Pasgeboren Chihuahua

pasgeboren chihuahua

Dit artikel staat vol feiten over pasgeboren chihuahua-pups, van hoe klein ze zijn en hoe ze zijn in hun eerste dagen en weken, tot de mijlpalen die ze moeten bereiken voordat ze klaar zijn om naar huis te gaan met een nieuwe eigenaar.

Een pasgeboren Chihuahua is klein, hulpeloos en volledig afhankelijk van hun moeder om te overleven. Maar de dagen en weken die volgen zijn een buitengewoon snelle periode van ontwikkeling.


Deze video schetst de voortgang van een Chihuahua puppy vanaf de geboorte tot aan zijn definitieve thuiskomst. Laten we eens kijken naar enkele mijlpalen.

Hoe groot zijn pasgeboren Chihuahua’s?

Laten we beginnen met de grootte. Chihuahuas behoren tot de kleinste honden ter wereld. In feite heeft alleen de speelgoedpoedel een even lage limiet voor showhonden – slechts 6 pond. En dat betekent natuurlijk piepkleine pups. Misschien omdat hun grootte zo fascinerend is, zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar het geboortegewicht van baby Chihuahuas. Een pasgeboren Chihuahua-pup kan tussen de 35 en 270 gram wegen. De meeste wegen tussen 85 en 140 gram. En het gemiddelde geboortegewicht is 4,25oz (120g). Ter vergelijking, een D-batterij weegt 4.75oz!

Verschillende studies hebben getest of een laag geboortegewicht een probleem is voor puppy Chihuahuas. Maar gelukkig hadden de kleinste pups evenveel kans om de lastige dagen direct na de geboorte te overleven als hun grotere broers en zussen en neven.

pasgeboren chihuahua

Niet zo klein als ze zouden moeten zijn?

Dus Chihuahua pasgeboren pups zijn inderdaad erg klein. Maar ze zijn eigenlijk niet zo klein vergeleken met hun moeder. Het verkleinen van een hele wolf tot een hondje van minder dan 1,5 kg was een fokproject dat volledig door mensen gedreven werd. Echter, wanneer we één aspect van de biologie van een hond (in dit geval hun lengte en gewicht) zo snel veranderen, slaagt niet alles aan hen er altijd in om hetzelfde tempo aan te houden.

Bijvoorbeeld Chihuahuas worstelen vaak met gebitsproblemen, omdat ze de waarde van een wolf aan tanden in een klein paar kaken hebben. En hun pups worden ook in de baarmoeder onevenredig groot in vergelijking met hun moeder. Dit betekent dat Chihuahuas meer kans hebben op een geplande keizersnede, en meer kans op moeilijkheden bij een natuurlijke bevalling. Om de best mogelijke resultaten voor moeder en pups te garanderen, moeten alle zwangerschappen nauwlettend worden gevolgd door een dierenarts. En beginnende fokkers zouden tijdens de geboorte begeleid moeten worden door een meer ervaren fokker.

Schattige feiten over pasgeboren Chihuahua pups

 • Het gemiddelde aantal pups in een Chihuahua nest is 2 tot 4.
 • Pasgeboren Chihuahuas zijn blind en doof, maar ze kunnen ruiken, proeven en aanrakingen en trillingen waarnemen.
 • Een van hun eerste instincten is eten – de eerste pups beginnen zelfs te zogen voordat moeder klaar is met de geboorte van hun broertjes en zusjes!
 • Ze kunnen hun eigen lichaamswarmte echter niet regelen – ze vertrouwen op het samenkruipen met mama’s warme knuffels om een stabiele kerntemperatuur te behouden.
 • Ze kunnen meer dan 20 uur per dag slapen! De eerste twee weken brengen ze hun wakkere uren door met warmte zoeken of borstvoeding geven.
 • De kleuren van pasgeboren Chihuahuas zijn niet altijd een goede voorspeller van hun volwassen kleur. Ze kunnen er 12 weken later heel anders uitzien, en zelfs 9 maanden daarna!
 • Zowel langharige als kortharige Chihuahuas worden geboren met een korte vacht. Twee kortharige honden kunnen langhaarpups werpen, maar andersom niet. Een ervaren fokker kan soms vanaf ongeveer 3 of 4 weken oud langhaarpups van korthaarpups onderscheiden, maar langharen kunnen zich nog later openbaren.

Hoe zorg je voor pasgeboren Chihuahua pups

De meest hachelijke periode in de ontwikkeling van een pasgeboren pup is de 3 dagen direct na hun geboorte. Helaas bevat ongeveer 1 op de 12 nesten minstens één doodgeboren pup, en ongeveer 10% van de levende pups sterft in de eerste 24 uur na de geboorte. Dit zijn schrijnende momenten voor elke fokker. Ze onderstrepen het belang om iemand bij de hand te hebben die kan herkennen wanneer een pup problemen heeft, en die snel (en mogelijk levensreddend) kan oordelen over hun behoeften.

