Mini Goldendoodle Mix Ras Informatie – Golden Retriever Poedel Mix

mini goldendoodle

De mini Goldendoodle is een combinatie van de Golden Retriever en de Dwergpoedel.

Hun grootte varieert van 14 tot 17 centimeter. En een volgroeide mini Goldendoodle kan tussen de 26 en 35 pond wegen.

Zoals bij alle mixen kunnen grootte en temperament variëren, afhankelijk van hoeveel de hond op de ene of de andere ouder lijkt.

Laten we uitzoeken wat je kunt verwachten van deze miniatuur hybride.

Wat staat er in deze gids

Mini Goldendoodle veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de mini Goldendoodle.

Mini Goldendoodle: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Een van de meest populaire gemengde rassen!
 • Doel: Gezelschapsdier
 • Gewicht: 26-35 pond
 • Temperament: Vriendelijk en intelligent

Mini Goldendoodle Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Mini Goldendoodle

De mini Goldendoodle is een hybride ras dat vaak wordt geclassificeerd als een teddybeerhond.

Een kleinere versie van de standaard Golden Retriever Poedel mix, deze pup is het resultaat van het kruisen van een Golden Retriever met een Miniatuur Poedel of een Toy Poedel.

Goldendoodles zelf begonnen voor het eerst te worden gefokt in de jaren 1990, in de Verenigde Staten. Ze vingen de opkomst op van de populariteit van “designer dogs,” of honden die doelbewust zijn gemengd met andere rassen.

Deze honden werden gefokt om uitstekende gezelschapsdieren te zijn. Een pluspunt is dat ze goed zijn voor mensen met een allergie, aangezien de Poedel de reputatie heeft hypoallergeen te zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verharen Poedels wel, maar ze kunnen de neiging om minder te verharen doorgeven aan hun puppy van een gemengd ras.

Om wat meer achtergrond over deze mix te krijgen, kijken we achtereenvolgens naar elk ouderras.

mini goldendoodle

Golden Retriever

De Golden Retriever doet haar naam in alle opzichten eer aan. Haar vacht is er in verschillende tinten goud. En ze heeft een lange en eervolle geschiedenis als jachthond, gebruikt voor het apporteren van watervogels.

Ze is een extreem populaire Poedel mix, en is nummer drie van de meest populaire hondenrassen voor de laatste jaren, zoals geteld door de AKC.

Een vriendelijke en persoonlijke hond, de Golden Retriever ouder kan een gezinsvriendelijk temperament doorgeven aan haar pups.

Poedel

Dwergpoedels en speelgoedpoedels zijn geen aparte rassen, maar twee verschillende maten. Beide zijn categorieën van het poedelras.

De American Kennel Club (AKC) erkent alle drie de maten. Het vereist dezelfde rasstandaard in alle fysieke kenmerken, met uitzondering van de grootte.

De rasstandaardgrootte voor een Dwergpoedel is 10 tot 15 centimeter hoog. Toy Poedels zijn kleiner, minder dan 10 centimeter lang.

Poedels van alle maten staan bekend om hun grote intelligentie.

Leuke feiten over de Mini Goldendoodle

De enige officiële rasvereniging voor de Golden Retriever Poedel mix, de Goldendoodle Association of North America, noemt eigenlijk verschillende maten Goldendoodle.

Hoewel “mini Goldendoodle formaat” zeker op de lijst staat, is het eigenlijk niet de kleinste optie!

De “petite range” staat net onder “mini”. Deze benaming omvat honden met een lengte van minder dan 14 inch. En ze zijn meestal minder dan 25 pond.

Dat gezegd zijnde, is het natuurlijk waarschijnlijk dat de meeste eigenaren “petite” Goldendoodles zouden classificeren als “mini Goldendoodles,” ongeacht.

Mini Goldendoodle Uiterlijk

Een volwassen Goldendoodle varieert in grootte en gewicht, afhankelijk van de ouders. Meestal zijn ze 17 tot 24 centimeter groot en wegen ze tussen de 40 en 90 pond.

De GANA beschrijft het hoogtebereik voor een volwassen mini Goldendoodle als 14 tot 17 inch. Hun gewicht ligt meestal tussen de 26 en 35 pond.

