Hebben mopshonden staarten?

hebben mopshonden staarten

Hebben mopshonden staarten? Ja! Hoewel het mopshondenras een kortere staart heeft dan veel andere hondenrassen, hebben ze toch staarten. Mopshondenstaarten zijn er in veel verschillende vormen. Maar veel Mopshonden zijn gefokt om zeer krullende staarten te hebben – met rasstandaarden die een dubbele krulstaart idealiseren. Sommige hebben een zeer strakke krul, en andere kunnen veel losser zijn, bijna zonder echte krul.

Als uw mopshond geen goede staart lijkt te hebben, kan hij lijden aan een ernstige gezondheidsaandoening die bekend staat als schroefstaart, of ingegroeide staart. Een operatie is vaak nodig om dit aan te pakken. Laten we eens wat dieper ingaan op de gezondheid van mopshondenstaarten, en hoe u kunt zien welk type staart uw hond heeft.

Hebben mopshonden staarten?

Mopshonden hebben staarten! Maar hun staarten zijn meestal nogal gekruld, waardoor ze er korter en anders uitzien dan staarten van andere honden. Zelfs onder mopshonden varieert het uiterlijk van de staart, maar uw mopshond zal altijd een staart hebben. Het couperen van staarten is niet gebruikelijk bij het mopshondenras.

Het enige geval waarin het lijkt alsof een Mopshond geen staart heeft, is wanneer hij lijdt aan de aandoening schroefstaart. Mopshonden met dit probleem hebben meestal een veel minder gedefinieerde staart dan honden zonder dit probleem. Deze aandoening wordt ook wel ingegroeide staart of kurkentrekkerstaart genoemd. Het komt veel voor bij brachycephale rassen zoals de Mopshond en de Engelse Bulldog.

Schroefstaart is een wervelmisvorming waarbij wervels abnormaal gestructureerd of met elkaar vergroeid zijn, waardoor een zeer strak gekrulde staart ontstaat, omgeven door diepe huidplooien. Maar, we zullen hier verderop in de gids iets meer over leren.

Hebben alle mopshonden gekrulde staarten?

Krulstaarten worden gespecificeerd in de rasstandaard van de Mopshond, dus veel fokkers fokken Mopshonden speciaal om deze eigenschap te hebben. De AKC standaard zegt: “De staart wordt zo strak mogelijk over de heup gekruld. Een dubbele krul is perfect”, en de KC rasstandaard zegt: “Hoog aangezet, strak gekruld over de heup. Dubbele krul zeer gewenst”.

Niet alle Mopshonden hebben de ideale dubbele krulstaart. Sommigen hebben een meer losjes gekrulde staart, en sommigen hebben helemaal geen krul. Mopshondenstaarten kunnen ook van vorm veranderen naarmate ze ouder worden, en als ze geboren worden, hebben mopshonden geen gekrulde staart. De vorm van de staart van uw mopshond kan dus ook afhangen van de levensfase waarin hij zich bevindt. Zolang uw mopshond gezond en gelukkig is, zou de hoeveelheid krul in zijn staart er niet toe moeten doen, en het zal waarschijnlijk geen verschil maken voor u, tenzij u van plan bent uw hond te showen.

Waarom hebben mopshonden krullende staarten?

De bovenstaande rasstandaarden zijn de belangrijkste reden waarom Mopshonden nog steeds worden gefokt met krulstaarten. Na verloop van tijd werd deze eigenschap gezien als aantrekkelijk. En als bepaalde eigenschappen populair zijn, zullen fokkers doorgaan met het fokken van puppies met die eigenschappen. Daarom hebben mopshonden in de loop van hun geschiedenis ook steeds plattere gezichten gekregen. Eerdere versies van het ras zouden tegenwoordig waarschijnlijk onherkenbaar zijn, met een langer, gezonder gezicht en een minder strak gekrulde staart.

Omdat rasstandaarden stellen dat een dubbele krul het beste is, zullen veel fokkers Mopshonden fokken met de meest krullende staarten om te proberen de kans te vergroten dat pups deze eigenschap erven.

Welke kant moet de staart van een mopshond opkrullen?

Het maakt niet uit of de staart van je mopshond naar links of naar rechts krult. De rasstandaard stelt dat de staart idealiter over de heup moet krullen, maar specificeert niet welke heup. Dus, of u nu hoopt uw hond te showen, of gewoon bezorgd bent dat zijn staart niet helemaal goed zit, het maakt niet uit in welke richting hij krult.

hebben mopshonden staarten

Soorten mopshondstaarten

Hoewel je misschien denkt dat “gekruld” en “niet gekruld” de belangrijkste manieren zijn om Mopshondstaarten te beschrijven, zijn er eigenlijk enkele specifieke soorten krullen waar Mopshondenliefhebbers naar zoeken. Hier zijn de belangrijkste beschrijvingen die bij de staart van uw pup zouden kunnen passen.

