Miniatuur Cockapoo – De Cocker Spaniel Miniatuur Poedel Mix

dwergcakapoo

De miniatuur Cockapoo is een uitgaande, vriendelijke en zeer leuke kleine hond. Vandaag gaan we kennismaken met de schattige Mini Cockapoo en u helpen beslissen of ze de perfecte pup zijn voor uw gezin, huis en levensstijl.

Wat is een dwergcakapoo?

De Cockapoo is de nakomeling van de raszuivere Cocker Spaniel en de Dwergpoedel. Een mix van twee intelligente en liefdevolle rassen, het is geen wonder dat de miniatuur Cockapoo zo’n favoriet is geworden onder degenen met een affiniteit voor de designer honden rage. Toch is er veel te overwegen voordat men zich aan deze hybride hond verbindt.

Oorsprong van de Mini Cockapoo

Beschouwd als een nieuwere generatie kruising, is de echte oorsprong van de miniatuur Cockapoo nogal vaag. We kunnen echter meer te weten komen over wat hem uniek maakt door de achtergrondverhalen van zijn twee raszuivere ouders te bekijken.

De hedendaagse Cocker Spaniel, afkomstig uit Spanje, stamt af van wat ooit een zeer grote groep spaniël-achtige rassen was, die oorspronkelijk werden gecreëerd voor de jacht op klein wild. Pas in de 19e eeuw werd de overgrote meerderheid van de spaniels uiteindelijk gescheiden in hun eigen categorieën.

Amerikaanse vs Engelse Cockers

Tegenwoordig zijn er twee verschillende variëteiten van de Cocker Spaniel: de Amerikaanse Cocker Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel. Deze twee soorten spaniels lijken nogal op elkaar. Echter, de Amerikaanse Cocker Spaniel is volgens de rasstandaard iets korter dan de Engelse Cocker Spaniel. Behalve dat hij groter is, heeft de Engelse Cocker Spaniel ook een dikkere vacht en een groter hoofd dan zijn Amerikaanse tegenhanger.

Officieel erkend door de Amerikaanse Kennel Club, (AKC) in 1946, is de Cocker Spaniel van vandaag een geliefde familie kameraad bekend om zijn zachte aard, liefde voor kinderen, en adoratie voor de familie. De Cocker Spaniel staat momenteel op nummer 29 van de 194 op de lijst van meest populaire hondenrassen van de AKC. Cockapoos zijn meestal gefokt uit de Amerikaanse Cocker Spaniel.

Oorsprong van de Dwergpoedel

De dwergpoedel, een Franse hond met Duitse wortels, is de kleine opvolger van de Standaardpoedel, die oorspronkelijk meer dan 400 jaar geleden werd gefokt voor de jacht op eend en ander klein wild.

Hoewel de Poedel vaak wordt aangeduid als Franse Poedel, komt het ras eigenlijk uit Duitsland. Daar was hij een nederige werkhond wiens fantasievolle pom-poms meer voor het werk waren dan voor de show. Ze beschermden het gevoelige lichaam van de Poedel tegen het koude, gure water tijdens zijn dagen als eendenjager.

Uiteindelijk kwam de poedel in de gunst bij de Franse adel, die het ras adoreerde om zijn flamboyante uiterlijk en hem beschouwde als een accessoire om te pronken met hun overvloed en rijkdom. Met hersenen die bij zijn schoonheid passen, werd hij een favoriet bij circusvoorstellingen en straatartiesten.

De Standaard Poedel was een hele tijd de rage, en het duurde tot de 20e eeuw voordat er kleinere versies opdoken, gemaakt voor degenen die op zoek waren naar schootgrote versies van hun favoriete flitsende hond. Tegenwoordig bestaat de poedel in drie maten: standaard, speelgoed en miniatuur.

Hoe ziet de Miniatuur Cockapoo er uit?

Zoals hierboven vermeld, zal uw volwassen miniatuur Cockapoo eigenschappen hebben die aan het toeval en de genetica zijn overgelaten. Hoewel het frustrerend kan zijn om geen beter idee te krijgen van hoe je miniatuur Cockapoo volgroeid eruit zal zien, kun je een beter idee krijgen van de mogelijke opties door te kijken naar zijn raszuivere ouders.

