Miniatuur Collie – Uw poten onder een Mini Collie Hond krijgen

miniatuur collie

Een miniatuur Collie spreekt mensen aan die houden van het uiterlijk en de persoonlijkheid van een full size Collie hond. Maar hun huis liever niet delen met zo’n groot huisdier.

We kijken naar de verschillende soorten mini Collie die je kunt tegenkomen. En helpen je de juiste pooch voor je gezin te kiezen en op te voeden.

Inhoud

Kleine Collies zijn slimme honden! Bekijk Sheltie Nessie in de onderstaande video en ze demonstreert een aantal coole trainingstrucs!


Full Size en Miniatuur Collies

Kleine versies van hondenrassen worden steeds populairder onder hondenliefhebbers. En de collie hondenrassen vormen daarop geen uitzondering.

Er zijn twee populaire Collie rassen geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club. De ene is de Border Collie, die vaak wordt ingezet als behendigheids- of gehoorzaamheidswedstrijdhond. En de andere is de Collie die het best bekend staat als het Lassie hondenras, naar de film Lassie Come Home uit de jaren 1940.

De AKC registreert ook een kleine Lassie ras hond genaamd de Shetland Sheepdog. Veel liefhebbers beschouwen de Shetland Sheepdog (Sheltie) als de officiële miniatuur Collie. Over deze mini Lassie hond zullen we hieronder wat vertellen.

Maar er zijn andere manieren waarop fokkers pups produceren om te verkopen als “mini Collie honden”. En dat doen ze vaak met behulp van kruisingen. We zullen het hier ook over hebben.

We helpen je beslissen of een miniatuur Collie voor jou de juiste keuze is. En zo ja, welk type mini Collie het beste is.

miniatuur collie

Collie Geschiedenis

Voordat we de miniatuurversie van de Collie bekijken, volgt hier een overzicht van het traditionele Collie ras op ware grootte.

Collies zijn ontstaan als veehoedende honden in Schotland en de noordelijke delen van Engeland.

Het knappe uiterlijk en het aangename temperament van de Collie leidden tot de wereldwijde populariteit van het ras als metgezel en huisdier.

Collie grootte

De Collie is een populaire middelgrote hond. Standaard volwassen mannelijke Collies wegen tussen de 60-75 pond en zijn 24-26 inches hoog op de schouder.

Teven wegen 50-65 pond en zijn 22-24 inch lang.

Collie temperament

Collies zijn een zachtaardig en aanhankelijk ras, en zijn intelligent en ontvankelijk voor training.

Ze staan bekend om hun vriendelijkheid tegenover kinderen, en zijn ook geneigd nogal vocaal te zijn. De kleinere, Shetland Sheepdog, of miniatuur Lassie hond, heeft een soortgelijke persoonlijkheid, maar kan erg terughoudend zijn met vreemden.

Hoewel miniatuur Collies, anders dan de Sheltie, niet officieel worden erkend door hondenrassenorganisaties, zijn veel mensen in hen geïnteresseerd.

Laten we nu meer te weten komen over de miniatuur Collie.

De aantrekkingskracht van de dwergcollie

Het is waar, kleine versies van gewone hondenrassen zijn een trend onder veel hondenliefhebbers.

Naast het feit dat kleiner schattiger is, wat zijn de andere redenen waarom mensen zich wenden tot kleinere honden zoals de miniatuur Collie?

In het geval van een grotere hond zoals de full-sized Collie, kunnen potentiële eigenaren het ras bewonderen maar geen full-sized hond willen.

Kleinere honden kunnen praktischer zijn als je in een kleine ruimte zoals een appartement woont.

Oudere eigenaren of gezinnen met zeer jonge kinderen kunnen ook de voorkeur geven aan een kleinere hond die gemakkelijker te hanteren is.

Laten we een kijkje nemen…

Hoe worden dwergcollies gemaakt?

Er zijn drie manieren waarop fokkers miniatuurversies van hondenrassen kunnen creëren.