Dubbele krul

Een dubbele krulstaart is het type dat de meeste rasstandaarden idealiseren. Dubbele krulstaarten hebben één grotere krul, met daarbinnen een kleinere krul. Idealiter vormen deze krullen elk een volledige cirkel, strak om elkaar heen gekruld. Als je nog nooit een dubbele krulstaart hebt gezien, stel je dan een staart voor die eruit ziet als een kaneelbroodje! Slechts ongeveer 25% van de raszuivere mopshonden heeft dit staarttype.

Enkele krul

Een enkele krulstaart komt veel vaker voor dan de gewenste dubbele krul. Dit staarttype heeft één krul die in een enkele lus over de rug loopt. De strakheid van deze krul kan per individuele hond verschillen.

Zwak aangezette staart

Een zwak aangezette staart kan lijken op een enkele krulstaart, maar zal veel losser zijn. Deze krul is minder goed gevormd en valt over de rug van uw mops. Omdat dit staarttype het minst gewenst is, is het onwaarschijnlijk dat een mopshond met een zwakke staart een showhond zal worden.

Hebben baby mopshonden krullende staarten?

Mopshonden hebben bij hun geboorte geen krulstaart. Dit geldt voor alle soorten mopshonden, of ze nu opgroeien met een zwak aangezette staart of de felbegeerde dubbele krul! Schrik dus niet als uw fokker u foto’s stuurt van een Mopshond puppy met een rechte staart.

Dus, als alle mopshonden worden geboren met rechte staarten, wanneer krullen mopshondenstaarten dan? Over het algemeen beginnen de meeste Mopshonden vanaf ongeveer twee weken oud een krul in hun staart te ontwikkelen. Hoewel dit proces soms een paar maanden kan duren. Sommige mopshonden hebben een kleine krulstaart tegen de tijd dat ze bij u thuiskomen, en bij anderen kan het wat langer duren. Maar maak je geen zorgen, je kleine pup komt er wel!

Waggelen mopshonden met hun staart?

Ook al kan de staart van een Mopshond er een beetje anders uitzien dan die van sommige andere honden, hij wordt toch gebruikt voor die zo belangrijke communicatie met de hond. Dus, net als elke andere hond, zal uw Mopshond met zijn of haar staart kwispelen om te laten zien wanneer hij of zij blij is. Hun staart is ook een goede manier om te zien of ze nerveus of bang zijn! De staart van uw hond kan u veel vertellen.

De meeste Mopshondpups beginnen met ongeveer 7 weken te kwispelen. Dus tegen de tijd dat ze naar huis gaan naar hun nieuwe baasjes, kwispelen ze overal met hun staartje! Als ze op deze leeftijd nog steeds niet kwispelen, kan dat een teken zijn dat er iets mis is, dus het is de moeite waard om naar de dierenarts te gaan.

Slappe mopshondstaarten

Het kan een aantal dingen betekenen als de staart van uw Mopshond gewoon slap tussen zijn achterpoten hangt. Mopshondenpups ontrollen hun staart vaker dan volwassen mopshonden. Maar een slappe mopsenstaart kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem, zoals een ontsteking, een verwonding of zelfs een slappe staart. Sommige Mopshonden laten hun staart ook slap hangen als ze bang of ongelukkig zijn. Ze kunnen hun staart ook laten ontrollen als ze slapen, of als ze volledig ontspannen in huis zijn.

En natuurlijk hebben niet alle Mopshonden overdreven krullende staarten. U zou dus kunnen denken dat uw mopshond een slappe staart heeft door een gezondheidsprobleem, terwijl dat eigenlijk gewoon de manier is waarop hun staart eruitziet! Als u zich ooit zorgen maakt over de gezondheid van uw mopshond of over zijn staart, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts.

Problemen in verband met kurkentrekkerstaarten

Kurkentrekkerstaarten zijn geen goede zaak, ook al impliceert de naam een strakke krul, zoals de rasstandaard wil! Ook bekend als schroefstaart en ingegroeide staart, kan dit probleem terugkerende infecties, stank en veel ongemak voor uw mopshond veroorzaken. Chirurgische correctie en medische behandeling zijn de twee meest voorkomende manieren om dit te verhelpen. Maar beide zijn duur, en kunnen intens zijn voor uw hond.

Kurkentrekkerstaart komt veel voor bij rassen met een plat gezicht, zoals de Mopshond. In sommige extreme gevallen kan dit probleem uw Mopshond verhinderen zich normaal te bewegen, en zelfs normaal naar het toilet te gaan. Het kan de levenskwaliteit van uw mops ernstig beïnvloeden.

