Mini Sint Bernard – Uw gids voor de kleinere Sint Bernard

mini st bernard

Mini St Bernard is een populaire bijnaam voor een kruising tussen de St Bernard en de Cocker Spaniel.

Het kan ook een Sint Bernard betekenen die is gefokt voor kleine afmetingen door kruising met een ander kleiner ras, of selectief fokken uit runderen of individuen met dwerggroei.

In dit artikel kijken we naar alle manieren waarop een fokker een pup kan produceren om aan te bieden als mini-St Bernard.

Mini Sint Bernards

Oorsprong van de Sint Bernard

De Sint Bernard vindt zijn oorsprong in de Alpen. In 1050 richtte de monnik Bernard van Menthon een hospice op om pelgrims te helpen die op weg naar Rome in een lawine terecht waren gekomen. Hij zou later een heilige worden en het ras zijn naam geven.

In de daaropvolgende eeuwen fokten de monniken sterke, krachtige honden met uitstekende speurcapaciteiten om mensen die onder de sneeuw vastzaten terug te halen.

Oorsprong van de Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is vermoedelijk ontstaan in Spanje, waar honden werden gebruikt door vogeljagers lang voor de uitvinding van geweren.

In de 19e eeuw werden de twee Spanielgroepen, ‘land spaniels’ en ‘water spaniels’, verdeeld en verder ingedeeld. De Cocker Spaniel werd genoemd naar zijn jachtspecialisme, de houtsnip. Cocker Spaniels werden vervolgens geclassificeerd als ‘Amerikaanse’ of ‘Engelse’ standaard.

Cocker Spaniels werden extreem populair tijdens de jaren 1950, en blijven vandaag de dag een van Amerika’s meest geliefde rassen.

mini st bernard

Kenmerken van de Mini St Bernard

Terwijl mini-St Bernards over het algemeen het krachtige hoofd, de korte snuit en de karakteristieke markeringen (waaronder een zwart ‘masker’ over de ogen) van hun gelijknamige ouder erven, komt hun kleinere gestalte van hun Cocker Spaniel ouder.

Ze worden geclassificeerd als Nehi (40-60 pond) of Micro (15-35 pond).

Beide ouderrassen hebben een dubbele vacht, en als zodanig zal uw mini-St Bernard dagelijks geborsteld moeten worden en eventueel een gespecialiseerde vachtverzorging om vervilting te voorkomen.

Mini St Bernard gezondheidsproblemen

Beide ouderrassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen die ze kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.

Aandoeningen die bij beide rassen voorkomen zijn onder meer heupdysplasie en bepaalde oogaandoeningen.

Cocker Spaniels kunnen patella luxatie en de bloedingsziekte Von Willebrand ontwikkelen.

Sint Bernards kunnen ook lijden aan hartproblemen, idiopathische epilepsie en degeneratieve myelopathie. Bovendien hebben ze een relatief korte levensduur van ongeveer 7-10 jaar.

Verder kunnen geminiaturiseerde rassen kwetsbaarder zijn voor tracheale collaps, intervertebrate disk disease (IVDD) en pancreatitis. Dit zijn allemaal chronische aandoeningen die moeilijk en duur te behandelen kunnen zijn.

Miniaturisatie is dus niet zonder risico.

Bovendien, vanwege de trend naar minipups, voldoen sommige gewetenloze fokkers aan de vraag van het publiek met weinig zorg voor de gezondheid en het welzijn van de honden.

Puppyfokkerijen, bijvoorbeeld, streven ernaar zoveel mogelijk pups te produceren in een zo kort mogelijke tijd. Dit kan leiden tot slechte omstandigheden en immuungecompromitteerde pups.

De aantrekkingskracht van de Mini Sint Bernard

Gezien het feit dat mini-rassen gezondheidsproblemen kunnen ondervinden, wat maakt ze dan zo aantrekkelijk?

Ten eerste nemen minihonden minder ruimte in om te slapen en te loungen, waardoor ze een goede keuze zijn voor kleine huizen.

Bovendien hebben kleinere honden meestal slechts korte wandelingen nodig, die zelfs voor eigenaren met beperkte mobiliteit hanteerbaar zijn.

De voedingskosten zijn doorgaans ook lager, omdat mini’s minder eten dan grotere honden.

Waar komen Mini Sint Bernards vandaan?

Miniaturisatie wordt bereikt door drie methoden.

 1. Een groter ras kan worden gekruist met een kleiner ras, zoals in het geval van de mini St Bernard.
 2. Het dwerggroei gen kan ook worden ingebracht.
 3. Als alternatief kunnen fokkers de runderen van het nest samen fokken.

We zullen elk van deze methoden onderzoeken.