Elke methode heeft potentiële nadelen als het gaat om de algehele gezondheid en het welzijn van een individuele hond.

De drie methoden zijn:

  • Meng een full-size Collie met een kleiner, vergelijkbaar ras om een kleinere hond te creëren. Dit behoudt zoveel mogelijk het klassieke Collie uiterlijk.
  • Introduceer het gen voor dwerggroei. Dat is een genetische mutatie die zelden voorkomt bij Collies, maar wel bij andere rassen zoals de Corgi.
  • Herhaaldelijk de zogenaamde runts van een nest samen fokken om een lijn van kleiner dan normale Collies te creëren.

Laten we elk van deze methoden wat meer in detail bekijken, inclusief de gevolgen voor de gezondheid van uw dwergcollie.

Mengen met een kleiner ras

Een miniatuur Collie van een gemengd ras kan een gezondere optie zijn dan het fokken van runderen of voor dwerggroei.

Het mengen van een Collie met een hond van een ander ras kan een gezonde genetische diversiteit in de Collie-lijn introduceren.

Maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat de andere hond ook een goede genetische achtergrond heeft.

Wat zijn enkele kleine tot middelgrote honden die op de Collie lijken en gebruikt kunnen worden in de mix om een kleiner type Collie te creëren?

Sheltie Collie Mix

Zoals we al eerder zeiden, is de Shetland Sheepdog (Sheltie) een apart ras dat sterk lijkt op de Collie.

De Sheltie Collie mix wordt een kleinere gemengde rashond die het meest lijkt op een traditionele Collie.

Andere Collie Mengelingen

Er zijn andere honden van kleiner formaat die qua uiterlijk enigszins lijken op de Collie, zoals de Border Collie, de Australische Herder en de Belgische Tervuren.

Al deze andere rassen zijn net als de Collie herdershonden.

Ze hebben ook lange vachten en Collie-achtige hoofden en lichaamstypen, dus de mix zal lijken op een kleine Collie.

Introductie van het Dwerggen

Dwerggroei is een genetische mutatie die in elk ras kan voorkomen.

Hoewel zeldzaam, is het wat kortbenige rassen zoals de Teckel en de Corgi hun unieke uiterlijk geeft.

Deze zogenaamde “disproportionele” dwergrassen hebben een dwerggroei die bekend staat als chondrodysplasie.

Soms wordt een hond van een niet-dwergras geboren met een vorm van dwerggroei die hypofysaire dwerggroei wordt genoemd.

Een tekort aan groeihormoon veroorzaakt dit type dwerggroei.

Bepaalde rassen zoals Duitse Herders en Karelische Berenhonden zijn vatbaar voor hypofysedwerggroei, maar bij Collies is het zeldzaam.

Fokken voor elke vorm van dwerggroei kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en deskundigen raden het niet aan.

Een Collie mengen met een hond van een dwergras kan dat ook.

Honden met dwerggroei kunnen lijden aan een breed scala van chronische gezondheidsproblemen, waaronder een ernstige aandoening van de wervelkolom genaamd intervertebrale discusziekte (IVDD) en pijnlijke, misvormde ledematen en gewrichten.

Fokken met loopvogels

Net als het fokken op dwerggroei, kan het fokken met uitlopers een problematische manier zijn om miniatuur Collies te maken.

Runts zijn niet alleen de kleinste pups in een nest. Echte runts vallen onder de normale grootte voor het ras en hebben een abnormaal ondergewicht.

Sommige runts kunnen gezond opgroeien en het goed doen met de juiste zorg en voeding. Maar soms kan een laag geboortegewicht leiden tot gezondheidsproblemen.

Een onderdeurtje kan bijvoorbeeld minder goed om melk concurreren met zijn broertjes en zusjes van normale grootte. Hierdoor mist hij waardevolle voedingsstoffen, ontwikkelt hij een verzwakt immuunsysteem en wordt hij vatbaarder voor infecties.

