Poedel Levensduur – Hoe lang leven poedels?

poedel levensduur

De levensduur van poedels varieert sterk tussen de verschillende maten en types. De gemiddelde levensduur van poedels is 12 – 14,5 jaar, maar hoe kleiner de poedel, hoe langer ze waarschijnlijk leven. Standaard Poedels leven gemiddeld 12 jaar, Miniatuur Poedels 14 jaar en Toy Poedels een iets indrukwekkender 14,5 jaar. Dit zijn allemaal intelligente, actieve honden, ongeacht hun grootte. Interessant is dat de maximale levensduur van een Poedel meestal 18-19 jaar is, ongeacht hun type, hoewel de oudste Poedel ooit een indrukwekkende 24 jaar bereikte! Vandaag delen we de redenen waarom kleinere honden gemiddeld langer leven, en geven we u tips om uw Poedel te helpen zo lang mogelijk te leven. Goede verzorging en het testen van de gezondheid van fokhonden helpen allemaal.

Inhoud


Poedel Levensduur Onderzoeken

Een onderzoek uit 2010 naar raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk bevatte veel waardevol inzicht in de levensverwachting van Poedels. 118 Standard Poodle sterfgevallen werden geregistreerd. Hiervan was de gemiddelde levensduur 12 jaar, maar de oudste hond leefde tot een zeer respectabele 18 jaar.

23 Miniature Poodle sterfgevallen werden geregistreerd. Deze honden werden gemiddeld net geen 14 jaar oud. Ook hier was de langst levende hond 18 jaar. Deze resultaten voor de dwergpoedel bevestigen een eerder onderzoek waarin hun gemiddelde levensverwachting op iets meer dan 14 jaar werd geschat.

Tenslotte werden 20 Toy Poodle sterfgevallen geregistreerd. Hun gemiddelde leeftijd was nog hoger – iets meer dan 14,5 jaar. De oudste hond werd bijna 19 jaar oud! De levensverwachting onder alle individuele Poedels kan nogal variëren, dus vergeet niet om naar de getallen te kijken als een ruwe leidraad.

Deze Poedel levensduur plaatst de Poedel boven de rassen met een kortere levensduur en onder de rassen met een gemiddelde tot langere levensduur. Grootte is een belangrijke factor in de levensverwachting van honden. Kleine honden leven doorgaans langer dan grote honden, wat wordt bevestigd in alle klassen van de Poedel.

De gemiddelde levensduur van Poedels neemt toe naarmate ze kleiner worden. Interessant is dat de langst levende Poedels van elke grootte een vergelijkbare leeftijd bereikten. Maar wie was de langst levende Poedel? Volgens een rapport, leefde een speelgoed Poedel genaamd Chichi tot de rijpe leeftijd van 24 jaar!

Samen met de grootte zijn er andere factoren die de levensduur kunnen beïnvloeden. Deze omvatten: de gezondheid van uw individuele hond en de algemene genetische gezondheid van het ras. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende Poedel gezondheidsproblemen, en hoe deze van invloed kunnen zijn op de totale levensduur van de Poedel.

Standaard Poedel Levensduur versus Gezondheid

Net als andere rashonden kan de Poedel lijden aan enkele erfelijke gezondheidsaandoeningen. Deze kunnen mogelijk de levenskwaliteit van de hond verminderen en zijn levensduur verkorten.

De standaard Poedel kan lijden aan erfelijke idiopathische epilepsie, een neurologische aandoening die toevallen veroorzaakt. Standaard Poedels kunnen gevoelig zijn voor twee aandoeningen van de bijnier: De ziekte van Addison en de ziekte van Cushing.

De ziekte van Addison (of hypoadrenocorticisme) is een laag niveau van bijnierhormonen. Dit veroorzaakt lusteloosheid, verlies van eetlust, braken en gewichtsverlies.

De ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme) is het tegenovergestelde van Addison. Het is een overproductie van bijnierhormonen. Dit kan leiden tot verhoogde dorst en eetlust, een opgeblazen buik en huidproblemen.

Standaard Poedels kunnen ook gevoelig zijn voor een erfelijke huidaandoening die bekend staat als sebaceous adenitis. Honden met SA kunnen last hebben van haaruitval, schilfering, laesies en infecties.

Kunnen deze gezondheidsproblemen de levensduur van de standaard Poedel verkorten? Dit kan afhangen van de ernst van de ziekte bij een individuele hond. Aangetaste honden kunnen een normale levensduur hebben met de juiste medicijnen en voortdurende veterinaire zorg.

poedel levensduur

Miniatuur en speelgoed poedel levensduur vs gezondheid

De kleinere poedels hebben over het algemeen minder erfelijke gezondheidsproblemen dan standaard poedels. Toch zijn er een paar die nieuwe eigenaren moeten weten.

Net als andere kleine hondenrassen kunnen miniatuur en toy Poedels vatbaar zijn voor enkele gewrichtsaandoeningen. Deze staan bekend als patellaire luxatie en de ziekte van Legg-Calve-Perthes.

Luxerende patella is een ontwrichting van de knieschijf die wordt veroorzaakt door erfelijke botafwijkingen. Legg-Calve-Perthes is necrose van de femurkop, veroorzaakt door gebrek aan bloedtoevoer naar het bot.

Toy en miniatuur Poedels kunnen ook lijden aan enkele van dezelfde gezondheidsproblemen als standaard Poedels. Deze omvatten epilepsie en adenitis sebaceus. Deze komen echter minder vaak voor bij de kleinere Poedels.

