Degeneratieve Myelopathie bij Honden

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele gezondheidsproblemen die bij honden kunnen voorkomen. Een van deze problemen is degeneratieve myelopathie, ook wel bekend als DM. In dit artikel leggen we uit wat DM is, wat de symptomen zijn en hoe het behandeld kan worden.

Degeneratieve Myelopathie bij Honden

Wat is degeneratieve myelopathie?

DM is een neurologische aandoening die voornamelijk bij oudere honden voorkomt. Het is een progressieve ziekte waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg langzaam afsterven. Dit leidt tot verlamming van de achterpoten en een verminderde controle over de blaas en darmen. Uiteindelijk kan de verlamming zich uitbreiden naar de voorpoten en kan de hond niet meer lopen. Het is een pijnloze aandoening, maar het kan wel veel stress en ongemak veroorzaken voor de hond en de eigenaar.

Wat zijn de symptomen van DM?

De eerste symptomen van DM zijn vaak merkbaar bij oudere honden, meestal tussen de 8 en 14 jaar oud. De hond begint vaak met slepen van de achterpoten en heeft moeite met opstaan. Dit kan verergeren tot een wankelende gang en een verminderde balans. De hond kan ook moeite hebben met het controleren van zijn blaas en darmen, waardoor hij incontinent wordt. Uiteindelijk kan de verlamming zich uitbreiden naar de voorpoten en kan de hond niet meer lopen. Het is belangrijk om op tijd naar de dierenarts te gaan als je deze symptomen bij je hond opmerkt.

Hoe wordt DM gediagnosticeerd?

DM kan worden gediagnosticeerd door middel van een neurologisch onderzoek en een MRI-scan. De dierenarts zal de reflexen van de hond testen en kijken of er sprake is van verlies van de sensaties in de poten. Een MRI-scan kan de afname van de zenuwcellen in het ruggenmerg aantonen.

Is er een behandeling?

Helaas is er geen genezing voor DM. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van verdere achteruitgang. Dit kan worden gedaan door middel van fysiotherapie, medicatie en hulpmiddelen zoals een rolstoel voor honden. Het is ook belangrijk om de hond een goede kwaliteit van leven te bieden en hem te ondersteunen bij zijn dagelijkse activiteiten.

Kan het worden voorkomen?

Er is geen bekende preventie voor DM. Het is een erfelijke aandoening, dus het is belangrijk om bij het fokken van honden te letten op de genetische achtergrond. Het is ook belangrijk om de hond een gezonde en actieve levensstijl te bieden om de kans op DM en andere gezondheidsproblemen te verminderen.

FAQs

Wat is de oorzaak van degeneratieve myelopathie bij honden?

DM is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een mutatie in het SOD1-gen. Het is meer gebruikelijk bij sommige rassen, waaronder Duitse herders, Welsh Corgi’s en Boxers.

Kan degeneratieve myelopathie worden behandeld?

Er is geen genezing voor DM, maar de symptomen kunnen wel worden verlicht door middel van fysiotherapie, medicatie en hulpmiddelen zoals een rolstoel voor honden.

Kan degeneratieve myelopathie worden voorkomen?

DM is een erfelijke aandoening, dus het is belangrijk om bij het fokken van honden te letten op de genetische achtergrond. Het is ook belangrijk om de hond een gezonde en actieve levensstijl te bieden om de kans op DM en andere gezondheidsproblemen te verminderen.

Is degeneratieve myelopathie pijnlijk voor honden?

DM is een pijnloze aandoening, maar het kan wel veel stress en ongemak veroorzaken voor de hond en de eigenaar.

Kan degeneratieve myelopathie worden overgedragen tussen honden?

DM is een erfelijke aandoening en kan niet worden overgedragen tussen honden.

Conclusie

Degeneratieve myelopathie is een ernstige aandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere honden. Het is belangrijk om op tijd naar de dierenarts te gaan als je symptomen opmerkt bij je hond. Hoewel er geen genezing is voor DM, kan de behandeling gericht zijn op het verlichten van de symptomen en het bieden van een goede kwaliteit van leven voor de hond. Het is ook belangrijk om de hond een gezonde en actieve levensstijl te bieden om de kans op DM en andere gezondheidsproblemen te verminderen.