Dwerg Chow Chow – Alles wat u moet weten over deze pluizige pup.

Dwerg Chow Chow

De miniatuur Chow Chow is een kleinere versie van de Chow Chow. Pluizig en liefdevol, maar ook moedig en dapper, de grote persoonlijkheid van de full-size Chow Chow kan sommige eigenaren doen wensen dat hij in een kleinere verpakking kwam. Vandaag bekijken we of een micro Chow Chow pup een perfect compromis is voor uw nieuwe huisdier.

De aantrekkingskracht van de miniatuur Chow Chow

De volwassen Chow Chow is een sterke maar compact gebouwde hond die op de een of andere manier een teddybeer gezicht weet te combineren met een waardige houding. Met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat, is de Chow Chow een van ’s werelds oudste hondenrassen en een lid van de Chinese hondenrassengroep.

Ze zijn 17 tot 20 centimeter groot en wegen 45 tot 70 pond. Ze hebben een prachtige vacht, meestal in rood, zwart, blauw, kaneel of crème. Dit ras is zeer intelligent. Ze zijn afstandelijk tegenover vreemden, maar trouw aan degenen van wie ze houden.

De miniatuur Chow Chow maakt deel uit van een groeiende trend om kleinere versies van populaire hondenrassen te creëren. Eén blik op deze schattige bal van pluizige vacht en het is niet moeilijk om de aantrekkingskracht van een Chow Chow in een kleinere verpakking te begrijpen.

Kleine honden zijn ook gemakkelijker te verzorgen, nemen minder ruimte in en vereisen minder beweging. Ze lijken op maat gemaakt voor drukke mensen die in kleine ruimtes wonen. Maar heb je er ooit over nagedacht hoe je eigenlijk aan een miniatuurras komt?

Waar komen Miniatuur Chow Chows vandaan?

De Dwerg Chow Chow is geen apart hondenras.

Ze zijn slechts een kleinere versie van de standaard Chow Chow.

Miniatuur Chow Chow

Er zijn drie verschillende manieren om een ras als de Chow Chow te miniaturiseren.

De eerste is het mengen van een standaard ras met een kleiner ras.

De tweede is het introduceren van het gen voor dwerggroei.

Tenslotte kan een micro Chow Chow hond worden geproduceerd door herhaaldelijk te fokken uit de runts van nesten.

Lees verder om meer over elk van deze methoden in meer detail te leren.

Mengen met een kleiner ras

Liefhebbers van gemengde rassen zullen aanvoeren dat gekruiste honden gezonder zijn dan raszuivere honden vanwege de genetische diversiteit van het paren van twee verschillende rassen.

Een standaard Chow Chow nemen en fokken met een kleinere hond is één manier om een miniatuurversie te krijgen.

Het probleem met deze methode van miniaturisatie is dat het resultaat in termen van uiterlijk en temperament uiterst onvoorspelbaar kan zijn.

De pups kunnen op de andere rasouder lijken en helemaal niet op een Chow Chow.

Soms, zelfs binnen hetzelfde nest, kunnen de pups er heel verschillend uitzien.

Pomeriaan Chow Chow mix

De Pomeriaan Chow Chow mix is het resultaat van een kruising van een vrouwelijke Chow Chow met een mannelijke Pomeriaan.

Dit is een manier om een Miniatuur Chow Chow te krijgen.

Maar omdat de aanzienlijk kleinere Pomeriaan een speelgoedras is van 6 tot 7 inch, zal de exacte grootte, evenals het uiterlijk en het temperament, onmogelijk te voorspellen zijn.

Corgi Chow Chow mix

Deze mix is een kruising tussen de Chow Chow en de Corgi.

Zoals alle hybride honden kunnen ze de ene ouder meer bevoordelen dan de andere of een kruising zijn tussen de twee.

Ze kunnen lijken op een Chow Chow, maar met de korte, krachtige poten van de Corgi.

Introductie van het Dwerggen

Sommige fokkers gebruiken het gen dat dwerggroei veroorzaakt om een miniatuur Chow Chow te creëren.

Dwerggroei is een medische aandoening bij honden, ook bekend als achondroplasie.

Het veroorzaakt afwijkingen aan het skelet en een groeiachterstand, zodat de botten niet groeien tot de standaardgrootte van het ras.

Verkorte benen zijn de meest voorkomende indicatoren.

Andere symptomen kunnen zijn een groter dan normaal hoofd, vergrote gewrichten, spinale afwijking, en zijwaartse buiging van de voorpoten.

Het gen voor achondroplasie kan ook leiden tot intervertebrale discusziekte (IVDD), wat kan leiden tot artritis en uiterst pijnlijk kan zijn.

IVDD komt zelfs zo vaak voor bij de Teckel, waar een lange rug en korte poten zijn aangemoedigd, dat ongeveer één op de vier honden aan IVDD lijdt.

Deze methode van miniaturisatie veroorzaakt een aantal andere potentiële gezondheidsproblemen, waaronder hartkwalen, abnormaal gedrag, en een verkorte levensduur.

Fokken met Runts

Het onderdeurtje van het nest verwijst naar het kleinste of zwakste lid.

Geboren worden als het onderdeurtje betekent niet noodzakelijk dat ze aangeboren afwijkingen of andere gezondheidsproblemen zullen hebben, of dat ze niet even groot zullen worden als hun broers en zussen.

Maar door hun grootte zijn ze in het nadeel als ze met hun broers en zussen moeten concurreren om de melk van hun moeder.

