met huisdierallergieën, maar je moet altijd veel tijd doorbrengen met Poedels in hun thuisomgeving voordat je er zelf een neemt.

Een laatste punt om in gedachten te houden is dat bij Poedels weinig verharen niet betekent weinig onderhoud.

Verwacht een aanzienlijke hoeveelheid tijd te besteden aan de verzorging van uw Poedel…of wees bereid uw hond regelmatig naar een professionele trimsalon te brengen.

Bent u een Poedelouder? Wat zijn uw ervaringen met verharen en allergieën? Vertel ons over uw hond in de commentaren!

Referenties en bronnen