Alaska Malamute Vs Siberische Husky – Twee gelijkaardige maar verschillende rassen

malamute vs husky

Het verschil zien tussen een Siberische Husky en een Alaska Malamute is niet eenvoudig. Ze lijken erg op elkaar! Maar als je een Husky of Malamute pup op je lijstje hebt staan, dan heb je geluk. We gaan de voor- en nadelen van een Husky vs Malamute pup vergelijken. Om u te helpen het juiste ras te kiezen!

Zowel Husky als Malamute pups zijn grote, krachtige honden die veel aankunnen als ze volgroeid zijn, maar ook geweldige metgezellen kunnen blijken te zijn. Ze hebben een vergelijkbaar uiterlijk, maar Husky’s zijn over het algemeen sociaal, kleiner, en hebben de neiging om iets langer te leven. Terwijl de Malamute trouwer en beschermender is, en oorspronkelijk werd gefokt om zware gewichten te trekken. Vandaag bekijken we welke van deze heerlijke honden het beste bij uw levensstijl past.

Is een Husky en een Malamute hetzelfde?

De Siberische Husky is niet hetzelfde als de Alaska Malamute. In feite hebben ze enkele duidelijke verschillen waardoor de ene een beter huisdier voor u kan zijn dan de andere. Wanneer u twee hondenrassen vergelijkt, is er echter geen definitief antwoord op de vraag welke de beste is. U kunt echter beslissen wat het beste is voor u en uw situatie.

Alaska Malamute vs Siberische Husky verschillen

Het Alaska Malamute vs Siberische Husky debat is een titanenstrijd tussen twee rassen die al heel lang naast de mens werken.

Husky’s zijn gezelliger, lichter in gewicht en vrijer van geest dan de grotere Malamute, die mooi en ongelooflijk trouw is. Het lijkt misschien een moeilijke keuze, maar deze gelijkaardige honden hebben toch heel wat verschillen. En deze verschillen kunnen ervoor zorgen dat de ene meer geschikt is voor uw huis dan de andere. Huskies hebben ook de neiging om wat langer te leven, en hebben minder waakneigingen. Maar dit betekent niet automatisch dat ze een beter huisdier voor u zijn.

Kiezen tussen de Alaska Malamute vs Siberische Husky voor je volgende pup is geen gemakkelijke beslissing! Wat is het beste voor jou?

Alaska Malamute vs Siberische Husky Geschiedenis

Zowel de Husky als de Malamute zijn oude hondenrassen. Ze werden gefokt om te leven en te werken met mensen in zeer koude, barre klimaten. Hoewel er een paar soorten Husky’s zijn, zullen we ons nu beperken tot de Siberische Husky.

Zijn Husky’s en Malamutes verwant?

Husky’s en Malamutes zijn geen familie van elkaar, hoewel je kunt zien waarom mensen denken dat ze dat zouden kunnen zijn! De Husky werd voor het eerst gefokt door het Chukchi volk in Oost-SiberiĆ«. Terwijl de Malamute oorspronkelijk uit Alaska komt.

Beide rassen hebben een lange geschiedenis als sledehonden. De Malamute werd gefokt om gewicht te trekken, terwijl de Husky werd gefokt om te racen. De Malamute werkte vaker alleen, terwijl de Husky werkte in een team van honden. Dus, hoewel ze uit dezelfde omgeving komen, hadden ze heel verschillende doelen!

malamute vs husky

Malamute vs Husky Grootte

Als het op grootte aankomt, is het verschil tussen Alaska Malamute en Siberische Husky duidelijk. De gemiddelde Malamute is enorm groot. Een grote Siberische Husky zou er relatief sierlijk uitzien naast een volgroeide Malamute. De Alaska Malamute weegt op volwassen leeftijd 75 tot 85 pond. Maar het grote husky-ras weegt daarentegen slechts 35 tot 60 pond als volwassene. De grootste Husky zal nooit zo groot worden als de kleinste Malamute.

Malamute vs Husky Ogen

Er is een Alaska Malamute Siberische Husky verschil in oogkleur. U kent Husky’s misschien vanwege hun opvallende blauwe ogen. Wist u dat Husky’s ogen van twee verschillende kleuren kunnen hebben? Dit staat bekend als heterochromie. Malamute ogen zijn meestal bruin. Fokkers hebben liever donkere ogen.

Verschil tussen Alaska Malamute en Siberische Husky jassen

Siberische Husky’s zijn misschien het best bekend om hun zwart-witte vacht. Dit ras komt echter in een hele reeks kleuren voor, waaronder: koper, rood, agouti en sable. Malamutes daarentegen komen voor in grijs en wit, sable en wit, effen wit, seal en wit, rood en wit en zwart en wit.