Dit is een stevige, compacte hond die bekend staat om zijn lange, vloeiende oren, gecoupeerde staart en lieve, expressieve ogen. Hun dikke, krullende vacht is er in tien kleuren, waaronder abrikoos, blauw, zilver, zwart en bruin. Het vachttype varieert van losse golven tot strakkere krullen.

miniatuur cockapoo

Verzorging van een Mini Cockapoo

Aangezien we te maken hebben met een mengeling van poedel en Cocker Spaniel, moet een toekomstige eigenaar zich voorbereiden op een wekelijkse borstelbeurt om zijn vacht gezond en op zijn best te houden. De Cockapoo moet ook af en toe in bad en zijn nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze barsten en splijten. Tenslotte moeten zijn oren vaak worden schoongemaakt om te voorkomen dat wasachtige ophopingen en vocht oorontstekingen veroorzaken.

Het verzorgen van uw miniatuur Cockapoo mix zal afhangen van het type vacht dat hij erft van zijn ouderrassen. Hoewel de Cocker Spaniel geen zware verhuizer is, verhaart hij toch een beetje en moet hij consequent geborsteld en gebaad worden om zijn zijdeachtige haar gezond en klitvrij te houden. De Poedel is ook een ras dat veel verzorging nodig heeft, vooral omdat zijn vacht zo krullend is en gevoelig kan zijn voor vervilting.

Zijn dwergcakapoes hypoallergeen?

De golvende vacht van de Cocker Spaniel voelt zijdeachtig aan, is dik en verhaart licht. Cavapoos kunnen op beide ouders lijken wat betreft het verharen, dus of uw pup weinig verhaart is een kwestie van een muntje opgooien. Hoewel geen enkel hondenras 100% hypoallergeen is, verhaart de Poedel nauwelijks en produceert hij minder huidschilfers dan de meeste andere hondenrassen. Maar vergeet niet dat het type vacht dat uw Cockapoo heeft, evenals de kleuren en zijn bouw, volledig wordt overgelaten aan het toeval en aan welke raszuivere ouder hij het meest opneemt.

Mini Cockapoo Grootte

De grootte van uw miniatuur Cockapoo kan overal zijn van 13,5-15 inches hoog en hij kan overal wegen van 15-30 pond.

Dit komt omdat de Cocker Spaniel 13,5-14,5 inch groot is en 20-30 pond weegt. De minipoedel, aan de andere kant, is ongeveer 10-15 centimeter hoog en kan 15-17 pond wegen. Uw volwassen Cockapoo kan overal in dit spectrum vallen!

Dwerg Cockapoo Temperament

Dit is een ras dat dol is op zijn gezin en affiniteit heeft met kinderen. Maar ook met een hoge intelligentie en een atletisch karakter. Zonder een gemeen bot in zijn lichaam, is de enige missie van de Cockapoo in het leven om lief te hebben en geliefd te worden. Daarom doen ze het geweldig bij gezinnen en andere huisdieren, en zijn ze vaak dol op kinderen van alle leeftijden.

Dit is echter geen ras dat het goed doet om vele uren achtereen alleen gelaten te worden, want ze kunnen gevoelig zijn voor verlatingsangst en depressie. Ze zijn ook vrij gevoelig.

Zijn Mini kaketoes agressief?

Wanneer we een kruising bespreken, zijn we voorzichtig om erop te wijzen dat een toekomstige eigenaar een aantal verschillende eigenschappen in zijn hond kan krijgen, afhankelijk van wat hij erft van zijn raszuivere ouders. Zaken als temperament, worden overgelaten aan genetica en toeval.

Maar aangezien zowel de Poedel als de Cocker Spaniel zulke gezinsgerichte rassen zijn, zal deze mix het waarschijnlijk goed doen in gezinsverband met kinderen en andere huisdieren. Toch, ook al is dit een kruising die van nature zachtaardig en liefdevol is, adviseren wij altijd een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining vanaf de puppytijd. Dit zal ertoe bijdragen dat uw Cockapoo opgroeit tot een gelukkige, gezonde en veelzijdige hond in alle soorten omgevingen.

Dwerg Cockapoo Training

Cockpoo puppies zijn gevoelig, intelligent en gemakkelijk te behagen. Hoewel ze vaak een onafhankelijk karakter hebben en een hoge prooidrift. Begin vroeg met trainen, en help ze veel beweging te krijgen door middel van trainingsspelletjes. Het positieve beloningssysteem werkt het beste bij alle honden, en dit omvat natuurlijk veel lof en lekkers!

