Moeten Dobermans jassen dragen in de winter?

Een Doberman in de sneeuw met een winterjas aan.

Als de winter nadert, beginnen veel Doberman eigenaren zich af te vragen of een hondenjas nodig is als ze naar buiten gaan. De Doberman heeft van nature een zeer korte, eenlaagse vacht en een algehele lage tolerantie voor koud weer. Daarom zie je zoveel Doberman eigenaren met jassen of jacks op hun honden. Wanneer moet u uw Doberman nu precies een jas aandoen?

Hebben Dobermans een winterjas nodig? Dobermans moeten een jas of jack dragen als ze naar verwachting langer dan 45 graden Fahrenheit of langer dan 10 minuten 35 graden Fahrenheit buiten zullen zijn. Andere weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of gevoelstemperatuur moeten ook in aanmerking worden genomen.

Natuurlijk is het niet alleen de temperatuur buiten die moet bepalen of u uw Doberman een winterjas moet aandoen, maar dat is wel een goede plek om te beginnen. Begin met de temperatuur, bepaal dan hoe lang u buiten zult zijn, of er andere weersfactoren zijn (wind, regen, sneeuw, enz.), en de tolerantie van uw hond voor de kou. Hier zijn de basisgegevens die u een goed idee zouden moeten geven of u die kortharige hond van u een jas zou moeten geven.

Wanneer uw Doberman een jas aan te doen

De onderstaande tabel zou u een idee moeten geven van waar u moet beginnen in termen van welke temperaturen een jas op uw Doberman rechtvaardigen.

Temp Wanneer een jas dragen?
Minder dan 25°F Voor enige tijd buiten.
25 – 35°F Indien langer dan 10 minuten buiten.
35 – 45°F Indien langer dan 45 minuten buiten.
45 – 55°F Optioneel.
Meer dan 55°F Over het algemeen niet nodig.

Dit is een goed uitgangspunt, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen de buitentemperatuur. Denk eraan dat dit een ruwe richtlijn is om mee te beginnen en geen vaststaande getallen.

De normale lichaamstemperatuur van een Doberman ligt tussen 101 en 102,5°F. Als de lichaamstemperatuur langdurig onder de 100°F daalt, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om het ze comfortabel te houden bij koud weer.

Hieronder staan enkele factoren die kunnen betekenen dat het tijd is om een jas aan te trekken, zelfs als de temperaturen buiten en de tabel hierboven zeggen dat het niet nodig is.

 • Regen of sneeuw – Regen en sneeuw kunnen uw hond nat maken, waardoor zijn lichaamstemperatuur snel daalt. Een regenjas houdt hem droog en het kan een goed idee zijn om laarzen te overwegen om zijn voeten droog en warm te houden. Vooral als ze over ijsvrij materiaal op straat lopen.
 • Windchill – Windchill kan de buitentemperatuur 20 graden kouder doen aanvoelen dan hij in werkelijkheid is. Als het buiten koud en uitzonderlijk winderig is, kan het een goed moment zijn voor een jas voor uw hond.
 • Zeer oude of jonge honden – Jonge of oude Dobermans zijn niet zo goed in het reguleren van hun lichaamstemperatuur als gezonde volwassen honden. Ook hebben oudere Dobermans vaak stijfheid of pijn in gewrichten en blootstelling aan koud weer kan dit verergeren. Warme gewrichten bewegen veel gemakkelijker en met minder pijn.
 • Honden met medische problemen – Dobermans met een hartziekte of een zwakker immuunsysteem moeten wat vaker een vacht dragen dan een verder gezonde Dobie.
 • Honden met huid- of haarproblemen – Als u een hond heeft met huid- of haarproblemen, zoals bij veel Dobermans voorkomt, moet u er rekening mee houden dat de toch al dunne beschermlaag die normale Dobermans hebben, bij uw hond nog dunner kan zijn.

Het is echt belangrijk om gewoon een beetje gezond verstand te gebruiken en uw individuele hond te kennen, en dan dienovereenkomstig aan te passen.

Hoe weet u wanneer uw hond het te koud heeft?

De grootste factor is waarschijnlijk de individuele tolerantie van uw hond voor kou. Net zoals Dobermans verschillende persoonlijkheden hebben, zullen ze ook verschillende graden van tolerantie voor de kou hebben. Let dus op tekenen dat uw hond het te koud heeft en als u die ziet, is het misschien tijd om die hondenjas aan te trekken.

