Moderne Hondentraining – Train uw puppy zonder dwang

moderne hondentraining Met de lancering van Pippa Mattinson’s nieuwe krachtloze Online Honden Training Cursussen, kijken we hoe ver onze trainingstechnieken zijn gekomen.

Moderne honden trainingsmethoden en technieken zijn heel anders dan die van dertig jaar geleden.

We weten nu hoe we onze honden kunnen trainen door positieve versterking. Ze nuttige, verbazingwekkende en gevarieerde taken laten uitvoeren zonder ze ooit een vinger te hoeven uitsteken.

Er is veel vooruitgang geboekt in ons begrip van hondengedrag.

We weten nu hoe we honden kunnen trainen zonder straf.

Niet alleen zonder harde of wrede straf, maar helemaal zonder straf!

Hoe hondentraining werkt

Alle hondentraining, zowel moderne als traditionele, wordt bereikt door een proces dat gedragsmodificatie wordt genoemd.

Wat dit proces doet, is de manier veranderen waarop een hond zich gedraagt in reactie op een bepaalde ’trigger’.

Die triggers zijn vaak commando’s, of signalen, zoals het woord SIT. Maar het kunnen ook eenvoudige signalen zijn zoals een fluitje of handgebaren.

Net als mensen leren honden nieuwe manieren van reageren door de gevolgen van hun acties.

Goed, of slecht.

Twee manieren om honden te leren

Er zijn twee duidelijk verschillende manieren om deze reacties op onze triggers te bereiken. Wat zo drastisch veranderd is in de training van dieren is de manier waarop de meesten van ons nu resultaten boeken.

In plaats van honden te corrigeren als ze het fout doen, belonen we ze in de moderne hondentraining als ze het goed doen. En we manipuleren onze trainingen zo dat het voor hen heel gemakkelijk is om het steeds weer goed te doen.

Totdat het goed doen een gewoonte wordt, of een ‘getrainde reactie’.

In het begin waren mensen sceptisch over hoe effectief dit zou zijn.

Ontdekken dat moderne hondentrainingsmethoden werkten

Toen we deze methoden voor het eerst begonnen toe te passen op hondentraining, waren veel trainers bang dat ze niet zouden werken.

Het leek onmogelijk te geloven dat honden zouden kiezen om gehoorzaam te zijn in plaats van stout als ze niet bang waren om gepakt en gestraft te worden.

Maar toen baanbrekende hondentrainers de grenzen begonnen op te zoeken van wat we wisten en begrepen, ontdekten ze dat de nieuwe technieken inderdaad werkten.

Ze ontdekten ook steeds meer voordelen van deze nieuwe methoden.

Maar waar haalden ze het idee vandaan? Hoe kwamen hondentrainers erachter wat ze moesten doen?

Waar komen moderne hondentrainingsmethoden vandaan?

We verleggen altijd de grenzen van menselijke inspanning en begrip.

Ons begrip en gebruik van gedragswetenschap is niet anders.

Wetenschappers voerden tal van experimenten uit in laboratoria die aantoonden dat dieren snel leerden als het gedrag dat wij willen dat ze uitvoeren onmiddellijk werd beloond met iets dat ze echt leuk vonden.

Dit proces werd ‘versterking’ genoemd omdat het gedrag werd versterkt, of sterker werd gemaakt, door de beloningen.

Wetenschappelijk onderbouwde hondentraining

Moderne hondentraining wordt ook wel ‘science-based dog training’ genoemd.

Deels omdat het gebaseerd is op de principes van de wetenschap (wat geldt voor alle leren) en deels omdat de principes die eraan ten grondslag liggen, voor het eerst ontdekt werden door wetenschappers onder laboratoriumomstandigheden.

Maar honden leven natuurlijk niet in laboratoria, en de ontdekking dat dit proces ook buiten het laboratorium werkte, was een belangrijke ontwikkeling.

Een die enthousiast werd opgepakt door een paar dierentrainers.

Omdat niet alle dieren zo makkelijk te controleren zijn als een hond.

Tenslotte kun je een dolfijn niet slaan als hij weigert door een hoepel te springen.

Je moet hem trainen om te willen springen, of je kunt de hele zaak vergeten.