Golden Retrievers zijn grotere, sterke honden met een atletisch frame, terwijl Toy en Miniatuur Poedels naar verhouding vrij klein en sierlijk zijn. Een mini is natuurlijk niet te groot, anders zou ze niet “mini” zijn! Maar haar vorm en lichaamstype kunnen variëren.

De vachtlengte en het vachttype zullen ook sterk variëren, afhankelijk van hoe de pup op haar ouders lijkt. Goldens hebben een lange, dikke, rechte vacht. Poedels hebben zeer dikke, zeer krullende vachten.

Kleuren kunnen standaard gouden tinten zijn, of zelfs zwart!

Elke mini Goldendoodle kan overal tussen vallen.

Mini Goldendoodle Temperament

Zoals bij elk gemengd ras weet je nooit precies welk ouderras het temperament zal overheersen. Of zal uw pup de perfecte mix zijn?

Dwergpoedels zijn zeer intelligente honden die de reputatie hebben afstandelijk en kortaf te zijn tegen vreemden.

Hoewel ze trouw en liefdevol zijn voor hun eigenaars, is dit ras eigenlijk heel verlegen. Dit, op zijn beurt, maakt ze terughoudend tegenover mensen die ze niet kennen. Deze neiging kan overgaan van grommen naar bijten als er niets aan gedaan wordt.

Daarom is socialisatie met een verscheidenheid aan mensen en dieren van jongs af aan heel belangrijk.

Golden Retrievers hebben een reputatie als vriendelijke, intelligente, toegewijde metgezellen. Als het om vreemden gaat, nodigen ze hen graag uit in uw huis.

Goed getraind en gesocialiseerd heeft deze mix een uitstekende kans op een geweldig temperament.

Het trainen en oefenen van uw Mini Goldendoodle

Zoals hierboven vermeld, is socialisatie een belangrijk aspect van de opvoeding van elke hond, maar vooral van honden die de neiging hebben schuwer te zijn, zoals Poedels. Introduceer uw hond al vroeg aan nieuwe mensen, dieren en situaties.

Zowel Goldens als Poedels zijn intelligent en zeer trainbaar. Vooral Goldens hebben een natuurlijke neiging om hun baas te behagen.
Mini Goldendoodle - Golden en Poedel

De ouderrassen zijn ook actief, hoewel niet zo energierijk als sommige rassen. Uw mini Goldendoodle heeft elke dag minstens een uur beweging en speeltijd nodig, bij voorkeur in een omheinde tuin, zodat ze kan rondrennen.

Ze zal waarschijnlijk graag apporteren en andere spelletjes spelen die mentale stimulatie bieden.

Voor meer trainingshulp, bekijk onze artikelen over potjestraining, krattraining en positieve bekrachtiging.

Mini Goldendoodle gezondheid en verzorging

Zowel de Golden Retriever als de Poedel zijn over het algemeen gezonde rassen.

Maar er zijn een paar verschillende gezondheidsaspecten die aandacht verdienen als het gaat om hun gemengde nakomelingen, vooral als de hond gefokt is om “miniatuur” te zijn.

Hoe worden Mini Goldendoodles gefokt?

Er zijn in wezen drie manieren om een miniatuur hondenras te maken:

 • Meng een standaard ras met een kleiner ras
 • Introduceer het gen voor dwerggroei, ook bekend als achondroplasie
 • Herhaaldelijk fokken met runts, of de kleinste van een nest

Miniatuur hondenrassen zijn een vrij nieuwe ontwikkeling. Honden werden ooit gefokt voor specifieke doeleinden, zoals jagen of hoeden, en later als gezelschap.

Tegenwoordig worden ze echter soms ontworpen om te voldoen aan de grillige wensen van eigenaren die op zoek zijn naar iets anders en begeerlijks.

Dit kan ten koste gaan van de individuele hond, maar ook van het ras als geheel, als de beste praktijken niet worden uitgevoerd.

Het probleem met miniaturisatie

Helaas heeft het streven naar extreme eigenschappen een verhoogd risico op bepaalde ziekten bij deze honden veroorzaakt.