Tekenen dat uw Doberman het koud heeft

 • Trillen of rillen – Dobermans blijken veel te rillen, soms als ze het niet eens koud hebben. Maar als je een toename ziet in de hoeveelheid bibberen of rillen, vooral als ze bijvoorbeeld net naar buiten zijn geweest, kan het iets te koud voor ze zijn. Lees hier meer over andere redenen waarom Dobermans rillen.
 • Bezorgdheid – ijsberen, rusteloosheid of andere soortgelijke handelingen kunnen tekenen zijn dat uw hond een beetje angstig is. Dit kan worden veroorzaakt doordat hij zich ongemakkelijk voelt bij koude temperaturen terwijl hij buiten is.
 • Zeuren of jammeren – Dobermans zijn grote communicatoren. Als u net met uw hond naar buiten bent geweest en hij of zij begint tegen u te huilen of te jammeren, probeert hij u misschien te vertellen dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Het is tijd om ze op te warmen.
 • Vertragen – Hier kan het eng worden. Als uw hond buiten in de kou begint te vertragen, kan dat een teken zijn dat hij het niet meer alleen koud heeft, maar ook onderkoeld raakt. Breng hem naar binnen en warm hem meteen op.
 • Andere acties – Als je Dobie aarzelt om later op de dag naar buiten te gaan nadat hij eerder buiten is geweest, kan dat zijn omdat ze weten dat het buiten iets te koud voor ze is. Of als ze buiten zijn en smeken om binnen te komen, kan dat gewoon zijn omdat ze een normale Doberman zijn en als lijm aan je zijde vast willen zitten, of het kan zijn omdat ze het koud hebben.

Onderschat niet hoe gemakkelijk Dobermans het koud kunnen krijgen. Ze krijgen het veel sneller koud dan je denkt. Echt, als je gedragsveranderingen ziet na het koelere weer (anders dan de normale opwinding van het buiten zijn), is het misschien tijd om die winterjas aan te trekken.

Mijn hond Cooper in een winterjas.
Dit is mijn Doberman Cooper in de allereerste winterjas die ik ooit voor hem kocht. Het was niet ideaal.

Waarom Dobermans de kou niet verdragen

Dobermans zijn uitstekende kandidaten om op koude dagen een winterjas te dragen. Het kan u helpen te begrijpen waarom Dobermans niet bedoeld zijn als winterhonden door te weten hoe hun vacht en lichaam verschilt van andere honden.

Dobermans hebben gladde, enkellaags vachten met van nature korte haren die dicht tegen het lichaam liggen. De enige uitzondering is rond de nek van Dobermans waar een kleine ondervacht is (wat betekent dat er twee lagen vacht aanwezig zijn). De haren van de Doberman zijn ook stug en enigszins schaars in vergelijking met andere rassen. Dit is in sommige opzichten geweldig – er is minder verharing en verzorging nodig.

Echter, dit is ongeveer zo slecht als het kan worden als het gaat om het bieden van isolatie aan de hond op koude dagen. Boxers, Pointers, en Greyhounds zijn andere kortharige honden die om deze reden ook moeite hebben met de kou zoals Dobermans.

Tenslotte is de Doberman een indrukwekkend atletische hond met weinig lichaamsvet en veel magere spieren. Spieren zijn geweldig om vele redenen, maar het is een slechte isolator in vergelijking met vet. Omdat Dobermanns niet veel vet hebben, betekent dit dat ze ook niet veel interne bescherming tegen de kou hebben.

Een wintervacht kiezen voor uw Doberman

Het moeilijke aan het kopen van een jas voor uw Doberman is dat hij u niet precies kan vertellen “dit zit te strak”, of “het krast”. Om het nog wat moeilijker te maken: de eerste paar keer dat je een jas aantrekt (zelfs een jas die comfortabel zit en perfect past), zal er waarschijnlijk toch weerstand zijn.

Daarom is het een goed idee om het wat rustiger aan te doen en wat tijd te besteden aan het uitzoeken van de opties voordat je koopt. Hier zijn de basisstappen voor het uitzoeken van een goede winterjas voor je Dobie.