Als je Mopshond regelmatig ongemak rond zijn staart lijkt te ervaren, als er buitensporige huidplooien zijn die de neiging hebben om vuil te verzamelen, of als je Mopshond terugkerende infecties rond zijn staart krijgt, kan hij worstelen met een kurkentrekkerstaart. Aangezien dit een erfelijk probleem is, kunt u niets doen om een schroefstaart te voorkomen. Zorg er dus voor dat je gerenommeerde fokkers kiest die hun mopshonden screenen op wervelafwijkingen voordat ze ermee fokken.

Mijn mopshond houdt er niet van dat zijn staart wordt aangeraakt.

Als uw mopshond lijdt aan een staartprobleem, zoals een kurkentrekkerstaart, of zelfs een staartverwonding of -infectie, kan het zijn dat hij het niet prettig vindt dat zijn staart wordt aangeraakt. In feite kan het ze veel pijn doen als hun staart wordt aangeraakt. Dus, als uw mopshond normaal gesproken graag wordt aangeraakt, maar plotseling begint te reageren, neem hem dan mee voor een controle bij de dierenarts.

Als uw Mopshond een puppy is, moet u met hen werken om te laten zien dat het niet erg is als u hun staart aanraakt. Associeer het aanraken van de staart met beloningen, zodat het een leuke, positieve ervaring wordt. Op die manier kunt u de staart van uw mops een leven lang zonder problemen aanraken en onderzoeken. En kunt u problemen sneller opsporen.

Het verzorgen van een mopsenstaart

De verzorging van de mopsenstaart zal iets anders zijn dan bij sommige andere hondenrassen. Aangezien mopshonden krullende staarten hebben, vaak met vrij strakke huidplooien, is er een grotere kans op vochtophoping en het ontstaan van infecties. Dit kan zelfs leiden tot pijnlijke en irriterende huidproblemen. U moet de staart van uw mopshond dus regelmatig controleren op tekenen van ontsteking en infectie, waaronder roodheid, ophoping van welke aard dan ook, enz.

Wanneer u uw Mopshond in bad doet, zorg er dan voor dat u hun staart voorzichtig maar grondig afdroogt. Vocht achterlaten rond de staart kan leiden tot infecties en huidproblemen, zoals hierboven. En als uw mops ooit last heeft van een vlooieninfectie, vermijd dan niet om zijn staart te controleren! Parasieten zoals vlooien verzamelen zich vaak in die warme huidplooien.

Het lijkt misschien een voor de hand liggende, maar je moet ook nooit gasten of jonge kinderen aan de staart van je Mopshond laten trekken. Dit kan zeer ongemakkelijk zijn voor uw kleine hond, en kan een staartverwonding veroorzaken. Vergeet niet dat de staart van uw mopshond vastzit aan zijn ruggengraat, dus verwondingen kunnen zeer ernstig zijn.

Andere hondenrassen met gekrulde staarten

Mopshonden zijn niet het enige hondenras met prachtige krulstaarten. Hier zijn enkele andere honden waar u misschien van houdt met interessante, gedraaide staarten:

Hebben mopshonden staarten? Een samenvatting

Mopshonden hebben dus, net als andere hondenrassen, staarten! Maar, hun staarten zijn gekruld, en kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn om te verzorgen. Mopshondstaarten zijn het resultaat van generaties lang fokken voor een bepaalde esthetiek. En, rasstandaarden houden de dubbele krul trend goed in stand.

Wat voor soort staart heeft uw Mopshond? Heb je ooit voor een Mopshond gezorgd die schroefstaart ervaart? Laat het ons weten in de commentaren!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Bhagya, B. (et al), ‘Dermatological Diseases in Pugs with Special Reference to Canine Atopic Dermatitis’, Journal of Entomology and Zoological Studies (2021).
  • Brocal, J. (et al), ‘C7 Vertebra Homeotic Transformation in Domestic Dogs – Are Pug Dogs Breaking Mammalian Evolutionary Constraints?’, Journal of Anatomy (2018).
  • Roses, L. (et al), ‘Surgical Management of Screw-Tail in Dogs’, Companion Animal (2018).
  • Krewall, H. & Kesnan, T. ‘Pugs: The Terrible Truth’, SWOSU Research and Scholarly Activity Fair (2020).
  • Asher, L. (et al), ‘Inherited Defects in Pedigree Dogs. Deel 1: Disorders Related to Breed Standards”, The Veterinary Journal (2009).
  • Vasiadou, C. & Papazoglou, G. ‘Surgical Management of Screw Tail and Tail Fold Pyoderma in Dogs’, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society (2018).
  • Barnette, C. ‘Corkscrew Tails’, VCA Hospitals.
  • Chatzimisios, K. (et al), ‘Surgical Management of Screw Tail and Vulva Skin Folds in Dogs’, Hellenic Journal of Companion Animal Medicine (2020).
  • Amerikaanse Kennel Club
  • De Kennel Club