In een perfecte wereld worden baby Chihuahuas volledig door hun moeder verzorgd. De band tussen een moederhond en haar pasgeborenen is complex en verfijnd. Het geeft haar baby’s de best mogelijke overlevingskans, en vergroot de kans dat ze ook goed aangepaste, veelzijdige volwassenen worden. In uitzonderlijke omstandigheden, wanneer een mens het over moet nemen (zoals de kleine Stewie in onze video eerder), moet dit gebeuren onder toezicht van een dierenarts of een uitzonderlijk ervaren fokker. Het is niet iets dat je kunt leren van online onderzoek alleen!

Belangrijke keuzes

Zelfs als moeder de baas blijft, moet de fokker nog belangrijke beslissingen nemen. Een daarvan is waar ze op gespeend wordt. Meestal zal dit hetzelfde puppyvoer zijn dat moeder heeft gegeten om haar dieet te versterken en haar energie te geven om te zogen. Een andere vraag is hoe ze te socialiseren. Zachte stimulatie tussen de geboorte en 5 weken is belangrijk voor hun emotionele ontwikkeling op lange termijn. Puppy’s die in deze periode worden blootgesteld aan een verscheidenheid aan huishoudelijke geuren, bezienswaardigheden en geluiden, hebben meer zelfvertrouwen en zijn exploratiever wanneer ze opgroeien, dan puppy’s die van deze ervaringen worden afgesloten. Bovendien zijn pups die vóór de leeftijd van 3 weken dagelijks kort en voorzichtig worden behandeld, op de leeftijd van 8 weken exploratiever en geven ze minder noodkreten wanneer ze korte tijd alleen worden gelaten.

Baby Chihuahua ontwikkeling

De eerste periode van de ontwikkeling van pasgeboren Chihuahua’s is snel en intens. Alleen al in de eerste week moeten ze hun geboortegewicht verdubbelen. De neonatale periode – het hoge risico vlak na de geboorte – sluit tussen 3 en 4 dagen oud. Daarna volgt een periode tot drie weken oud waarin alles draait om warm blijven, eten en slapen. Gedurende deze periode beginnen hun ogen open te gaan ergens na 7 dagen oud, en zijn meestal volledig open tegen de tijd dat ze 14 dagen oud zijn. Kort daarna gaan ook hun gehoorgangen open. Terwijl pasgeboren pups zich korte afstanden kunnen verplaatsen om te voeden door met hun ledematen te peddelen, beginnen sommige ongecoördineerde pogingen tot echt lopen tussen 18 en 21 dagen oud.

Gedragsontwikkeling

Baby Chihuahua ontwikkeling in deze tijd is ook niet alleen fysiek. Er vinden ook enkele belangrijke emotionele en gedragsveranderingen plaats. De piekperiode voor het socialiseren van een puppy ligt tussen 3 en 12 weken oud. Vooral tussen 6 en 8 weken weegt de motivatie van een puppy om nieuwe dingen te benaderen en te onderzoeken zwaarder dan de zorgen die ze hebben dat het ding niet veilig of vriendelijk is. Volwassen Chihuahuas zijn een van de hondenrassen die zich het meest agressief gedragen tegenover hun eigenaar, onbekende mensen en andere honden. Ze behoren ook tot de hondenrassen die het meest schrikken van harde geluiden, zoals onweer of vuurwerk. Het niet socialiseren op jonge leeftijd omdat ze er te klein voor leken, draagt hier in belangrijke mate toe bij. Het is dus van vitaal belang dat hun fokker zich inzet voor veel socialisatiemogelijkheden tijdens de socialisatieperiode voordat ze thuiskomen.

Vanaf 6 weken beginnen pups ook menselijke communicatiesignalen te herkennen en te begrijpen, zoals het wijzen naar de locatie van voedsel. Een spannende wereld van mogelijkheden om informatie te delen met uw puppy gaat nu open!

Wanneer zijn pasgeboren Chihuahua-puppy’s klaar om naar huis te gaan?

Baby Chihuahua’s moeten bij hun moeder blijven tot ze minstens 8 weken oud zijn. De laatste week tussen 7 en 8 weken oud is de piekperiode voor puppy sociaal spel. En het is een belangrijke tijd voor het leren van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, emotionele intelligentie en bijtrem van hun moeder en hun broers en zussen. Onderzoekers hebben ontdekt dat een scheiding vóór de leeftijd van 8 weken een stressfactor is die het risico op angstgerelateerd gedrag verhoogt. Puppy’s die vóór 8 weken van hun moeder worden gescheiden, hebben meer kans om als volwassen hond destructief, vocaal, angstig, op lawaai reagerend, aandacht zoekend en resource bewakend te zijn, dan puppy’s die tot 8 weken bij hun moeder blijven.

