Mopshondje – Hoe uw meisje gelukkig en gezond te houden

vrouwelijke mopshond

Als u overweegt een Mopshond te kopen, probeert u misschien te beslissen of u een mannelijke of vrouwelijke Mopshond pup kiest.

Sommige mensen geloven dat vrouwelijke Mopshonden kleiner zijn dan hun mannelijke tegenhangers, of dat ze gemakkelijker te trainen zijn.

We bekijken deze vragen en meer om te zien of er wetenschappelijke feiten zijn die ze ondersteunen.

We kijken ook naar de gezondheid van het Mopshondenras om u te helpen beslissen of een vrouwelijke Mopshond de juiste hond voor u zou kunnen zijn.

Mopshond teef grootte

Voor veel rassen is het enige zichtbare verschil tussen mannelijke en vrouwelijke honden hun grootte. Reuen zijn vaak iets groter dan teven, al is het maar een beetje.

Dit is niet noodzakelijkerwijs het geval voor de Mopshond.

Volgens de rasstandaard kunnen zowel vrouwelijke als mannelijke Mopshonden 14 – 18 pond wegen, en staan ze op een hoogte van 10 – 13 inch.

Alle Mopshonden moeten een vierkant en compact lichaam hebben. Dus ook hier is er niet veel verschil tussen de reu en de teef.

Vachttypes

Net als bij hun grootte is er geen verschil in vachttype tussen mannelijke en vrouwelijke mopshonden.

Alle Mopshonden hebben een korte en gladde vacht. Die moet fijn en glanzend zijn, in plaats van grof en hard.

Wat hun vachtkleur betreft, kunnen Mopshonden fawn of zwart zijn. Fawn mopshonden hebben een zwart masker en zwarte oren.

Sommige mensen zijn op zoek naar minder gebruikelijke kleuren, zoals de witte Mopshond.

Nogmaals, deze kleuren gelden voor zowel mannelijke als vrouwelijke Mopshonden, dus er is geen specifiek verschil tussen de vacht van een jongen of meisje Mopshond.

vrouwelijke mopshond

Mopshond Temperament

Mopshonden in het algemeen staan bekend om hun gelijkmatig temperament. Ze zijn liefdevol en extravert, met een speels karakter.

Maar zijn er verschillen tussen het temperament van mannelijke en vrouwelijke Mopshonden?

Er is nogal wat wetenschappelijk onderzoek waarin verschillen tussen honden van verschillend geslacht worden vergeleken. Hoewel deze nuttig kunnen zijn om enkele algemene ideeën te vormen, verwijst geen enkel onderzoek naar Mopshonden in het bijzonder.

Echter, in het belang van het begrijpen van al het onderzoek achter mannelijke en vrouwelijke honden, laten we een kijkje nemen.

Studies over vrouwelijke honden

Uit een studie uit 2011 bleek dat vrouwelijke honden wellicht meer visueel ingesteld zijn. De studie bestond uit het verdwijnen en weer verschijnen van een bal. In sommige scenario’s verscheen de bal weer in een ander formaat. De vrouwelijke honden in deze studie staarden veel langer naar de ballen die van grootte waren veranderd.

Terwijl de auteurs van deze studie dit verschil niet koppelden aan een evolutionaire verklaring, Stanley Coren, de auteur van Why Does My Dog Act That Way? suggereert dat de reden zou kunnen zijn dat vrouwelijke honden een nest pups goed in de gaten moeten houden.

Uit een andere studie bleek dat vrouwelijke honden eerder geneigd waren om met mensen samen te werken, terwijl mannelijke honden liever met mensen spelen. Dit zou kunnen betekenen dat uw vrouwelijke mopshond gemakkelijker te trainen is, en minder snel zijn aandacht verliest tijdens trainingssessies.

Vrouwelijke honden zijn echter misschien niet zo goed in het uitvoeren van lateraal denken. Mannelijke honden blijken sneller een nieuwe tactiek te kiezen bij het zoeken naar een bepaald voorwerp.

Zoals met alle wetenschappelijke studies is het mogelijk dat de resultaten niet van toepassing zijn op uw hond in het bijzonder. Effectieve en consequente training vanaf jonge leeftijd zal altijd waardevoller zijn dan aan te nemen dat uw hond ergens beter in zal zijn omdat ze teef is, of omgekeerd.

Gezondheid vrouwelijke mopshonden

Helaas zijn Mopshonden gevoelig voor een aantal vrij ernstige gezondheidsproblemen.

Veel van deze aandoeningen treffen zowel mannelijke als vrouwelijke mopshonden, dus terwijl we de aandoeningen hier samenvatten, raden we aan onze volledige rasbeoordeling te lezen voor een meer gedetailleerde uitsplitsing.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS)

Dit syndroom is een gevolg van de korte snuit van de Mopshond.