Deze kunnen ademhalingsproblemen, oogziekten en dystocia (belemmerde bevalling) omvatten.

Het gebruik van het gen voor dwerggroei om kleinere honden te creëren wordt in verband gebracht met tussenwervelschijfziekte (IVDD). Deze aandoening tast de zenuwen in het ruggenmerg aan en veroorzaakt pijn, zenuwschade en in ernstige gevallen zelfs verlamming.

Een artikel in de Independent wijst op de ernstige en zelfs levensbedreigende problemen in verband met miniatuurhondenrassen.

Deze kunnen aangeboren afwijkingen, orgaanfalen, ademhalingsproblemen en broze botten omvatten.

Het is misschien stijlvol om te zeggen dat je micro mini Goldendoodle in je tas past. Maar is het de pijn en het lijden waard waaraan deze honden worden blootgesteld?

Andere gezondheidsproblemen

Als het gaat om miniatuurmengsels, houden de gezondheidsproblemen niet altijd op bij de beste fokpraktijken. Hoewel het kiezen van een verantwoordelijke, ethische fokker die de zorgen van de honden op de eerste plaats heeft staan zeker aan te raden is, zijn er nog een paar andere gezondheidsproblemen waar een mini Goldendoodle mee te maken kan krijgen.

Zelfs standaard Golden Poodle mixen lopen een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen waar de ouderrassen vatbaar voor zijn.

Bloat

Beide ouderrassen lopen risico op een aandoening die bloat heet.

Dit is een aandoening waarbij de maag verdraait, en het kan fataal zijn als het niet onmiddellijk wordt opgepakt en behandeld.

Net als bij andere hier genoemde problemen, als beide ouders vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, vergroot dat de kans dat de nakomelingen van het gemengde ras diezelfde problemen krijgen.

Heupdysplasie

Zowel de Golden Retriever als de Poedel hebben aanleg voor heupdysplasie.

Deze term verwijst naar een abnormaal gevormde heupkom. Na verloop van tijd kan dit in ernstige gevallen uitgroeien tot artritis van de gewrichten.

Vroege tekenen zijn verminderde activiteit, kreupelheid aan de achterkant, en problemen met opstaan, rennen en traplopen.

Oogaandoeningen

Zowel de Golden Retriever als de Poedel zijn gevoelig voor bepaalde oogaandoeningen.

Voor de Golden omvat dit juveniele cataract, pigmentaire uveïtis en progressieve retinale atrofie (PRA).

PRA is ook een probleem voor de Dwergpoedel.

Deze ernstige genetische oogaandoening presenteert zich aanvankelijk als nachtblindheid, gevolgd door verslechtering van het dagzicht en uiteindelijk blindheid.

Orthopedische gezondheidsproblemen

Orthopedische problemen zoals Legg-Calve-Perthes en patella luxatie komen vaker voor bij Toy en Miniature Poodles dan bij Standards.

De ziekte van Legg-Calve-Perthes is een aandoening waarbij het kogelgewricht dat de heup vormt spontaan begint te degenereren. Na verloop van tijd resulteert dit in ineenstorting van het heupgewricht, wat leidt tot artritis.

Honden die lijden aan Legg-Calve-Perthes hebben meestal problemen met de doorbloeding van de heup. Maar de werkelijke oorzaak van de ziekte is onbekend. Deze ziekte treft meestal miniatuur, speelgoed en kleine honden.

Patella luxatie treedt op wanneer de patella (knieschijf) uit zijn normale positie komt.

Het kan het dragen van gewicht moeilijk maken. Dit is een andere aandoening waaraan speelgoed- en miniatuurhondenrassen genetisch zijn blootgesteld.

Mini Goldendoodle Levensduur

Golden Retrievers, die meestal gezonde grotere honden zijn, verwachten over het algemeen een levensduur van ongeveer 12 jaar.

Omdat kleine honden vaak een langere levensduur hebben dan grotere honden, worden de Toy en Miniature variëteiten van de Poedel gemiddeld ongeveer 14 of 15 jaar oud.

Uw mini Goldendoodle levensduur zal dus waarschijnlijk ergens in het bereik van die twee ouderrassen liggen.