Net als bij de standaard Poedel kan dit afhangen van de ernst van het geval van een individuele hond. Naast een mogelijk verkorte levensduur kan de levenskwaliteit van een Poedel sterk worden aangetast door een chronisch gezondheidsprobleem. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw Poedel zo gezond mogelijk is?

Kunnen gezondheidstesten de levensduur van een poedel verlengen?

Het belangrijkste wat u kunt doen is een verantwoordelijke Poedelfokker kiezen die zijn honden test op erfelijke gezondheidsproblemen. Omdat zo veel Poedel gezondheidsproblemen erfelijk zijn, is het essentieel dat uw fokker alle richtlijnen voor gezondheidstesten volgt die worden aanbevolen voor het ras.

Gezondheidstesten kunnen komen in de vorm van DNA-tests en onderzoeken uitgevoerd door veterinaire specialisten.

Vraag bij het kiezen van een puppy om de testresultaten van beide ouders te zien. Testresultaten moeten ook worden geregistreerd bij een organisatie voor de gezondheid van honden zoals de Orthopedic Foundation for Animals.

Betere fokkers fokken een langere levensduur voor poedels

Koop nooit een Poedel pup van een online advertentie of een detailhandel in dierenwinkels. Veel honden die via deze bronnen worden verkocht zijn afkomstig van commerciële fokkerijen die bekend staan als puppyfabrieken. Eigenaren die Poedels adopteren uit asielen of reddingsgroepen moeten zich ervan bewust zijn dat hun hond een erfelijk gezondheidsprobleem kan hebben dat voortdurende behandeling kan vereisen.

Of uw Poedel nu afkomstig is van een fokker of een reddingsorganisatie, er zijn dingen die u als eigenaar kunt doen om ervoor te zorgen dat uw hond een lang en gezond leven leidt.

Gewicht vs Poedel Levensduur

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om de levensduur van uw Poedel te verlengen is uw hond op een gezond gewicht te houden door middel van voeding en lichaamsbeweging. Poedels staan over het algemeen niet bekend als een hondenras dat vatbaar is voor overgewicht. Toch is het een goed idee om het gewicht van uw hond in de gaten te houden.

Standaard Poedels moeten tussen de 40 en 70 pond wegen, afhankelijk van het geslacht. Miniaturen moeten tussen de 10 en 15 pond wegen, terwijl speelgoedpoedels tussen de 4 en 6 pond moeten wegen. Geef uw poedel een hoogwaardige voeding die past bij zijn grootte en leeftijd.

Omdat de standaard Poedel een diepe en smalle borstkas heeft, kan hij gevoelig zijn voor een opgeblazen gevoel. Praat daarom met uw dierenarts over de beste voeding. Dit zal helpen het risico te verminderen dat uw hond een opgeblazen gevoel krijgt, wat levensbedreigend kan zijn.

Poedels zijn levendige honden die regelmatig beweging nodig hebben. Oorspronkelijk gefokt als waterhonden, genieten velen nog steeds van zwemmen. Ze houden ook van apporteren en joggen of wandelen met hun baasjes.

Goede Zorg vs Poedel Levensduur

Zorg ervoor dat tandenpoetsen een vast onderdeel wordt van de verzorgingsroutine van uw poedel. Ga ook regelmatig met uw poedel naar de dierenarts voor controle en reiniging van het gebit.

Tand- en tandvleesproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige infecties die zich vanuit de mond van uw hond naar andere delen van het lichaam kunnen verplaatsen.

U moet ook het schoonmaken van de oren tot een regelmatig onderdeel van de verzorgingsroutine van uw hond maken. Honden met slappe, harige oren zoals de poedel kunnen gevoelig zijn voor oorontstekingen.

De levensduur van poedels verlengen

Uw Poedel kan een lang en gezond leven leiden, ongeacht de grootte die u kiest! Zorg ervoor dat u uw Poedel pup bij een gerenommeerde fokker haalt die zijn honden test op erfelijke gezondheidsproblemen.

Goede voeding en lichaamsbeweging, samen met een goede hygiëne kunnen ook helpen om het leven van uw Poedel te verlengen.

Vergeet niet dat Poedels bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen die regelmatige diergeneeskundige zorg en medicatie kunnen vereisen. Zorg ervoor dat u financieel voorbereid bent om voor uw hond te zorgen gedurende zijn hele leven, zelfs als er problemen ontstaan.

Kent u een langlevende Poedel? We horen graag van u in de commentaarsectie!

Meer informatie over poedels

Referenties en bronnen

  • Adams et al. Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice, 2010.
  • Canine Idiopathic Epilepsy. Universiteit van Missouri Veterinair Gezondheidscentrum.
  • Standaard Poedel: Hypoadrenocorticisme. Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn, 2011.
  • Ward, E. De ziekte van Cushing bij honden. VCA Ziekenhuizen, 2017.
  • Hernblad Tevell, E., Bergvall, K., Egenvall, A. Sebaceous Adenitis in Swedish Dogs, A Retrospective Study of 104 Cases. Acta Veterinaria Scandinavica, 2008.
  • Patellaire Luxaties. American College of Veterinary Surgeons.
  • Barnette, C. Legg-Calve-Perthes Disease bij Honden. VCA Ziekenhuizen, 2016.
  • Bell, J.S. Risicofactoren voor Canine Bloat. Tufts’ Canine and Feline Breeding and Genetics Conference, 2003.