Melkklierontsteking bij hond: ontstoken tepel (Mastitis)

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat je viervoeter gezond en gelukkig is. Helaas kunnen er gezondheidsproblemen optreden bij honden, waaronder melkklierontsteking. Deze aandoening, ook wel bekend als mastitis, kan erg pijnlijk zijn voor je hond en moet daarom snel worden behandeld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandelingen van melkklierontsteking bij honden.

Melkklierontsteking hond

Oorzaken

Melkklierontsteking bij honden kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een bacteriële infectie. Bacteriën kunnen via de tepels de melkklieren binnendringen en daar een ontsteking veroorzaken. Dit kan gebeuren als gevolg van bijvoorbeeld wondjes, krabben, bijten of andere beschadigingen aan de huid rondom de tepel. Ook kan melkklierontsteking optreden als gevolg van een hormonale disbalans bij de hond, bijvoorbeeld na een bevalling of tijdens de lactatieperiode.

Symptomen

De symptomen van melkklierontsteking bij honden kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn een gezwollen en pijnlijke tepel, roodheid en warmte rondom de tepel, koorts, lethargie en verlies van eetlust. In sommige gevallen kan er ook pus of bloed uit de tepel komen. Het is belangrijk om deze symptomen snel te herkennen en een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling

De behandeling van melkklierontsteking bij honden hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. In geval van een bacteriële infectie zal de dierenarts hoogstwaarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Daarnaast kan het nodig zijn om de tepel te reinigen en te verzorgen met een speciale zalf of crème. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hond te ontwormen of andere medicijnen toe te dienen om de hormonale balans te herstellen.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om melkklierontsteking bij honden te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de huid rondom de tepels schoon en droog te houden, zodat bacteriën geen kans krijgen om binnen te dringen. Ook is het belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen en te zorgen voor een gezonde voeding om hormonale disbalans te voorkomen. Tot slot is het belangrijk om regelmatig de borstklieren van je hond te controleren op tekenen van ontsteking.

Veelgestelde vragen

1. Kan melkklierontsteking bij honden ook optreden bij reuen?

Nee, melkklierontsteking komt alleen voor bij vrouwelijke honden. Dit komt doordat de melkklieren zich alleen ontwikkelen bij vrouwelijke honden.

2. Is melkklierontsteking bij honden besmettelijk voor mensen?

Nee, melkklierontsteking bij honden is niet besmettelijk voor mensen. Het is echter wel belangrijk om hygiënisch te werken bij het verzorgen van een hond met melkklierontsteking, om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

3. Kan een hond met melkklierontsteking nog wel gezoogd worden?

Nee, het is belangrijk om je hond niet te laten zogen als ze melkklierontsteking heeft. Dit kan de ontsteking verergeren en de verspreiding van bacteriën bevorderen.

4. Hoe lang duurt het voordat een melkklierontsteking bij honden geneest?

Dit hangt af van de ernst van de ontsteking en de behandeling die wordt toegepast. In de meeste gevallen zal de ontsteking binnen enkele dagen tot een week verminderen. Het is echter belangrijk om de behandeling voort te zetten totdat de ontsteking volledig is verdwenen.

5. Kan melkklierontsteking bij honden voorkomen worden door sterilisatie?

Ja, sterilisatie kan het risico op melkklierontsteking bij honden verminderen, omdat de hormonale balans van de hond hierdoor verandert. Het is echter geen garantie dat de hond nooit melkklierontsteking zal krijgen.

Conclusie

Melkklierontsteking bij honden is een veelvoorkomende aandoening die de gezondheid van je hond kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen van deze aandoening te herkennen en snel actie te ondernemen. Door goede hygiëne, regelmatige controles en een gezonde voeding kun je het risico op melkklierontsteking bij je hond verminderen. Als je vermoedt dat je hond melkklierontsteking heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.