Mini Goldendoodle verzorging

Er is nogal een groot verschil tussen de vacht van een Golden en die van een Poedel!

Het is dus natuurlijk heel moeilijk om precies te weten hoeveel verzorging uw Golden Retriever Poedel mix nodig zal hebben. Maar het is op zijn minst veilig om te zeggen dat ze redelijk veel verzorging nodig zullen hebben. Het is een goed idee om uw puppy te laten wennen aan een dagelijkse borstelbeurt.

Een grote reden waarom deze honden populair zijn, is omdat ze worden aangeprezen als hypoallergeen.

Meer informatie over de Mini Goldendoodle

Hoewel het waar is dat Goldendoodles minder verharen, dankzij de Poedel ouder, bestaat er eigenlijk niet zoiets als een echt hypoallergeen hondenras.

Maar deze neiging tot minder verharen kan het gemakkelijker maken om de vacht van uw hond onder controle te houden.

Zijn Mini Goldendoodles goede familie huisdieren?

Met een reputatie van vriendelijk, slim en een lief temperament, heeft een mini Goldendoodle het potentieel om een uitstekend familie huisdier te zijn!

Ze zijn goed geschikt om in beperktere ruimtes te leven, zoals appartementen, omdat het kleinere honden zijn. Maar ze hebben nog steeds veel beweging en tijd buiten nodig!

Natuurlijk is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de mini Goldendoodle verantwoord gefokt is, en dat eventuele gezondheidstesten voor elke ouder zijn gedaan.

En zoals altijd spelen socialisatie en training een grote rol in de gezinsvriendelijkheid van elke hond.

Het redden van een Mini Goldendoodle

Wij raden altijd aan de redding van een hond in nood te overwegen.

Dit is een geweldige manier om een hond een tweede kans te geven. En het geeft de nieuwe eigenaar vaak enig inzicht in hoe de mix in een bepaald geval uitpakt.

Bovendien is het bijna altijd goedkoper om een hond uit een asiel te redden dan om hem bij een fokker te kopen. Het asielgeld ligt meestal tussen de 50 en 150 dollar, en dat is vaak inclusief een gezondheidscontrole en soms zelfs microchipping.

Voor meer informatie over mini Goldendoodle redding, bekijk onze links hier.

Het vinden van een Mini Goldendoodle Puppy

Bij het zoeken naar een mini Goldendoodle zul je waarschijnlijk termen horen als “petite mini Goldendoodle puppies” en “micro mini Goldendoodle puppies”. Dit zijn gewoon manieren om kopers te verleiden om te denken dat ze de kleinst mogelijke versie van het ras krijgen.

De praktijk van het categoriseren van puppies op deze manier is een marketingtruc om ondermaatse honden aantrekkelijk en uniek te laten lijken.

Hoewel er altijd een natuurlijke variatie in grootte zal zijn, waarbij sommige honden kleiner zijn dan andere, zijn er fokkers die doelbewust proberen een zo klein mogelijke hond te maken. Het is het beste om deze fokkers te vermijden, evenals puppyfabrieken en dierenwinkels.

Inrichtingen als deze hebben vaak niet het beste met de honden voor.

Zijn pups direct beschikbaar zonder wachtlijst? Dit is ook een waarschuwingsteken.

Mini Goldendoodle Prijs

Hoe zit het met de kosten van een van deze honden? Wat kun je verwachten qua mini Goldendoodle prijs?

Nogmaals, de prijs kan veel zeggen over de reputatie van een fokker. Deze mix is ongelooflijk populair, en sommige fokkers kunnen gewoon op de bandwagon springen om winst te maken. De kosten voor een van deze mixen kunnen overal tussen de $1.000 en $2.500 liggen.

Elke zoekopdracht naar deze mix kan sites opleveren die micro mini Goldendoodle of toy mini Goldendoodle pups te koop aanbieden, vaak tegen schandalige prijzen.

Deze termen zijn rode vlaggen dat deze fokkers misschien niet het welzijn van de hond als hun eerste overweging hebben. Opzettelijk fokken om een miniatuurras te creëren dat ver onder het normale gewichtsbereik valt, brengt honden in gevaar voor ernstige gezondheidsproblemen.