Correctieve technieken werken gewoon niet bij dieren als deze.

Karen Pryor

Dolfijntrainer Karen Pryor was enthousiast over het succes van positieve bekrachtiging bij het lesgeven aan zeezoogdieren en besloot dezelfde concepten toe te passen op de training van honden.

De techniek die wij kennen als clickertraining wordt aan haar toegeschreven, en de principes waarop clickertraining is gebaseerd worden nu met succes gebruikt bij duizenden, zo niet miljoenen honden, over de hele wereld.

Hoe werkt moderne hondentraining?

Moderne hondentraining maakt gebruik van een systeem van positieve bekrachtiging om het gedrag van een hond te veranderen.

Het doet dit door de gevolgen van zijn gedrag te controleren.

De nadruk ligt op het versterken van gedrag dat we leuk vinden, in plaats van het corrigeren van gedrag dat we niet leuk vinden.

Dit stelt ons in staat honden te trainen zonder geweld of fysiek contact.

Krachtloze trainingsmethoden werden aanvankelijk beschouwd als “trucjes”, maar zijn in toenemende mate overgenomen door reguliere hondentrainers naarmate het nieuws over hun doeltreffendheid zich verspreidde.

Niet alleen omdat ze prettiger zijn voor honden, maar ook omdat ze het mogelijk maakten hondentraining naar een ander niveau te tillen.

De voordelen van moderne hondentraining

Dankzij de vooruitgang in diertrainingstechnieken en inzichten kunnen we dieren nu trainen om complexe taken uit te voeren waarvan we voorheen alleen maar konden dromen.

We kunnen ook nerveuze, schuwe of gevaarlijke dieren onder controle houden zonder ze de stress van fysieke mishandeling te laten ondergaan.

Dit heeft enorme voordelen gehad voor dierentuinverzorgers en anderen die grote zoogdieren en vissen verzorgen.

We kunnen nu bijvoorbeeld een grote haai trainen om in een speciale wieg te gaan en medische behandeling te accepteren.

Dus hoe kan de overgang naar moderne trainingsmethoden u en uw hond ten goede komen.

Hier zijn vijf belangrijke voordelen:

1. Moderne hondentraining is snel

Een belangrijk deel van de training ligt in het aanleren van nieuw gedrag, of het doelgericht leren kiezen van gedrag waartoe hij al in staat is, als onderdeel van zijn interactie met een menselijke partner.

Bijvoorbeeld, een hond leren hoe hij doelgericht moet zitten of liggen.

Natuurlijk weet hij al hoe hij moet liggen of zitten, dat zijn natuurlijke posities voor hem.

Maar om een hond op commando te laten zitten, moet hij een bewuste beslissing nemen om de zitpositie in te nemen. Zitten OP DOEL

Er zijn ook momenten waarop we honden willen leren om gedrag uit te voeren dat ze waarschijnlijk niet uit zichzelf zouden bedenken. Uw autosleutels ophalen bijvoorbeeld, of de wasmachine uitladen.

Het doelbewust en doelgericht aanbieden van gedrag kan met moderne methoden veel sneller worden ontwikkeld.

Dit komt deels doordat het gebruik van traditionele methoden waarbij de hond met handen of riem wordt gemanipuleerd, weerstand oproept bij de hond, en een verkeerd spiergeheugen ontwikkelt.

Het is ook deels te wijten aan ontremming, en deels aan de fysieke toestand van de hond en zijn vermogen om zelfbeheersing te leren.

2. Impulscontrole

Moderne hondentraining gebruikt een systeem dat positieve bekrachtiging wordt genoemd, waarbij gedragingen worden vastgesteld en versterkt zonder het gebruik van geweld.

Het verwijderen van geweld uit het trainingsproces heeft een aantal interessante effecten. In het bijzonder verandert het de fysieke toestand van de hond.

Honden die met positieve bekrachtiging worden getraind zijn merkbaar gelukkiger en meer ontspannen, minder angstig.

Een interessant voordeel is dat honden die getraind worden met behulp van positieve bekrachtiging zichzelf leren beheersen, zelfs wanneer ze erg opgewonden zijn.

Bij honden die met traditionele methoden worden getraind, worden de niveaus van opwinding/arousal onderdrukt.