Ongewoon kleine afmetingen kunnen ook een aanwijzing zijn dat een pup onderliggende gezondheidsproblemen of een genetische afwijking heeft.

Door runderen met elkaar te fokken, kunnen genetische afwijkingen en gezondheidsproblemen – samen met de kleine omvang – van de ene generatie op de andere overgaan.

Is een Mini Lassie Hond geschikt voor mij?

Er zijn enkele gezondheidsrisico’s verbonden aan honden die kleiner zijn dan gemiddeld.

Het kiezen van een gezonde Collie van normale grootte van een gerenommeerde fokker kan een veiliger keuze zijn dan een ongewoon kleine hond.

Een teefje aan de onderkant van de normale grootte kan 50 pond zijn.

Dit is veel kleiner dan een mannetje aan de hogere kant.

Als je je zinnen hebt gezet op een miniatuur Collie, overweeg dan kruisingen van Collies in het kleine tot middelgrote bereik.

Vergeet niet dat miniatuur Collies van runderen of dwerggen meer gezondheidsproblemen kunnen hebben dan Collies van normale grootte en Collies van gemengde rassen.

Het vinden van een dwergcollie

Hoe vind je een zo gezond mogelijke dwergcollie?

Ben je geïnteresseerd in een puppy?

Neem contact op met gerenommeerde Collie-fokkers en laat hen weten dat u een kleinere hond zoekt.

Het is mogelijk om een gezonde raszuivere Collie te vinden die aan of iets onder de onderkant van het normale formaatbereik valt.

Als een fokker gespecialiseerd is in miniatuur Collies, vraag hem dan zeker hoe ze fokken voor kleine afmetingen.

Verantwoordelijke fokkers zullen hun honden testen op erfelijke gezondheidsproblemen waarvan bekend is dat ze het Collie ras treffen.

Gezondheidstesten voor de dwergcollie

Zoals de meeste rashonden kunnen Collies lijden aan enkele erfelijke gezondheidsproblemen, ongeacht hun grootte.

Uw fokker zou moeten testen op een aandoening die multidrugsgevoeligheid heet en een oogziekte die bekend staat als progressieve retinale atrofie.

Vermijd het kopen van een puppy met het label miniatuur, micro, enz. uit online advertenties of detailhandel dierenwinkels.

Honden die via deze plaatsen worden verkocht zijn vaak afkomstig van grote commerciële fokkerijen die bekend staan als puppyfabrieken.

Miniatuur Collie Reddingen

Rescue is een uitstekende optie als u geïnteresseerd bent in een miniatuur Collie van een gemengd ras of een volwassen hond.

Kijk bij uw plaatselijke dierenasielen en reddingsgroepen voor honden die geïdentificeerd zijn als Collie mixen.

Rasspecifieke reddingsgroepen voor Collies zijn ook een goede bron voor kleinere en gemengde Collies.

In de VS zijn er veel staats- en regionale Collie-reddingsgroepen waarmee u contact kunt opnemen.

In het Verenigd Koninkrijk geeft Collie Rescue (Rough and Smooth) een lijst van beschikbare Collies in Engeland, Schotland en Wales.

Dwergcollie Samenvatting

Een dwergcollie kan een prachtige hondse metgezel zijn.

Zorg ervoor dat u uw volgende beste vriend met zorg kiest om ervoor te zorgen dat uw hond zo gezond mogelijk is.

Deelt u uw leven al met een dwergcollie?

Vertel ons over uw hond in het commentaarveld!

Referenties en bronnen

Beuchat, C. The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is a Myth. The Institute of Canine Biology, 2014.

Gene Insertion Underly Origin of Dogs with Short Legs. National Institutes of Health, 2009.

Voorbij, A. Shedding Light on Canine Pituitary Dwarfism. Veterinaire Wetenschappen Morgen, 2016.

Shores, A. Intervertebral Disc Disease in Dogs. American College of Veterinary Internal Medicine, 2014.

Gezondheidsverklaring. Collie Club van Amerika.