Siberische Husky vs Malamute Verzorging

De verzorgingsbehoeften van deze twee honden zijn bijna identiek. Regelmatig borstelen en borstelen is noodzakelijk om het uitgevallen haar te beheren. En om hun huid en vacht gezond te houden. Beide honden hebben ook baat bij regelmatig nagels knippen en oren schoonmaken.

Husky en Alaska Malamute verschillen in verharing

Leren over de verschillen in verharing tussen deze rassen is belangrijk. Het laat zien hoeveel tijd u kwijt bent aan het schoonmaken van de vacht in uw huis! Beide honden hebben een dikke, dubbellaagse vacht. Deze zal twee keer per jaar met de seizoenen “uitwaaien”. De vacht zal ook het hele jaar door verharen. Beide rassen moeten dus regelmatig geborsteld worden om de verharing onder controle te houden. Ze zijn niet de beste keuze voor mensen die geen tijd willen besteden aan het verzorgen en schoonmaken van de vacht.

Alaska Malamute vs Siberische Husky Persoonlijkheid

Het verschil in temperament is in de meeste gevallen minimaal. Deze pups werden gefokt om te leven en te werken in roedels van mensen en honden. Ze staan bekend als vriendelijk en extravert met “hun” mensen.

De Malamute zal echter afstandelijker zijn bij vreemden. Ze zijn ook minder tolerant tegenover andere dieren, waaronder honden. De Husky accepteert gemakkelijker vreemden en leeft goed samen met andere gezinshonden.

Verschil tussen Husky en Malamute bewakingsneigingen

Veel ouders maken zich zorgen over waakneigingen. Het verschil is vooral belangrijk als u een hond kiest voor uw kinderen! Malamute temperament heeft in het algemeen meer controverse dan Siberische Husky temperament.

De Alaska Malamute kan wat agressieve neigingen hebben. Dit gaat gepaard met een hoge prooidrift en een lage tolerantie voor andere honden. De Siberische Husky heeft ook een hoge prooidrift maar een hogere tolerantie voor andere honden. Ze worden vaak beschouwd als te vriendelijk en uitgaand om goede waakhonden te zijn.

Verschil in intelligentie tussen Husky en Malamute

De Alaska Malamute en Husky honden zijn beide erg slim en leren snel! Deze honden kunnen deskundige ontsnappingskunstenaars zijn. Plus ze kunnen springen of graven door gebieden die niet hond-proof zijn.

Siberische Husky en Malamute verschillen in geluid

Zowel Malamutes als Siberische Husky’s hebben de neiging om te janken en te blaffen. Husky’s staan bekend om hun praatgrage aard. Vooral als ze in groepen zijn. Er zijn enkele hilarische video’s hiervan op het internet te vinden!

Hoewel Malamutes een minder luidruchtige reputatie hebben, is de kans nog steeds groot dat ze een luidruchtige hond zijn. Gelukkig kunt u de kans verkleinen dat uw pup uitgroeit tot een luidruchtige volwassene door hun ‘conversatie’ nooit te belonen. Negeer elk geluid vanaf het begin. Misschien komt u wel weg met een stiller huis!

Husky vs Malamute Puppy Training

Alaska Malamute training is grotendeels hetzelfde als Husky training. Sledehonden kunnen in het algemeen uitdagender zijn om te trainen dan jacht- of herdersrassen. Maar zijn er verschillen tussen de Alaska Malamute en de Husky?

Zijn Husky’s moeilijk te trainen?

Sommige Malamute eigenaren beschrijven hun huisdieren als koppig, en Huskies hebben de reputatie moeilijk te trainen te zijn. Veel deskundigen bevelen aan dat geen van beide rassen buiten de lijn moet lopen in open terrein. Maar zolang u hard werkt aan het terugroepen, en hoogwaardige beloningen gebruikt tijdens de training, is er geen reden voor een Husky of Malamute om geen gehoorzame hond te worden.

malamute vs husky

Alaska Malamute vs Husky Oefening

Deze rassen zijn allebei hardwerkend, wat betekent dat ze veel beweging nodig hebben! Alaska Malamutes en Husky’s zijn allebei erg actief. U hebt veel ruimte nodig in een veilige tuin voor uw sledehond om rond te rennen. Maar wees ook bereid om elke dag lange wandelingen te maken!

Alaska Malamute en Siberische Husky Gezondheid

Zoals alle honden zijn de Malamute vs Husky beide vatbaar voor gezondheidsproblemen.

