Pluizige honden – Populaire rassen, verzorging en verzorging

pluizige honden

Fluffy honden hebben een dikke harige vacht met een zeer zachte textuur. Ze zijn geweldig om mee te knuffelen en te knuffelen! Fluffy hondenharen staan zo van hun lichaam af dat ze groter lijken dan ze zijn, wat een leuke verrassing is als ze in bad gaan of gaan zwemmen.

Pluizige honden zijn er in alle vormen, maten en temperamenten. Vandaag maken we kennis met de beste pluizige hondenrassen, waaronder de Maltezer, Poedel, Pomeriaan, Chow Chow, Old English Sheepdog en Newfoundland.

We delen tips voor het verzorgen van pluizige honden en helpen je bij het vinden van een aantal perfecte pluizige puppy’s. We delen ook stapels schattige foto’s, plaatjes en video’s van pluizige honden. En helpen je om te beslissen welke pluizige pup qua persoonlijkheid, uiterlijk en raskenmerken het beste bij jouw gezin, levensstijl en zelfs allergieën past.

Groot of klein, niet verharend of juist het tegenovergestelde, er is een pluizig hondenras voor bijna iedereen. Zolang je een liefhebber bent van vachtverzorging, of graag regelmatige uitstapjes maakt naar je plaatselijke professionele hondentrimsalon.


De aantrekkingskracht van pluizige honden

Ben je ooit van die pluizige honden tegengekomen op sociale media die meer op teddyberen lijken dan op honden? Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een van deze knuffelbeesten voor jezelf?

Pluizige honden zijn ongetwijfeld schattig, maar ze kunnen veel werk zijn. In dit artikel leren we over verschillende pluizige hondenrassen en waarom ze gefokt zijn om pluizig te zijn. Lees verder om erachter te komen welk pluizig hondenras het beste bij u past.

Kleine pluizige honden

Kleinere pluizige honden zijn een goede optie voor mensen die kleine appartementen hebben, omdat ze niet zoveel ruimte innemen. Ze kunnen ook een goede keuze zijn als je geen lange wandelingen kunt maken. Een kleinere bouw betekent meestal dat er minder formele oefening nodig is, en veel spelen thuis zal aan hun behoeften voldoen. Hier zijn enkele populaire kleine pluizige hondenrassen.

Maltezer

maltese
De Maltezer is een wit pluizig hondje

Witte pluizige hondenrassen zoals de Maltezer behoren tot de meest populaire speelgoedhondenrassen. De oorsprong van de Maltezer gaat terug tot 6000 voor Christus. Er wordt aangenomen dat ze afstammen van Spitz-achtige rassen die veel groter waren. In de loop der tijd is de Maltezer selectief gefokt om er het kleine pluizige hondje van te maken dat we vandaag de dag kennen en liefhebben.

Omdat ze werden gefokt als gezelschapsdieren, zijn Maltezers zachte en aanhankelijke honden die van knuffels en aandacht houden.

Hun charmante temperament heeft hen veel populariteit opgeleverd, waardoor ze het 37e meest populaire ras in de VS zijn. Met een lengte van slechts 7-9 inches en een gewicht van ongeveer 7 pond, hebben ze zeker hun label als speelgoedras verdiend. Hun pluizige vacht is lang, zijdeachtig en altijd wit.

Deze kleine witte pluizige hond is genetisch vatbaar voor een paar gezondheidsproblemen als gevolg van het selectief fokken. Ze kunnen lijden aan luxerende patella, een aandoening waarbij de knieschijf los zit, en hartafwijkingen. Overbevolking van het gebit is ook een probleem en komt bij veel speelgoedrassen voor.

Speelgoedpoedel

Speelgoedpoedel
Toy Poedels zijn zeer krullende pluizige honden

De beroemde kenmerkende pluizige vacht van de Poedel diende oorspronkelijk een praktisch doel. Het waren ooit retriever honden, speciaal voor eendenjagers. Hun pluizige dubbele vacht bood bescherming tegen het gure weer.