De 8 weken drempel is zo belangrijk dat in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten, en veel andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, het illegaal is om een puppy te verkopen voordat ze 8 weken oud zijn. Omdat Chihuahua-pups zo klein en kwetsbaar zijn, staan sommige fokkers er zelfs op om ze langer bij moeder thuis te houden. Dit geeft ze meer kans om fysiek groot en sterk te worden voordat ze zich aanpassen aan de ontreddering van een heel nieuw leven. Als uw fokker zijn pups langer dan 8 weken houdt, kan dit zeer lovenswaardig zijn. Maar heb een eerlijk gesprek met hen over welke socialisatie zij voor u zullen doen terwijl zij uw pup nog hebben. Zullen de ervaringen die uw pasgeboren pup bij hen opdoet voldoende zijn om hem voor te bereiden op zijn leven met u?

De speciale behoeften van pasgeboren teacup Chihuahuas

Ongetwijfeld is hun kleine formaat een groot deel van waarom Chihuahua’s zo populair zijn. Om hier munt uit te slaan, proberen sommige fokkers speciale beschrijvende termen toe te passen op de kleinste Chihuahuapuppy’s, zoals ’teacup’ en ‘pocket size’. Maar zoals we hebben gezien, is enige variatie in de grootte van pasgeboren Chihuahua’s normaal – het is geen indicatie dat het een apart, speciaal type Chihuahua is. Pasgeboren teacup Chihuahua’s kunnen echter speciale aandacht nodig hebben als het gaat om sommige aspecten van hun verzorging:

 • Hun botten zullen langer erg klein en breekbaar zijn.
 • Sommige botten ontwikkelen zich misschien nooit zoals het hoort. Ze kunnen bijvoorbeeld een permanente opening in de schedel hebben, een fontanel genaamd.
 • Deze verschillen betekenen dat ze misschien pas op latere leeftijd fit genoeg zijn voor een lange reis naar een nieuw thuis.
 • Eenmaal thuis hebben ze misschien kleinere, frequentere maaltijden nodig dan andere pups, om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • En het duurt waarschijnlijk langer om ze op het potje te krijgen.

Pasgeboren Chihuahua samenvatting

Pasgeboren Chihuahua pups behoren tot de kleinste van allemaal. Gelukkig lijkt dit ze op de lange termijn geen kwaad te doen. Maar een Chihuahua nest voor de eerste keer grootbrengen moet altijd gebeuren met de steun van een meer ervaren mentor, en onder toezicht van een dierenarts. Naast het verschaffen van alles wat ze nodig hebben voor hun lichamelijke gezondheid, moeten verzorgers van pasgeboren puppy’s nadenken over socialisatie en het zorgen voor een goed afgeronde emotionele ontwikkeling vanaf kort na de geboorte. De ontwikkelingsmijlpalen volgen is een spannende manier om de tijd te doden tot ze klaar zijn om met 8 weken naar hun nieuwe thuis te gaan.

Heeft u uw Chihuahua als pasgeborene kunnen ontmoeten? We horen graag over hen in de commentaarsectie hieronder – laat ons weten hoeveel ze wogen, en of je al aanwijzingen voor hun volwassen persoonlijkheid kon voelen!

Meer hulp bij Chihuahuas

Referenties

Farrell et al. The challenges of pedigree dog health: approaches to combating inherited disease. Canine Medicine & Genetics. 2015.

Fusi et al. Apgar score of geboortegewicht bij Chihuahua honden geboren via electieve keizersnede: wat is de beste voorspeller van de overleving op 24 uur na de geboorte? Acta Veterinaria Scandinavica. 2020.

Lawler. Neonatale en pediatrische zorg van de pup en kitten. Theriogenologie. 2008.

Moxon & England. Verzorging van pups tijdens de neonatale periode: Part 1 care and artificial rearing. Veterinary Nursing Journal. 2012.

Mugnier et al. Geboortegewicht als risicofactor voor neonatale sterfte: Rasspecifieke aanpak om risicopups te identificeren. Preventieve diergeneeskunde. 2019.

Santos et al. Een overzicht van moederlijk gedrag bij honden en potentiële gebieden voor verder onderzoek. Journal of Small Animal Practice. 2019.

Teacup Chihuahua Verklaring. De Chihuahua Club van Amerika. Geraadpleegd in juni .

De huishond: Its Evolution, Behavior and Interactions with People. Cambridge University Press. 2016.