Maakt het Goldendoodle temperament hen tot het perfecte vriendelijke huisdier?

goldendoodle temperament

Het typische Goldendoodle temperament is zeer compatibel met het leven als gezinshuisdier. Gefokt uit twee lijnen van coöperatieve, intelligente, sportieve metgezellen en werkhonden, is de Goldendoodle een Golden Retriever Poedel mix. Hoewel ze een designer hondenras zijn, hebben hun voorouders veel persoonlijkheidskenmerken gemeen. Ze moesten generaties lang naast hun menselijke begeleiders werken, aanwijzingen opvolgen en gelukkig lange tijd geduldig aan hun zijde wachten. Vandaag bekijken we de gedragingen die u van een Goldendoodle kunt verwachten, zoals loyaliteit, genegenheid en vriendelijkheid, en die u waarschijnlijk niet zult vinden, zoals agressie, waakinstincten en een relaxte houding!

Inhoud

Goldendoodles werden voor het eerst gefokt door Monica Dickens in 1969. De populariteit groeide in de jaren negentig toen fokkers in Noord-Amerika en Australië de twee rassen begonnen te kruisen. Goldendoodles winnen nog steeds aan populariteit, vooral in Australië. Er bestaat echter nog steeds geen rasvereniging of register.


Het typische Goldendoodle temperament

Goldendoodles van elke generatie zijn vrienden van iedereen. Ze zijn zelfs vriendelijk tegen onbekende gezichten. Dit maakt ze tot een zeer goede kandidaat als gezinsgezel. Door hun heldere, liefdevolle temperament en uitgaande persoonlijkheid zijn ze uitstekende metgezellen voor mensen met een handicap.

Ze zijn vrolijk, betrouwbaar, liefdevol, zachtaardig, slim en zeer trainbaar. Dit ras heeft geen sterke prooidrift en kan verrassend vriendelijk zijn tegen katten en kleinere honden als ze worden geïntroduceerd.

Goldendoodles zijn zeer sociale honden en hebben behoefte aan de aanwezigheid van mensen. Als ze niet de socialisatie krijgen die ze nodig hebben, dan kunnen ze in de problemen komen.

Dit gebrek aan socialisatie is de belangrijkste oorzaak van gedragsproblemen zoals blaffen, springen en angst.

goldendoodle temperament

Oefening koppelen aan gedrag

Een andere oorzaak voor gedragsproblemen is gebrek aan beweging. Goldendoodles hebben een matige hoeveelheid beweging nodig en kunnen gelukkig leven in een stedelijke omgeving.

Dit ras is actief met een grote hoeveelheid energie die alle soorten activiteiten en lichaamsbeweging kan bijhouden, zoals apporteren, lange wandelingen, rennen en hondensporten in de buitenlucht. Veel Goldendoodles voelen zich aangetrokken tot water en houden van zwemmen.

Uw Goldendoodle actief houden zal hen mentaal gezond en fysiek fit houden. In ruil daarvoor zullen ze een gelukkig, aanhankelijk temperament hebben en aanzienlijk minder agressie.

De Goldendoodle is een uitstekende keuze voor iedereen die een middelgrote, pluizige, aanhankelijke, vrolijke hond metgezel wil die niet te veel onderhoud vergt, maar toch energiek genoeg is om een actieve levensstijl te delen.

Hoewel alle honden uniek zijn en het moeilijk is om grote temperamentoordelen te vellen op basis van ras alleen, zijn hier enkele van de meest voorkomende kenmerken van een Goldendoodle.

Is het Goldendoodle temperament gemakkelijk te trainen?

De meeste Goldendoodles zijn uiterst slim en gemakkelijk te trainen. Deze hond is bereid om te leren en reageert het best op positieve bekrachtiging en zachtheid bij het trainen. Harde, luide correctie zoals schreeuwen of slaan om ze te straffen is niet nuttig bij het werken met deze honden, of welke hond dan ook.

Socialisatievaardigheden moeten op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd en hun hele leven lang worden voortgezet.

Een goed getrainde en zeer sociale Goldendoodle zal een gelukkige metgezel zijn, met een vriendelijk temperament ten opzichte van onbekende mensen en andere dieren. Deze honden moet geleidelijk worden geleerd om tijd alleen door te brengen om een hechtingsstoornis te voorkomen, die gedragsproblemen kan veroorzaken.

Goldendoodles zijn zeer intelligente en gemakkelijk te trainen honden die alleen een basistraining nodig hebben om een geweldige metgezel en sociale hond te worden.

Zijn Goldendoodles vriendelijk?

Goldendoodles behoren tot de meest aanhankelijke honden als het gaat om familie. Sommige rassen zijn onafhankelijk en afstandelijk, zelfs als ze goed zijn opgevoed. Dit is niet het geval bij de Goldendoodle. Ze hechten zich nauw aan hun familie, zelfs als “familie” maar één persoon is.

Hierdoor kunnen ze minder gesteld zijn op andere mensen, maar meestal hebben ze daar geen last van. Dit ras heeft bijna het perfecte temperament als het om kinderen gaat. De Goldendoodle is een groter en steviger ras, maar dat verandert niets aan de manier waarop ze met kleintjes omgaan.

Is Goldendoodle temperament goed met kinderen?