Mengen met een kleiner ras

Kruisingen, die steeds populairder worden, hebben tot doel een hybride te creëren met de beste delen van de ouderrassen.

Bij mini’s, zoals de mini-St Bernard, is het de bedoeling nakomelingen van kleinere omvang te produceren door een ouder van een kleiner ras (in dit geval de Cocker Spaniel) in te brengen.

Een nadeel van gemengde rassen is dat het niet mogelijk is de fysieke kenmerken of het uiterlijk nauwkeurig te voorspellen.

Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat honden van gemengde rassen een grotere hybride kracht hebben dan raszuivere honden. Dat wil zeggen dat ze waarschijnlijk gezonder zijn omdat ze uit een bredere genenpoel komen.

Het is echter belangrijk te onthouden dat het kruisen van twee rassen de mogelijkheid van erfelijke gezondheidsaandoeningen niet uitsluit.

Bovendien heeft de trend voor mini’s geleid tot gewetenloze fok door puppyfabrieken.

Het fokken om kleinere, lagere of langere pups te ontwikkelen kan leiden tot eigen gezondheidsproblemen, met pijn, lijden en zelfs vroegtijdige dood tot gevolg.

Onlangs zijn zogenaamde ‘Teacup pups’ veroordeeld door de UK Kennel Club.

Ook Wendy Higgins van de Humane Society International pleitte tegen de praktijk van miniaturisatie, door te stellen dat het “ellende betekent”.

Hoewel mini-St Bernards zeker niet aan dit extreme “teacup” einde van de miniaturisatie schaal zitten, kun je je zorgen maken over het toevoegen aan een vraag naar mini’s.

Als dit het geval is, bedenk dan dat er veel mini’s op redding wachten.

Populaire Mini Mengsels

De Kakapoe

De Cockapoo is een kruising tussen de Poedel – standaard, mini of Toy – en de Cocker Spaniel.

Cockapoos variëren in grootte van een kleine 6 pond tot ongeveer 30 pond.

Deze mix staat bekend om zijn vrolijke, gezellige en energieke temperament. Cockapoos lijken ook op teddyberen, wat ongetwijfeld bijdraagt aan hun aantrekkingskracht!

Beide ouderrassen lopen echter het risico op erfelijke gezondheidsaandoeningen, waaronder heup- en elleboogdysplasie.

Poedels lopen ook een verhoogd risico op progressieve staafkegeldegradatie, een vorm van progressieve blindheid.

Kaketoes lopen mogelijk risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen.

Houd er bovendien rekening mee dat Cockapoos een vacht hebben die veel onderhoud vergt, en dat ze naast de dagelijkse borstelbeurt thuis een gespecialiseerde vachtverzorging nodig hebben.

Lees hier meer over de Cockapoo.

De Cocker Spaniel Chihuahua Mix

Deze mix weegt tussen de 10 en 18 pond. Veel Cocker Spaniel Chihuahua mixen lijken op hun Cocker Spaniel ouder met een slankere algemene bouw.

Gezien zijn kleine formaat is de Cocker Spaniel Chihuahua mix ideaal voor appartementbewoners.

De Cocker Spaniel staat bekend om zijn gemakkelijke, zachte temperament. Daarentegen kan de Chihuahua meer een ’terrier’ persoonlijkheid vertonen: dit ras verwacht veel aandacht, en scoort hoger op metingen van hondenagressie dan de spaniël.

Een Cocker Spaniel Chihuahua mix zal dus vanaf jonge leeftijd een consequente socialisatie en training vereisen. Vanwege de kans op verlatingsangst is het beter dat eigenaren deze pups niet voor langere tijd alleen laten.

Beide ouderrassen zijn gevoelig voor erfelijke gezondheidsproblemen.

Cocker Spaniels kunnen cardiomyopathie, de bloedingsstoornis Von Willebrands ziekte, oogproblemen, patella luxatie en heupdysplasie ontwikkelen.

Chihuahuas kunnen helaas een groot aantal aandoeningen ontwikkelen die verband houden met hun kleine formaat. Deze omvatten tracheale collaps, een reeks van oogproblemen waaronder

 • staar
 • glaucoom en hoornvlieszweren
 • hartkwalen, en
 • aanvallen.

De Cocker Spaniel Chihuahua mix kan risico lopen op het ontwikkelen van deze aandoeningen.

Lees hier meer over de Cocker Spaniel Chihuahua mix.

De introductie van het dwerggroei gen

Osteochondrodysplasie (OCD) is een ontwikkelingsstoornis die leidt tot botmisvorming en/of abnormale botgroei. Het wordt veroorzaakt door een genetische mutatie.