 • Bepaal de juiste maat. U zult hiervoor een stoffen meetlint nodig hebben en u zult de website van het bedrijf waar u uw jas koopt moeten raadplegen. Zij zullen specifieke afmetingen van uw hond willen hebben. Meestal willen ze de lengte (gemeten vanaf de basis van de nek/schouderbladzone tot de basis van de staart), de omtrek (gemeten rond het grootste deel van de borst), en de nek.
 • Kies het materiaal. Hondenjassen hebben over het algemeen twee lagen, een binnen- en buitenlaag. De binnenlaag houdt uw hond warm en de buitenlaag houdt hem droog. Voor de buitenlaag zijn waterdicht canvas, nylon en Gore-Tex allemaal goede keuzes. Voor de binnenlaag volstaat in het algemeen alles wat warm is. Synthetische lamswol, een polyblend of een fleece voering werken allemaal goed. Wol is warm, maar kan kriebelen en moeilijk schoon te maken zijn.
 • Controleer de pasvorm. Zodra je de jas van je hond hebt, pas je hem en controleer je snel of hij goed past. Uw Dobie moet vrij kunnen bewegen. Als je met een vlakke hand onder de jas door kunt, zit hij niet te strak. Een te losse jas kan ergens aan blijven haken of verstrikt raken en zal niet zo warm zijn, dus zorg ervoor dat hij ook niet te los zit. Controleer of de borst, de oksels en de hals goed passen. Dobermanns hebben een vreemde lichaamsvorm.

Als je de jas of mantel online bestelt, zorg er dan voor dat degene bij wie je bestelt een goed retourbeleid heeft. Bijvoorbeeld, Amazon.com heeft een 30 dagen eenvoudig retourbeleid en Chewy.com heeft een 1 jaar retourbeleid als je niet helemaal tevreden bent. Beide zijn goede opties.

Zorg er ook voor dat de jas niets heeft dat gemakkelijk door uw hond kan worden afgeknaagd, zoals grote ritsen, knopen of labels.

Hem het laten dragen

Het kan wat oefening vergen om je Dobie te laten wennen aan het dragen van zijn nieuwe jas, maar het moet niet al te moeilijk zijn. Prijs en beloon je hond met een traktatie de eerste keer dat je hem aantrekt. Blijf dat vervolgens doen. Na korte tijd zal hij het associëren met positieve gevoelens en er naar uitkijken dat u hem omdoet.

Sommige eigenaren die het moeilijk hebben om hun Doberman een jas te laten accepteren, doen hem die elke avond voor het eten aan. Dit kan verder helpen om het idee te versterken dat het dragen van de jas een positieve ervaring is.

Als hij een jas draagt, kan ik hem dan buiten laten?

De echte vraag is niet kan je, maar moet je. Dobermans werden gefokt als persoonlijke beschermhonden. Ze zijn loyaal en beschermend en moeten dicht bij mensen zijn om gelukkig te zijn.

Een Doberman die langere tijd buiten wordt gelaten kan snel gedragsproblemen ontwikkelen. Zoals de Doberman Pincher Club van Amerika (DPCA) zegt:

“Dobermans kunnen geen buitenhonden zijn en ze kunnen niet genegeerd worden.”

DPCA.org (bron)

Dat is de eerste reden waarom uw Dobie niet buiten gelaten moet worden. De andere reden is dat temperaturen onder ongeveer 45 of 50°F niet comfortabel zijn voor uw Doberman, en temperaturen onder 40°F zijn in de gevarenzone.

Wist u dat?

Dobermanns werden ooit veel gebruikt als politiehonden. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat veel politiebureaus ze niet meer gebruiken. Een daarvan is hun felle loyaliteit, die problematisch kan zijn als hun geleider wordt overgeplaatst of met pensioen gaat. Een andere factor is hun koude tolerantie, of het gebrek daaraan.

Als je nog steeds vastbesloten bent om je Doberman voor langere tijd buiten te laten, bekijk dan hier mijn artikel over Dobermans die buiten leven, zodat je weet waar je aan begint.

Laatste gedachten

Uw Doberman is gewoon niet gefokt om een buitenhond te zijn, in tegenstelling tot sommige rassen met een dikke, dubbellaagse vacht en meer lichaamsvet. Maar het is nog steeds belangrijk dat ze naar buiten gaan en wat van die extra energie verbranden, zelfs op koude dagen.

Hoewel een beetje kou best kan zonder jas of mantel, is een hondenjas waarschijnlijk een goed idee als je van plan bent hem voor langere tijd mee naar buiten te nemen in de kou, te gaan wandelen, of wat tijd in de tuin door te brengen. Houd het leuk en positief en uw hond zal graag die nieuwe jas aantrekken en samen met u buiten in de kou ronddartelen.