Hoewel de snuit van een Mopshond aanzienlijk korter is dan die van andere rassen, is de hoeveelheid zacht weefsel in dit gebied hetzelfde als bij een hond met een langere snuit.

BOAS kan uw Mopshond naar adem laten snakken. Hoewel de snuivende of snuivende geluiden waar Mopshonden bekend om staan misschien schattig lijken, is het echt een teken dat ze worstelen en in nood zijn.

Chirurgie kan een optie zijn voor Mopshonden met BOAS.

Brachycephalic Ocular Syndrome

Ook dit syndroom is te wijten aan het feit dat de schedel van de Mopshond onnatuurlijk kort is.

De ondiepe oogkassen stellen hun ogen bloot aan zweren en infecties.

Deze aandoening kan leiden tot terugkerende problemen met pijn en irritatie in de ogen.

Obesitas

Obesitas is een groot probleem bij Mopshonden, waarbij uit één studie bleek dat het de meest voorkomende aandoening bij het ras is. Vrouwelijke mopshonden die gecastreerd zijn, lopen meer kans om zwaarlijvig te worden.

Mopshonden met een hogere body condition score (BCS) blijken een hoger risico te lopen op het ontwikkelen van BOAS.

Naast de hierboven genoemde gezondheidsproblemen kunnen Mopshonden ook lijden aan:

Er zijn aanwijzingen dat Mopshonden meer risico lopen op het ontwikkelen van longkwabtorsie (LLT) als gevolg van hun brachycephale gezichtsvorm, hoewel er geen verschil is gevonden tussen de geslachten.

Mopshond levensduur

Ondanks hun scala aan gezondheidsproblemen hebben Mopshonden een verwachte levensduur van ongeveer 13 – 15 jaar.

Vrouwelijke Mopshonden blijken gemiddeld iets langer te leven dan mannelijke Mopshonden.

Dit is echter geen significant verschil.

Een mopshond steriliseren

Als je niet van plan bent om met je vrouwelijke Mopshond te fokken, kan je dierenarts je aanraden om haar te laten steriliseren.

Veel eigenaren kiezen ervoor om dit te doen, omdat het de loopsheid van je Mopshond tegenhoudt, en ook het risico van een onverwachte zwangerschap wegneemt.

Er zijn voor- en nadelen aan castratie, dus laten we die nu eens bekijken.

Voordelen van castratie

Lange tijd is gedacht dat castratie het risico op borsttumoren vermindert. Uit een gedetailleerd overzicht van wetenschappelijke studies op dit gebied bleek echter dat er weinig bewijs was om dit te ondersteunen.

Pyometra, of een infectie van de baarmoeder, is een ernstige aandoening die uw niet-gesteriliseerde Mopshond kan treffen als ze ouder wordt. Door haar te laten steriliseren, neemt u dit risico weg.

Nadelen van sterilisatie

Gesteriliseerde Mopshonden lopen mogelijk meer risico om zwaarlijvig te worden, wat op zijn beurt de kans op het ontwikkelen van BOAS vergroot.

Sterilisatie kan de kans vergroten dat uw vrouwelijke Mopshond urine-incontinentie ontwikkelt, hoewel het bewijs zwak is.

Wachten tot na de leeftijd van 3 maanden kan het risico enigszins verminderen. Voor een speelgoedras als de Mopshond, die soms al problemen hebben met zindelijkheidstraining, is dat iets om in gedachten te houden.

Bij sommige rassen blijkt de incidentie van niet-mammaire kankers iets hoger te zijn bij gesteriliseerde teefjes, maar Mopshonden werden niet in deze studie opgenomen.

U kunt hier meer lezen over het al dan niet steriliseren van uw Mopshond.

Leven met een ongecastreerde mops

Als je besluit om je vrouwelijke mops niet te steriliseren, dan zijn er bepaalde praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Uw vrouwelijke mops zal loops worden, wat meestal twee keer per jaar gebeurt. Op dat moment zal ze aantrekkelijker worden voor, en de aandacht willen trekken van, reuen.

U kunt merken dat ze vocaler wordt, of manieren zoekt om aan uw achtertuin te ontsnappen. Als je buren intacte reuen hebben, dan zul je extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zoals haar binnen houden als ze loops is.

Ze zal ook bloed afscheiden, wat rommelig kan zijn om op te ruimen. Hondenluiers zijn beschikbaar om de rommel tot een minimum te beperken.

Het is over het algemeen een goed idee om in deze tijd niet met uw vrouwelijke Mopshond te gaan wandelen, omdat hele reuen overheersend kunnen worden als ze een loopse teef ruiken. Bij sommige energieke rassen kan dit problematisch zijn. Maar omdat de meeste Mopshonden slechts een beetje beweging kunnen verdragen, is dit niet zo’n groot probleem bij uw vrouwelijke Mopshond.