Leren om de ‘drive’ in een hond ‘aan’ en ‘uit’ te zetten heeft voordelen voor zowel hond als geleider.

3. Binding

Honden zijn zeer sociale dieren, en ze vormen diepe banden met andere honden, en ook met mensen bij wie ze wonen.

Het bindingsproces is er een van wederzijds voordeel. Het is ontworpen om honden in staat te stellen te functioneren als een sociale eenheid.

Om als team te jagen, elkaar warm te houden, en de groep en thuisbasis te verdedigen.

Hoewel honden weten dat wij ook geen honden zijn, werkt dit hechtingsproces tussen onze twee soorten. Het stelt honden en mensen in staat om op dezelfde manier als een team te functioneren.

Het verwijderen van straf uit de relatie tussen ons werkt goed, omdat het sociale systeem in hondenfamilies niet gebaseerd was op straf of angst, maar op wederzijds voordeel en samenwerking. Dat is hoe moderne hondentraining werkt.

4. Kalme trainer

We zijn allemaal verschillend. En sommigen van ons zijn geduldiger en rustiger dan anderen. En het trainen van elke hond kan soms frustrerend zijn. Vooral als je nergens snel lijkt te komen

Straf is alleen effectief als het binnen een paar seconden na de actie wordt gegeven.

We moeten dus alert zijn en klaar staan om op het juiste moment de juiste discipline uit te delen. Het gebruik van traditionele methoden is zeer stressvol voor de handler. Je bent in een constante staat van “uitkijken voor problemen” en klaar staan om “de hond op heterdaad te betrappen”.

Het straffen zelf heeft de neiging woede op te wekken bij de geleider.

We onderdrukken deze woede om kalm en objectief te blijven ten opzichte van de hond, maar in een moeilijke sessie bouwt de spanning zich voortdurend op totdat we ofwel het gezonde verstand hebben om de training te stoppen, ofwel ons geduld verliezen.

Honden zijn zich zeer bewust van deze spanning en van uw eigen stressniveau. Een dier dat in staat is kanker te ruiken en minieme sporen van weken oud bloed op te sporen, heeft er geen moeite mee een beker adrenaline uit je poriën te detecteren.

Moderne trainingsmethoden voorkomen dit probleem volledig.

Er komt geen stress bij kijken. U maakt zich geen zorgen over het betrappen van de hond op iets slechts, alleen over het betrappen van de hond op iets goeds. En in tegenstelling tot straffen, is het belonen van een hond een plezierige bezigheid die ook de geleider een goed gevoel geeft.

5. Ontremming

Werken in een omgeving waarvan de hond weet dat hij niet gestraft zal worden, ongeacht zijn keuzes, maakt de hond vrij om keuzes te maken.

Hij leert nieuw gedrag aan te bieden en nieuwe technieken uit te proberen omdat hij niet geremd wordt door de angst voor straf.

Traditionele hondentraining waarbij honden weten dat ze gestraft kunnen worden voor het maken van fouten, moedigt de hond aan tot een “bij twijfel niets doen” benadering.

Moderne hondentraining draait dit om en moedigt honden aan tot een “bij twijfel iets nieuws proberen” benadering. Dit is vooral nuttig in het beginstadium van de training.

De hond die getraind wordt met behulp van positieve bekrachtiging is een zelfverzekerde hond. Hij heeft geen reden om dat niet te zijn, omdat hij voortdurend wordt klaargestoomd om te winnen.

Zelfvertrouwen is erg belangrijk bij honden. Het verlaagt het stressniveau en vermindert de kans op agressie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat honden die gestraft worden, zelfs vrij mild, meer kans hebben om tekenen van agressie te vertonen. Dat is niet verwonderlijk als we bedenken dat angst en agressie nauw met elkaar verbonden zijn.

Dit brengt ons weer terug bij snelheid, want angst remt ook het oplossen van problemen, en honden die vrij zijn van angst leren sneller.

Het is niet verrassend, gezien deze voordelen, dat moderne hondentraining zo breed is ingevoerd. En nergens hebben de voordelen van moderne trainingsmethoden meer invloed gehad dan bij de training van onze dienst-, therapie- en gezelschapshonden.

Moderne honden zijn slim!