Alaska Malamute problemen

De Alaska Malamute is gevoelig voor het volgende:

 • chondrodysplasie (dwerggroei),
 • polyneuropathie,
 • von Willebrand’s ziekte,
 • schildklier disfunctie,
 • dagblindheid,
 • trombopathie,
 • en heup- en elleboogdysplasie.

Siberische Husky problemen

De Siberische Husky is gevoelig voor het volgende:

 • schildklierafwijkingen,
 • jeugdstaar,
 • cornea dystrofie,
 • progressieve retinale atrofie
 • en heupdysplasie.

Alaska Malamute of Siberische Husky gezondheidstests

De Alaskan Malamute Club eist momenteel dat leden hun ouderdieren testen op heupproblemen, oogproblemen en polyneuropathie. Ze bevelen ook testen aan voor elleboogproblemen, hartfunctie en schildklierfunctie.

De Siberian Husky Club eist momenteel dat de deelnemende fokkers de ouderdieren jaarlijks testen op oogproblemen en eenmaal op heupdysplasie. Dus zowel de Husky als de Malamute moeten getest worden.

Verschil in levensverwachting tussen Husky en Malamute

Als u moet kiezen tussen de Husky vs Malamute, wilt u een pup die lang deel zal uitmaken van uw gezin. De levensverwachting van een Alaska Malamute is 10 tot 14 jaar. Maar de levensverwachting van een Siberische Husky is 12 tot 14 jaar.

Alaska Malamute vs Siberische Husky Puppies

Je moet op dezelfde dingen letten bij Malamute vs Husky pups. Zoek naar een pup met heldere ogen, gezond en energiek. Ze moet gretig zijn om te spelen en met elkaar om te gaan. De fokker moet een bewijs van gezondheidstesten geven.

Malamute vs Husky Puppy Prijs

Prijs is ook een factor bij het kiezen van een puppy. Alaska Malamute pups kunnen $1.200 tot $1.700 kosten. Maar Siberische Husky puppies kunnen 600 tot 1300 dollar kosten.

Malamute vs Husky Puppies als huisdier

Toezicht en training zijn essentieel voor zowel kinderen als huisdieren. Zelfs met goed toezicht en training, echter, een vergelijking van de Malamute hond vs Husky voor een familie huisdier suggereert dat de Husky waarschijnlijk beter past in een huis met jonge kinderen of regelmatig bezoekende familieleden.

malamute vs husky

Alaska Malamute vs Siberische Husky Fun Facts

 • Husky’s komen al heel lang voor in onze verhalen en op onze schermen. Van Whitefang de dappere Husky tot Mischa de pratende Husky op YouTube, we zien zeker veel van deze karakteristieke honden.
 • Een Husky-verhaal dat misschien onder uw radar is verdwenen is het verhaal van Balto, Togo en Fritz. Deze drie honden trokken levensreddende medicijnen op sleden over een gezamenlijke afstand van 1000 mijl. Als zij er niet waren geweest, zouden veel Inuit kinderen zijn gestorven aan difterie. U kunt er hier meer over lezen.

Wat is het verschil tussen een Malamute en een Husky

Malamutes zijn groter dan Husky’s, hebben sterkere waakneigingen en zijn minder snel luidruchtige metgezellen. Het zijn beide sterke, krachtige honden die veel trouw en liefde aan hun gezin geven.

Je zult altijd wel mensen hebben die zeggen dat het ene ras intrinsiek beter is dan het andere. Maar dat is zelden het geval. Sommige rassen passen gewoon beter bij de ene eigenaar dan bij de andere. Als u bijvoorbeeld in een kleine ruimte woont, kan het verschil in grootte van de Alaska Malamute Husky belangrijker zijn!


Heeft u een Alaska Malamute of een Siberische Husky of zelfs een Husky Malamute mix? Vertel ons in de commentaren over uw redenen om voor hen te kiezen!

Referenties en verder lezen

 • Culaw, S., “Grooming and Care,” Alaskan Malamute Club of America, 2018.
 • Hamilton, H., “Siberische Husky: Official Breed Health Statement,” American Kennel Club, 2015.
 • Anderson, S.T., “Alaskan Malamute: Official Breed Health Statement,” American Kennel Club, 2018.
 • Ross, D., “De persoonlijkheid van de Alaskan Malamute,” Alaskan Malamute Club of Victoria, 2018.
 • Soares, A., “Gedragsneigingen van verschillende hondenrassen,” Montgomery County Humane Society, 2018.