Achondrodysplasie is een vorm van OCD. Het leidt tot

 • verkorte ledematen
 • gebogen benen
 • vergroot hoofd
 • spinale afwijkingen
 • en vergrote gewrichten.

Door selectief fokken in de loop der tijd is achondrodysplasie typisch geworden voor bepaalde rassen (bijvoorbeeld de Teckel of de Corgi).

Helaas hebben gewetenloze fokkers dwerggroei geïntroduceerd bij fokparen om te profiteren van de mini hondentrend.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de honden.

Ten eerste hebben pups met achondrodysplasie een verhoogd risico op Intervetrebrate Discate Disease (IVDD), een ernstige aandoening die kan leiden tot artritis, verlamming en zelfs de dood.

Ook verhoogt het de kans op het ontwikkelen van heup- of elleboogdysplasie, aandoeningen die kunnen leiden tot kreupelheid.

Fokken met loopvogels

Runts zijn pups die kleiner en zwakker geboren worden dan de anderen in het nest.

Lopers kunnen uitgroeien tot gezonde honden van normale grootte.

Runderen kunnen zich echter een weg vechten door grotere pups om bij de melk van hun moeder te komen.

Beperkte toegang tot de vitale antilichamen van melk tast het zich ontwikkelende immuunsysteem aan, wat kan leiden tot voortdurende medische problemen.

Fokkers kunnen twee runderen kruisen om ze te verkleinen.

Aangezien veel runts gezondheidsproblemen hebben, is het risico groot dat dergelijke problemen worden doorgegeven aan de nakomelingen.

Is een Mini Sint Bernard geschikt voor mij?

Sint Bernards erven waarschijnlijk de vriendelijke, zachtaardige aard van hun ouderrassen, en zijn goed met kinderen. Met consequente training en socialisatie hebben ze dus het potentieel om geweldige familiehonden te zijn.

Ze kunnen last hebben van verlatingsangst, dus mogen ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden.

Denk eraan: een Nehi mini Sint Bernard is misschien niet zo ‘mini’, hij kan wel 60 pond wegen! Als ruimte een probleem is, kunt u een andere mix overwegen.

Elk mini-ras kan gezondheidsproblemen ondervinden die verband houden met hun grootte, in het bijzonder die welke als ‘micro’ of ’teacup’ worden geclassificeerd.

Uiteindelijk is het belangrijk om dit te overwegen als je een mini overweegt.

Levenslange en mogelijk ernstige medische aandoeningen zijn pijnlijk voor zowel pup als eigenaar en kunnen hoge dierenartskosten met zich meebrengen.

Een Mini Sint Bernard vinden

Gezien de mogelijke gezondheidsproblemen bij mini-mixen, is een optie om over na te denken het redden van een mini-St Bernard in plaats van het kopen bij een fokker.

Honden uit asielen zijn waarschijnlijk al volwassen, en de dierenarts van het asiel zal hun gezondheid tot nu toe met u kunnen bespreken. U zult ook een beter gevoel krijgen voor hun temperament en persoonlijkheid.

De volgende links zijn een goede plek om je zoektocht te beginnen:

Heeft u al een mini Sint Bernard? Vertel ons over hen, en hun afkomst, in de commentaren!

Als je meer wilt weten over andere miniatuurrassen, vind je onze gids over de mini Labradoodle misschien leuk!

Referenties en bronnen

 • Beuchat, C. De mythe van hybride groeikracht bij honden – is een mythe, Instituut voor hondenbiologie, 2014.
 • Brown, E. Et. Al. FGF4 retrogen op CFA12 is verantwoordelijk voor chondrodystrofie en tussenwervelschijfziekte bij honden, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2017
 • Duffy, D. Et al. Breed Differences in Canine Aggression, Applied Animal Behavior Science, 2008.
 • Everts, R.E. et. Al. Botaandoeningen bij de hond: A review of modern genetic strategies to find the underlying causes, Veterinary Quarterly, 2000.
 • LaFond,E. Et. Al. Breed Susceptibility for Developmental Orthopedic Diseases in Dogs, Journal of the American Animal Hospital Association, 2002.
 • Martinez,S. Congenital Conditions that Lead to Osteoarthritis in the Dog, Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 1997
 • O’ Neil, D. Verslag van een discussie over “Animal Health and Welfare: Breeding for Extreme Conformations in Dogs and Cats” in het Europees Parlement in Brussel, 2018.
 • Parvizi, J. Et. Al. Osteochondrodysplasia/Dwarfing Conditions, High Yield Orthopedics, 2010

Andere geciteerde personen:

 • Wendy Higgins, directeur internationale media voor de Humane Society International, geïnterviewd in Dog Welfare Groups Warn Teacup Puppy Craze is Harmful to Pets, The Independent, 2017.