Zwaarlijvigheid en Obesitas bij honden

Net als bij mensen kan obesitas bij honden ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Honden met overgewicht hebben meer kans op diabetes, hart- of ademhalingsproblemen…

Honden lijden steeds vaker aan overgewicht of obesitas. Net als bij mensen kan deze ziekte ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond.

Obesitas bij honden

Wat is Obesitas ?

Obesitas is een ophoping van overtollig lichaamsvet. Extra lichaamsgewicht en extra lichaamsvet gaan meestal hand in hand, dus de meeste honden met overgewicht zullen overtollig lichaamsvet hebben.

Lichaamsgewicht is gemakkelijk te meten om te beoordelen of een hond overgewicht of obesitas heeft – gemakkelijker dan het meten van lichaamsvet. Als we het lichaamsgewicht als richtlijn gebruiken, worden honden als overgewicht beschouwd als ze 10-20% boven hun ideale lichaamsgewicht wegen. Ze worden als zwaarlijvig beschouwd wanneer ze 20% of meer boven hun ideale lichaamsgewicht wegen.

Symptomen van obesitas bij honden

Symptomen van obesitas bij honden zijn onder andere:

 • Gewichtstoename
 • Geen of weinig zichtbare taille
 • Geen voelbare ribbenkast
 • Overtollig lichaamsvet
 • Uitgezette buik
 • Gebrek aan verzorging
 • Gebrek aan mobiliteit
 • Lethargie
 • Moeite met ademhalen

Wat zijn de risico’s van obesitas?

Zwaarlijvigheid verkort het leven van een hond en maakt de kans op het ontwikkelen van ziekten groter. Het werd altijd aangenomen dat zware honden een kortere levensduur hadden dan magere honden, meestal 6-12 maanden. Maar uit een groot, levenslang onderzoek onder Labrador Retrievers is gebleken dat zelfs matig overgewicht de levensverwachting van een hond met bijna twee jaar kan verminderen in vergelijking met hun magere soortgenoten. Dit is een ontnuchterende statistiek.

Vroeger werd vet beschouwd als relatief inactief weefsel, dat alleen maar overtollige calorieën opsloeg en het lichaamsgewicht vergrootte. Wetenschappelijk bewijs toont nu echter aan dat vetweefsel biologisch actief is. Het scheidt ontstekingshormonen af en veroorzaakt oxidatieve stress op het lichaamsweefsel, die beide bijdragen aan vele ziekten. Obesitas beschouwen als een chronische, laaggradige ontstekingsaandoening is een nieuwe benadering.

Zwaarlijvige honden ontwikkelen een verhoogd risico voor:

 • vele soorten kanker, diabetes mellitus, hartkwalen, en hypertensie
 • osteoartritis en een snellere degeneratie van de aangetaste gewrichten
 • blaasstenen
 • complicaties bij narcose omdat ze minder warmtetolerant zijn

Anderzijds kan zwaarlijvigheid een indicator zijn van ziekte, zoals hypothyreoïdie (een onderactieve schildklier) of de ziekte van Cushing (overactieve bijnieren).

Oorzaken van obesitas bij honden

De volgende factoren kunnen bijdragen aan obesitas bij honden:

Omgeving

 • Overvoeding – Meer eten dan het dier aan beweging verbruikt. Voedingsfactoren die hieraan bijdragen zijn onder meer tafelresten, vetrijk voedsel, het aantal maaltijden, het aantal traktaties en frequente variatie in het dieet.
 • Gebrek aan beweging – Huisdieren die alleen binnen komen, lopen een groter risico op obesitas.
 • Verkeerde perceptie van de lichaamsconditie van de hond – De eigenaar herkent niet dat er sprake is van obesitas.

Fysiologie

 • Leeftijd – Honden ouder dan vijf jaar verminderen hun vrijwillige activiteit en verbranden dagelijks minder calorieën.
 • Genetische aanleg – Sommige rassen hebben aanleg voor zwaarlijvigheid, waaronder terriërrassen, spaniels, teckels, beagles en Labrador retrievers.

Chirurgie

 • Neutratie/sterilisatie – Afname van de productie van geslachtshormonen verlaagt het energieverbruik en kan leiden tot veranderingen in verzadiging (meer honger).

