Amantadine voor honden: een effectieve behandeling voor neurologische aandoeningen

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat jouw viervoeter gezond en gelukkig is. Helaas kunnen honden, net als mensen, te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen. Neurologische aandoeningen zijn daar een voorbeeld van. Gelukkig bestaat er een effectieve behandeling voor deze aandoeningen: amantadine. In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over amantadine voor honden.

Amantadine hond

Wat is amantadine?

Amantadine is een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om griep te behandelen. Later bleek echter dat het ook een positief effect heeft op neurologische aandoeningen bij honden. Het is een NMDA-receptorantagonist en verhoogt de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de signalering in de hersenen.

Wanneer wordt amantadine voorgeschreven?

Amantadine wordt voorgeschreven bij honden die lijden aan neurologische aandoeningen zoals:

 • Epilepsie
 • Hondenziekte
 • Canine distemper virus infecties
 • Parvovirus infecties
 • Canine influenza
 • Canine herpesvirusinfecties
 • Wobbler syndroom
 • Ataxie
 • Andere neurologische aandoeningen

Hoe werkt amantadine?

Amantadine werkt op verschillende manieren. Het blokkeert de NMDA-receptoren in de hersenen, die betrokken zijn bij de signalering van pijn. Hierdoor kan het pijn verminderen bij honden die lijden aan neurologische aandoeningen. Daarnaast verhoogt het de afgifte van dopamine, wat een positief effect heeft op de motoriek en het gedrag van de hond.

Hoe wordt amantadine toegediend?

Amantadine wordt meestal toegediend in de vorm van een tablet. De dosering hangt af van het gewicht van de hond en de aard van de aandoening. Het is belangrijk om de dosering strikt op te volgen en het geneesmiddel niet te lang te gebruiken, omdat het anders zijn effectiviteit kan verliezen.

Zijn er bijwerkingen?

Net als bij elk geneesmiddel kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van amantadine. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Verhoogde hartslag
 • Trillen

Als je hond last heeft van deze bijwerkingen, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.

Wat zijn de voordelen van amantadine?

Amantadine heeft verschillende voordelen voor honden die lijden aan neurologische aandoeningen. Het kan de pijn verminderen, de motoriek verbeteren en het gedrag positief beïnvloeden. Daarnaast is het een veilig geneesmiddel dat weinig bijwerkingen heeft.

Wat zijn de nadelen van amantadine?

Amantadine heeft weinig nadelen. Het is een veilig geneesmiddel dat goed wordt verdragen door de meeste honden. Het enige nadeel is dat het niet geschikt is voor alle honden. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor amantadine of kunnen bepaalde aandoeningen hebben die het gebruik ervan ongeschikt maken.

Is amantadine veilig?

Ja, amantadine is veilig voor de meeste honden. Het is een geneesmiddel dat goed wordt verdragen en weinig bijwerkingen heeft. Het is echter wel belangrijk om de dosering strikt op te volgen en het geneesmiddel niet te lang te gebruiken, omdat het anders zijn effectiviteit kan verliezen.

Waar kan ik amantadine kopen?

Amantadine is een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is. Je kunt het dus alleen kopen bij je dierenarts. Het is belangrijk om het geneesmiddel alleen te gebruiken als het is voorgeschreven door je dierenarts.

Conclusie

Amantadine is een effectieve behandeling voor honden met neurologische aandoeningen. Het kan de pijn verminderen, de motoriek verbeteren en het gedrag positief beïnvloeden. Het is een veilig geneesmiddel dat weinig bijwerkingen heeft. Als je hond lijdt aan een neurologische aandoening, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts om te kijken of amantadine een geschikte behandeling is.

FAQs

1. Kan amantadine worden gebruikt bij alle honden?

Nee, amantadine is niet geschikt voor alle honden. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor amantadine of kunnen bepaalde aandoeningen hebben die het gebruik ervan ongeschikt maken. Het is belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts om te kijken of amantadine een geschikte behandeling is voor jouw hond.

2. Is amantadine veilig voor honden?

Ja, amantadine is veilig voor de meeste honden. Het is een geneesmiddel dat goed wordt verdragen en weinig bijwerkingen heeft. Het is echter wel belangrijk om de dosering strikt op te volgen en het geneesmiddel niet te lang te gebruiken, omdat het anders zijn effectiviteit kan verliezen.

3. Hoe lang duurt het voordat amantadine werkt?

De tijd die nodig is voordat amantadine werkt, hangt af van de aard van de aandoening en de dosering. In sommige gevallen kan het enkele dagen duren voordat de effecten merkbaar zijn. Het is belangrijk om de dosering strikt op te volgen en het geneesmiddel niet te lang te gebruiken, omdat het anders zijn effectiviteit kan verliezen.

4. Kan amantadine worden gebruikt bij zwangere of zogende honden?

Nee, amantadine wordt niet aanbevolen voor gebruik bij zwangere of zogende honden. Het is belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts om te kijken naar alternatieve behandelingen als je hond zwanger is of borstvoeding geeft.

5. Hoe moet ik amantadine bewaren?

Amantadine moet worden bewaard op een koele, droge plaats, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Het is belangrijk om de vervaldatum te controleren voordat je het geneesmiddel gebruikt. Als het geneesmiddel is verlopen, moet je het weggooien en contact opnemen met je dierenarts voor een nieuwe voorschrift.