Poedels zijn er in drie maten – standaard, miniatuur en speelgoed. Toy Poedels werden voor het eerst gefokt in Engeland in de 18e eeuw en zijn minder dan 10 centimeter groot. Ze zijn vierkant gebouwd met een slim en uiterst trainbaar temperament. Ze zijn genetisch vatbaar voor heupdysplasie, oogaandoeningen en epilepsie, dus zorg ervoor dat u zich laat testen voordat u er een aanschaft.

De extravagante vacht van de Toy Poodle is ongetwijfeld een van zijn aantrekkingskrachten. Het is niet alleen vertederend en uniek, maar ook geschikt voor mensen met allergieën. Ze verharen minimaal, waardoor ze een hypoallergeen hondenras zijn. Poedels zijn er in verschillende kleuren, dus als u een rode, zwarte of bruine pluizige hond wilt, is dit misschien het ras voor u.

Zonder voldoende verzorging kan de vacht van de Toy Poedel mat en warrig worden. Dit kan pijn veroorzaken op de onderliggende huid en mogelijk infecties veroorzaken. In tegenstelling tot sommige andere rassen groeien er bij Poedels haren in de oren, die ook behandeld moeten worden om oorsmeervorming en infecties te voorkomen.

Pomerans

Pomerans Levensduur
Pomeransen zijn misschien wel de bekendste pluizige honden

Er wordt aangenomen dat de pluizige Pomeriaan afstamt van de Duitse Spitz, die werkhonden waren die in koude klimaten leefden. Het is vanwege hun werk in de buitenlucht dat deze honden selectief werden gefokt om hun prachtige pluizige vacht te krijgen. Pommerse honden danken hun naam aan de regio Pommeren. Dit omvatte het noorden van Polen, Duitsland en de Oostzee.

De prachtige vacht van de Pomeriaan trok veel liefhebbers in de 18e eeuw toen leden van de koninklijke familie ze begonnen te houden als gezelschapshonden. Koningin Victoria had zelfs haar eigen fokkerij kennel en haar favoriete hond, Windsor’s Marco, woog slechts 12 pond. Fokkers begonnen selectief Pomeranians te fokken om ze nog kleiner te maken, en er wordt gezegd dat de grootte van het ras met 50% afnam tijdens het leven van de koningin!

De Pomeriaan staat op 6-7 inch en weegt 3-7 pond. Ze zijn klein en compact met een grote pluimstaart. Hun formaat mag dan klein zijn, hun persoonlijkheid is dat allerminst. Ze hebben een levendig en uitgaand temperament en laten hun aanwezigheid duidelijk merken!

Als ze correct worden gehouden, zouden Pomeranians niet aan veel gezondheidsproblemen moeten lijden. Ze kunnen genetisch vatbaar zijn voor luxerende patella, hartproblemen en toevallen, dus zorg ervoor dat je naar een verantwoordelijke fokker gaat. Ze zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid vanwege hun kleine gestalte, dus doe niet te gek met de traktaties.

Deze Pomeriaan pups zijn erg pluizig!

Grote pluizige honden

Groot en knuffelig, grote pluizige hondenrassen zijn geweldige knuffelmaatjes. Grotere honden hebben gewoonlijk meer beweging en ruimte nodig dan kleinere honden, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van een ras. Hier zijn enkele verbazingwekkende grote pluizige hondenrassen.

Newfoundland

De Newfoundland hond is een reuzenras.
Newfoundlands zijn een van de grootste pluizige honden

Zoals je aan de naam kunt zien, is deze grote pluizige hond afkomstig van het eiland Newfoundland in Canada.

Newfoundland honden waren ooit werkhonden voor boten. Hun zwemvliezen en pluizige vacht maakten hen zeer geschikt voor waterreddingen. Sinds de jaren 1950 is het ras steeds populairder geworden als gezelschapsdier en ze zijn nu het 40e meest populaire hondenras in de VS.

Newfoundland honden houden van menselijk gezelschap. Ze hebben de reputatie een geweldige oppashond te zijn, waardoor ze een goede keuze zijn voor iemand met kinderen. Ze zijn 26-28 inch groot en wegen tussen de 100-150 pond.