Medicijnen

 • Fenobarbital (anti-epilepticum) kan het verzadigingsgevoel verminderen en leiden tot overeten
 • Glucocorticoïden kunnen leiden tot abnormale vetafzetting en gewichtstoename

Ziekten

 • Hypothyreoïdie kan gewichtstoename in de hand werken
 • Insulinoom kan gewichtstoename in de hand werken
 • Hyperadrenocorticisme kan bijdragen aan gewichtstoename

Hoe weet ik of mijn hond zwaarlijvig is?

Zwaarlijvige hond
De allereerste stap in het omgaan met een hond met overgewicht of obesitas is het herkennen en erkennen dat er een probleem is. Helaas worden we overspoeld met beelden in de media van honden die consequent te zwaar zijn, waardoor het moeilijk is om te begrijpen hoe normaal eruit ziet. Uw dierenarts en het veterinaire gezondheidsteam kunnen u helpen met een beoordeling.

Ribbedekking is niet alleen een belangrijke meting om u te helpen vaststellen of uw hond overgewicht heeft, maar het is ook gemakkelijk voor u om thuis, op uw eigen te doen. Als u uw hand met de palm naar beneden houdt en uw knokkels voelt met de vingertoppen van de andere hand, dan voelt u hoe de ribben van uw hond net achter de schouderbladen zouden moeten aanvoelen. Het is ook een goede methode om de voortgang van het gewichtsverlies te meten tussen formele wegingen in.

Uw dierenarts zal een schatting geven van het ideale lichaamsgewicht om als doel te gebruiken, maar het is belangrijk dat hij/zij ook regelmatig de lichaamsconditie evalueert om er zeker van te zijn dat er vooruitgang wordt geboekt in de richting van een normaal lichaamsgewicht en een normale lichaamsconditie. De meeste dierenartspraktijken gebruiken een scoresysteem voor de lichaamsconditie op een schaal van 1-5 (3 is normaal) of 1-9 (5 is normaal).

Hoe pas ik de maaltijden van mijn hond aan om hem te helpen afvallen?

Zodra u hebt vastgesteld dat uw hond overgewicht of obesitas heeft, is het belangrijk om de voeding specifiek aan te passen om gewicht te verliezen – met behulp van een specifiek voedingsproduct, een specifieke portie, en een specifieke maaltijdfrequentie. Er zijn wetenschappelijk geformuleerde voedingsproducten om te helpen bij een gezonde en veilige gewichtsvermindering bij honden, zoals Hills® Prescription Diet® Metabolic, Royal Canin® Satiety Support Weight Management, en Purina Overweight Management®. Het is niet aangewezen om gewoon het volume van hun huidige voeding te verminderen. Dit zal na verloop van tijd leiden tot ondervoeding.

Het is passend en belangrijk om een voedingsproduct te geven met een lagere totale calorische dichtheid, maar met behoud van een goede voedingsstoffenbalans. Uw diergeneeskundig team kan u helpen bepalen welke voedingsproducten het beste zijn voor uw hond.

Zodra het nieuwe voer is gekozen en de nieuwe porties zijn vastgesteld, is het van cruciaal belang dat u consequent bent met de voeding – porties en maaltijdfrequentie – en dat u de verleiding weerstaat om ongepaste snacks te geven. Traktaties mogen niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van uw hond uitmaken. Verse of diepgevroren sperziebonen, broccoli en bloemkool, maar ook popcorn zijn uitstekende tussendoortjes, mits goedgekeurd door uw dierenarts.

Regelmatig wegen, elke 2-3 weken (of op zijn minst een keer per maand), is een belangrijk onderdeel van succesvol gewichtsverlies bij honden en het houdt iedereen verantwoordelijk – Weight Watchers® gebruikt dit principe al tientallen jaren. Het is belangrijk om het gewichtsverlies te controleren, om er zeker van te zijn dat het gewichtsverlies niet te snel of excessief is, en om te bepalen wanneer er genoeg gewicht verloren is gegaan.