Als je gebruik maakt van hondendagverblijven, accepteren ze je vrouwelijke Mopshond misschien niet als ze loops is. Ongecastreerde teefjes kunnen ook temperamentvoller zijn dan reuen en gecastreerde teefjes.

Mopshond man versus vrouw

Hoewel het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke honden bij sommige rassen vrij uitgesproken kan zijn, is dat bij de Mopshond niet echt het geval.

Voor het grootste deel zijn zowel mannelijke als vrouwelijke Mopshonden gelijkmoedige en meegaande hondjes.

Bij elk ras is het beter zich te concentreren op de algemene kenmerken van het ras, ongeacht het geslacht.

Als u een nest pups bezoekt, kan het zijn dat u zich aangetrokken voelt tot één pup in het bijzonder. Terwijl u misschien van plan was om een reutje te kiezen, kan het zijn dat u in plaats daarvan een teefje kiest!

Als je ervoor kiest om je teefje niet te steriliseren, houd er dan rekening mee dat je je routine moet aanpassen terwijl ze loops is, om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Zijn vrouwelijke mopshonden goede huisdieren?

Hoewel het karakter van de Mopshond alleen al het tot een zeer goed huisdier kan maken, moet er ook rekening worden gehouden met de gezondheid.

Als een plat-faced, brachycephalisch ras, betekent het brede scala aan gezondheidsproblemen dat we niet aanraden een Mopshond puppy te selecteren, of het nu een teefje of een reu is.

Nu Mopshonden steeds populairder worden vanwege hun schattige uiterlijk en lage activiteitsniveau, kunt u nog steeds erg verleid worden door dit ras.

In dat geval raden we aan om te kijken naar het redden van een oudere, vrouwelijke Mopshond. Spreek met een reddingsorganisatie, zodat je volledig op de hoogte bent van de extra diergeneeskundige zorg die ze nodig kan hebben. Je zou ook kunnen kijken naar alternatieve kleine rassen zoals de Border Terrier.

Heb jij een vrouwelijke Mopshond? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Muller et al. (2011). Vrouwelijke maar niet mannelijke honden reageren op een size constancy violation. Biology Letters: Animal Behavior.
 • Egenvall et al. (2001). Rasrisico van pyometra bij verzekerde honden in Zweden. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde.
 • McNiel et al (2006). Evaluatie van het risico en de klinische uitkomst van mastceltumoren bij mopshonden. Veterinaire en Vergelijkende Oncologie.
 • O’Neill et al. (2016). Demografie en gezondheid van Mopshonden onder primaire veterinaire zorg in Engeland. Canine Genetics and Epidemiology.
 • Scandurra et al. (2018). Gedrags- en perceptuele verschillen tussen seksen bij honden: een overzicht. Dieren.
 • Fugazza et al. (2017). Sekseverschillen in het sociaal leren van ruimtelijke informatie door honden. Animal Cognition.
 • Liu et al. (2017). Conformational risicofactoren van brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS) in Pugs, French Bulldogs, en Bulldogs. PLOS One.
 • Officiële Standaard van de Mopshond.
 • Beauvais et al. (2012). Het effect van castratie op het risico van borsttumoren bij honden – een systematische review. Journal of Small Animal Practice.
 • Spadafori & Becker. Hoe kiest u uw voorkeur? Mannelijke of vrouwelijke hond?
 • Fields. (2011). Vrouwelijke honden zijn niet gemakkelijk voor de gek te houden. Science.
 • Usborne. (2019). ‘Dit is een ramp’: de chirurgen die mopshonden en bulldogs in leven houden. The Guardian.
 • Holmes et al. (2018). Longkwabtorsie bij volwassen en jeugdige Mopshonden. Veterinary Record Case Reports.
 • Flegel. (2017). Ras-specifieke magnetische resonantie imaging kenmerken van necrotiserende encefalitis bij honden. Frontiers in Veterinary Science.
 • Dobson. (2013). Ras-disposities voor kanker bij rashonden. ISRN Veterinaire Wetenschappen.
 • Beauvais et al. (2012). Het effect van castratie op het risico van urine-incontinentie bij …. – een systematische review. Journal of Small Animal Practice.
 • Hart et al. (2014). Gezondheidseffecten op lange termijn van sterilisatie van honden: vergelijking van Labrador Retrievers met Golden Retrievers. PLOS One.
 • Genetische welzijnsproblemen van gezelschapsdieren. Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn.
 • Packer, et al. (2015) Impact of Facial Conformation on Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome. PLOS One.