Hun prachtige lange vacht komt in een verscheidenheid van donkere tinten, dus als u een grote zwarte pluizige hond wilt, kan dit het ras voor u zijn. Ze zijn er ook in bruin, grijs en zwart-wit. Deze vacht moet ten minste eenmaal per week worden geborsteld om dode haren te verwijderen en om klitten te voorkomen. Tijdens het verharingsseizoen moet hij vaker worden geborsteld.

Newfoundlands zijn genetisch vatbaar voor heupdysplasie, elleboogdysplasie en hartaandoeningen. Ze zijn ook gevoelig voor cystinurie, een afwijking die leidt tot blaasstenen. Net als bij andere rassen verkleint een fokker met een goede naam het risico op een ongezonde Newfoundlander.

Oud-Engelse Herdershond

oude engelse herdershond
Old English Sheepdogs hebben lang ruig haar

De Old English Sheepdog is het klassieke grote witte pluizige hondenras en is onmiddellijk herkenbaar. Er wordt aangenomen dat ze al sinds minstens de 18e eeuw bestaan. Herdershonden zijn verwant aan de Bearded Collie.

Hun ruige vacht is altijd een hit geweest, waardoor ze in de 19e eeuw populaire showhonden waren. Er zijn verslagen van liefhebbers die hun Old English Sheepdogs extravagante kapsels gaven, die teruggaan tot 1907.

Met een lengte van ongeveer 21-22 inch en een gewicht tussen 60-100 pond, is deze vriendelijke reus nu het 72ste meest populaire hondenras in de VS. Ze hebben vierkant gebouwde lichamen, gespierde benen en warme ogen. Hun schattige zwarte neus contrasteert met hun vacht, die altijd in variaties van wit is.

Hoewel de vachten van de Old English Sheepdog prachtig zijn, kunnen ze enige gevolgen hebben voor de gezondheid van het ras. Als het haar niet goed wordt verzorgd, kan het vuil en puin en lichaamsvloeistoffen vasthouden. Dit kan nare bacteriën oogsten en infecties en zweren veroorzaken.

Matjes komen veel voor bij het ras en kunnen zelfs de beweging beperken als ze zich tussen de tenen vormen. Houd rekening met de risico’s van een hitteberoerte bij het plannen van het bewegingsregime van een Old English Sheepdog. Het ras is genetisch vatbaar voor heupdysplasie, oogaandoeningen en erfelijke doofheid, naast enkele andere gezondheidsproblemen. Voor de meeste van deze problemen kunt u zich laten screenen, zodat u verzekerd bent van een gelukkige, gezonde Old English Sheepdog.

Chow Chow

Chow Chow Temperament
De pluisjes van de Chow Chow kunnen haar op een leeuw laten lijken.

Oorspronkelijk afkomstig uit China, is de Chow Chow vermeld in artefacten die dateren uit de 11e eeuw voor Christus. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als jachthonden die de jagers op wolven en luipaarden hielpen, en als waakhonden voor het vee. Hun pluizige vacht zorgt voor isolatie in strenge klimaten. Hun vacht werd vaak gebruikt om warme kleding te produceren, en de rasvereniging stelt dat er tegenwoordig zelfs een paar Chow Chow bontkwekerijen bestaan!

Het ras begon aan populariteit te winnen als gezelschapsdier in het midden van de 19e eeuw, toen Koningin Victoria er een kreeg, maar het was de Markiezin van Huntley die het ras vestigde door een van de eerste beroemde Chow Chow fokkerijen te openen.

Een van de belangrijkste attracties van de Chow Chow was, en is nog steeds, zijn vacht die hem een unieke en exotische uitstraling geeft. Toen het ras werd getoond in de London Zoological Gardens, werd het aangeduid als de “wilde hond van China”.

De Chow Chow is nu het 75e meest populaire hondenras in de VS en heeft een trouwe aanhang van liefhebbers. Het zijn krachtige en stevig gebouwde honden, met een lengte van 17-20 inch en een gewicht van 75-70 pond. Hun hoog aangezette staart en pluizige manen geven hen een voorname en waardige uitstraling. Deze honden kunnen koppig zijn.