Voor meer tips over het verminderen van het gewicht van uw hond, zie de hand-out “Het maken van een gewichtsreductieplan voor honden” en “Wandelen met uw hond voor gewichtsverlies”.

Wat gebeurt er als we ons doel van gewichtsverlies hebben bereikt?

Zodra een ideaal lichaamsgewicht en een ideale conditie is bereikt, is het belangrijk om dat gewicht te behouden. Ook hier kan uw dierenarts u helpen bij het vinden van een geschikte voeding en portie voor gewichtsbehoud.

Portiecontrole is in deze fase van cruciaal belang om te voorkomen dat je weer aankomt. Na al het harde werk zou een terugval in zwaarlijvigheid teleurstellend zijn. G-jojo gewichtsverlies en -toename is niet gezonder voor honden dan voor mensen. De voordelen van een normalisering van het lichaamsgewicht en de conditie maken de inspanning zeker de moeite waard.

Behandeling

De behandeling van obesitas bij de hond is gericht op gewichtsverlies, gevolgd door het levenslang handhaven van een gezond gewicht. Net als bij mensen is een vermindering van de calorie-inname en een toename van de lichaamsbeweging de gezonde manier om gewicht te verliezen. Uw dierenarts zal u aanbevelingen doen over portiegroottes, etenstijden, traktatiefrequentie, de juiste voeding en bewegingsmogelijkheden.

Eiwitrijke, vetarme voeding zorgt voor een optimaal gewichtsverlies omdat eiwit en vezels de stofwisseling stimuleren en het verzadigingsgevoel verhogen. Het elimineren van tafelresten en traktaties is belangrijk. Het voeren van sperziebonen en andere groenten is een goed alternatief voor traktaties. Er is een grote verscheidenheid aan commerciële en voorgeschreven hondenvoeders beschikbaar, zowel in blik als brokken, die zijn samengesteld voor gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Zelfgemaakte diëten worden niet aanbevolen omdat ze vaak tekortschieten in de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen.

Lichaamsbeweging is even belangrijk als voeding om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden. Er zijn verschillende opties voor lichaamsbeweging, waaronder dertig minuten per dag wandelen aan de lijn (u kunt dit opdelen in stukjes van 10 minuten), buitenspelen, trainen op de loopband en zwemmen (hondenspa’s hebben zwembaden en loopbanden voor lichaamsbeweging). Als u twee tot drie keer per week een middag naar een hondendagverblijf gaat, kunt u uw huisdier laten spelen en bewegen.

Als uw hond te snel eet, is er in de meeste dierenwinkels een speciale voerbak verkrijgbaar waarin uw hond moet werken om elk stukje voer te krijgen. Een ander goed hulpmiddel is een traktatiebal die alleen traktaties afgeeft als uw hond ermee rolt (wat de lichaamsbeweging verhoogt). Hondentraining is een leuke manier voor baas en dier om te bewegen, maar probeer uw huisdier te belonen met sperziebonen in plaats van calorierijke traktaties.

Dieetveranderingen moeten geleidelijk worden doorgevoerd om verstoring van het maagdarmkanaal te voorkomen. Tenzij uw dierenarts anders voorschrijft, moet u na aankoop van nieuw voer de helft van het nieuwe voer mengen met de helft van het oude voer en dit mengsel gedurende 7 dagen voeren. Daarna kunt u veilig alleen het nieuwe voer geven.

Herstel

Zodra uw huisdier begint met een gewichtsbeheersingsprotocol, moet het lichaamsgewicht maandelijks worden gecontroleerd om te bevestigen dat het protocol werkt. De meeste dierenklinieken bieden gratis gebruik van hun weegschaal om huisdieren te wegen zonder dat een afspraak nodig is. Aanpassingen aan de oefeningen en dieet protocol kan nodig zijn als gewicht verandert.

Zorg ervoor dat dieetveranderingen duidelijk worden uitgelegd aan familie en vrienden om het huisdier vrij te houden van blootstelling aan tafelresten of weggegooid voedsel. Een gewichtsbeheersingsprotocol dat zorgvuldig wordt gevolgd, is effectief en veilig. Zodra een gezond gewicht is bereikt, moet een onderhoudsdieet en oefenschema worden gevolgd voor het leven van het huisdier.