Gezondheidsproblemen

Alle honden zijn gevoelig voor het erven van bepaalde genetische gezondheidsproblemen van hun ouders, en de Cockapoo is daarop geen uitzondering. Om deze reden raden wij een vroegtijdig gezondheidsonderzoek aan bij uw Cockapoo miniatuurhond, wat u kan helpen om een oogje in het zeil te houden voor mogelijke gezondheidsproblemen waar hij een risico voor loopt.

Het is algemeen bekend dat rashonden meer last hebben van erfelijke gezondheidsgebreken als gevolg van generaties van overfokken in geleidelijk afnemende genenpools.

Voorstanders van kruisingen beweren dat de praktijk in feite kan helpen de kans te verkleinen dat genetische ziekten worden doorgegeven van de ouderhonden aan de nesten. Cynici houden echter vol dat rashonden en gekruiste honden even vatbaar zijn voor overerfbare ziekten.

Cockers zijn vatbaar voor:

 • cardiomyopathie
 • heupdysplasie
 • ectropion
 • oorinfecties
 • urinestenen
 • otitis externa
 • hypothyreoïdie
 • fosfofructokinase deficiëntie
 • seborrhea
 • entropion
 • kersenoog
 • leverziekte
 • allergieën
 • obesitas
 • hartkwesties zoals congestief hartfalen

Poedels kunnen gevoelig zijn voor:

 • Ziekte van Addison
 • heupdysplasie
 • progressieve retinale atrofie
 • epilepsie
 • schildklierproblemen
 • bloat
 • hypoglykemie

Een toekomstige eigenaar van een Cockapoo kan verwachten dat deze kruising tussen de 10 en 18 jaar oud wordt. En vergeet niet, ze kunnen gevoelig zijn voor elk van de bovengenoemde gezondheidsproblemen.

Hoe lang leven Mini Cockapoos?

De Miniatuur Cockapoo leeft waarschijnlijk meer dan 10 jaar, en waarschijnlijk tot ver in de tienerjaren. De Poedel heeft een levensduur van 10 – 18 jaar en de Cocker een nog steeds indrukwekkende 10 – 14 jaar. Honden van gemengde rassen leven iets langer, dus uw kansen zijn hier goed, mits uw hond gezond blijft.

Het uitzoeken van de gezondste Dwerg Cockapoo Puppy!

Denk je dat de Cockapoo het perfecte huisdier voor jou is? Vraag je je nu af hoe je de gezondste miniatuur Cockapoo puppies kunt vinden? Maak je geen zorgen, wij zijn hier om te helpen! Of je nu van plan bent om je Cockapoo te redden, of je hoopt via een fokker te gaan, het belangrijkste om te doen is je onderzoek.

Fokker

Als je kijkt naar mini Cockapoo pups via een fokker, kun je verwachten overal te betalen van $500 tot meer dan $1000, vooral als de ouderrassen showkwaliteit zijn.

Gelukkig zullen de meeste gerenommeerde miniatuur Cockapoo fokkers hun pups hebben gescreend op hun gezondheid. Zij moeten u voorzien van certificaten die bewijzen dat uw nieuwe puppy gezond is en klaar om naar zijn eeuwige huis te gaan. Maar wat als u een miniatuur Cockapoo puppy wilt redden?

Redding

Het is altijd geweldig om te redden, en een van de voordelen is de prijs! Adoptiekosten liggen meestal rond de $50 tot $100 en veel asielen dekken zelfs de eerste dierenartsreis!

Wat is het ideale thuistype voor een Mini Cockapoo?

De Cockapoo is een liefdevolle, trouwe en intelligente kruising die, door zijn grootte, vrij compact en aanpasbaar is. Dit is een hond die het goed doet in een huis of een appartement, omdat ze eigenlijk maar een matige hoeveelheid beweging per dag nodig hebben om gezond te blijven. Echter, vanwege het vachttype van hun raszuivere ouders, kan de dwergcockapoo enig onderhoud vereisen als het gaat om de verzorging.

Verder kan de Cockapoo er niet goed tegen om te vaak alleen gelaten te worden. Ze zouden het beter doen bij een gezin dat een flexibel werkschema heeft en veel tijd met hen kan doorbrengen.

Referenties en verder lezen

 • Cavapoo
 • Borbala Turcsan, Adam Miklosi, Eniko Kubinyi, Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs.
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior.
 • Nathan B Sutter en Elaine A Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics.
 • Lowell Acumen DVM, DACVD, MBA, MOA, The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition, 2011.
 • Volbloed Vs Mutt-Common Objections to Mixed Breed Dogs
 • Carol Beuchat Ph.D. The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is A Myth.