Als ze van jongs af aan geen voeding krijgen, kan dat leiden tot een verzwakt immuunsysteem en vatbaarheid voor ziekten.

Wanneer men op deze manier de kleinst mogelijke versie van een Chow Chow probeert te maken, zullen beide ouders runderen zijn.

Dit verhoogt de kans op het doorgeven van gezondheidsproblemen aan hun nakomelingen.

Het voordeel van deze methode van miniaturisatie is dat de fysieke en temperamentvolle kenmerken van de Chow Chow intact blijven.

Het verhoogt echter ook de kans op het doorgeven van aangeboren gezondheidsproblemen, waarvan dit ras er veel heeft.

Miniatuur Chow Chow Gezondheid

De Chow Chow is een brachycefale hond.

Hoewel hun gezicht niet zo plat is als dat van andere rassen met deze aandoening, zoals de Engelse Bulldog of de Mopshond, kan hun platte gezichtsstructuur toch ernstige ademhalingsbeperkingen veroorzaken.

Hun diepliggende amandelvormige ogen geven hen niet alleen een beperkt perifeer zicht, ze veroorzaken ook enkele ernstige oogproblemen.

Ooglid entropion is een genetische aandoening.

Dit is een aandoening die vaak voorkomt bij de Chow Chow en een operatie kan vereisen.

Andere mogelijke problemen

Hyperthyreoïdie is een andere veel voorkomende aandoening voor de Chow Chow.

Symptomen zijn onder meer verhoogde dorst en eetlust, braken, gewichtsverlies, verhoogde hartslag, overmatig urineren en haaruitval.

Patellaire luxatie treedt op wanneer de knieschijf uit zijn normale positie wordt gedraaid, een veel voorkomende gewrichtsafwijking bij veel honden, waaronder de Chow Chow.

Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren laten testen op oog-, heup-, elleboog-, schildklier- en knieschijfproblemen.

Is een Dwerg Chow Chow geschikt voor mij?

Als een Dwerg Chow Chow is gefokt uit twee kleinere dan gemiddelde Chows, dan kun je verwachten dat ze fysieke en temperamentvolle eigenschappen hebben zoals hun full-sized tegenhanger.

Het is een intelligent maar koppig ras, waarvan bekend is dat ze van nature op hun hoede zijn voor vreemden, waardoor ze uitstekende waakhonden kunnen zijn.

Chow Chows hebben echter ook de neiging om fel beschermend en agressief te zijn.

Dit zijn honden die een vroege socialisatie nodig hebben met een verscheidenheid aan mensen, plaatsen en andere dieren.

Dit is niet het beste ras om in de buurt van jonge kinderen te zijn.

De Chow Chow heeft de neiging om dicht bij één of twee mensen te komen.

Het kruisen van een vrouwelijke Chow Chow met een ander ras levert misschien niet het gewenste resultaat op.

Maar, ervan uitgaande dat beide honden gezond zijn, is het kruisen van twee verschillende rassen de meest humane methode om een kleinere versie van de Chow Chow te creëren.

Het vinden van een Miniatuur Chow Chow

Helaas, vanwege de vele gezondheidsproblemen die gepaard gaan met de miniaturisatie van een ras dat al geplaagd wordt door ernstige problemen, kunnen wij de Dwerg Chow Chow niet aanbevelen.

Er zijn gewetenloze fokkers die doorgaan met het opzettelijk kleiner en kleiner maken van ongezonde pups voor de winst.

Om er zeker van te zijn dat je met een verantwoordelijke fokker te maken hebt, bezoek je altijd de plaats waar de pups wonen en vraag je om de ouders te zien.

De fokker moet al uw vragen beantwoorden en gezondheidstests voor erfelijke aandoeningen kunnen overleggen.

Als uw belangrijkste reden om een Dwerg Chow Chow te willen is omdat u niet de ruimte in uw huis heeft voor een grote hond, zijn er genoeg schattige bestaande kleine hondenrassen.

Reddingscentra en asielen zijn gevuld met vele lieve en verdienstelijke honden die op zoek zijn naar liefde en een permanent thuis.

Referenties en bronnen

  • Nouh, SR., et al. “A Retrospective Study on Canine Hip Dysplasia in Different Breeds in Egypt.” Global Veterinaria. 2014.
  • Mellersh, CS. “De genetica van oogaandoeningen bij de hond.” Canine Genetics and Epidemiology, 2014.
  • Brown, EA, et al. “FGF4 retrogen op CFA12 is verantwoordelijk voor chondrodystrofie en tussenwervelschijfziekte bij de hond.” PNAS, 2017.
  • Packer, RMA. et al. “DachsLife 2015: een onderzoek naar leefstijlassociaties met het risico op tussenwervelschijfziekte bij teckels.” Canine Genetics and Epidemiology, 2016.
  • De Lorenzi, D. et al. “Bronchiale afwijkingen gevonden in een opeenvolgende serie van 40 brachycephale honden,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 2009.
  • Ionașcu, I. et al. “Chirurgische reductie van een totaal entropion bij een Chow-Chow door middel van rhytidectomie.” Wetenschappelijke Werken, Serie C. Diergeneeskunde, 2013.
  • Gershman, KA, et al. “Which Dogs Bite? A Case-Control Study of Risk Factors.” Pediatrics, 1994.
  • Kaiser, S., et al. “Magnetic Resonance Measurements of the Deviation of the Angle of Force Generated by Contraction of the Quadriceps Muscle in Dogs with Congenital Patellar Luxation”. Veterinaire Chirurgie, 2004.