Een veel te laag prijskaartje is daarentegen ook een waarschuwingsteken.

Golden Retriever Poedel Mix Fokkers

Aan de andere kant zijn er ook tekenen die je vertellen dat je een gerenommeerde fokker hebt gevonden.

Een verantwoordelijke fokker zal zorgen voor een gezonde omgeving voor hun honden. Ze zullen je graag laten zien waar de honden leven en je voorstellen aan de ouders en broers en zussen van de pup.

Stel vragen over de fokpraktijken en de achtergrond van de pup.

Ze moeten u vragen stellen over uw gezin en waarom u dit type pup wilt. Gerenommeerde fokkers willen er zeker van zijn dat ze verkopen aan verantwoordelijke hondeneigenaren.

Tot slot is het cruciaal dat de fokker zijn honden heeft getest op genetische problemen en u deze testresultaten kan geven.

Opvoeden van een Mini Goldendoodle Puppy

Als puntje bij paaltje komt is het opvoeden van een puppy van welk ras of mix dan ook een grote verantwoordelijkheid!

We hebben aspecten als training en socialisatie besproken, evenals het kopen bij gerenommeerde fokkers. Maar er is meer om rekening mee te houden.

U kunt hier enkele nuttige gidsen vinden over alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Mini Goldendoodle producten en accessoires

Voor- en nadelen van het krijgen van een Mini Goldendoodle

Nadelen

 • Er moet extra op gelet worden dat de hond verantwoord gefokt is.
 • Kan vrij duur zijn
 • Wordt geconfronteerd met enkele gezondheidsproblemen

Pros

 • Waarschijnlijk goed voor mensen met een allergie
 • Vriendelijk
 • Intelligent
 • Een uitstekende familiehond
 • Een goede keuze voor kleine woonruimtes

De Mini Goldendoodle met andere rassen vergelijken

Het is moeilijk om de mini Goldendoodle niet te vergelijken met haar populaire tegenhanger, de mini Labradoodle.

Net als de Goldendoodle heeft de Labradoodle één Poedelouder en één Retrieverouder.

De Labrador Retriever is ook een superpopulaire pup, net als de Golden Retriever. In feite staat de Lab op nummer één op de lijst van de AKC!

De mini Labradoodle heeft te maken met veel van dezelfde problemen als de mini Goldendoodle, waaronder de mogelijke gezondheidsproblemen van het “miniaturiseren” van een ras.

Vergelijkbare rassen

Misschien heeft de potentiële mini Goldendoodle prijs je van gedachten doen veranderen over dit populaire gemengde ras. Of misschien bent u bezorgd over het “mini” gedeelte en wat het zou kunnen betekenen voor de gezondheid van de hond.

Hier zijn een paar vergelijkbare mixen om te overwegen als alternatief.

Mini Goldendoodle Reddingen

Deze reddingsorganisaties hieronder zijn gevestigd in verschillende gebieden over de hele wereld. Hoewel we er geen specifiek voor mini Goldendoodles hebben gevonden, richten ze zich allemaal op Goldendoodles en andere Poedelmengsels, wat betekent dat ze een goede plek zijn om je zoektocht naar een mini Goldendoodle rescue te beginnen.

Als je andere reddingen vindt die kunnen helpen, laat dan een reactie achter en laat het ons weten!

Referenties en bronnen

 • Goldendoodle Vereniging van Noord-Amerika
 • Amerikaanse Kennel Club
 • Humane Society of the United States
 • Aguirre, GD, et al., “Progressive retinal atrophy in the Miniature Poodle: an electrophysiologic study,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 1972.
 • Botmisvorming en dwerggroei bij honden
 • O’Neill, D., Verslag van een discussie over “Animal Health and Welfare: Breeding for extreme conformations in dogs and cats” in het Europees Parlement in Brussel,” The Royal Veterinary College UK, 2018.
 • Paster. ER, et al., “Schattingen van de prevalentie van heupdysplasie bij Golden Retrievers en Rottweilers en de invloed van bias op gepubliceerde prevalentiecijfers,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 2005.
 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.