Honden kunnen nu worden geleerd schakelaars te bedienen, wasmachines uit te laden, onderscheid te maken tussen ziek en gezond lichaamsweefsel, minuscule sporen van explosieven op te sporen en vele andere taken, die onmogelijk met geweld te leren zouden zijn.

En moderne trainingsmethoden zijn op grote schaal overgenomen door organisaties die dienst- en militaire honden over de hele wereld trainen.

Afstappen van de traditionele hondentraining

Uiteraard vereisen deze moderne trainingstechnieken enige vaardigheid en oefening, maar deze vaardigheden zijn niet complex en liggen binnen het bereik van de meeste gemiddelde volwassen mensen en veel kinderen ook.

Naarmate meer mensen het begrip en de vaardigheid verwerven om zonder dwang te trainen, heeft de beweging voor krachtloze hondentraining aan kracht gewonnen en de wereld overspoeld.

Professionele trainers verlaten de instrumenten en technieken van de traditionele hondentraining, en stappen massaal over op methoden die gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging.

Dit zijn zeer spannende tijden voor degenen die betrokken zijn bij het trainen en verzorgen van honden en andere dieren.

Geen roedelleiders meer

Niet alleen kunnen we nu honden trainen met weinig of geen straf, sommige theorieën die nog maar een paar jaar geleden ten grondslag lagen aan de filosofieën over hondentraining, zijn naar de schroothoop verwezen.

We weten veel meer over het sociale gedrag van honden dan onze grootouders.

We weten dat honden geen echte ‘roedel’ dieren zijn en niet gemotiveerd worden door een honger naar macht of status.

We hoeven geen ‘alfa’s’ meer te zijn of onze honden te domineren.

Hoewel dit voor velen van ons een opluchting is, zijn er nog steeds enkele meer ’traditionele’ trainers die deze oude overtuigingen blijven onderschrijven.

Deze krijgen vaak onevenredig veel publiciteit in de media, waardoor soms de indruk wordt gewekt dat deze verouderde methoden de hondentrainingsgemeenschap in het algemeen vertegenwoordigen. Wat niet zo is.

Als je meer wilt weten over dominantie en waarom het nu als irrelevant is afgedaan door hondengedragsdeskundigen wereldwijd, bekijk dan dit artikel: De teloorgang van de dominantie theorie in hondentraining

Een veranderde houding ten opzichte van honden

De waarheid is dat de hondenopleiding als geheel al enkele jaren stilletjes overgaat op een systeem van positieve bekrachtiging.

Deze veranderende aanpak is mogelijk gemaakt door wetenschappelijke vooruitgang en gevoed door de enorme verandering in de houding ten opzichte van de rol van de huishond als gewaardeerd gezinslid, in een groot deel van Europa en Noord-Amerika.

Honden worden op een hoog niveau getraind in een hele reeks verschillende disciplines, van politiewerk en drugsopsporing, tot honden die worden gebruikt in films en de media, tot sporten als behendigheid en de training van therapie- en hulphonden.

U kunt hier meer te weten komen over de krachten die deze verschuiving in trainingsstijlen hebben aangedreven: Het bewijs voor positieve versterking bij honden

Moderne methoden gebruiken met uw puppy

De meeste mensen zijn vol enthousiasme om hun nieuwe puppy te trainen. In de oude tijd van straf en dwang moest de training vaak worden uitgesteld tot een punt waarop dit enthousiasme vrijwel verdwenen was.

Tegenwoordig, omdat training niet stressvol is voor de hond, kunnen we met de training van de kleinste pup beginnen als we echt willen!

Misschien is een van de grootste geneugten van krachtloze trainingsmethoden dat iedereen ze kan gebruiken.

Je hebt geen speciale talenten of geheime vaardigheden nodig.

Je hoeft geen ‘natuurtalent’ met honden te zijn, ‘hondengevoel’ te hebben of een ander soort aangeboren vermogen om met honden te werken en er mee om te gaan.

Je moet gewoon bereid zijn de tijd te nemen om de basisprincipes en regels te begrijpen die bepalen hoe honden nieuw gedrag aanleren, en hoe u kunt dit zeer eenvoudige en logische proces controleren.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met kracht gratis training? Dogsnet’s online training Foundation Skills cursus is nu beschikbaar.