Chow Chows zijn een platgetrapt ras, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor een lange lijst van gezondheidsproblemen. Ze kunnen oververhit raken door hun pluizige vacht. Andere problemen waar Chow Chows genetisch vatbaar voor zijn, zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogaandoeningen. Het gebruik van een verantwoordelijke fokker en het uitvoeren van screenings zal het risico van het krijgen van een ongezond exemplaar minimaliseren.

Een pluizige puppy vinden

Als pluizige honden het enige huisdier voor u zijn, dan kunt u het beste beginnen met een shortlist van uw favoriete pluizige honden, zoals de lijst die we hierboven hebben gedeeld. Kijk welke past bij uw behoeften in termen van temperament en grootte. Begin dan met het verkleinen van de lijst op basis van gezondheid.

Als je eenmaal het perfecte pluizige hondenras hebt uitgekozen, moet je wat tijd besteden aan het zoeken naar een goede fokker. Goede fokkers zullen graag al je vragen beantwoorden, hoe klein ook. Ze zullen u en uw interieur ook een beetje willen leren kennen. De beste fokkers laten u ook kopieën van de gezondheidscertificaten van de ouders zien, en hebben duidelijk een sterke band met hun honden.

Wat maakt pluizige honden pluizig?

De reden dat schattige pluizige honden hun mooie vacht hebben is dat ze een dubbele vacht hebben, wat betekent dat hun vacht uit twee lagen bestaat.

De onderste laag bestaat uit grove en wollige haren die de warmte vasthouden en voor isolatie zorgen. De bovenste laag bestaat uit langere ‘beschermharen’ die de huid beschermen en vuil en afval opvangen. Niet alle rassen met een dubbele vacht zijn echter pluizig. Als een hond er pluizig uitziet, komt dat doordat zijn ondervacht dichter en dikker is.

Er zijn verschillende niveaus van pluizigheid, zoals u in de rest van dit artikel zult zien – sommige honden zijn echt pluizig, en sommige zijn slechts licht pluizig. Dit beïnvloedt hoe vaak ze moeten worden geborsteld.

Verzorging van pluizige honden

Uw pluizige puppy zal regelmatig geborsteld moeten worden, minimaal om de dag. Ze moeten misschien ook geknipt, getrimd of onthaard worden, afhankelijk van de lengte van hun vacht. En of ze een ondervacht hebben of niet.

Als eenvoudige gereedschapskist voor de meeste pluizige pups heb je een breedbekkam, deshedding tool en pinborstel nodig. Misschien heb je ook een regelmatige afspraak bij de hondentrimmer nodig. Maar dit zal afhangen van welk hondenras u kiest.


Zijn pluizige honden hypoallergeen?

Pluizige honden verharen niet altijd weinig, want die pluizige textuur kan voortkomen uit het hebben van rechte haren. Honden met krullend haar die hun vacht opvangen worden eerder als allergievriendelijk beschreven. De Toy Poodle is dus een pluizige maar weinig verharende hond. Maar de meer pluizige honden vallen niet in deze categorie.

Zijn pluizige honden goede huisdieren?

Als je bereid bent om extra tijd en geld te investeren in de verzorging, kan een pluizige hond een goede match voor je zijn. Er zijn nog meer pluizige hondenrassen. Dus, als geen van deze rassen je aanspreekt, zijn er andere om te ontdekken.

Niet alle pluizige hondenrassen hebben dezelfde behoeften – elk ras is anders en vereist andere zorg, dus zorg ervoor dat je je onderzoek doet.

En, het belangrijkste, neem niet zomaar een pluizige hond omdat ze schattig of trendy zijn. Honden zijn een grote verantwoordelijkheid en kunnen vele jaren leven. Neem er alleen een als je er voor de lange termijn voor gaat.

Veel succes in je zoektocht naar een pluizige vriend!

pluizige honden

Kom meer te weten over Fluffy Dogs

Referenties en bronnen