Ze zijn van nature vriendelijk en voorzichtig rond kinderen. Ze kunnen echter wat training nodig hebben als het gaat om spelen met kinderen, vanwege hun grote omvang. Verder heeft dit ras niet de neiging afstandelijk te zijn, in feite zijn ze meestal vrienden van iedereen, zelfs van onbekende mensen.

Zijn Goldendoodles agressief?

Hoewel het niet gebruikelijk is dat de Goldendoodle agressief of afstandelijk is, zijn er enkele gevallen waarin ze deze tekenen van agressie en ongemak rond andere honden en mensen kunnen vertonen. Ze kunnen zich goed gedragen en vriendelijk zijn rond hun familie, maar wanneer u een onbekende persoon of hond in hun omgeving brengt, kunnen ze zich anders gedragen.

Ze kunnen agressie, ongemak, angst en uitbundigheid uiten. Het is gebruikelijk dat honden zich ongemakkelijk voelen bij nieuwe mensen en honden, dus u moet misschien wat tijd nemen om ze te leren hoe ze zich moeten gedragen bij de onbekende.

Een geweldige manier om dit te doen is door ze te belonen met traktaties wanneer ze zich positief gedragen naar nieuwe mensen of honden. Ze zullen beginnen te leren dat goed gedrag wordt beloond, en het goede gedrag zal natuurlijk worden.

Bewakingsinstincten in het Goldendoodle Temperament

Omdat de Goldendoodle één van de vriendelijkste hondenrassen is, zijn het geen goede waakhonden. Ze zullen waarschijnlijk alleen maar blaffen en verder niets doen om de veiligheid van hun gezin te garanderen.

Luidruchtig gedrag en blaffen

Deze honden kunnen enigszins geneigd zijn om te blaffen, wat soms agressief kan overkomen. Als dit u stoort, overweeg dan een “uit-knop” te trainen om te voorkomen dat deze hond blaft naar uw bezoekers.

Bovendien zal dit hen aanzienlijk minder agressief maken en hen helpen zich meer op hun gemak te voelen rond honden en nieuwe mensen.

Vinden Goldendoodles andere honden leuk?

Vriendelijkheid tegenover mensen en vriendelijkheid tegenover andere honden zijn twee totaal verschillende dingen. De meeste Goldendoodles zijn prima met andere honden, net als hun ouderrassen.

Het is gebleken dat als ze opgroeien met hun nestgenoten tot ze minstens acht weken oud zijn, ze meer kans hebben om sociaal en vriendelijk te zijn tegen andere honden en dieren. Ze leren hondse sociale vaardigheden door bij de andere pups te zijn.

Socialisatie verbetert Goldendoodle temperament

Om ervoor te zorgen dat u een goed opgevoede en sociale Goldendoodle krijgt, moet u ze op jonge leeftijd socialiseren. Naarmate ze ouder worden, wordt het moeilijker voor u om ze te trainen om vriendelijk te zijn tegen honden en onbekende gezichten.

Een paar manieren waarop u kunt beginnen ze te socialiseren is door ze dagelijks mee te nemen voor korte of lange wandelingen. Dit kan in het park of in de buurt. Het doel van deze methode is ze te laten wennen aan een onbekende omgeving.

Neem ze mee naar een één-op-één speelafspraak. Dit kan in het park of in een andere gecontroleerde omgeving. Dit geeft je meer controle over wat ze wel of niet kunnen doen.

Als ze na een paar minuten tekenen van positieve vooruitgang en vriendelijk gedrag vertonen, haal ze dan van de lijn en kijk hoe ze zich gedragen. Neem ze mee naar een hondenkleuterklas om te socialiseren en te spelen. Praat met uw plaatselijke dierenarts, en zij kunnen u in de beste richting wijzen om een klas te vinden die geschikt is voor u en uw Goldendoodle.

Natuurlijke instincten in het Goldendoodle Temperament

Omdat de Goldendoodle zo’n jong “ras” is, zijn de natuurlijke instincten van de Goldendoodle nog niet goed gekarakteriseerd. Zoals de meeste honden hebben ze echter de neiging om zich te vervelen en te gaan blaffen of kauwen.

Deze honden zijn nooit zelfstandig gewerkt; daardoor zijn het van nature uiterst vriendelijke honden. Echter, een Goldendoodle gekocht van een puppy mill of achtertuin fokker zonder aandacht voor de gezondheid, aanleg en algemene consistentie van het ras kan ernstige gedragsproblemen hebben.

Sommige kunnen bestaan uit agressie, angstbijten, verlegenheid, verlatingsangst, graven, vernielen van meubilair en overmatig blaffen. Het is het beste om ze bij een gerenommeerde fokker te halen om zeker te zijn van een gelukkige en gezonde Goldendoodle die het leven ten volle zal leven.

Zijn Goldendoodles goede familie huisdieren?

De Goldendoodle is een prachtig familie huisdier en metgezel, vooral als hij de Golden Retriever ouder overneemt. Ze zijn waarschijnlijk zeer geduldig en zachtaardig, en kunnen bijna altijd overweg met kinderen van alle leeftijden. Zoals met elk ras, is het belangrijk om uw kind te leren hoe het honden moet benaderen. Houd toezicht op uw Goldendoodle in de buurt van kleine kinderen.

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen