Plaveiselcelcarcinoom bij honden

Plaveiselcelcarcinoom is een veelvoorkomende vorm van huidkanker bij honden. Het is een agressieve vorm van kanker die zich snel kan verspreiden naar andere delen van het lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op wat plaveiselcelcarcinoom bij honden is, hoe het wordt veroorzaakt, de symptomen, diagnose en behandeling, en hoe je het kunt voorkomen.

Plaveiselcelcarcinoom honden

Wat is plaveiselcelcarcinoom bij honden?

Plaveiselcelcarcinoom (PSCC) is een type kanker dat ontstaat uit de oppervlakkige laag van de huid, de epitheellaag. De tumor ontstaat meestal op de gebieden van de huid die worden blootgesteld aan de zon, zoals de neus, oren, lippen, oogleden en de voetzolen. Het kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam waar de huid beschadigd is.

Hoe wordt het veroorzaakt?

De belangrijkste oorzaak van PSCC bij honden is blootstelling aan de zon. Honden met witte of lichtgekleurde vacht hebben een hoger risico op het ontwikkelen van PSCC dan honden met een donkerdere vacht. Andere risicofactoren zijn:

 • Leeftijd: oudere honden hebben een hoger risico op het ontwikkelen van PSCC.
 • Immuunsysteem: honden met een verzwakt immuunsysteem hebben een hoger risico op het ontwikkelen van PSCC.
 • Blootstelling aan chemicaliën: honden die in contact komen met bepaalde chemicaliën hebben een hoger risico op het ontwikkelen van PSCC.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van PSCC bij honden zijn afhankelijk van de locatie van de tumor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Een bultje of knobbel op de huid
 • Een wond die niet geneest
 • Een zwerende plek op de huid
 • Een verkleuring van de huid
 • Een korst op de huid

Diagnose en behandeling

Als je vermoedt dat je hond PSCC heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal een biopsie uitvoeren om de tumor te analyseren en de diagnose te stellen.

De behandeling van PSCC bij honden hangt af van de grootte en locatie van de tumor, evenals de gezondheidstoestand van de hond. Enkele behandelopties zijn:

 • Chirurgie: de tumor wordt operatief verwijderd.
 • Bestralingstherapie: de tumor wordt behandeld met straling om de kankercellen te doden.
 • Chemotherapie: medicijnen worden gebruikt om de kankercellen te doden.

Hoe kun je plaveiselcelcarcinoom bij honden voorkomen?

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het risico op PSCC bij honden te verminderen:

 • Beperk de blootstelling aan de zon: vermijd blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag en gebruik zonnebrandcrème op de onbeschermde delen van de huid.
 • Controleer de huid van je hond regelmatig op tekenen van PSCC.
 • Houd de huid van je hond gezond: zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en vermijd blootstelling aan giftige stoffen.

Conclusie

Plaveiselcelcarcinoom is een ernstige vorm van kanker bij honden die snel kan verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het is belangrijk om de symptomen van PSCC bij honden te herkennen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor diagnose en behandeling. Door de blootstelling aan de zon te beperken en de huid van je hond gezond te houden, kun je het risico op PSCC bij honden verminderen.

FAQs

1. Kan plaveiselcelcarcinoom bij honden worden behandeld?

Ja, plaveiselcelcarcinoom bij honden kan worden behandeld met chirurgie, bestralingstherapie of chemotherapie.

2. Hoe herken ik plaveiselcelcarcinoom bij mijn hond?

Enkele tekenen van PSCC bij honden zijn een bultje of knobbel op de huid, een wond die niet geneest, een zwerende plek op de huid, een verkleuring van de huid of een korst op de huid.

3. Welke honden hebben een hoger risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom?

Honden met witte of lichtgekleurde vacht hebben een hoger risico op het ontwikkelen van PSCC dan honden met een donkerdere vacht. Ook oudere honden en honden met een verzwakt immuunsysteem hebben een hoger risico.

4. Kan ik plaveiselcelcarcinoom bij honden voorkomen?

Je kunt het risico op PSCC bij honden verminderen door de blootstelling aan de zon te beperken, de huid van je hond regelmatig te controleren op tekenen van PSCC en de huid van je hond gezond te houden.

5. Is plaveiselcelcarcinoom bij honden besmettelijk?

Nee, plaveiselcelcarcinoom bij honden is niet besmettelijk.